november child
Elita
- Poruka
- 18.222
Jao bre ljudi, kad bi bilo sve tako crno-belo. :I
Ako neko nije rodio do 30-te ne znaci da je sebicna stoka i da nikad nece roditi dete ili decu. Nekim ljudima zivot prosto tece drugacije i sto je ovde propusteno da se kaze - zivot im se ne zaustavlja u odredjenom periodu (recimo sa 26, 27 godina). Zaustavlja u smislu - sad su sve uradili, nemaju vise zelja, aspiracija a ni mogucnosti, tad su se stabilizovali na relaciji zelje - ostvarenja pa tad i odluce da imaju decu.
..da dobro, UnBeso, da li to znachi da chovek radja decu kada nema vishe
zelja i aspiracija u zivotu?
..to je porazavajuce razmishljanje i za zenu i za mushkarca podjednako...
To ne znaci da su oni manje pametni ili manje ambiciozni od ovih koji imaju otvorene mogucnosti do nekih kasnijih godina (da me neko ne shvati pogresno) - poenta je da se ljudi me mogu strpati u fijoke sa etiketama na kojima pise "ovako treba" i "a ovako ne treba".
Mogucnosti ovde mogu da se shvate sebicno - njhove licne mogucnosti koje nemaju mnogo veze sa porodicom ali ja ne smatram da je to sebicno (osim ako je sve sto radimo samo za sebe sebicno?).
..nisam sigurna da je bash zdravo posmatrati zivot
kao "ono shto radim za sebe" vs "ono shto radim za porodicu"..
..zar ti nisi deo te porodice?
..ili je svrha porodice da ti bude kamen o vratu,
ali onda kad ti to odluchish i/ili ostvarish sebe na drugim poljima ?
Uglavnom covek i mora prvo da sredi svoj zivot da bi bio sposoban za roditeljstvo.
..choveku je za roditeljstvo potrebna samo psihichka i emotivna zrelost,
uz minimalne materijalne uslove..
..jako me nervira fama o tome kako beba/dete koshtaju basnoslovno...
..potrebno je neshto novca u startu, ali ukoliko izuzmemo sve ono shto roditelji kupuju
zato shto je "slatko", zato shto "svi imaju", zato shto je "moderno" + ako izuzmemo
nelogichno skupe firmirane stvari - svaki budzet moze da podnese bebu..
..a dok dodje vreme za shkolu i ostale troshkove, svashta se moze promeniti...
Ljudi su razliciti, nije svima isto u glavi i mislim da ako nesto ne razumemo, nemamo prava da tome lepimo etiketu "sebicno", "neprirodno" i slicno.
..sa razlichitim sluchajevima koje si opisala se sasvim slazem, ima ih josh mnogo,
ovaj zakljuchak ti je skroz na mestu...
..ali malo trpash u isti kosh, samo sa druge strane, ljude koji imaju decu sa
ljudima koji su zavrshili sa radom na sebi...
Poslednja izmena: