Besmislenost molitve

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Keeper:
Nikodim Ljutic:
О одговору на молитве, могу говорити само они који моле! О испуњењу, такође!

..... eto, o ovome pricham ......
:roll:

Зар мислиш да може и неко ко никад не моли?

Стварно би било, најблаже речено, смело, да неко ко никад није ни пробао, ни видео чоколаду, прича о количини сирћета, бибера, соли и љуте папричице, који јој дају мирис каранфила, укус ананаса и боју југоисточног ветра у слабљењу. Како????????????

MaranAta:
Зато што Божји појам "рађање" не треба посматрати земаљским мерилима у којим неко неког туца, па жена буде трудна, па се роди дете, и ето ти новог живог бића.

Полазиште: "Бог је дух."

Дакле, све треба посматрати са духовне стране. Можеш ли ти то ? 8)

u breeeeee.....al su ti "zemaljska" merila. ipak je neohodno da zena bude "tucana" da bi rodila dete, da li se slazes makar sa ovim??? i Bog sa tim apsolutno nema nikakve veze (osim ako nema direktnu liniju sa tvojim spermatozoidima). ali to "tucanje", kako ga lepo nazivas (to su tvoja merila, ne zaboravi) ne umanjuje mogucnost za ljubav, duhovnost i sve lepo sto, pored deteta, moze proisteci iz toga.

ne bi me cudilo da se pocne praviti razlika izmedju pravoslavnih (pravovernih, jedinih, odabranih) spermatozoida i svih ostalih. samo sumnjam da bilo ciji penis ili jajna celija moze da uoci razliku.

Christadelphian:
Pa kako je rođen?
Ako već tvrdiš da je rođen !
Mt 1:2 Avraam rodi Isaaka, Isaak rodi Jakova, Jakov rodi Judu i braću njegovu,
Mt 1:3 Juda sa Tamarom rodi Faresa i Zaru, Fares rodi Esroma, Esrom rodi Arama,
Mt 1:4 Aram rodi Aminadava, Aminadav rodi Naasona, Naason rodi Salmona,
Mt 1:5 Salmon sa Rahavom rodi Vooza, Vooz sa Rutom rodi Jovida, Jovid rodi Jeseja

I tako dalje. Kao sto svi znamo muskarci jos uvek ne mogu da radjaju a ovde pise eksplicitno da su rodili svoje potomke to nam daje odgovor kako je to Bog rodio svog Sina.

Marija je po Duhu Svetom fizicki rodila Isusa i on je po njoj primio ljudsku prirodu. Odnosno po sustini je isti kao i ona.

Sin je takodje isto sto sto i Otac. Posbna licnost a ista sustina.

Sizif:
maleni:
Natprirodni Bog je osnova za apsolutnu istinu. Bez takvog autoritativnog Boga, nebi postojao moral ni etika.
Maleni, ovo što si napisao je pogrešno. Da li ti stvarno veruješ da ako tuce ateista ode na pusto ostrvo oni neće imati nikakvih moralnih kodeksa ni etike jer ne veruju u "više sile"? Odmah će pobiti jedni druge možda?

Neće. Mogu izgraditi drugačije modele ponašanja, recimo mogu dozvoliti sex pre braka ili mogu dozvoliti ženama da budu ravnopravne muškarcima (hrišćanstvo ne predviđa ove dve stvari) ali se neće pobiti ili otimati jedni od drugih samo zato što nemaju "autoritativnog Boga", kako ga ti zoveš.

Da ali si zaboravio jednu stvar. Ti isti ateisti iygradili su svoje stavove na osnovu kodeksa koji su ranije uspostavljeni na osvu Bozijih normi.

Da ali si zaboravio jednu stvar. Ti isti ateisti iygradili su svoje stavove na osnovu kodeksa koji su ranije uspostavljeni na osvu Bozijih normi.[/quote]

Te Bozije norme su upisane u nasim srcima, u svima nama. Neko dopre do njih, a neko ne.

