BEOGRAD - Rusi hoće EPS!

Tek sada NIS izlazi na trziste i to liberalizovano. Sad kad su akcize izjednacene i njegove privilegije ukinute videcemo uskoro da li je prestao biti gubitas.
Sto se EPS-a tice,najpre podela na tri jedinice;proizvodnja ,prenos i distribucija a zatim moze da se ponudi na prodaju distribucija i eventualno prenos dok drzava treba da sacuva kontrolu nad proizvodnjom i sto vise u nju ulagati.I naravno sve to na tender pa ko da vise i bolje uslove.Usuprotnom 2015 Srbija ce docekati u mraku
Та идеја није лоша... реорганизација предузећа...нешто попут онога што су Јапанци урадили са жељезницама.

Sto se EPS-a tice,najpre podela na tri jedinice;proizvodnja ,prenos i distribucija a zatim moze da se ponudi na prodaju distribucija i eventualno prenos dok drzava treba da sacuva kontrolu nad proizvodnjom i sto vise u nju ulagati.I naravno sve to na tender pa ko da vise i bolje uslove.Usuprotnom 2015 Srbija ce docekati u mraku

ЕПС већ годинама ради у формацији: Прозводња - Пренос - Дистрибуција.
Питање је велико, шта треба задржати? По мени то је: Пренос. Најјевтинији је за инвестирање и одржавање а неможе се заобићи и када је производња мања од потрошње. Тада се користи за пренос купљене енергије из иностранства. Значи и тада је у функцији.
Дистрибуција је веома дискутабилна тим пре што има нисконапонску мрежу коју треба одржавати и инвестирати. Затим, велики је притисак државе да се преко дистрибуције спашавају социјално угрожена домаћинства, па ТВ претплата, па ....
Значи ипак Пренос треба задржати.

ЕПС већ годинама ради у формацији: Прозводња - Пренос - Дистрибуција.
Питање је велико, шта треба задржати? По мени то је: Пренос. Најјевтинији је за инвестирање и одржавање а неможе се заобићи и када је производња мања од потрошње. Тада се користи за пренос купљене енергије из иностранства. Значи и тада је у функцији.
Дистрибуција је веома дискутабилна тим пре што има нисконапонску мрежу коју треба одржавати и инвестирати. Затим, велики је притисак државе да се преко дистрибуције спашавају социјално угрожена домаћинства, па ТВ претплата, па ....
Значи ипак Пренос треба задржати.

Naravno,to je standardna formacija svake EP.Ja sam mislio na podelu u smislu da svaka jedinica funkcionise kao zasebno AD.
Za prenos sam zato i rekao eventualno, i po meni prvo sto treba da se ponudi na prodaju je distribucija.Socijalni problemi se ne mogu resavati preko cene struje, nego drzava ce morati da napravi poseban socijalni program za takva domacinstva koji ce biti finansiran od priliva sredstava u budzet od prodaje struje po trzisnu cenu. Potencijal koji ima Srbija je dovoljan da proizvodnja bude najznacajnija privredna grana,a da izvoz struje obezbedi dobar prihod u budzetu.Ovde zanemarujem ono sto je bolna tacka drustva,kadrovska resenja za odgovarajuce pozicije.

Socijalni problemi se ne mogu resavati preko cene struje, nego drzava ce morati da napravi poseban socijalni program za takva domacinstva koji ce biti finansiran od priliva sredstava u budzet od prodaje struje po trzisnu cenu. .

Како не могу када могу!
Ти социјални случајеви од Центра за социјални рад прибаве потврду да су стварно социјално угрожени и Дистрибуција им отпише утрошену ел. енергију. Други пак ел. енергију самоиницијативно не плаћају, па за Суд опет обезбеде неку потврду и Суд их ослободи.
А шта ради ЕПС? Те трошкове преваљује на редовне платише. ЕПС не ради на доходовном принципу већ трошковном. Са једне стране укупни трошкови укључујући и плате (које нису баш мале) а са друге стране наплаћена продата ел. енергија и тако формира цену по kWh. Влада, због социјалног мира, прихвата такав вид формирања цене ел.енергије уз предходно кобајаги приспитивање цене, одлагања за 1 или 2 месеца, па одобри поскупљење. Тек да се Власи не досете.

Што то не рече када се продавао САРТИД, од када је започела распродаја друштвених предузећа у бесцење. (Ђинђић,Динкић, Влаховић, Колесар,.....).
Zato sto time niko nije dobio monopol. Ne smes strancu dati da bude monopolista jer onda ces na primer placati skupo mleko i sve od njega (Salford), voziti se na lose gorivo za skupe pare (Gasprom) ... kapiras? Sad jos nekome da damo monopol na struju i pukli smo skroz. Od nafte i struje zavise sve ostale cene pa se ti malo zapitaj zasto cene u poslednje vreme divljaju dok plate stoje. Ako na kraju nemas ni za lebac sasvim ti je svejedno da li te je do toga doveo Rus ili Amerikanac. Stomak ti je prazan u svakom slucaju.:(

Zato sto time niko nije dobio monopol. Ne smes strancu dati da bude monopolista jer onda ces na primer placati skupo mleko i sve od njega (Salford), voziti se na lose gorivo za skupe pare (Gasprom) ... kapiras? Sad jos nekome da damo monopol na struju i pukli smo skroz. Od nafte i struje zavise sve ostale cene pa se ti malo zapitaj zasto cene u poslednje vreme divljaju dok plate stoje. Ako na kraju nemas ni za lebac sasvim ti je svejedno da li te je do toga doveo Rus ili Amerikanac. Stomak ti je prazan u svakom slucaju.:(

Тек сам сада схватио да садашњи ЕПС није монополиста!?
Такође за недавну несташицу млека, неоправдано је Влада оптужила ИМЛЕК.
И да не набрајам више.

Тек сам сада схватио да садашњи ЕПС није монополиста!?
Такође за недавну несташицу млека, неоправдано је Влада оптужила ИМЛЕК.
И да не набрајам више.
Nemoj, jer ces dalje da se ukopavas. Jeste sadasnji EPS monopolista, ali drzavni, sto znaci da drzava moze da spreci poskupljenje, a ako nismo zadovoljni vlascu koja time i ostalim stvarima rukuje mozemo je i menjati. Stranac je nezamenljiv, privatno vlasnistvo, on se pita za sve, a ti onda kukaj do sutra. Imlek je deo Salforda, kao i masa drugih mlekara.

Back