BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Архитекта је могао такву кућу да створи од почетка.
И ћао

п.с. (ипак морам и нешто после ћао)
Занимљива је та потреба правоверних да архинепријатељу тепају. Лу.
Па ја га не зовем такоz:D

..mogao je a nije i sta sad...da se ljutim a?

ti si smislio ime lu a ja prepisala od tebe i sta sad..bas super..ono lucifer i satana nekako strasno zvuci...lu je imence za budalu i bas mu prilici...:konfete:

..mogao je a nije i sta sad...da se ljutim a?

Да посумњаш мало у целу причу.
Постоје религије где се не прича како је Бог истовремено свемоћан и обавезно добар према људима, а људи иако створени савршени су упрскали. У хиндуизму нема такве дијалектике.
Што се тиче имана Лу, видео сам га од оног што се сад Гневи, а пре је директно кршио трећу божију заповест, потписујући се именом Јахве. Ако си то видела од мене (а ја мислио видела од њега), мазелтов...:konfete:

Хиндуизам није јединствена догма, као религије на западу. Постоје различита гледања на ствари, ово је мени најближе
On the higher level of Existence, however, there is no evil or good, since these are dependent mainly on temporal circumstances. Hence a jnani, one who has realized his true nature, is beyond such dualistic notions.
http://en.wikipedia.org/wiki/Problem_of_evil_in_Hinduism

Poslednja izmena:
Тад ћемо бити роботи, без слободне воље, јер нећемо моћи да погрешимо.
Тако кажу 'ришћани форумски - да Адам није могао да погреши, био би робот.

Brkas pojmove.

Necemo biti roboti nego ljudi slobodne volje,
koji znaju da mogu da pogrese, ALI TO NE ZELE!

I Adam je mogao da ne pogresi, ali je zeleo drugacije...
mislio je da je u pravu ako postupi suprotno volji Bozjoj.

A roboti nemaju niti zelja niti misljenja...
Razmisli malo
(osim ako nisi vec postao robot pa ne razmisljas)

Jerohinac, da skratimo pricu:

Meni pojedini ovde, pripisuju kako sam bukvalac.
No mene to ne moze da uvredi, jer svako ima pravo na misljenje
pa makar ono bilo pogresno.
Ali, skrenuo bih paznju na jednu cinjenicu.
Bojim se da ovde ima mnogo vise bukvalaca
nego sto se da i zamisliti.

Ne poricem da pojedine tekstove treba tumaciti
bukvalno a druge prenosno, duhovno ili projektovano...

U prilog tome o cemu govorim i onoga o cemu ti i ja se "sporimo"

Citiracu ceo tekst koji je G.B. naveo:

Ja tebi govorim o slučajevima od nastanka Biblije do danas. Prvo se mućkalo sa kanonima SZ , tj. koje su knjige "bogonadahnute" a koje nisu, pa kad su to nekako rešili (glasanjem) onda su počeli pomalo pisati NZ, pa onda opet svađa oko kanona NZ, pa posle toga kad je kanon zaključen i nisu se mogle doturati nove knjige u njega počeli su prekrajati stare i dopisivati, vaditi...u cilju dnevne politike. Tako to traje do danas. Bibliju ne možeš naučiti, možeš samo pokušati da shvatiš njen Duh. Ako uspeš da shvatiš biblijski duh onda možeš funkcionisati kao vernik koji veruje u Boga a ne u neke spise i popa koji ih tumači za tebe. Ja sam lično uhvatio našeg pastora kako jedno isto poglavlje dva puta tumači različito sa ciljem da podrži neko svoje mišljenje koje veze nema sa pameti.
Moj razgovor sa subotarom:
-Zašto ne jedeš svinjsko meso?
-Bog je Mojsiju rekao da je to prljavo, neću da se prljam.
-Je li Isus rekao da ne prlja čoveka ono što ulazi nego što izlazi.
-jeste
-zašto onda ne jedeš svinjsko?
-jeste
-jeste
-Je li Isus rekao da ne prlje čoveka ono što ulazi nego što izlazi.
-jeste
Njegov um je upao u programersku petlju kao bag kad programiraš i uvek se vrti u krug.

Ja sam napisao da se taj tekst odnosi na JS a ne na adventiste,
ne navodeci sta pod tim podrazumevam.

A da bi tebi bilo jasnije pojsasnicu ti.

Prvo

Vec nekoliko puta sam pnovio da adventisti smatraju
da je podela na ciste i neciste zivotinje nastala pre potopa.
(JS to precutkuje)
Tako da je to neistina sto prica o navodnom razgovoru...

