Bela kuga....

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jao bre ljudi, kad bi bilo sve tako crno-belo. :I
Ako neko nije rodio do 30-te ne znaci da je sebicna stoka i da nikad nece roditi dete ili decu. Nekim ljudima zivot prosto tece drugacije i sto je ovde propusteno da se kaze - zivot im se ne zaustavlja u odredjenom periodu (recimo sa 26, 27 godina). Zaustavlja u smislu - sad su sve uradili, nemaju vise zelja, aspiracija a ni mogucnosti, tad su se stabilizovali na relaciji zelje - ostvarenja pa tad i odluce da imaju decu.

..da dobro, UnBeso, da li to znachi da chovek radja decu kada nema vishe
zelja i aspiracija u zivotu?
..to je porazavajuce razmishljanje i za zenu i za mushkarca podjednako...

To ne znaci da su oni manje pametni ili manje ambiciozni od ovih koji imaju otvorene mogucnosti do nekih kasnijih godina (da me neko ne shvati pogresno) - poenta je da se ljudi me mogu strpati u fijoke sa etiketama na kojima pise "ovako treba" i "a ovako ne treba".

Mogucnosti ovde mogu da se shvate sebicno - njhove licne mogucnosti koje nemaju mnogo veze sa porodicom ali ja ne smatram da je to sebicno (osim ako je sve sto radimo samo za sebe sebicno?).

..nisam sigurna da je bash zdravo posmatrati zivot
kao "ono shto radim za sebe" vs "ono shto radim za porodicu"..
..zar ti nisi deo te porodice?
..ili je svrha porodice da ti bude kamen o vratu,
ali onda kad ti to odluchish i/ili ostvarish sebe na drugim poljima ?

Uglavnom covek i mora prvo da sredi svoj zivot da bi bio sposoban za roditeljstvo.

..choveku je za roditeljstvo potrebna samo psihichka i emotivna zrelost,
uz minimalne materijalne uslove..
..jako me nervira fama o tome kako beba/dete koshtaju basnoslovno...
..potrebno je neshto novca u startu, ali ukoliko izuzmemo sve ono shto roditelji kupuju
zato shto je "slatko", zato shto "svi imaju", zato shto je "moderno" + ako izuzmemo
nelogichno skupe firmirane stvari - svaki budzet moze da podnese bebu..
..a dok dodje vreme za shkolu i ostale troshkove, svashta se moze promeniti...

Ljudi su razliciti, nije svima isto u glavi i mislim da ako nesto ne razumemo, nemamo prava da tome lepimo etiketu "sebicno", "neprirodno" i slicno.

..sa razlichitim sluchajevima koje si opisala se sasvim slazem, ima ih josh mnogo,
ovaj zakljuchak ti je skroz na mestu...
..ali malo trpash u isti kosh, samo sa druge strane, ljude koji imaju decu sa
ljudima koji su zavrshili sa radom na sebi...

Poslednja izmena:
Ekonomska situacija u drzavi je dovela do toga.Kako ce mladi bracni par koji nema krov nad glavom,kupiti stan,na kredit od 25.god.kao da je to malo,a onda dete,ko ce mu kupovati pelene,jos ako radi samo muskarac i to za 15-ak hiljada,sta reci...jel on moze uopste da dize kredit i da kupuje bar jednom detetu najosnovnije,ne moze.Kako da razmislja o drugom detetu...i da radi zena i da ukupno imaju 30.000din.opet mucak!

samo olosh ratuje
ti nisi dozivjela rat pa mozesh da *****sh
ono sto se u srbiji desavalo to je djechika igranka
da li si dozivjela ikada da u jednom danu pogine 650 ljudi??
koliko clanova porodice ti je poginulo?

Морам да одговорим.
У мојој породици нико није погинуо ни у једном рату у целом протеклом веку.
Не осећам кривицу због тога.
И веома ми смета кад ме неко прозива због тога што немам погинулих у фамилији. Врло саосећам са људима који су преживели такве страхоте, али не желим да будем крива зато што нисам доживела исто што и они.

Ekonomska situacija u drzavi je dovela do toga.Kako ce mladi bracni par koji nema krov nad glavom,kupiti stan,na kredit od 25.god.kao da je to malo,a onda dete,ko ce mu kupovati pelene,jos ako radi samo muskarac i to za 15-ak hiljada,sta reci...jel on moze uopste da dize kredit i da kupuje bar jednom detetu najosnovnije,ne moze.Kako da razmislja o drugom detetu...i da radi zena i da ukupno imaju 30.000din.opet mucak!

Ako bi tako gledali i svodili sve na računicu, ne da nebi bilo dece, nego se niko nebi
ni venčavao. Ko kaže da se moraju kupovati ove moderne pelene....čemu to, kad se
sabere koliko para se baci na to eto jednog letovanja skoro. Ja sam podigla dvoje
dece, nisam kupovala pelene za jednokratnu upotrebu, već sam ih oboje odgajla
u normalnim pelenama koje su se otkuvavale u veš mašini. Mislim ipak da su ova
nova vremena sve malo razmazila. Još ako počnu tu da se dodaju gotove kašice,
sokići od sve na onu protiv stranu, a ne mora tako. Sve što je bebi potrebno je
dosta ljubavi, naravno nešto novca i puno volje i inspiracija mame da svom
detetu spremi nešto sveže i kvalitentije nego što su teglice iz prodavnice.

Da ne izostavim kredit, to se radilo i ranije, zar nije bolje dići kredit i plaćati
za sebe i budućnost svoje porodice, nego davati gazdama mesečnu kiriju????

