BezOBRAZno nas lažu! Zabrana Obraza i sličnih!

Da li ste za zabranu fašističkih organizacija Obraz, Nacionalni stroj, 64 županije

• Ukupno glasova
    292
  • Anketa je zatvorena .
E na ovakve idiote Limonov - nacional-boljsevici sam mislio. :mrgreen: Obratite paznju na ovaj avatar...To su te jajare koje su spojile boljsevizam i u.srali ga sa nacizmom.
Inace ovaj kreten limonovac ne zna da ja nisam nikakav triockista vec STALIINJISTA,ali takvi neobavesteni ljudi su se u srbiji oduvek pitali za sto sta ,pa tako dodjosmo do ovog stanja gde zemlju vode idioti. :mrgreen:
Oprasta mu mu se jer je dusevni bolesnik koji me je napljuvao.No nema veze...nacional-boljsevizam se leci batinama od strane ideologije marksista-lenjinista ISTOCNOG TIPA koji ja propagiram. Ziveo AKM!

Ти си несртниче у грдној заблуди иако ниси чак можда тога ни свестан !
Да ти поставим једноставно питање где је нека јача социјалистичка партија Италије која би се супротставила НАТО базама на њеним просторима или да се уради нешто озбиљније по том питању !

У том грму и лежи зец ви сте управо најперфиднији пол атлантизма и заправо представљате онај најгори тип социјалдемократије која је одувек важила за пету колону Континента.
Ако баш хоћеш са марксистичког аспекта ви сте само параван за најгори тип капитализма и плутократије и вас управо користе као жртвену јагњад...... Боље се на време удари у ту главурду ако у њој уопште има мозга и покушај да разумеш да је Традиција и Народ, национално буђење Трећег света једно од главних узданица у одбрани од тако декадентног западног система !

Уколико ако то не разумеш завршићете на сметлишту историје као и ваши другови чекисти ! Млатили смо вас 1918. након саме Револуције и опет ћемо заједно са снагама Народа, ако то затреба ! :cool:

P. S. Ти си вероватно врло необразован и плиткоуман човек јер се код тебе огледа потпуно непознавање историјске дијалектике !

Evo dokaza da je organizacija "Obraz" klero-fasisticka...

Ovo je isecak emisije o neonacizmu u Rusiji i fasistickim organizacijama koje tamo deluju.Na snimku je prikazan jedan od naci-skinheda koji nosi na koncertu majicu Obraza,a tu je i jedan poslanik ruske ekstremno desne grupacije u Dumi koji pored svastike u svojoj kancelariji ima pored sebe i cetnicku zastavu "S verom u Boga za Kralja i Otadzbinu".Takodje i on na celom snimku govori o vezama koje neguje sa slicnim organizacijama i njemu ideoloski bliskim.

Mamu li vam fasisticku....:evil:

Овај снимак што си овде навео је још један пример бајне кухиње Сиенена.
Ово је најбољи пример чему се ти дивиш с обзиром да су и те организације као и марксизам прве 2 интернационале увезен управо из Британије ! Па нико у историји није нанео више понижавања на расној основи кроз вид колонизације него управо Енглези ! :evil: :evil: :evil:

Готово, провалио си се....

P. S. Мој ти је савет да на време дижеш руке са Образа и осталих родољубивих светосавских организација да се не би добро опржио ! :evil:

hmm,
Jasenovac...u pravu si...
da nemamo "nashe" Tomsone...nisi...
ali imamo "hladnjache", "rudnike", Masovne grobnice...

tikepa...parfUmi...Molebani...za raju...chekaj kafu da popijem...ne visim celu noc na net-u kao ti...ja sam svezh...jutroshnji..."iZtOshiran"...:lol:

Uh, uh, ala si mu skresao!
Naročito vam verujem za "hladnjache", "rudnike", Masovne grobnice, kako ti reče, sve nekako bez dokaza. Što se tiče Molebana i patika, možeš samo da patiš zbog toga što je to vrhunac naših (srpskih) navodnih zločina :-)

Ово је најбољи пример чему се ти дивиш с обзиром да су и те организације као и марксизам прве 2 интернационале увезен управо из Британије ! Па нико у историји није нанео више понижавања на расној основи кроз вид колонизације него управо Енглези ! :evil: :evil: :evil:

Готово, провалио си се....

P. S. Мој ти је савет да на време дижеш руке са Образа и осталих родољубивих светосавских организација да се не би добро опржио ! :evil:

U pravu si prica se po carsiji da ti prenose sidu , sifilis i hepatitis abecedu , pogotovo Pahomijevi deckici iz Obreza , treba se cuvati takvih dobro ti kazes

”opste dobro”:
напиши шта знаш о томе?

Nemam nameru da pisem o tome iz dva razloga:

1)Pisao sam milion puta o tome i na podforumu politika,kao i na podforumu istorija.Posto si relativno nov na forumu ti to ne znas,a ni ja nisam duzan da sa svakim komuniciram i posvecujem mu paznju.

2)Ovo nije kviz napisite sta znate o : cetnicima,fasistima,nacistima,Hitleru,Musoliniju,nacionalizmu...Ako vec insistiras na tome da detaljno proucavamo svaku od ideologija otvori temu,pa cu da se ubacim u diskusiju.

има да их постављам ЈОШ ево још једна амерички пилоти у друштву са Дражом (узми већу диоптрију)

Sta ta slika predstavlja?! Ja govorim o onim slikama sto si postavljao gde su “partizani i nemci”, “partizani i ustase”,razni “dokumenti” i nista od toga nije moglo da se otvori i uveca.Kada sam ja pokusavao da uvecam na svom kompu,ni tada nisam imao jasnu sliku, jer je sve bilo razliveno.Siguran sam da ni samom administratoru pomenutog sajta nije u interesu da se vidi sta tamo pise.

