BezOBRAZno nas lažu! Zabrana Obraza i sličnih!

Da li ste za zabranu fašističkih organizacija Obraz, Nacionalni stroj, 64 županije

• Ukupno glasova
    292
  • Anketa je zatvorena .
Hoćeš reći da su tamo fašisti na vlasti?! Biće da si ipak nešto pomešao.

Pisao ''višim instancama'' još juče, neki tehnički problem je u pitanju. Rešiće se.

Mnogima bi, kao dokaz mojoj tvrdnji, bilo dovoljno da krenem i završim sa Kosovom i Tačijem kao najnovijim proizvodom tih "pristojnih zemalja". Ako nisi mislio na te "pristojne zemlje" (koje su izdejstvovale nezavisnost Kosova) onda se možda i složimo.

Mnogima bi, kao dokaz mojoj tvrdnji, bilo dovoljno da krenem i završim sa Kosovom i Tačijem kao najnovijim proizvodom tih "pristojnih zemalja". Ako nisi mislio na te "pristojne zemlje" (koje su izdejstvovale nezavisnost Kosova) onda se možda i složimo.

када су у питању те пристојне земље када поменем Национални фронт и још неке фракције у Немачкој и Шпанији одговарају ми са подацима из википедије.али не знам зашто нико не каже Французима да ће да их бомбардује или уведе санкције ако Ле-Пен
уђе у парламент са својом странком?

Onda bi neki drugi krenuli od Milosevica i tako u krug. Pisati kako je nesto fasizam samo zato sto nam se ne svidja pokazuje potpuno odsustvo kompetencije za bilo kakvu diskusiju po tom pitanju.

Какви фашисти људи????? Код нас нема никаквих фашистичких организација. Има неонациста (Крв и Част, Комбат 18). Што се тиче 64 жупаније, она је значајна и озбиљна као Гарда цара Лазара, значи никако. Њих се одричу и мађари и њихови неонацисти. Мало сам разјаснио ствари надам се:D

Поздрав!!

pa upravo to je problem kod vas komunista, sto SVAKO MOZE DA BUDE NA CELU.
e, svako nam je i bio na celu i eto gde smo danas. na celu ne moze da bude svako. i upravo se pod vasom ideologijom gajio javasluk koji razara ovo drustvo, ta vasa ideologija sve je svacije, ustvari vodi u nicije. to kako su komunisti izgradili beograd, cu prihvatiti. ali su takvom izgradnjom i beogradu i celoj istocnoj evropi izbrisali arhitektonski identitet i sve isto izgleda, sve je homogenizovano od berlina do moskve. kockaste betonjare na sve strane. ja ne podrzavam apsolutizam ne znam okle ti to, a sto se aristokratije tice smatram da sam deo intelektualne elite ovog drustva, da bi za razliku od mnogih, mogao nesto korisno za ovu drzavu da uradim, da sam na nekom celu.
njegova najvaznija funkcija je bila sto je bio simbol jedinstva naroda, olicenje nekih viteskih vrednosti koje su od 1912 stavljane na realnu probu.
i ko ste vi da uopste spominjete parlament i apsolutizam,
jer vi ste sklonili kralja i postavili crvenog cara.
i to kolko puta vec

Naravno da SVAKOME treba da bude omoguceno da bude na celu drzave,a uslov je sposobnost koju poseduje.Da neces mozda da mi kazes,kako bi trebalo da vlada nepotizam i da se sve dobije nasledjem?!Upravo smo mi komunisti radili na tome da se omoguci sistem jednakih sansi,sto znaci da svi krecu od nule,pa dokle stignu za svog zivota zavisi od sposobnosti.
Javasluk jeste vladao kod nekih ljudi u socijalizmu,ali dok su neke zemlje ostale na kursu antirevizionizma i Staljinove politike gde se zbog kriminala placalo glavom (u Kini i dan danas postoji smrtna kazna zbog korupcije),dotle su kapitalisticke zemlje razvijale teoriju o "ljudskim pravima"... :roll: Postojali su vrlo dobri zakoni u socijalizmu,koji su menjali ljudsku svest,a kolebljivcima koji bi da se igraju sa drzavom,zakonom i moralom su ti isti zakoni uterivali strah u kosti.
Apsolutizmom su se bavile retrogradne snage uvek.Srbija je takodje kao i mnoge drzave u srednjem veku prosla kroz apsolutizam,a to sto je on pao su zasluzni progresivni ljudi koji bi da krenu napred.Ja ovde pravim paralelu,jer kao sto su u srednjem veku postojali ljudi koji su verovali da takav sistem moze da se prevazidje,tako i komunisti veruju da jednog dana moze i kapitalizam da ode u istoriju i da se stvori besklasno drustvo.Protiv priogresivnih ljudi se dizala velika buka tokom celog istorijsko/politickog perioda.Sto se elite tice,DA JA SAM PROTIV TOGA!Mi komunisti se ne bavimo elitizmom,jer elita u stvari i ne postoji.To mozemo da sagledamo i iz drugog ugla :

