E kakve veze e.....
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kada Isus prvo kaza ovako...
Matej 5:17...
'' Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim''
pa malo kasnije kaza ovako...
Matej 5:38-39...
''Čuli ste da je kazano: Oko za oko, i zub za zub.A ja vam kažem da se ne branite oda zla, nego ako te ko udari po desnom tvom obrazu, obrni mu i drugi''
nikako mi nije jasno ono...nisam došao da pokvarim...u kontekstu sa onim...čuli ste da je kazano...a ja vam kažem...
jerohinac,
Sećaš se, verovatno, da je na nekoj temi bilo reči o počecima monoteizma pa u vezi sa tim da ti kažem da je bila neka TV emisija u kojoj su decidirano objavili da je monoteizam prvi uveo Tutankamonov otac. No, posle njegove smrt ponovo se prešlo na politeizam.
Ali je interesantno da su naglasili, da su temelj monoteizmu udarilii Jevreji, posle sukoba i poraza od Vaviloncima, kada su mnogi odvedeni u roblje. Tada su ozbiljno počeli da razmišljaju kako je moguće da je vavilonski Bog jači od Jehve-a. Mudrovali su, mudrovali i izmudrovali da zapravo ne postoje dva boga već jedan- Jahve ali je poraz došao zato što se naljutio na njih jer nisu imali dovoljno vere u njega. Imali li tragova ovoj tvrdnji u Bibliji?
jerohinac,
Sećaš se, verovatno, da je na nekoj temi bilo reči o počecima monoteizma pa u vezi sa tim da ti kažem da je bila neka TV emisija u kojoj su decidirano objavili da je monoteizam prvi uveo Tutankamonov otac. No, posle njegove smrt ponovo se prešlo na politeizam.
Ali je interesantno da su naglasili, da su temelj monoteizmu udarilii Jevreji, posle sukoba i poraza od Vaviloncima, kada su mnogi odvedeni u roblje. Tada su ozbiljno počeli da razmišljaju kako je moguće da je vavilonski Bog jači od Jehve-a. Mudrovali su, mudrovali i izmudrovali da zapravo ne postoje dva boga već jedan- Jahve ali je poraz došao zato što se naljutio na njih jer nisu imali dovoljno vere u njega. Imali li tragova ovoj tvrdnji u Bibliji?
Dakle premještaju centar moći iz Mezopotamije u Jeruzalem.
Oni su nitšt doli Mezopotamci koji poslije postaju Judeja s vremenom.
Razlozi zašto su premjestili centar moći s jednog kraja na drugi možemo naći u povjesnim gibanjima toga vremena.
Tu treba sad zaorati dobro uz naravno razumjevanje koji bog je u URU štovan i nastavljen u URSHALEMU
...
jerohinac, Eleleth, hvala vam na odgovoru.
Tutankamonu ili Tutankhatonu otac bejaše Akhenaten
koji je prvi zvanično uveo monoteizam u smislu verovanja u samo jednog Boga Atona..u prevodu (sunčev disk). Nakon izgradnje hrama posvečenog Atonu i on menja svoje ime u Ehnaton, što znači... ''Sjaj Atonov''
Ovde se vidi kako Akhenaten sa porodicom poštuje Boga Atona.
![]()
Veoma je bitno napomenuti da je monoteističko verovanje u Atona trajalo samo za života tog faraona jer je nakon njegove smrti ponovo da kažem vraćen Bog Amon-ra kao univerzalni bog sunca. Faraon Akhenaten je imao snažan otpor pri uvodjenju monoteističke vere u Atona od moćnih sveštenika i obožavalaca boga Amon-ra.
Nije čudno da su naglasili da su temelje monoteizmu dali Jevreji ali, to bi moglo da stoji ako bi moglo da se kaže da je
Akhenaten ustvari onaj biblijski Mojsije. Nemnoj se sada zaprepastiti ali tako nešta bi možda i moglo da bude moguće kada se recimo ima u vidu ovo iz biblije...