свако је невин док се не докаже супротно

Al si mi doskocio,svaka cast.Zasto imam osecaj da si napunio 18 ili si ispod tih godina?! Video klip je najbolje dokazao o cemu se radi.Tu se govori i o ruskoj desnicarskoj organizaciji i o Obrazu.

Вел Британија,Француска и Немачка предњаче у протеривању емиграната.Прича о протеривању емиграната из Русије је смешна.

Sa prvim delom se slazem I ne dovodim ga u pitanje,ali da u Rusiji nema proterivanja imigranata je nebulozna izjava.Gledaj malo vise vesti CAK I RUSKE!!!

”Sivonja”:
Ти си несртниче у грдној заблуди иако ниси чак можда тога ни свестан !
Да ти поставим једноставно питање где је нека јача социјалистичка партија Италије која би се супротставила НАТО базама на њеним просторима или да се уради нешто озбиљније по том питању !

У том грму и лежи зец ви сте управо најперфиднији пол атлантизма и заправо представљате онај најгори тип социјалдемократије која је одувек важила за пету колону Континента.
Ако баш хоћеш са марксистичког аспекта ви сте само параван за најгори тип капитализма и плутократије и вас управо користе као жртвену јагњад...... Боље се на време удари у ту главурду ако у њој уопште има мозга и покушај да разумеш да је Традиција и Народ, национално буђење Трећег света једно од главних узданица у одбрани од тако декадентног западног система !

Уколико ако то не разумеш завршићете на сметлишту историје као и ваши другови чекисти ! Млатили смо вас 1918. након саме Револуције и опет ћемо заједно са снагама Народа, ако то затреба !

Cekaj malo…jel si ti stvarno glup ili se samo pravis? Jel si me do malopre optuzio da sam trockista ili se to meni ucinilo?! :mrgreen: Posto si izbegao da mi odgovoris u prethodnom postu,evo malo cu da ti pojasnim stvari.Ja sam boljevik,ali ne nacional-boljsevik.
I sta uopste znas o PRC (Italija) ? Kao prvo oni su pro-sovjetski orjentisani,ali ti moroncino naravno to ne znas.Od svog osnivanja 1921 godina Komunisticka Partija Italije je bila na stubu srama zbog staljina,sovjeta…Naravno nepravedno,jer ja tu ne vidim nista cega bi italijanski komunisti trebali da se srame.PRC je organizovala jajoro proteste kada su nas bombardovali,bili su neredi u nekim gradovima Italije 1999,protivi se ulasku Italije u NATO,u parlamentu nikada nije glasala da se salju vojnici u Irak i Avganistan….

Totalno si neobavesten oko toga koje partije su programski social-demokratske,a pored toga mi nesto trtljas o austrougarskom marksizmu i atlantistickim komunistima.Kada bi malo podigao tu tvoju suplju glavurdu, shvatio bi razliku kod komunista koji se samo tako predstavlaju I onih pravih koji nisu prihvatili revizionizam.

J**** te tradicija i j**** te narod!!! Zbog takvih sovinistickih idiota kao sto si ti politika je postala nalik prostituciji.Ej bre zivotinjo ti ces meni ovde da solis pamet, a spojio si nacizam sa boljsevizmom??????!!!!!!!!! Da je Staljin ziv dobio ti metak u potiljak,zbog tvojih stavova i tvoj drug Limonov.Vi stre bre za ludnicu kao i oni koji su stvorili ideju ’’ anarho-kapitalizma’’...?!?

Uh cekisti,k***,palac...Pomalo mi te je zao kada krenes tako da s****.I da sam frojd ne bi mogao da sagledam mentalni sklop coveka kao sto si ti.NBP je bre u izumiranju. :)

P. S. Ти си вероватно врло необразован и плиткоуман човек јер се код тебе огледа потпуно непознавање историјске дијалектике !

Ma sta mi naprica.Dovoljno je reci,kako se sa naciuonal-boljsevizmom ceo svet sprda i jedino gde ta partija deluje je Rusija.Ok postoje neke minorne organizacije jos u Nemackoj.Vi ste bre za ludnicu.

Ово је најбољи пример чему се ти дивиш с обзиром да су и те организације као и марксизам прве 2 интернационале увезен управо из Британије ! Па нико у историји није нанео више понижавања на расној основи кроз вид колонизације него управо Енглези !

Prvo ja se ne divim video snimku,vec samo konstatujem sta je tu receno iz usta pojedinih satiricnih likova koji se tu pojavljuju.Dakle ja mrzim iznad svega CNN,ali ne mogu da se ne sprdam nad cinjenicom da jedan Rus pricao o rasizmu i nacizmu sa toliko odusevljenja,pri tom drzeci i Staljinovu sliku u kancelariji.E takvi idioti poput tebe smatraju da je Staljin ubio Trockog “samo zato sto je Jevrejin….” :roll: Ne kaljajte Staljinovo ime,jer ce ljudi da steknu pogresnu sliku,pa da i mene kao marksistu-lenjinistu poistovete sa vama.Sto se tice samih Engleza i koloinijalizacije,ja sam upravo to i navodio u vise navrata na forumu,a takvi koje ti obozavas (B&H Srbija) saradjuju sa neo-nacistickim grupama iz Britanije.

P. S. Мој ти је савет да на време дижеш руке са Образа и осталих родољубивих светосавских организација да се не би добро опржио!

E ako sam se zbog necega potreso,onda je to zbog ovoga. :D Idi sek.sualno opsti sa fasistima, jer vi nacional-boljsevici to i jeste u pozadini – najobicnijhi sledbenici nakaradnih ideologija.Ja sam bre boljsevik i samo boljsevik!Da popijes podhitno neki anti-depresiv.

