Christadelphian
Aktivan član
- Poruka
- 1.554
Mene rastužuje vaša isključivost bez 'možda'
Ti na jednoj krajnosti a oni protiv kojih si na drugoj i oboje "sve znate"
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Christadelphian:Mene rastužuje vaša isključivost bez 'možda'
Ko koga osudjuje?anakin:smrt je neminovnost, a ne neprijatelj coveka. i upravo smrt daje smisao svim nasim postupcima (sto je rekao i Mesa Selimovic).
kako je moguce naci resenje za smrt? nije moguce, jer nije moguce zaustaviti bioloski casovnik a postojanje duse nije dokazano. nije Isus nasao resenje za smrt, nego resenje kako da se covek nosi sa idejom da je smrtan.
ali nemojte osudjivati nas koji smo smogli snage da se suocimo sa tom idejom i prihvatimo je.
Sizif:Baš sam na to hteo da ukažem. Uopšte ne sumnjam da molitva kao takva čoveku koji veruje u njenu delotvornost može doneti određeni nivo utehe. U tom smislu potpuno razumem šta je Aharon hteo da kaže.anakin:tacno! i jos nesto....verujem da je u molitvi moguce naci utehu. u kriznim trenucima je lepo verovati da postoji neko, pa jos svemoguc, koji ce nas saslusati. ali koliko to ima veze sa istinom, pravim stanjem stvari?
Problem sa tim viđenjem je što ne vidim praktično dejstvo molitve van čoveka koji je upražnjava, a svi znamo da se čovek često moli za stvari koje pripadaju spoljašnjem svetu. (Seljak da mu rodi pšenica, dete da dobije igračku, majka da joj dete ozdravi itd.)
Govorim sa pravoslavne tacke gledista koja odbacuje predodredjenje, tj. razlikuje "predodredjenje" od "predznanja". Sto se tice naseg "inferiornog" Boga stvar je jasna - razlicito shvatamo pojam Boga. Ti smatras da Bog posjeduje odredjene kvalitete i sudis na osnovu njih. (Iako sam u jednoj od tema koristio termin "apsolut" hriscansko shvatanje tog pojma se u mnogom razlikuje od npr. klasicnog jelinskog). Kada ateista napada Boga on napada svoju predstavu o pojmu Boga. Pravoslavni Bog je Bice i Licnost prije svega. Molitva predstavlja kontakt sa tom Licnoscu, a ne spisak zelja ili molbu (ili zalbu) na donesenu presudu.Sizif:Da li si ti razumeo pitanje, ili da ga uprostim: ako Bog unapred zna šta će se desiti i ako postoji sudbina, tj. Usud, šta onda konkretno menja molitva što se tiče ishoda samih događaja?metaphisic:Odgovor si dobio, nisi razumio! Osnovni smisao molitve je zivi odnos sa Bogom...
Ne poričem da se čovek od nje može osećati bolje, to je individualna stvar, nego se pitam kako ona utiče na sled stvarnih događaja ako je zaista tako?