Postanak 49:9...
''Laviću Juda! S plena si se vratio, sine moj; spusti se i leže kao lav i kao ljuti lav; ko će ga probuditi?''
a u kontekstu sa ovim...
![]()
gde se Akhenaten prikazuje sa telom ...lava...
Prijatelju stari da ne komplikujem priču o tome...mnogo je komplikovana...
jos ako se zna da mu je majka bila jevrejka i da je odgojen u heliopolisu i u porodici levi da ga nebi smakli pa sta reci nego da jeste moses bio faraon i svestenik...tutankamon njegov sin i jeste ubijen bas zbog jevrejske krvi....i neka im je faraon uteko..a i da nije akhenaten moses pozitivan je ovo lik...ako imas jos nesto o ovoj prici pisi....
jos ako se zna da mu je majka bila jevrejka i da je odgojen u heliopolisu i u porodici levi da ga nebi smakli pa sta reci nego da jeste moses bio faraon i svestenik...tutankamon njegov sin i jeste ubijen bas zbog jevrejske krvi....i neka im je faraon uteko..a i da nije akhenaten moses pozitivan je ovo lik...ako imas jos nesto o ovoj prici pisi....
Koje je ime na kruni onoga koji je riječ Božija??
Je li Isus??
Matej 27:37...
''I metnuše Mu više glave krivicu Njegovu napisanu: Ovo je Isus car judejski.''
Jovan 19:19...
''Pilat, pak, napisa i natpis i metnu na krst; i beše napisano: Isus Nazarećanin, car judejski.''
Znači ime je poznato svima...
Isus
Je li to ime jedino za sve vjeke vjekova ili ima još imena??
Nisam baš u tom segmentu potkovan.
Možda oni tumači biblje bi mogli da pomognu s drugih tema..
Колико год да је овај Форум информативан
он уствари пружа могућност за иживљавање.
Погледај рецимо оног јерохинца и његову братију
шта урадише са оном темом о Библији.
Па они већ горе у паклу својих збуњених мисли !
Vidi svega ti šta napisa ekspert od biblijskog tumača koji drži predavanja na temi osnovni biblijski pojmovnik...
P.S. Šta grešan počinih u svom...''iživljavanju'' na ovoj temi...
Uvjek će biti muha koje će da zuje...
No stvarno me interesira ovo gore što sam napisao ..
Imaš li ti ikakvu ideju je li samo Isus to ime u pitanju ili ima neko drugo ??
Nisam ni ja baš u svemu agilan..
Nista tu nema komplikovano, dostupne su informacije o Esenime, i one uglavnom oslikavaju njihov jednostavan zivot na osnovu njihovog poboznog tumacenja Deset Zapovesti- nisu isli hram ili prinosili zrtve jer je to u suprotnosti sa Drugom i Sestom Zapovescu, zbog Cetvrte i Osme Zapovesti nisu imali sluge ili robove vec su sami zaradjivali za zivot, zbog Desete su ziveli skromno, ponekad i u komunama, zbog Sedme Zapovesti su odobravali samo monogamiju.Znaš šta me posebno interesuje...kako li će izgledati priča o Esenima
Priča o Mojsiju je komplikovana samo tako. U biblijskom smislu on je ''morao'' biti kao beba biti spušten u reku u onoj korpici da bi se to uklapalo u matricu mitologijskih junaka koji su prošli isto tako poput Tezeja, Perseja, Sargona, Romula, Kira i njima sličnih.
Po nekim izvorima prava majka Mojsijeva bejaše Johaveda a po Filonu i Flaviju njoj je čerka Ramzesa II Termutis dala malog Mojsija da brine o njemu da bi ga ona nakon tri godine vratila Termutis koja ga je usvoila i dala mu ime koje je bilo egipatsko. Au...moram da se prikočim sa ovom pričom.