само то:pтужно је ово што си написала тужно ..........а не смешно,али ајде :cry::cry:

са тим Т маде ин Цро не можеш никог упоређивати јер он прави концерте по целој Хр и има прећутну подршку власти.......

кад си већ написала навијачи Рада..........знаш за случај када мурија им није дозволила да носе Српску заставу на утакмици .......... у сред Београда...то је баш демократски

Видим да слушаш Бају знаш стихове,лепо није лоше за почетак ................пређи на VTO мало модернији ритам

Samo su im zabranili da nose srpsku zastavu???:roll::roll:
da ne tupimo dalje, izgleda da si na njihovoj strani, verujem,jer, nekako, suvishe lichno,dozivljavash "uvrede"na njihov rachun
Dakle, to je bagra zlikovachka, jadnici, bolesnici koji su,kao ljudi bez identiteta, sushtinu zivljenja nashli u "Obrazu, Dverima,gardi cara Lazara......
A po chemu si, tako "mudar" provalio da ja slusham Baju malog smrada? On, nekako, vishe vama prilichi

Ovo nije kviz napisite sta znate o : cetnicima,fasistima,nacistima,Hitleru,Musoliniju,nacionalizmu...Ako vec insistiras na tome da detaljno proucavamo svaku od ideologija otvori temu,pa cu da se ubacim u diskusiju..

treći putnapiši šta znaš o tome

Sta ta slika predstavlja?! Ja govorim o onim slikama sto si postavljao gde su “partizani i nemci”, “partizani i ustase”,razni “dokumenti” i nista od toga nije moglo da se otvori i uveca.Kada sam ja pokusavao da uvecam na svom kompu,ni tada nisam imao jasnu sliku, jer je sve bilo razliveno.Siguran sam da ni samom administratoru pomenutog sajta nije u interesu da se vidi sta tamo pise.
pusti slike daj mail i šaljem ti ceo komplet džabe

Al si mi doskocio,svaka cast.Zasto imam osecaj da si napunio 18 ili si ispod tih godina?! Video klip je najbolje dokazao o cemu se radi.Tu se govori i o ruskoj desnicarskoj organizaciji i o Obrazu.

malo više od 18 ali to ne znači da sam neravnopravan u raspravi sa tobom

Sa prvim delom se slazem I ne dovodim ga u pitanje,ali da u Rusiji nema proterivanja imigranata je nebulozna izjava.Gledaj malo vise vesti CAK I RUSKE!!!
ČUDO da si se ti složio sa nekim tj. sa mnom :shock:

Cekaj malo…jel si ti stvarno glup ili se samo pravis? Jel si me do malopre optuzio da sam trockista ili se to meni ucinilo?! :mrgreen: Posto si izbegao da mi odgovoris u prethodnom postu,evo malo cu da ti pojasnim stvari.Ja sam boljevik,ali ne nacional-boljsevik.

pravim se :twisted:

I sta uopste znas o PRC (Italija) ? Kao prvo oni su pro-sovjetski orjentisani,ali ti moroncino naravno to ne znas.Od svog osnivanja 1921 godina Komunisticka Partija Italije je bila na stubu srama zbog staljina,sovjeta…Naravno nepravedno,jer ja tu ne vidim nista cega bi italijanski komunisti trebali da se srame.PRC je organizovala jajoro proteste kada su nas bombardovali,bili su neredi u nekim gradovima Italije 1999,protivi se ulasku Italije u NATO,u parlamentu nikada nije glasala da se salju vojnici u Irak i Avganistan….

Italijani su u Avagnistanu ,Iraku, Kosovu iiiii tako da je to situacija

Totalno si neobavesten oko toga koje partije su programski social-demokratske,a pored toga mi nesto trtljas o austrougarskom marksizmu i atlantistickim komunistima.Kada bi malo podigao tu tvoju suplju glavurdu, shvatio bi razliku kod komunista koji se samo tako predstavlaju I onih pravih koji nisu prihvatili revizionizam.

J**** te tradicija i j**** te narod!!! Zbog takvih sovinistickih idiota kao sto si ti politika je postala nalik prostituciji.Ej bre zivotinjo ti ces meni ovde da solis pamet, a spojio si nacizam sa boljsevizmom??????!!!!!!!!! Da je Staljin ziv dobio ti metak u potiljak,zbog tvojih stavova i tvoj drug Limonov.Vi stre bre za ludnicu kao i oni koji su stvorili ideju ’’ anarho-kapitalizma’’...?!?

Uh cekisti,k***,palac...Pomalo mi te je zao kada krenes tako da s****.I da sam frojd ne bi mogao da sagledam mentalni sklop coveka kao sto si ti.NBP je bre u izumiranju. :)

jel ti dobro:):confused:

Detektovati fašizam ili fašističke elemente u programu neke stranke ili organizaciji je "posao" koji može biti veoma zahtjevan.

Prvi problem na koji se nailazi je sam pojam.
U originalnom značenju on se odnosi samo na Musolinijevu Nacionalnu fašističku partiju Italije, ali u praksi, a i u nauci, kada se kaže fašizam misli se na cijeli niz stranaka i pokreta sa krajnje desnog dijela političkog spektra.

Drugi problem je to da fašizam ne posjeduje originalnu doktrinu, nego se radi o koktelu radikalizovanih ideoloških otpadaka evropskog konzervativizma, a osim toga ta doktrina, zbog onog mnoštva, koji se iza pojma fašizma krije, nije ni unisona.

I kao treće, ono gore pod dva je uticalo da praktički ne postoji univerzalno upotrebljiva definicija fašizma ili bolje rečeno tih definicija fašizma postoji mnogo, ali svaka ima nekakvu manu ili nedorečenost.

Kada je riječ o "Obrazu", kod njega je na žalost vidljiv fašistički potencijal ili preciznije u ideologiji "Obraza" mogu se vidjeti neki elementi koji su karakteristični za klasični fašizam.