Drugo

Drugi tekst koji je naveo,
vrlo dobro zna da se akcenat teksta odnosi na duhovnu sveru coveka.
I da tu nema govora o ukidanju zakona o cistim i necistim zivotinjama.

Trece

Ovde navodi toboznji razgovor sa adventistom,
onako kao ga je sam projektovao u svom mozgu
a ne nesto iz zivota.
Jer svaki covek, bez obzira na veroispovest,
bi posle dva puta postavljenog pitanja video da nesto nije u redu
i da se vrtimo u krug, a ne posle 5-og.
Dakle, tendenciozno i zlonamerno zeli da omalovazi tudje misljnje.

E U TOM KONTEKSTU SAM GOVORIO DA SE ODNOSI NA JS.[/B]

JER MISLIM DA ONI SAMI UPRAVO TAKO RADE.

TENDENCIOZNO I ZLONAMERNO OMALOVAZAVJU TUDJE MISLJENJE.

Siguran sam da ce se to isto (nakon ovog teksta)
pripisati i meni, no ne marim za to iz raloga,
jer imam pravo, bas kao i svi drugi, da mislim kako zelim.
Ali stoji jedna razlika, IZA KOJE CVRSTO STOJIM

MOGU SE NESLAGATI SA TUDJIM MISLJENJEM
ALI CU SE TRUDITI DA GA ISPOSTUJEM
KAO MOGUCNOST SAGLEDAVANJA ISTE PROBLEMATIKE.

ALI ISTO TAKO MOGU BITI OSTAR
(ako to zelim)
PREMA ONIMA ZA KOJE OSETIM POTREBU.
Moje pravo kao coveka....

Mislim da je ovo dovoljno.

Svako dobro.

Ah, pa to znači da je Adam stvoren sa sklonošću da greši! Zar je moguće da mu je ta sklonost usađena od Boga?
Ili ju je nečastivi modifikovao? Kako bilo, ispade de je Adam kažnjen na pravdi Boga...

Brkas pojmove.

A roboti nemaju niti zelja niti misljenja...
Razmisli malo
(osim ako nisi vec postao robot pa ne razmisljas)

Размислио сам ја доста.
Онда испада да је била нужна метода покушаја и грешака. О да, и зло у међувремну је било нужно, да би се опаметили. Па онда је зло уствари доброz:lol:
Друго питање је зашто би богец "палио светло", како литерарно каже Слуга. То је оно што су твоји безуспешно чекали 1944. по америкама. Обукли се у бело и чекали адвент, кад оно - цврц!
Ако се човек сам опамеђује, чему онда Божије абракадабра?!?
Много нерешивих питања.
И зато ми хиндуистичко објашњење делује логичније.

Добро и зло постоје од кад је времена, значи практично бесконачно. Јер ко нам каже да је ово стварање света било прво (или последње). Има чак у списима који произилазе из Библије да је било више стварања света. Слушао сам београдског рабина, помињао је чак 15 милијарди година у неком спису...
Превазићи зло (и добро) значи изаћи изван времена (и простора). То може само индивидуално. "Нико никад никог не прочисти" Буда. Напор мораш сам уложити. Много напора, ако желиш тим путем...
Тек онда некома може бити потпуно свеједно. Делимично то може и док си на ово свету, постоје примери и у Западној цивилизацији. Рецимо - понашање Спартанаца који су презирали смрт.

Ah, pa to znači da je Adam stvoren sa sklonošću da greši! Zar je moguće da mu je ta sklonost usađena od Boga?
Ili ju je nečastivi modifikovao? Kako bilo, ispade de je Adam kažnjen na pravdi Boga...

јесте Перо, Адам је створен са разумом и са избором.

јесте Перо, Адам је створен са разумом и са избором.

Надам се да се у следећем слажеш с Делбојем, иако сте имали колизија

То је хришћанско оправдање Бога (теодикеја, само преводим термин).

Дакле, ако ће неки просвећени човек будућности моћи да погреши, а то неће хтети, ако ће га Бог својом вољом таквим преуредити, кад дође Царсто... Зашто није Адам таквим сторен? Да може да погреши, али неће, и мирна Бачка...

Надам се да се у следећем слажеш с Делбојем, иако сте имали колизија

То је хришћанско оправдање Бога (теодикеја, само преводим термин).

Дакле, ако ће неки просвећени човек будућности моћи да погреши, а то неће хтети, ако ће га Бог својом вољом таквим преуредити, кад дође Царсто... Зашто није Адам таквим сторен? Да може да погреши, али неће, и мирна Бачка...

покушавам некако да те испоштујем јер се трудиш да филозофски објашњаваш своје ставове, али једноставне ствари никако да ти уђу у главу.
замисли да се са неким апсолутно не слажем ни у чем.
имаш ли неки пример у животу да са неком особом немаш ама апсолутно ни зрна слагања?

какво оправдање Бога, Бог с тобом, човек и данас може да не погреши само му је потребна воља и вера.

Odakel ti to da se sekiram???
Kada Isus dodje, bude vaskrsenje
i ljudi se preobraze u novo telo
onda nećemo imati grešnih poriva,
koji su od tela, tako da cemo uvek biti zdravi...

A po vašem verovanju nakon Isusovog dolaska koji ći biti javan i svima vidljiv, pravednici će odmah sa njim biti prebačeni na nebo, tako da će sotona sa njegovim palim andjelima ostati sam na zemlji narednih 1000 godina. Interesuje me u kojem češ recimo ti telu dospeti gore na nebo. Koliko će godina imati to tvoje telo u tom trenutku. I šta će biti kada se nakon 1000 godina pravednici vrate na zemlju...da li će i dalje biti u onom istom fizičkom telu...

Добро и зло постоје од кад је времена, значи практично бесконачно. Јер ко нам каже да је ово стварање света било прво (или последње). Има чак у списима који произилазе из Библије да је било више стварања света. Слушао сам београдског рабина, помињао је чак 15 милијарди година у неком спису...
Превазићи зло (и добро) значи изаћи изван времена (и простора). То може само индивидуално. "Нико никад никог не прочисти" Буда. Напор мораш сам уложити. Много напора, ако желиш тим путем...
Тек онда некома може бити потпуно свеједно. Делимично то може и док си на ово свету, постоје примери и у Западној цивилизацији. Рецимо - понашање Спартанаца који су презирали смрт.

Dobro i zlo biva osnovnim uporištem svake religijske priče. Gnosticizam posebno u svojoj manihejskoj formi zastupa dualizam u smislu dobra i zla. Suprotno njima hinduizam na okolnost dobra i zla ima monistički pristup učenju da sve potiče iz samo jednog pranačela koje je izvan svake dualnosti a u smislu da se u hinduizmu sve svodi na jedinstvo suprotnosti a što se vidi iz svojstava hinduističkih ambivalentnih bogova koji imaju odlike i dobra i zla kao recimo bog Rudra koji je vremenom evoluirao u Šivu. A avramovske religije hrišćanstvo, judaizam i islam su svaka na svoj način negde izmedju u smilsu porekla dobra i zla. Kod avramovskih religija koje uče o jednom apsolutno dobrom bogu, problem zla se rešava tako što se u smislu neke forme dualnosti zlo prebacuje na onog koji je suprotnost bogu. A to samo po sebi biva neophodno kada se ima u vidu da se bog izjednačava sa principom dobrog.
A opet pak kako sam princip dobrog ne bi imao smisla bez svoje suprotnosti oni koji su osmislili bibliju morali su da postave i princip zla jer cela priča ne bi imala svoje osnovno uporište.

U sve onom propadljivom fizičkom telu koje će naravno biti...generalno obnovljeno sa dužom garancijom trajanja...:hahaha1:

Evo odakle to dolazi od Essena koji su tko zna od koga ......
No čudno da je pod herezu to utralo kad očito to i danas vjeruju kao i vjekovima prije

Hippolytus in The Refutation of All Heresies

Chap XXII: Belief of the Essenes in the Resurrection; Their System a Suggestive One.
Now the doctrine of the resurrection has also derived support among these; for they acknowledge both that the flesh will rise again, and that it will be immortal in the same manner as the soul is already imperishable
.

Evo odakle to dolazi od Essena koji su tko zna od koga ......
No čudno da je pod herezu to utralo kad očito to i danas vjeruju kao i vjekovima prije

Od Esena dolazi prilično toga. Prorok Danilo je bio Esen. Isus je od Esena neke stvari...preuzeo...

U toj priči o vasksenju ima ono vasksenje tela ali i ono...vaskrsenje duše u telu...Pa je shodno tome kome je kako odgvoaralo utanačivao svoju priču.

O čemu se ovde radi...

Jovan 4:22...