Ako si ti elita sto se tice muzike ili knjizevnosti,neko drugi je elita za tebe sto se tice rudarstva,energetike ili bilo koje privredne grane.Odakle ti to da se ljudi dele prema tome ko je sposoban za intelektualan,a ko za fizicki rad.Ja mogu da se kladim da pola fakultetskih profesora ne zna da isprzi jaja za dorucak,vec imaju svoje kucne pomocnice koje im spremaju hranu ili se mozda hrane po kafanama.

Upravo si ovde naveo razliku izmedju N.Sada i Beograda,pa iako "nisi zeleo" da priznas kako su ljudi sa one strane Dunava elitisticki nastrojeni prema beogradjanima,to se opet ispostavilo kao tacno iz samih tvojih reci nekim poredjenjem.To ti je prijatelju moj fasizam koga ima itekako kod kapitalista,kao kada bi ja recimo rekao - cigani su svi strokavi...Iako znam da to nije tacno,jer ovde u mojoj zgradi ima par ciganskih porodica koje su se socijalizovale.
Mi jesmo skonili kralja,ali nismo "postavili crvenog cara",vec smo ga BIRALI.Kod apsolutista,monarhista,ako hoces liberalnih-demokrata nema glasanja.Jer to sto vi nazivate glasanje je unapred predvidjen ishod koja ce politicka partija da bude na celu drzave.Naravno ONA KOJA IMA NAJVISE NOVCA I UTICAJA DA IZNESE KAMPANJU.Znaci kod vas se sve vrti oko kapitala. ;)

Naravno da SVAKOME treba da bude omoguceno da bude na celu drzave,a uslov je sposobnost koju poseduje.Da neces mozda da mi kazes,kako bi trebalo da vlada nepotizam i da se sve dobije nasledjem?!Upravo smo mi komunisti radili na tome da se omoguci sistem jednakih sansi,sto znaci da svi krecu od nule,pa dokle stignu za svog zivota zavisi od sposobnosti.
Javasluk jeste vladao kod nekih ljudi u socijalizmu,ali dok su neke zemlje ostale na kursu antirevizionizma i Staljinove politike gde se zbog kriminala placalo glavom (u Kini i dan danas postoji smrtna kazna zbog korupcije),dotle su kapitalisticke zemlje razvijale teoriju o "ljudskim pravima"... :roll: Postojali su vrlo dobri zakoni u socijalizmu,koji su menjali ljudsku svest,a kolebljivcima koji bi da se igraju sa drzavom,zakonom i moralom su ti isti zakoni uterivali strah u kosti.
Apsolutizmom su se bavile retrogradne snage uvek.Srbija je takodje kao i mnoge drzave u srednjem veku prosla kroz apsolutizam,a to sto je on pao su zasluzni progresivni ljudi koji bi da krenu napred.Ja ovde pravim paralelu,jer kao sto su u srednjem veku postojali ljudi koji su verovali da takav sistem moze da se prevazidje,tako i komunisti veruju da jednog dana moze i kapitalizam da ode u istoriju i da se stvori besklasno drustvo.Protiv priogresivnih ljudi se dizala velika buka tokom celog istorijsko/politickog perioda.Sto se elite tice,DA JA SAM PROTIV TOGA!Mi komunisti se ne bavimo elitizmom,jer elita u stvari i ne postoji.To mozemo da sagledamo i iz drugog ugla :

Ako si ti elita sto se tice muzike ili knjizevnosti,neko drugi je elita za tebe sto se tice rudarstva,energetike ili bilo koje privredne grane.Odakle ti to da se ljudi dele prema tome ko je sposoban za intelektualan,a ko za fizicki rad.Ja mogu da se kladim da pola fakultetskih profesora ne zna da isprzi jaja za dorucak,vec imaju svoje kucne pomocnice koje im spremaju hranu ili se mozda hrane po kafanama.