"Obraz" kao prvo baštini tradiciju slovenskog konzervativizma i to u oba njezina oblika, vrijednosnom (tradicionalne institucije socijalne integracije - Bog, otađbina, narod, zajednička prošlost itd)) i strukturalnom (društvene institucije - država, vladar, Crkva).
Nju je on najvjerovatnije primio posredno, prvenstveno preko Nikolaja Velimirovića i Dimitrija Ljotića, kažem posredno, jer se i kod jednog i kod drugog vidi značajan uticaj ruskih slavjanofila i "počvenika", na jednoj i Leontjeva, Tihomirova, Pobedonosceva i dr. na drugoj strani.

Osim ruskog uticaja, koji je u suštini ruska redakcija evropskog konzervativizma, kod Ljotića i Velimirovića je primjetno i poznavanje samog "izvora", mislim na evropski original i to najviše de Mestra (mada naravno ima i drugih - Berk, Bonal ...), a kod Ljotića su vidljivi i stavovi Š. Morasa.

Tako da sve u svemu u svojoj suštini srpska konzervativna misao je zapravo neoriginalna, jedini njezini značajni doprinosi evropskom konzervativizmu su njezina „armatura“ - Svetosavlje i institucija „domaćina.

Naravno da je razmišljanje o politici u kategorijama gore pomenutih mislilaca daleko od toga da bude dovoljno da neko bude proglašen fašistom, ali klasičnog fašizma bez usvajanja (to je prvi korak) tih kategorija nema, drugi korak je izvlačenje iz usvojenih premisa, kroz njihovu radikalizaciju, određenih konačnih konsekvenci.

Ggdje je u svemu tome "Obraz"?

U nekim , kao što sam već i rekao, segmentima svog "programa" (načela, smernice itd.) "Obraz" ozbiljno koketira sa fašizmom.

Kod "Obraza" je izrazito prisutan, fašizmu svojstven tzv. nacionalschmerz, baziran na apelu na frustriranost i poniženosti nacije (U.Eko), iz kojeg onda proizilazi, kod „Obraza“ sveprisutan, ultimativni poziv na nacionalnu mobilizaciju i solidarnost.
Iza te mobilizacije i solidarnosti vidi se zahtjev za prevazilaženjem i potiskivanjem svih objektivnih i subjektivnih razlika unutar srpskog nacionalnog korpusa, koje su po „Obrazu“ i onako uvezene sa strane i samim tim tuđe „duhu“ srpskog naroda.

Pošto je, po „Obrazu“, biološka i duhovna egzistencija Srba ugrožena, nužnost zanemarivanja svega individualnog, kao i fokusiranja svakog pojedinca na opšti interes je danas jedini imperativ svakog Srbina , a i srpskog naroda uopšte.
Radi se o uobičajenoj intenciji svakog totalitarizma, težnji ka utapanju ličnosti u kolektivno, zapravo bez te kolektivističke transformacije individualnog u nadindividualno totalitarizma i nema.

A upravo to nepostojanje individualnog tj. ličnosti u "programu" "Obraza" je ono što "smrdi" na fašizam.
Fašizam individuu priznaje samo ukoliko je komplementarna sa državom (fašizam) ili nacijom i rasom (nacizam), kao oblicima univerzalne svijesti.

Tu se javlja i drugi problem kod „Obraza“, to stapanje ličnosti sa kolektivnim nije trenutna potreba, izazvana vanrednom situacijom, nego bi po „Obrazu“ ona trebala da postane prirodno stanje srpske nacije. „Obraz“ to smatra nužnošću i spasonosnim receptom koji bi sprijećio srpski narod da ponovi grešku demokratije.

Pretvaranje vanrednog stanja u prirodno stanje je uobičajena praksa fašizma. Ono se postiže stvaranjem opštenacionalne psihoze, kroz utjerivanje u naciju sindroma „opsjednutog grada“.
„Obraz“ je već označio vanjske nepromjenljive (metafizičke) neprijatelje Srpstva, ali i unutrašnje, koji su za razliku od vanjskih uvijek dostupni i izuzetno pogodni za održavanje stalnih tenzija.

„Obraz“ ovdje zapravo ide linijom, za fašizam karakterističnog, socijal-darvinističkog shvatanja života i pojedinca i nacije, kao aktivne agresije i stalne biološke borbe za opstanak.

Shodno tome, a i inače shodno praksi fašizma, „Obraz“ gaji i kult borbe, a sa njom i kult junaštva i smrti i to je evidentno u njegovom „programu“, a naročito u onome što on predlaže kao smjernice za nacionalno obrazovanje djece.
Postojanje tog kulta kod „Obraza“ potkrepljuje činjenica da se članovi obraza međusobno nazivaju saborcima, što je takođe karakteristika fašističkih pokreta, ali ujedno to i implicira i do kuda je „Obraz“ spreman da ide kada su u pitanju metode „političke“ borbe.

Izrazito vidljiva je i kod „Obraza“ mržnja prema demokratiji, radi se o averziji koju U. Eko smatra jednim od bitnijih zajedničkih nazivnika svakog fašizma.
Kod „Obraza“ čak nema ni staleškog parlamenta (feudalnog reziduuma), koji kod Ljotića npr. postoji.

„Obraz“ demokratiju krivi za rastakanje organskog ustrojstva Srpstva ili konkretnije zato što je ona, da parafraziram N. Bobbia, išćupala pojedinca iz organskog tijela srpskog društva.
Krajnji cilj „Obraza“ i jeste ponovno uspostavljanje tog organskog jedinstva, preko tzv. domaćinskog poretka, izraženog kroz formulu Bog – kralj – domaćin (srpski modifikovana klasična organicistička trijada), jer je on po njima jedini garant da gore pomenuto organsko jedinstvo individualnog biti sa istorijskom sudbinom naroda bude dominantna karakteristika srpskog društva.