Da kazem i ja nesto po ovoj temi. I ja ponekad, kao i svi ljudi, nesvesno, vise kao vapaj, kazem: "Daj Boze ovo, ili ono... Pomozi Boze...". A da li je to neophodno?
Mislim da Bog svakako zna potrebe svih nas, zna sta bismo zeleli da Ga zamolimo. On takodje zna i kakva su nasa srca, te da li smo zasluzili da dobijemo milost ili ne. Takodje zna, bolje od nas, da li nam je to bas neophodno ili bi mozda cak i bilo stetno po nas same da dobijemo to sto zelimo. I mislim da su reci u svakom slucaju suvisne, vec treba pricati srcem a ne ustima.
Ako je On sposoban da cita nase misli, ako ih cuje, zar glasno izgovorene reci upucene ka Njemu od strane miliona ljudi nije buka?

maleni:
Da ali si zaboravio jednu stvar. Ti isti ateisti iygradili su svoje stavove na osnovu kodeksa koji su ranije uspostavljeni na osvu Bozijih normi.
Bog uopšte nije potreban da bi inteligentni čovek shvatio da ne treba da povređuje druge. Zar si zaboravio da su i tebe i mene okolina naučili Bogu, ne verujem da si baš znao za njega kad si imao 4 godine, kao što ne verujem da si išao okolo i mlatio ostalu decu zbog nepoznavanja dotičnog Bradonje. Ni životinje ne idu okoliko i kolju jedna drugu iz dosade nego to rade samo kada im je život ugrožen, u smislu opasnosti, gladi i sl.

Odrastao čovek je u tom smislu isti.

A (hrišćanski) Bog je izmišljen mnogo hiljada godina kasnije od čoveka koji ne ide okolo i ubija iz dosade ili zadovoljstva.

Neću mnogo teoretisati.
Ja sam se u svom životu (a pogotovo u najtežim i najkomplikovanijim situacijama) uvjerio u djelotvornost molitve.
Primjera za to imam pregršt. Neko može to da zove koincidencijama, ili da objašnjava ovako ili onako, ali to je za mene realnost, a te "koincidencije" svakodnevne. Dakle "koincidencije" u smislu: molitva, odgovor. Odgovor jasan i razumljiv kao i svaki drugi jezik, kada ga savladate i naučite.
Međutim, posmatrati molitvu kao "željoteku" može samo čovjek koji se ne upušta dublje ni u šta a pogotovo u svoj sopstveni život. Jer "majstor" koji bi popravljao vrlo komplikovan uređaj samo na jednom mjestu ne vodeći računa kako se ta "popravka" odražava na ostale sastavne dijelove, bio bi sve samo ne majstor.
A velika većina ljudskih molitvi je baš od tog "majstorstva". Zato mudri molitelj kaže na kraju molitve (ako u molitvi uopšte nešto posebno i zatraži): " Neka bude Tvoja volja a ne moja, jer ti znaš a ja ne znam."
A molitva je umjetnost. I ima svoje zakonitosti.
Jedan protestantski teolog je lijepo rekao ovo:
"Ja ne vjerujem u moć molitve. Ja vjerujem u Moćnog i Milostivog Boga sa kojim putem molitve razgovaram."

Čovjek je lijepo naglasio da je suštinski molitva prije svega razgovor, komunikacija sa nevidljivim (ali time ne manje prisutnim) Ocem. A od Njega je najbolje i zatražiti pomoć i usmjerenje kada su ti potrebni. A uvijek su nam potrebni.

Dakle, na osnovu ličnog iskustva ja svjedočim da nije besmislena molitva, nego naslov ove teme (iako mislim da razumijem iz kojih pobuda ju je autor tako naslovio i šta želi ovom i drugim temama da kaže, ali ipak to ne znači da se zbog toga tome neću suprotstaviti kada mislim da treba).
Teorija je teorija, praksa je praksa.

На жалост немам Свето Писмо на Српском...
Молим те, драги МаранАтићу, напиши за Сизифа следући цитат из "Апостола" - 1Јов., чл.5, стих.14 и 15. Ово је неки интересантни мисли о молитве.

Претходно захваљуем.

Sizif:
maleni:
Bog uopšte nije potreban da bi inteligentni čovek shvatio da ne treba da povređuje druge. Zar si zaboravio da su i tebe i mene okolina naučili Bogu, ne verujem da si baš znao za njega kad si imao 4 godine, kao što ne verujem da si išao okolo i mlatio ostalu decu zbog nepoznavanja dotičnog Bradonje. Ni životinje ne idu okoliko i kolju jedna drugu iz dosade nego to rade samo kada im je život ugrožen, u smislu opasnosti, gladi i sl.