Upravo si ovde naveo razliku izmedju N.Sada i Beograda,pa iako "nisi zeleo" da priznas kako su ljudi sa one strane Dunava elitisticki nastrojeni prema beogradjanima,to se opet ispostavilo kao tacno iz samih tvojih reci nekim poredjenjem.To ti je prijatelju moj fasizam koga ima itekako kod kapitalista,kao kada bi ja recimo rekao - cigani su svi strokavi...Iako znam da to nije tacno,jer ovde u mojoj zgradi ima par ciganskih porodica koje su se socijalizovale.
Mi jesmo skonili kralja,ali nismo "postavili crvenog cara",vec smo ga BIRALI.Kod apsolutista,monarhista,ako hoces liberalnih-demokrata nema glasanja.Jer to sto vi nazivate glasanje je unapred predvidjen ishod koja ce politicka partija da bude na celu drzave.Naravno ONA KOJA IMA NAJVISE NOVCA I UTICAJA DA IZNESE KAMPANJU.Znaci kod vas se sve vrti oko kapitala. ;)

Комунизам је нешто најгоре што се десило свету...

ne znam zasto citiras moj post delimicno a ne u celovitosti...

nego,
to sto si rekao naprosto nije zdravo. kod vas kolebljivci placaju zivotom. dobro, a kome ja onda da poverim to da napise apsolutnu istinu koje svi treba da se drzimo inace placamo glavom? kome ja to da poverim? nekom rudaru? nekom bilo kome tamo koga je partija postavila? nekom nasilniku koji je uspeo da se raznim sredstvima postavi na vrh crvenog carstva?
poslovi vodjenja drzave Jesu intelektualni, nije seoba naroda u pitanju pa ko ce poneti vise stvari na grbaci, i ne mislim da su svi jednaki i nije to nikakav fasizam nego stvarnost. stavi ti veliku i malu ribu i govori da su jednaki. uzmi pistoljski metak i metak za protivavionski top, pa govori kako su jednaki, i kada budes trebao da dejstvujes po avionu ti koristi pistolj jer su jednaki, nije fer da sada PA top ima prednost to je fasizam i elitizam.
ne mislim da treba neki rudar ili bravar da mi vodi drzavu jer za to nije isao u skolu. ako ide na fakultet zna da to nije igranka i kroz puno toga mora da prodje da bi isti zavrsio. podrazumevam legalno zavrsio. sam si sebi usao u usta jer upravo elitizam i jeste nesto prirodno i ja necu govoriti da ja kopam rudnik bolje od alije sirotanovica, ali isto tako alija sirotanovic ne moze bolje od mene znati el.mag. indukciju pa je bolje da se drzi svako svojeg. pravo na skolovanje imaju svi, da li ce ga iskoristiti i postati elita kojoj ce biti povereni poslovi tipa upravljanja drzavom to je njihova stvar.

sto se tice vasih izbora, to nisu nikakvi izbori nego konstatovanje necije odluke,
jer nije izbor kada se ne moze kandidovati onaj ko zeli, kad imas UDBAse koji ce ti gledati preko ramena, i kada svi kandidati poticu iz jedne te iste partije u kojoj ih neko postavlja.
nemoj biti smesan molim te.

"demokratija, al na moj nacin" sto bi rekla moja profesorica hemije iz gimnazije

Komunisti su ubili oko 100 miliona ljudi, fašisti "samo" 25 miliona. Eto, ako ništa drugo gori su 4 puta od fašista.

110 милиона Стаљин и Мао + неколико милиона остали (Тито, Црвени Кмери, Вијетнам итд.) Још та теорија о једнакости грађана, да она је баш била поштована...
Јел` ти доста?

Onda bi neki drugi krenuli od Milosevica i tako u krug. Pisati kako je nesto fasizam samo zato sto nam se ne svidja pokazuje potpuno odsustvo kompetencije za bilo kakvu diskusiju po tom pitanju.