Po „Obrazu“ to je jedini način ne samo da se Srbima nikada više ne ponovi ono što su doživjeli u svojoj nedavnoj istoriji, nego je to i provjereni recept („iskustvo Nemanjićkog perioda“) pomoću kojeg će Srbi steći uslove za novi nacionalni renesans.

Na stranu to što u osnovi ove vizije „Obraza“ stoji romantičarska predstava jednog perioda u srpskoj istoriji, ta ifantilna idealizacija je samo prividno benigna i to ne samo zato što je ušminkani falsifikat, nego prvenstveno zbog toga što je cijela vizija opasno ispunjena totalitarnim sadržajem.

Detektovati fašizam ili fašističke elemente u programu neke stranke ili organizaciji je "posao" koji može biti veoma zahtjevan.

Kada je riječ o "Obrazu", kod njega je na žalost vidljiv fašistički potencijal ili preciznije u ideologiji "Obraza" mogu se vidjeti neki elementi koji su karakteristični za klasični fašizam.

"Obraz" kao prvo baštini tradiciju slovenskog konzervativizma i to u oba njezina oblika, vrijednosnom (tradicionalne institucije socijalne integracije - Bog, otađbina, narod, zajednička prošlost itd)) i strukturalnom (društvene institucije - država, vladar, Crkva).
Nju je on najvjerovatnije primio posredno, prvenstveno preko Nikolaja Velimirovića i Dimitrija Ljotića, kažem posredno, jer se i kod jednog i kod drugog vidi značajan uticaj ruskih slavjanofila i "počvenika", na jednoj i Leontjeva, Tihomirova, Pobedonosceva i dr. na drugoj strani.

U nekim , kao što sam već i rekao, segmentima svog "programa" (načela, smernice itd.) "Obraz" ozbiljno koketira sa fašizmom.

Pošto je, po „Obrazu“, biološka i duhovna egzistencija Srba ugrožena, nužnost zanemarivanja svega individualnog, kao i fokusiranja svakog pojedinca na opšti interes je danas jedini imperativ svakog Srbina , a i srpskog naroda uopšte.
Radi se o uobičajenoj intenciji svakog totalitarizma, težnji ka utapanju ličnosti u kolektivno, zapravo bez te kolektivističke transformacije individualnog u nadindividualno totalitarizma i nema.

A upravo to nepostojanje individualnog tj. ličnosti u "programu" "Obraza" je ono što "smrdi" na fašizam.

Pretvaranje vanrednog stanja u prirodno stanje je uobičajena praksa fašizma. Ono se postiže stvaranjem opštenacionalne psihoze, kroz utjerivanje u naciju sindroma „opsjednutog grada“.
„Obraz“ je već označio vanjske nepromjenljive (metafizičke) neprijatelje Srpstva, ali i unutrašnje, koji su za razliku od vanjskih uvijek dostupni i izuzetno pogodni za održavanje stalnih tenzija.

Na stranu to što u osnovi ove vizije „Obraza“ stoji romantičarska predstava jednog perioda u srpskoj istoriji, ta ifantilna idealizacija je samo prividno benigna i to ne samo zato što je ušminkani falsifikat, nego prvenstveno zbog toga što je cijela vizija opasno ispunjena totalitarnim sadržajem.

BRAVO
Odlichna analiza, samo, bojim se, daje im se na vaznosti a toga, svakako nisu vredni.

Poznata je stvar,ovde su takve organizacije nastale krajem 80-tih,za Srbiju, najmrachnijem periodu,kada je Miloshevic,instruisan od strane svoje supruge,"romantichne,krvozedne skojevke,"probudio" nacionalnu svest kod nacionalno ne osveshcenih koji, kada su otkrili srpstvo i pravoslavlje,sebi daju ulogu branitelja i chuvara srpske tradicije i vere (sve to sa "bogatim iskustvom" od nekih 5-6 godina) pa kako im se vera josh nije "primila" morali su da budu shto agresivniji u svojim stavovima, da bi ih neko shvatio ozbiljno.
Naravno, nije zanemarljivo to, shto veliku podrshku imaju u SPC (jednim njenim delom, na srecu ne cela i u "nacionalnim"politichkim strankama, koje, takodje nikada nishta nisu nauchile o Hrishcanstvu, (na koje se chesto pozivaju) i chovekoljubljukao osnovi svake religije

Dovoljno je reci, samo, gomila uspaljenih, ne osveshcenih,agresivnih,poslushnih i idolopoklonichki nastrojeni prema svom lideru, koji im je dao pravo na njegovo mishljenje!

