U moje vreme nije bilo tih Fejsbukova, a ni u vreme mog dede dok je ter'o ovce na ispasu, al' i tamo na ispasi znale su cobancice od 14-16 leta znanje pa se desi da se malo povataju u sljivaru dok ovce pasu. Ma i udavale su se u tim godinama.
No salu na stranu, s jedne strane imamo hormone koji u tim godinama divljaju, svi smo prosli to, znamo kakvi smo bili, i stidimo se toga kakve smo napaljotke bili.
U tim godinama je i normalno otkrivati svoju seksualnost i seksualnu prirodu, i dajem glavu da su neke od vas tamo sa 14-15-16 godina mislile da su prave ribe kada obuku suknju prvi put i odu u diskoteku i vrate se do 10 kuci. Manje-vise normalni deo odrastanja i razvijanja pojedinca.
To je mozda i bilo neko normalno vreme tada, mada secam se da su devojcice bile aktivne po skolskim WC-ima u moje vreme, dvoje mladih, hormoni kidaju, samo im seks na pameti.
Ima i onaj problem hiperseksualizacije drustva, jer svaki muzicki spot, neka "mackica" okruzena muskarcima, ili muskarac okruzen mackicama, sve neki provokativni tekstovi o prevarama, vezama, seksu. A mladi ljudi su podlozni uticajima muzike, tako da ako neko slusa rock ili metal, on ce da bude u tom nekom fazonu, kao mrzi sve, svi su fenseri, on/a je cool, dok ce ovi sto slusaju Stoju, Staniju i sl. biti u tom fazonu. Opet nije ni muzika tu presudna, vec je veci deo na karakteru osobe.
Ali da se vratimo na TV, golotinja, seksipil na sve strane, mladi mozak je podlozan tome. Ti ljudi su idoli mladima, ta Stanija u uskom kupacem, namazana uljem dok se oko nje trojica polu-golih nabildovanih motaju. Ona je mackica, seksipilna, uzor kao zena.
A majmun sta vidi to majmun i radi. A evo i seks i veze, to je u nasem drustvu neki prestiz, jer ko nema seksa, ili ne daj boze vezu, pa to je sigurno mentalno zaostala osoba. Idiotski pogled na seks i veze, ali je tako.
A mladi, mladi se uvek trude da budu cool, pa kada moze Stanija da izbaci grudi i da se napuci na svom FB-u, da ima 1620 lajkova, da bude mackica koju bi hteo svaki muskarac, sto ne moze ona sa 14 godina da se umisli da je mackica? Licna projekcija je cudo, kao sto se momci slikaju polu-goli sa bejzbolkama, automobilima, pistoljima, kajlama u nekom "opasan momak" fazonu tako i one, svi oponasaju svoje uzore, tj. ono sto misle da bi trebali da budu, sto zele da budu.
Svi smo mi bili mladi majmuni jednom, samo neki ostanu na tom nivou majmuna uvek. Seks i seksipil nije vise taboo, ali opet, takmicenje u tome ko je bolja riba, koja ima vise lajkova, koja se sa vise njih povatala i sl. je glupo. Mozda sam ja omatoreo pa mislim "gde idu ove nove generacije", ali verovatno je toga i u moje vreme bilo, samo se nisam kretao u takvim krugovima a i nije bilo FB, pa da moze javno da se prica ko se sa kim pohebao i sl.
Ko je osetljiv na eksplicitni sadrzaj, ne mora da otvara trejler za Klip i koliko god taj film bio vulgaran i grozan, to jeste situacija u Srbiji.
Kad malo bolje razmislim, ovo u neku ruku podseca dosta i na moju srednju.
Da je problem,pa jeste, ne mislim da je ovakvo ponasanje ok, ali to je problem globalnih razmera, ne samo kod nas.