Meni se ne sviđa što je Haradinaj oslobođen optužbi, po kratkom postupku, i tvrdim da je to zbog toga što JESU fašisti oni koji su ga oslobodili. Istorija se ponavlja a ti ne želiš to sebi da priznaš.
Milošević i njegovo doba su druga priča i nemaju veze sa fašizmom. Ni najgori njegovi neprijatelji ne tvrde da je bio fašista pa nemoj ni ti jer pucaš u prazno.

Анти-стаљинизам је заснован на нацистичким лажима

Следећи чланак је први од четири чланака,који разматрају Стаљина, у ПБС телевизијској серији,и прате књигу у вези са Стаљином,Време за суд - од стране Џонатана Луиса и Филипа Вајтхеда (New York: Pantheon, 1990).
Јавни Радиодифузни Систем (PBS) је направио троделну серијску продукцију засновану на животу Ј.В.Стаљина,а први део је емитован 28. маја у понедељак.
Ова серија се поклапа са очекиваним нападом на пуни концепт комунизма,необузданим повратком капитализма у Источној Европи и спонзорисаним од стране Горбачова.Ова политика ''перестројке'' је ништа друго до чврст нападачки загрљај усмерен на радничку класу.Под именом економских ''реформи'' зараде су драстично смањене,а цене најосновнијих потреба - хране, здравствене заштите и превоза – драстично су се повећале.Фашистички национализам је приморао раднике да се боре међусобно.Као и расизам,националистички класно нејасни закључци су охрабрили раднике да буду савезници са газдама у ''својој самосталној'' етничкој или лингвистичкој групи,борећи се против осталих радника.
Политичке ''реформе'' – капиталистички изборни стил,вишепартијски систем и отворен приступ снажним капиталистичким и фашистичким партијама – су мере које су неопходне да би се спречила побуна против овог напада.Радници су морали са више љубави да прихвате ове драстичне резове,да би их газде прихватиле са више кредибилитета.Као што је Лењин једном давно забележио,капиталистичка демократија служи управо оваквим циљевима.
Овај напад на радничку класу је покушај да се повећа ниво њене експлоатације, снабдевање ресурсима јефтине радне снаге и добијање профита за свега неколико капиталиста.Наравно све ово неће успети без уклањања борбених идеја комунизма,интернационализма,диктатуре радничке класе и класне свести.У том периоду у време моћне радничке класе,потреба за храном,одећом и стамбеним питањем,бесплатном медицинском негом,сталним запослењем и осталим радничким бенефицијама,ефективно је решавана.Овај период и бенефиције које су заживеле из тога су биле сједињене са Ј.В.Стаљином.Због тога совјетске и источно европске газде које данас враћају последње остатке бенефиција освојених од стране комунистичког покрета,морају оправдати своје радње, говорећи да је Стаљинов период био ужасан.
Као што овај преглед показује,први део серије има мањак слагања са чињеницама прихватљивих од стране про-капиталиста,буржоазиских ученика заинтересованих за Руску Револуцију и левих комуниста.Наравно ми не можемо да очекујемо да серија има про-комунистички поглед и поглед радничке класе.Лажи и искривљеност у њима су веома грубе и могу бити ефективне једино због тога што многи људи нису упознати са стварним чињеницама.
Док читате ове прегледе запитајте се : Да ли неко лаже ако је истина на његовој страни?Очигледно је да стварно стање засновано на капиталистиким истраживањима не ствара довољно лошу слику,а све из разлога да би задовољило повратак на експлоатацију,сав тај хорор и мизерију.

Масовна убиства

Први део је отворен са Стаљиновим портретом,који оставља иза себе слику скелета и лобања,а затим и масовних гробница.Совјетски археолози описују ова убиства као његова осведочена.У сваком случају није било неке независне студије у вези са овим масовним гробницама близу Минска,у делу Белорусије (једне од република СССР-а,данас независне државе Белорусије) које је било место милионских жртава нацистичког терора у периоду од 1941-1944,како сведоче многи документи.Другим речима : нема наговештаја да ова убиства нису била нацистичка убиства.
Књига помиње веома сличне масовне гробнице откривене од стране нациста 1943 у Винитси,нацистичком окупираном делу Украјине,где су већином или апсолутно биле закопане нацистичке жртве.Једини извор таквих закључака – да су жртве убијене од стране Совјета – је нацистички пропагандни извештај,који је контрадикторан са послератним сведочанствима.Немачки војник се заклињао и америчким и совјетским истраживачима 1945,да су ово били гробови нацистичких жртава,које је он лично видео да су нацисти убили.Али овај добро познати извор више никада није поменут.Чињеница да су се Совјети скоро ''сложили'' да су ово биле жртве Стаљиновог времена,указује на то да они вероватно то исто раде и са осталим масовним гробницама.
Овде није поента у томе да није било масовних убистава ' 30 – их година 20.века – било је – али ови анти – комунистички совјетски и западни писци приписују ова масовна убиства Стаљину без икаквих доказа који несумњиво недостају,а засновани су на тврдњама од стране неких Американаца.