Hvala Vam sto ste mi odgovorili.Uglavnom ste bazirali poruku
na organizaciju "Obraz".Mene u vezi doticnog nik"SSSR" zanimao sam
koncept i pocetak,od teorije vrste preko bioloske greske do
samog izvoda o nadmoci bele rase.
Moje misljenje ne mora da je tacno 100 % ali mislim da je celu
pricu zapoceo Darvin.On je u stvari stvorio teoriju ili koncept
vrste.Gde je bela rasa dominatna pa zuta,crvena i na kraju crna.
Govoreci pri tom da je crna rasa dokaz o direktnoj povezanosti
coveka i majmuna.Moje misljenje je da on u stvari taj koncept nije
radio u naucne svrhe vec u propagadne.Britanska kolonijalisticka
imperija je bila na vrhuncu moci u XX veku.Da bi se opravdalo sa
naucne strane kolonizacija Africkog kontinenta i ostalih delova
naseljenih crnom rasom on je stvorio taj koncept vrste.Crnac je
uglavnom prikazan kao nalik zivotinji.On je tom terijom u stvari
stvorio put za trgovinu robljem iz Siera Leone (Fri Taun) do Kube i
kasnije na tlo Severne Amerike,pretezno u njegov juzni deo.Uglavnom
je ta Darvinova teorija brzo zazivela.Posle gradjanskog rata i pobede
Severa "Unije" nad Jugom "Konfederacijom" nije uradjeno mnogo na
ravnopravnosti crnaca i njihovoj integraciji u "belo" americko drustvo.
Poznat je primer iz II sv. rata kada su trebali da oforme afro jedinicu
za avijaciju,da je vecina uvazenih doktora medicine osporavala tu ideju
braneci svoj stav uparvo Darvinizmom.Da su crnci nesposobni,da ne razlikuju
boje, da im je mozak daleko zaostaliji od mozga belog coveka i tako dalje.
Mada i sada neke organizacije sirom sveta koriste te teorije kada namecu
pojam "bele nadmoci".
Ono sto je isto vazno za Engleze je slucaj "Phil Daunskog Coveka".Kada je
pocetkom XX veka " sasvim slucajno" pronadjena lobanja koja malo lici
na ljudsku i proglasena da je stara oko milion godina.Tim slucajem su
Englezi hteli da se prikazu kao nadmocan narod u odnosu na ostale Evropske
narode.Hitler je isto primenio taj koncept i proglasio Nemacku rasu za
Arijevsku.Poznati su zakoni Eugenike pa je bilo i merenja lobanje kao i
cuvena teorija naroda koju je izvela Hitlerova propagandna masinerija.:Ako
Nordijske Nemce izbacimo iz Evropskih naroda dobijamo ples majmuna.
Posle II sv. rata pojavom novih naucnih sredstava za otkrivanje starosti
nadjenih fosila i predmeta utvrdjeno je da lobanja Phil Daunskog Coveka nadjena
pocetkom XX veka u stvari spoj lobanje svinje i obicne covekove lobanje
u prevodu falsifikat.
Druga stavka se odnosi na instrumentalizaciju Josipa Broza Tita od strane Britanske
Imperije tj. licno Vinstona Cercila.On je na pocetku II sv. rata obecao narodima
u svojim kolonijama nezavisnost ako se bore na njegovoj strani protiv Nemaca.
Medjutim posle sastanka sa Staljinom i Ruzveltom oko podele sveta kada je sve bilo
gotovo on je to obecanje malo izvrdao.Nateravsi Jugoslovenskog Kralja u Londonu da podrzi Tita i izda
Drazu on je pridobio Tita kao saveznika u borbi protiv SSSR i Varsavskog pakta.Posle
krize IB i "pobede" Tita nad Staljinom Cercil je uvideo prekretnicu u slamanju Varsavskog
pakta.Tito je kao Cercilov pion stvorio "nesvrstane".To su bile zemlje koje su bile uglavnom
bivse kolonije u dobroj meri Britanske ali sa komunistickim uredjenjem i tako sprecio njihovo
pripajanje SSSR u Varsavskom paktu.Problem je u tome sto se tom hostapleru Titu pripisuju
neke magijske i mitske moci a u stvari je bio samo pion u sluzbi Britanske imperije.A boljsevizam
je najveca posast XX veka.
A sama prica kako je u Fasizmu stvorena ideja o "nizoj" vrsti je besmislena.Takve stvari
postoje od pocetka civilizacije.Za vreme Rimskog Carstva narodi koji su ziveli van teritorije Carsta
nazivani su varvarima i u svojim ratnim pohodima Rimljani su ih pretvarali u robove i prodavali.
Zbog toga je Musolini bio opsednut Rimskim carstvom i tako su neke njegove jedinice imale oznake
tj one barjake na vrhu sa jednoglavim orlom iz doba Rimske Imperije.Isti princip je primenio
Hitler i uveo pozdrav dizanjem desne ruke Haj Hitler ili Ave Cezare kao u Starom Rimu.

Daleko si otišao, krauterbox je s pravom bazirao svoj post na Obrazu jer je on tema. Zadržaću se sad samo na nekim karakterističnim mestima:

Druga stavka se odnosi na instrumentalizaciju Josipa Broza Tita od strane Britanske
Imperije tj. licno Vinstona Cercila.On je na pocetku II sv. rata obecao narodima
u svojim kolonijama nezavisnost ako se bore na njegovoj strani protiv Nemaca.
Medjutim posle sastanka sa Staljinom i Ruzveltom oko podele sveta kada je sve bilo
gotovo on je to obecanje malo izvrdao.Nateravsi Jugoslovenskog Kralja u Londonu da podrzi Tita i izda
Drazu on je pridobio Tita kao saveznika u borbi protiv SSSR i Varsavskog pakta.Posle
krize IB i "pobede" Tita nad Staljinom Cercil je uvideo prekretnicu u slamanju Varsavskog
pakta.
Ovde su vremena događanja očigledno pobrkana. Kriza s IB je bila 1948., Staljin je umro 1953, a Varšavski pakt je stvoren tek 1955, tako da to s prekretnicom nema veze.

A sama prica kako je u Fasizmu stvorena ideja o "nizoj" vrsti je besmislena.Takve stvari
postoje od pocetka civilizacije.Za vreme Rimskog Carstva narodi koji su ziveli van teritorije Carsta
nazivani su varvarima i u svojim ratnim pohodima Rimljani su ih pretvarali u robove i prodavali.
Zbog toga je Musolini bio opsednut Rimskim carstvom i tako su neke njegove jedinice imale oznake
tj one barjake na vrhu sa jednoglavim orlom iz doba Rimske Imperije.Isti princip je primenio
Hitler i uveo pozdrav dizanjem desne ruke Haj Hitler ili Ave Cezare kao u Starom Rimu.
Naravno da nije fašizam stvorio ideju o višim i nižim nacijama, ali je taj zločinački projekat preuzeo, razradio i u cilju ostvarenja istog pobio milione ljudi. Neverovatno je što danas ovi iz Obraza ( a i ne samo oni ) još uvek žale za tim što nismo poslušali Ljotića i udružili se onomad s Nemcima, jer bi nam po njima bilo bolje tako. Da li se tu svesno iuli nesvesno previđa da nama nije nuđena nikakva neutralnost nego direktno pristupanje trojnom paktu uz sve posledice koje iz toga proizilaze. Znači i danas Obrazovci žale što nismo bili na fašističkoj strani. Zamenjuju se teze brkanjem komunizma i antifašizma, pomeraju se granice dobra i zla, a za to vreme su skoro sve ostale zemlje normalno raščistile s tim: fašisti na jednu, svi ostali na drugu stranu. Tu nema kompromisa.