Odrastao čovek je u tom smislu isti.

A (hrišćanski) Bog je izmišljen mnogo hiljada godina kasnije od čoveka koji ne ide okolo i ubija iz dosade ili zadovoljstva.

tacno!

i jos nesto....verujem da je u molitvi moguce naci utehu. u kriznim trenucima je lepo verovati da postoji neko, pa jos svemoguc, koji ce nas saslusati.
ali koliko to ima veze sa istinom, pravim stanjem stvari?

anakin:
tacno! i jos nesto....verujem da je u molitvi moguce naci utehu. u kriznim trenucima je lepo verovati da postoji neko, pa jos svemoguc, koji ce nas saslusati. ali koliko to ima veze sa istinom, pravim stanjem stvari?
Baš sam na to hteo da ukažem. Uopšte ne sumnjam da molitva kao takva čoveku koji veruje u njenu delotvornost može doneti određeni nivo utehe. U tom smislu potpuno razumem šta je Aharon hteo da kaže.

Problem sa tim viđenjem je što ne vidim praktično dejstvo molitve van čoveka koji je upražnjava, a svi znamo da se čovek često moli za stvari koje pripadaju spoljašnjem svetu. (Seljak da mu rodi pšenica, dete da dobije igračku, majka da joj dete ozdravi itd.)

anakin:
...ali molitva nije jedini nacin da se dodje do unutrasnjeg mira....a samim tim ni vera (a uze, samo pravoslavna vera) nije jedini moguci duhovni put.
Tu se apsolutno slažemo. Ima toliko ljudi koji su, da se tako izrazim - našli svoj duševni mir a koji uopšte ne veruju u Boga. Tu naravno mislim na Boga kao figuru koja zahteva od nas neka naročita ponašanja, rituale i slično, u smislu kako ga vide recimo islam i hrišćanstvo.

Bog koji kažnjava i nagrađuje - to je ipak priča za prošli milenijum.

Mada, takođe - potrebna je i jedna doza hrabrosti da bi se čovek suočio sa prolaznošću života i shvatio da nema "obećane zemlje".

По хришћанским пророчанствима на крају историје ће се појавити светски владар који ће донети лажни мир. Он ће победити све своје противнике тако да неће бити никог ко би изазвао нови рат. Али његов мир ће бити мир гробља, духовне пустоши разврата, лудила, криминала и свих могућих погубних дела и мисли. Такав мир је и Хитлер претпоставио у Мајн Кампфу, да је он победио ми би већ сада живели у таквом апокалиптичном миру. А спрема се нешто слично Паx Американа (Амерички Мир).

Истински мир у свету ће се остварити када се у људе усели Божји мир, а он ће се уселити у људе када они уђу у Цркву која је извор тог благодатног мира. :roll:

MaranAta:
По хришћанским пророчанствима на крају историје ће се појавити светски владар који ће донети лажни мир. Он ће победити све своје противнике тако да неће бити никог ко би изазвао нови рат. Али његов мир ће бити мир гробља, духовне пустоши разврата, лудила, криминала и свих могућих погубних дела и мисли. Такав мир је и Хитлер претпоставио у Мајн Кампфу, да је он победио ми би већ сада живели у таквом апокалиптичном миру. А спрема се нешто слично Паx Американа (Амерички Мир).

Истински мир у свету ће се остварити када се у људе усели Божји мир, а он ће се уселити у људе када они уђу у Цркву која је извор тог благодатног мира. :roll:

prorocanstva su jos jedna tema o kojoj se ovde moze raspravljati.
a vama je ocigledno jedini metod pretnja da naterate ljude u crkvu. mislim, to je najlakse.....pripreti, zaplasi zarad postizanja cilja.
ako je nesto toliko sveto, dobro, korisno za ljude, zasto se ljudi sami ne okrecu ka tome nego im je potrebno pricati horor-price? ne mozete li vi lepim da ubedite? ima li bilo sta dobro tu sto ce coveka samog naterati, da svojom voljom pristupi hriscanstvu a ne sto ga ceka kazna ako ne pristupi?
pa ovo je jasno i 5-godisnjem detetu!!!!
dzabe prijatelji, yebe vas statistika.....jedino vam na ruku ide ova jeziva situacija u zemlji. sto je gore stanje u zemlji, to je vise vernika. zasto? ljudi se u ocaju hvataju za misticizam, bajke, mitologiju, proslost. iz ocaja a ne iz prave i iskrene zelje!
poenta se namece sama po sebi.