Стаљинов ''школски друг''

Главни облик искривљености у филму и књигама је непоштење узето као доказ.На пример наратор нам је испричао како је Стаљинов ''школски друг'' рекао за Стаљина : ''Постићи победу и уливати страх су били тријумф за њега'',''он је био добар друг онолико, колико се неко покорава његовој империјалистичкој владавини''.Касније нам је речено да је Стаљин рекао свом ''другу'' на сахрани своје прве жене 1909 године : ''ово створење је омекшало моје срце од камена.Са њеном смрћу су умрла и моје последња топла осећања за људе.''Овај ''његов друг'' је био Јозеф Иремашвили који је касније постао нациста и објавио своју књигу у Берлину 1932 године.Још једном су нацистички извори искоришћени без икаквог приступа.

Стаљин ''полицијски доушник''

Наратор нам говори да је Стаљин можда информисао својевремено царску тајну полицију у вези са својим друговима,где по совјетском аутору,Антону – Антонову Овјешенку,произилази и говори нам да је Стаљин заиста био доушник.
Ово је једна од најпознатијих лажи.Буржоаски историчари су установили да је Антонов – Овшенкова књига пуна фалсификованих чињеница и преувеличавања.Друго,филм Роберта К. Такера из 1973 године прати све ово у Стаљиновој биографији.По речима Такера,једина тврдња да их је Стаљин икада информисао била је створена од стране анти – комунистичких Мељшевика у игзнанству ' 20 – их година.Такер је мислећи да ли да им поверује,признао да не може ништа да докаже и показује касније да књига у којој је Стаљин приказан као полицијски доушник,је најобичнија превара.
Поента у свему овоме је да филм показује гледаоцима свесност ових тврдњи,упркос чињеницама да аутор зна да нема доказа о било чему што се наводно десило.Пратећи књигу пориче се цела ''доушничка'' материја,као гласина у самосталној пресуди.

Бољшевичко растурање парламента

Ово је термин напада на демократију.Ми нисмо говорили о томе да су бољшевици изабрани као већина совјета у Петрограду и осталим градовима до Октобра 1917 и имали другу по величини посланичку групу у парламенту.Социјалистички револуционари,партија са већином у парламенту се раздвојила са великом подршком гласача бољшевика,а све до гласања су бољшевици увећали своју моћ у држави и дали земљу сељацима,односно обећали увођење реда у свим захтевима сељака.
Е.Х.Кер,еминентни британски буржоаски историчар Руске револуције,објаснио је да парламент није фактички изражавао вољу популације и ако је иједна група која је тада имала подрчку од стране људи,то су били бољшевици.
Највећа поента у свему овоме је изједначавање избора подржаних од стране капиталистички доминантних масмедија,школа, цркава и владе као ''демократских''.У ствари највеће особености таквих избора су биле оне у којима се очитавала капиталистичка диктатура.Никакав акт не може укључивати ''демократију'', уколико не задовољава интересе масовне популације.Бољшевичка победа,моћ радничке класе,крај правила газди до убилачког рата и давање земље сељацима,а фабрике радничкој класи,био највећи незамислив демократски акт.
Стаљин у Тсаритсину
Ово никада није поменуто у пратећој књизи,али је узето од стране Такера коме је ово служило као доказ Стаљинове зависти према Троцком.У ствари Стаљинове акције у отпуштању царских генерала у које је Троцки имао поверење и замена за комунистичке командире као што су Ворошилов и Фрунц,били су главни проблем иза војне заваде са Троцким,овде или било где у односу на Стаљина.