@opste dobro

Nemam nameru da se ponavljam.Sve sto sam imao da ti kazem,rekao sam: odlutao si u raspravi (sto rece nesh taxista),otvori novu temu,ne kopiraj tekstove kao u prethodnom postu gde si izneo netacne podatke(znaci napisi nesto svojim recima sto znas,a ne postavljaj tekstove sa fasistickih web stranica) i mozda tada budem u posebnoj temi prodiskutovao o svemu sto te zanima,a hteo bi da naucis od starijeg.
Uz to vokabular ti je deciji i ne moras bas da odgovaras na sve sto sam napisao,a nije tebi upuceno nego drugim forumasima.Ajde na stranu sve to,nego nisi ni shvatio poentu mojih postova o anti-revizionistickim partijama,vodjenju politike i stavova koje oni zastupaju.

krauterbox:

Prvi problem na koji se nailazi je sam pojam.
U originalnom značenju on se odnosi samo na Musolinijevu Nacionalnu fašističku partiju Italije, ali u praksi, a i u nauci, kada se kaže fašizam misli se na cijeli niz stranaka i pokreta sa krajnje desnog dijela političkog spektra.

Drugi problem je to da fašizam ne posjeduje originalnu doktrinu, nego se radi o koktelu radikalizovanih ideoloških otpadaka evropskog konzervativizma, a osim toga ta doktrina, zbog onog mnoštva, koji se iza pojma fašizma krije, nije ni unisona.

I kao treće, ono gore pod dva je uticalo da praktički ne postoji univerzalno upotrebljiva definicija fašizma ili bolje rečeno tih definicija fašizma postoji mnogo, ali svaka ima nekakvu manu ili nedorečenost.

Osim ruskog uticaja, koji je u suštini ruska redakcija evropskog konzervativizma, kod Ljotića i Velimirovića je primjetno i poznavanje samog "izvora", mislim na evropski original i to najviše de Mestra (mada naravno ima i drugih - Berk, Bonal ...), a kod Ljotića su vidljivi i stavovi Š. Morasa.

Tako da sve u svemu u svojoj suštini srpska konzervativna misao je zapravo neoriginalna, jedini njezini značajni doprinosi evropskom konzervativizmu su njezina „armatura“ - Svetosavlje i institucija „domaćina.

Naravno da je razmišljanje o politici u kategorijama gore pomenutih mislilaca daleko od toga da bude dovoljno da neko bude proglašen fašistom, ali klasičnog fašizma bez usvajanja (to je prvi korak) tih kategorija nema, drugi korak je izvlačenje iz usvojenih premisa, kroz njihovu radikalizaciju, određenih konačnih konsekvenci.

Ggdje je u svemu tome "Obraz"?

Kod "Obraza" je izrazito prisutan, fašizmu svojstven tzv. nacionalschmerz, baziran na apelu na frustriranost i poniženosti nacije (U.Eko), iz kojeg onda proizilazi, kod „Obraza“ sveprisutan, ultimativni poziv na nacionalnu mobilizaciju i solidarnost.
Iza te mobilizacije i solidarnosti vidi se zahtjev za prevazilaženjem i potiskivanjem svih objektivnih i subjektivnih razlika unutar srpskog nacionalnog korpusa, koje su po „Obrazu“ i onako uvezene sa strane i samim tim tuđe „duhu“ srpskog naroda.

Fašizam individuu priznaje samo ukoliko je komplementarna sa državom (fašizam) ili nacijom i rasom (nacizam), kao oblicima univerzalne svijesti.

Tu se javlja i drugi problem kod „Obraza“, to stapanje ličnosti sa kolektivnim nije trenutna potreba, izazvana vanrednom situacijom, nego bi po „Obrazu“ ona trebala da postane prirodno stanje srpske nacije. „Obraz“ to smatra nužnošću i spasonosnim receptom koji bi sprijećio srpski narod da ponovi grešku demokratije.

„Obraz“ ovdje zapravo ide linijom, za fašizam karakterističnog, socijal-darvinističkog shvatanja života i pojedinca i nacije, kao aktivne agresije i stalne biološke borbe za opstanak.

Shodno tome, a i inače shodno praksi fašizma, „Obraz“ gaji i kult borbe, a sa njom i kult junaštva i smrti i to je evidentno u njegovom „programu“, a naročito u onome što on predlaže kao smjernice za nacionalno obrazovanje djece.
Postojanje tog kulta kod „Obraza“ potkrepljuje činjenica da se članovi obraza međusobno nazivaju saborcima, što je takođe karakteristika fašističkih pokreta, ali ujedno to i implicira i do kuda je „Obraz“ spreman da ide kada su u pitanju metode „političke“ borbe.

Izrazito vidljiva je i kod „Obraza“ mržnja prema demokratiji, radi se o averziji koju U. Eko smatra jednim od bitnijih zajedničkih nazivnika svakog fašizma.
Kod „Obraza“ čak nema ni staleškog parlamenta (feudalnog reziduuma), koji kod Ljotića npr. postoji.

