Naravno da SVAKOME treba da bude omoguceno da bude na celu drzave,a uslov je sposobnost koju poseduje.Da neces mozda da mi kazes,kako bi trebalo da vlada nepotizam i da se sve dobije nasledjem?!Upravo smo mi komunisti radili na tome da se omoguci sistem jednakih sansi,sto znaci da svi krecu od nule,pa dokle stignu za svog zivota zavisi od sposobnosti.
Javasluk jeste vladao kod nekih ljudi u socijalizmu,ali dok su neke zemlje ostale na kursu antirevizionizma i Staljinove politike gde se zbog kriminala placalo glavom (u Kini i dan danas postoji smrtna kazna zbog korupcije),dotle su kapitalisticke zemlje razvijale teoriju o "ljudskim pravima"...

Postojali su vrlo dobri zakoni u socijalizmu,koji su menjali ljudsku svest,a kolebljivcima koji bi da se igraju sa drzavom,zakonom i moralom su ti isti zakoni uterivali strah u kosti.
Apsolutizmom su se bavile retrogradne snage uvek.Srbija je takodje kao i mnoge drzave u srednjem veku prosla kroz apsolutizam,a to sto je on pao su zasluzni progresivni ljudi koji bi da krenu napred.Ja ovde pravim paralelu,jer kao sto su u srednjem veku postojali ljudi koji su verovali da takav sistem moze da se prevazidje,tako i komunisti veruju da jednog dana moze i kapitalizam da ode u istoriju i da se stvori besklasno drustvo.Protiv priogresivnih ljudi se dizala velika buka tokom celog istorijsko/politickog perioda.Sto se elite tice,DA JA SAM PROTIV TOGA!Mi komunisti se ne bavimo elitizmom,jer elita u stvari i ne postoji.To mozemo da sagledamo i iz drugog ugla :
Ako si ti elita sto se tice muzike ili knjizevnosti,neko drugi je elita za tebe sto se tice rudarstva,energetike ili bilo koje privredne grane.Odakle ti to da se ljudi dele prema tome ko je sposoban za intelektualan,a ko za fizicki rad.Ja mogu da se kladim da pola fakultetskih profesora ne zna da isprzi jaja za dorucak,vec imaju svoje kucne pomocnice koje im spremaju hranu ili se mozda hrane po kafanama.
Upravo si ovde naveo razliku izmedju N.Sada i Beograda,pa iako "nisi zeleo" da priznas kako su ljudi sa one strane Dunava elitisticki nastrojeni prema beogradjanima,to se opet ispostavilo kao tacno iz samih tvojih reci nekim poredjenjem.To ti je prijatelju moj fasizam koga ima itekako kod kapitalista,kao kada bi ja recimo rekao - cigani su svi strokavi...Iako znam da to nije tacno,jer ovde u mojoj zgradi ima par ciganskih porodica koje su se socijalizovale.
Mi jesmo skonili kralja,ali nismo "postavili crvenog cara",vec smo ga BIRALI.Kod apsolutista,monarhista,ako hoces liberalnih-demokrata nema glasanja.Jer to sto vi nazivate glasanje je unapred predvidjen ishod koja ce politicka partija da bude na celu drzave.Naravno ONA KOJA IMA NAJVISE NOVCA I UTICAJA DA IZNESE KAMPANJU.Znaci kod vas se sve vrti oko kapitala.