Ево по Н-ти пут... Сама реч јеванђеље значи "радосна вест", и онај ко верује у Бога од страха из казне у основи нема прави темељ своје вере, јер је Хришћанство баирано на љубави Божјој према нама, нашој према Њему, и између себе. Онај ко се не радује спасењу човечанства описаном у јеванђељу не верује у јеванђеље, а онај ко застрашивањем покушава да некога натера да верује не проповеда ту радосну вест - јеванђеље. Еда ли је застрашивање ако вам се каже шта Библија пророкује о задњим данима ? Само у вашој машти, јер нисте показали ни трунке воље да чујете јеванђеље, акамоли у њега поверујете. Ако не верујете у јеванђеље, зашто бисте веровали онда и у пророчанства о задњим данима. За вас би то требало бити исто као и било који други холивудски филм, зар не ? :roll:

jedan primer:
recimo da se neko koga puno volite tesko razboleo. i molite se Bogu za njegovo zdravlje. cekaj, pa zar nije Bozja volja sto se taj neko razboleo? ako se molite za zdravlje, onda znaci da ne prihvatate Bozju volju?
ako taj neko ozdravi, da li je to bilo sto se Bog predomislio ili sto je vasa molitva imala efekta? sta bi bilo da se niste molili? da li to znaci da se na Bozju volju moze uticati molitvom? ili ce vas dusevni mir postignut molitvom uciniti da neko ozdravi. ali ako se taj neko Bozjom voljom razboleo, vas dusevni mir ce opet ici protivno Bozjoj volji?

molim odgovor!

anakin:
jedan primer:
recimo da se neko koga puno volite tesko razboleo. i molite se Bogu za njegovo zdravlje.
Molimo se
cekaj, pa zar nije Bozja volja sto se taj neko razboleo?
jeste
ako se molite za zdravlje, onda znaci da ne prihvatate Bozju volju?
ne znaci
ako taj neko ozdravi, da li je to bilo sto se Bog predomislio
Bog se ne predomislja
ili sto je vasa molitva imala efekta?
mozda je bio efeket
sta bi bilo da se niste molili?
mozda jedno mozda drugo
da li to znaci da se na Bozju volju moze uticati molitvom?
mozemo
ili ce vas dusevni mir postignut molitvom uciniti da neko ozdravi. ali ako se taj neko Bozjom voljom razboleo, vas dusevni mir ce opet ici protivno Bozjoj volji?
ova filozofija mi je nepoznata?
molim odgovor!

Christadelphian:
anakin:
jedan primer:
recimo da se neko koga puno volite tesko razboleo. i molite se Bogu za njegovo zdravlje.
Molimo se
cekaj, pa zar nije Bozja volja sto se taj neko razboleo?
jeste
ako se molite za zdravlje, onda znaci da ne prihvatate Bozju volju?
ne znaci
ako taj neko ozdravi, da li je to bilo sto se Bog predomislio
Bog se ne predomislja
ili sto je vasa molitva imala efekta?
mozda je bio efeket
sta bi bilo da se niste molili?
mozda jedno mozda drugo
da li to znaci da se na Bozju volju moze uticati molitvom?
mozemo
ili ce vas dusevni mir postignut molitvom uciniti da neko ozdravi. ali ako se taj neko Bozjom voljom razboleo, vas dusevni mir ce opet ici protivno Bozjoj volji?
ova filozofija mi je nepoznata?
molim odgovor!

jedno potire drugo, a da se ne bi skroz potiralo onda je tu i nekoliko "mozda".
uzas blagi, ovakva logika od strane razumnog ljudskog bica me prosto rastuzuje :cry:

Back