„Obraz“ demokratiju krivi za rastakanje organskog ustrojstva Srpstva ili konkretnije zato što je ona, da parafraziram N. Bobbia, išćupala pojedinca iz organskog tijela srpskog društva.
Krajnji cilj „Obraza“ i jeste ponovno uspostavljanje tog organskog jedinstva, preko tzv. domaćinskog poretka, izraženog kroz formulu Bog – kralj – domaćin (srpski modifikovana klasična organicistička trijada), jer je on po njima jedini garant da gore pomenuto organsko jedinstvo individualnog biti sa istorijskom sudbinom naroda bude dominantna karakteristika srpskog društva.

Po „Obrazu“ to je jedini način ne samo da se Srbima nikada više ne ponovi ono što su doživjeli u svojoj nedavnoj istoriji, nego je to i provjereni recept („iskustvo Nemanjićkog perioda“) pomoću kojeg će Srbi steći uslove za novi nacionalni renesans.

Odlicna analiza!

Samo mislim da si previse vremena posvetio desnicarima,koji ovo na kraju nece ni da procitaju ni da shvate.Taj primitivizam,nencitanost,tvrdoglavost,zaostalost i sve ostalo sto uz to ide,karakteristicna je je sledbenike ideologija cija se osnovna ideja zasniva na mrznji i sovinizmu.

e sve je to lepo,
a ja mislim da je to usminkani falsifikat plana, da se pojedinac i njegova uza okolina,
obogate pomocu olaksane manipulacije masama koju su radi toga prethodno dovoljno homogenizovali, opljackaju sve zivo i mrtvo.
to je mahanje sekirama iznad glava.
ko svoju promoli da vidi sta se desava, leti.
srbija nikada vise nece biti homogena na taj nacin. i mi koji mislimo svojom glavom necemo izumreti.
sanjajte samo.
idioti

Мислим да је безобразно од постављача теме да у исти кош ставља српске патриотске организације и мађарске фашистичке, као што је Покрет Жупаније 64. Зна се ко су чланови те организације и како делују по Војводини. Ја јесам за забрану тог покрета, али никако Образа, Националног строја ...

e sve je to lepo,
a ja mislim da je to usminkani falsifikat plana, da se pojedinac i njegova uza okolina,
obogate pomocu olaksane manipulacije masama koju su radi toga prethodno dovoljno homogenizovali, opljackaju sve zivo i mrtvo.

to je mahanje sekirama iznad glava.
ko svoju promoli da vidi sta se desava, leti.
srbija nikada vise nece biti homogena na taj nacin. i mi koji mislimo svojom glavom necemo izumreti.
sanjajte samo.
idioti

Vi koji "mislite" svojim glavama ste prolazili kroz apsolutisticku monarhiju braneci je od progresivnih ljudi.U parlamentarnoj monarhiji ste branili monarha koji je drzao sve pod kontrolom i mesao religiju i drzavu,a da ne govorimo koliko je zlata oteo od naroda.Branili ste jednog coveka od hiljade drugih,branili ste i svoju klasu,svoj novac i svoj nerad.Vi ste najobicniji paraziti i neko je morao da vas nauci pameti.I ti meni pricas ovde o nekoj manipulaciji narodom,masovnoj pljacki i svemu negativnom.
Mi (komunisti) smo stvorili Partiju u koju je mogao svako da u dje i SVAKO DA BUDE NA NJENOM CELU!Naravno,posto niste mogli da se nametnete svojom sposobnoscu i posto nije niko hteo da vas slusa zbog vasih glupih ideja,stvorili ste propagandnu masineriju koja je imala za cilj i dan danas ima,da od onoga sto su levicari sagradili pravi sprdnju.Beograd je bre bio palanka pre komunista. 8-)
Ti si koliko vidim iz Novog Sada,pa me i ne cudi tvoj politicki stav.Oduvek je ta aristokratska banda iz Novog Sada nas Beogradjane nazivala nizim slojem,jer oni su kao "gospoda",a mi preko Dunava njihovi poslusni kmetovi.

p.s. Ovo sam namerno naveo kao primer,jer citajuci program Obraza covek sam moze da shvati da je nekim vremenskim vremeplovom bacen u Srbiju za vreme feudalizma. :mrgreen:

Vi koji "mislite" svojim glavama ste prolazili kroz apsolutisticku monarhiju braneci je od progresivnih ljudi.U parlamentarnoj monarhiji ste branili monarha koji je drzao sve pod kontrolom i mesao religiju i drzavu,a da ne govorimo koliko je zlata oteo od naroda.Branili ste jednog coveka od hiljade drugih,branili ste i svoju klasu,svoj novac i svoj nerad.Vi ste najobicniji paraziti i neko je morao da vas nauci pameti.I ti meni pricas ovde o nekoj manipulaciji narodom,masovnoj pljacki i svemu negativnom.
Mi (komunisti) smo stvorili Partiju u koju je mogao svako da u dje i SVAKO DA BUDE NA NJENOM CELU!Naravno,posto niste mogli da se nametnete svojom sposobnoscu i posto nije niko hteo da vas slusa zbog vasih glupih ideja,stvorili ste propagandnu masineriju koja je imala za cilj i dan danas ima,da od onoga sto su levicari sagradili pravi sprdnju.Beograd je bre bio palanka pre komunista. 8-)

uz'i "bensedin"... i polako... da pajkiš...

još ne deluje... polako... još malo...

E "svetolice_trpkovicu" (pretpostvaio sam da si to ti posto si izmenio nick),znam da si Novog Sada,zato nemoj tu da se pravis.Ako meni treba bensedin,tebi treba fix i shat,pa pravo na tvoj EXIT!!! :shock:

"ti spavas", "kapci su ti teski" :mrgreen:

A i koliko vidim gledao si za vikend na avali film "sjesac li se dolly bell"... :mrgreen:

Back