''Vi ne znate čemu se molite; a mi znamo čemu se molimo: jer je spasenje od Jevreja.''

Da li bi Isus rekao ovako da ...sam nije bio Jevrej po rodjenju...:think:

I to u Samariji koju je navodno izbjegavao.

Zasigurno je tamo Židov s oduševljenjem primljen bio.
To maloumnicima može se prodavati no starim Samarijcima nikako.

I to u Samariji koju je navodno izbjegavao.

Isus svojima veoma jasno kaza ovako..

Matej 10:5...

''Ovih dvanaest posla Isus i zapovedi im govoreći: Na put neznabožaca ne idite, i u grad samarjanski ne ulazite.''

A on sam osta U Samariji preciznije u gradu Siharu dva dana...

Jovan 4:40...

''Kad dođoše, dakle, Samarjani k Njemu, moljahu Ga da bi ostao kod njih; i onde osta dva dana.''

Zasigurno je tamo Židov s oduševljenjem primljen bio.

I još su ga molili da ostane kod njih...

Isus svojima veoma jasno kaza ovako..

Matej 10:5...

''Ovih dvanaest posla Isus i zapovedi im govoreći: Na put neznabožaca ne idite, i u grad samarjanski ne ulazite.''

A on sam osta U Samariji preciznije u gradu Siharu dva dana...

Jovan 4:40...

''Kad dođoše, dakle, Samarjani k Njemu, moljahu Ga da bi ostao kod njih; i onde osta dva dana.''

I još su ga molili da ostane kod njih...

Obožavali su Židove jednostavno.

Obožavali su Židove jednostavno.

Nije mi jasno zašto su Samarićani obožavali Židove ...
Nešto mi se čini da Židovi njih nisu mogli da smisle a isto tako ni Samarićani Židove....

Samarija nekako bejaše izmedju Judeje i Galileje ...

Jovan 4:3-4...

''Ostavi Judeju, i otide opet u Galileju. A valjalo Mu je proći kroz Samariju.''

220px-Palestina_siglo1.gif

pa mi je malo nejasno kako je to Isus išao tamo ovamo kao da je u pitanju šetnja od desetak kilometara...

Nije mi jasno zašto su Samarićani obožavali Židove ...
Nešto mi se čini da Židovi njih nisu mogli da smisle a isto tako ni Samarićani Židove....

Samarija nekako bejaše izmedju Judeje i Galileje ...

Jovan 4:3-4...

''Ostavi Judeju, i otide opet u Galileju. A valjalo Mu je proći kroz Samariju.''

220px-Palestina_siglo1.gif

pa mi je malo nejasno kako je to Isus išao tamo ovamo kao da je u pitanju šetnja od desetak kilometara...

Pa upravo ti i želim da ti kažem cjelo vrijeme od početka no na kraju sam okrenuo na ironiju jer nisi me skonato od početka na što ciljam.
Naravno da je ta priča laž o tome smo pričali jer Samarija je doslovce bila u nekoj vrsti građanska rata s Judejom jer njihov John Hirkanus im je porušio
na Mt Gerizmu hram i od tada se ne mohu da smisle.
A MT Gerizm je i u starom zavjetu opisan kao svetkovina no očito da Jeruzalem je bio ugrožen konkurencijom..

Dobro i zlo biva osnovnim uporištem svake religijske priče. Gnosticizam posebno u svojoj manihejskoj formi zastupa dualizam u smislu dobra i zla. Suprotno njima hinduizam na okolnost dobra i zla ima monistički pristup učenju da sve potiče iz samo jednog pranačela koje je izvan svake dualnosti a u smislu da se u hinduizmu sve svodi na jedinstvo suprotnosti a što se vidi iz svojstava hinduističkih ambivalentnih bogova koji imaju odlike i dobra i zla kao recimo bog Rudra koji je vremenom evoluirao u Šivu. A avramovske religije hrišćanstvo, judaizam i islam su svaka na svoj način negde izmedju u smilsu porekla dobra i zla. Kod avramovskih religija koje uče o jednom apsolutno dobrom bogu, problem zla se rešava tako što se u smislu neke forme dualnosti zlo prebacuje na onog koji je suprotnost bogu. A to samo po sebi biva neophodno kada se ima u vidu da se bog izjednačava sa principom dobrog.
A opet pak kako sam princip dobrog ne bi imao smisla bez svoje suprotnosti oni koji su osmislili bibliju morali su da postave i princip zla jer cela priča ne bi imala svoje osnovno uporište.

Коректно...
А твој став?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back