Стаљин у Тсаритсину

Ово никада није поменуто у пратећој књизи,али је узето од стране Такера коме је ово служило као доказ Стаљинове зависти према Троцком.У ствари Стаљинове акције у отпуштању царских генерала у које је Троцки имао поверење и замена за комунистичке командире као што су Ворошилов и Фрунц,били су главни проблем иза војне заваде са Троцким,овде или било где у односу на Стаљина.

Стаљин у Грузији и Лењинов тестамент

Ове приче прате совјетску ревизионистичку линију глорификовања свега што је Лењин икада рекао.Грузијски сукоб је имао везе са Стаљиновом и Орџоникедзијевом одбојношћу према грузијским националистима, и Лењин је пожелео да је им опрости.Стаљин и Орџоникедзи су били обојица Грузијци по националности и потрошили су године организујући раднике у Грузији,нарочито против националиста као што су ови.Ово је био приципијелан договор у коме је Лењин у жељи да опрости националистима погрешио.Ми то нисмо рекли,у свом тестаменту, Лењин је напао не стриктно Стаљина,већ Троцког,Бухарина и виртуелно свакога у совјетском вођству.

Стаљиново преузимање Партије?

Последња велика лажна брига је начин на који је Стаљин постао главни лидер Партије после Лењинове смрти.Ово озбиљно и познато прихватање,створено је од стране Троцког : а то је да је Стаљин искористио своју позицију генералног секретара да би се ''угурао'' у Партију у своју корист.
''Контролишући састанке унутар Партије,Стаљин је постепено стицао стварно већу моћ од својих ривала.Сеоске ћелије чланова Партије дуговали су избор Стаљину полажући је једино на крају телефоном.''
Надежда Јофе,ћерка од једног од Троцкијевих најлојалнијих савезника и Естебан Волков,Троцкијев једини унук су наглашавали све ово,исто као и Ливин.
Ова елитистичка позиција третирала је раднике као идијоте.Ливин је отворено рекао да се Стаљинова победа заснивала на његовој контроли необразованих радника у Партији ''зато што се он обраћао нижим слојевима друштва, које не разуме о чему се овде ради и слуша оно што им се говори.''Ово је вредно за сваког капиталисту,јер објашњава Троцког исто као и Ливина,а нарочито продуценте поменутог филма.Али Абдурахман Авторкханов (касније нацистички колаборациониста,али Стаљинов симпатизер 20 – их година) и радник,Јелисавета Томкина наглашавали су говорећи да је Стаљин најбољи од свих лидера.Чак и Стефан Коенова веома анти – стаљинистичка књига говори да је Стаљин победио изборивши се међу партијским активистима и његова победа не може бити ни у ком случају доведена у везу са ''насилним освајањем'' Партије.Коен је разговарао и нападао Стаљина неколико пута у филму,али то овде није наглашено.
Први део се завршава тамо где се говори о покрету колективизације,који је узрокован крајњим неуспехом капиталистичких метода ( у форми Нове Економске Политике НЕП ) да би се обезбедио пристојан стандард живота за раднике, плус новчана средства за индустријализацију.

Ovo je knjiga "Another view of Stalin" koja ne postoji u srbiji,a ja sam je licno preveo -pisac belgijanac Martens(radnicka partija belgije).

Bice jos...ako treba...Vi mislite da smo mi komunisti sisali vesla pa da nas sa vasim podacima zezate...Svesmo mi to dobro izucili iako nam i knjige zabranjujete u 21 veku.

СССР, олади мало, зар стварно мислиш да овде постоји неко ко верује комунистичким изворима? После оног испирања мозга под титом нико није луд да поверује комунисти. Не мислим ништа лоше о теби, али комунисти су у свету и код нас много преправљали историју и варали народ.

Поздрав!!!

Istoričari su izračunali taj broj. I to nije samo Hitler nego i Hirohito, Franko i ostali fašisti...
Ti Tvoji istoričari ili ne znaju računati ili su teški revizionisti.

Indonezija je imala samo 4 mil. žrtava, a Francuska Indokina npr. je imala 1mil. dodaj još Kinu sa 16 mil. civilnih i 4 mil. mrtvih vojnika i eto Ti tih Tvojih 25 mil.

p.s. A šta ćemo sa "sitnom boranijom" Rusima, Jevrejima Poljacima, Srbima ... i da gdje tu po Tebi spada oko 7 mil. mrtvih Švaba

Back