Ako bi tako gledali i svodili sve na računicu, ne da nebi bilo dece, nego se niko nebi
ni venčavao. Ko kaže da se moraju kupovati ove moderne pelene....čemu to, kad se
sabere koliko para se baci na to eto jednog letovanja skoro. Ja sam podigla dvoje
dece, nisam kupovala pelene za jednokratnu upotrebu, već sam ih oboje odgajla
u normalnim pelenama koje su se otkuvavale u veš mašini. Mislim ipak da su ova
nova vremena sve malo razmazila. Još ako počnu tu da se dodaju gotove kašice,
sokići od sve na onu protiv stranu, a ne mora tako. Sve što je bebi potrebno je
dosta ljubavi, naravno nešto novca i puno volje i inspiracija mame da svom
detetu spremi nešto sveže i kvalitentije nego što su teglice iz prodavnice.

Da ne izostavim kredit, to se radilo i ranije, zar nije bolje dići kredit i plaćati
za sebe i budućnost svoje porodice, nego davati gazdama mesečnu kiriju????

Svaka cast ko moze da se uklopi sa toliko malo para a da se pritom ne odrice svega i svacega...bolje je placati svoje tj.kredit nego kiriju ali 25.god.malo li je.Uslovi su katastrofalni tako da se ljudi odlucuju jedva i za jedno dete a najcesce vidjam po gradu matore zene sa decom,vise lice da su im bake nego majke,ali eto cekale su da zavrse skolu,steknu uslove za normalan zivot a vreme je prolazilo...

Svaka cast ko moze da se uklopi sa toliko malo para a da se pritom ne odrice svega i svacega...bolje je placati svoje tj.kredit nego kiriju ali 25.god.malo li je.Uslovi su katastrofalni tako da se ljudi odlucuju jedva i za jedno dete a najcesce vidjam po gradu matore zene sa decom,vise lice da su im bake nego majke,ali eto cekale su da zavrse skolu,steknu uslove za normalan zivot a vreme je prolazilo...

Nekad su se stambeni krediti davali na 20 godina...i to su radili naši roditelji,
usput stvarali porodicu, decu, školovali i šta sve ne.....nisu baš svi dobijali
stanove na lepe oči....pa posle otkupljivali za siću od 150-200 DM. Da li misliš da
se niko nije pomučio malo u životu recimo zbog tebe? Ili te nisu trebali rađati da
se ne bi mučili....

Ја већ писала о себи, а опет ћу!
Завршила факултет, удала се. Муж остао без посла, ја још нисам имала посао. Кризне деведесете.
Останем трудна и онда добијем посао. Свакако смо се сналазили, радили све и свашта, продавали ствари које смо куповали док смо се забављали...
Али срећу и радост јер имамо породицу ништа није могло да умањи.:heart:

Други се родио 93. Правила сам ,,прашак за веш'' да му перем пелене. И месила више не знам шта и од чега, да се прехранимо, са двоје деце у подстанарима.
И ни једног момента нисмо били ни тужни ни несрећни.
Све је то имало својих дражи, живот није увек леп, али је наш био, и још је, веома квалитетан.

Њих двојица су имали све. А и нас двоје уз њих.

( Живимо у својој кући, врло лепо и може се рећи, лагодно. А кад се сетимо ,,оних'' дана и година, веруј ми, јако смо поносни на све нас! )

Ја већ писала о себи, а опет ћу!
Завршила факултет, удала се. Муж остао без посла, ја још нисам имала посао. Кризне деведесете.
Останем трудна и онда добијем посао. Свакако смо се сналазили, радили све и свашта, продавали ствари које смо куповали док смо се забављали...
Али срећу и радост јер имамо породицу ништа није могло да умањи.:heart:

Други се родио 93. Правила сам ,,прашак за веш'' да му перем пелене. И месила више не знам шта и од чега, да се прехранимо, са двоје деце у подстанарима.
И ни једног момента нисмо били ни тужни ни несрећни.
Све је то имало својих дражи, живот није увек леп, али је наш био, и још је, веома квалитетан.

Њих двојица су имали све. А и нас двоје уз њих.

( Живимо у својој кући, врло лепо и може се рећи, лагодно. А кад се сетимо ,,оних'' дана и година, веруј ми, јако смо поносни на све нас! )

Upravo tako....jao sad me podseti na to "pravljenje praška za veš"....ih šta sam sve
naučila tih 90-ih....da nije bilo njih možda nikad nebih ni shvatila da umem sve što
umem....i kako se pravi torta od 1 jaja...i kako se kuva ručak od 3 krompira, 1 glavice luka, malo pirinča.....tek tih 90-ih sam naučila da mesim domaću pitu, hleb, i još
što šta....nikad nismo bili gladni...a deca vesela rumena zdrava....zar ima veće
sreće od toga????

Upravo tako....jao sad me podseti na to "pravljenje praška za veš"....ih šta sam sve
naučila tih 90-ih....da nije bilo njih možda nikad nebih ni shvatila da umem sve što
umem....i kako se pravi torta od 1 jaja...i kako se kuva ručak od 3 krompira, 1 glavice luka, malo pirinča.....tek tih 90-ih sam naučila da mesim domaću pitu, hleb, i još
što šta....nikad nismo bili gladni...a deca vesela rumena zdrava....zar ima veće
sreće od toga????

:klap: :super:
...и постављен сто, са све белим столњаком, око нас горе свеће ( романтика, бре!) а на столу нешто чему сами дајемо име, и у сласт једемо, јер сутра кад платимо кирију, смислићемо ново јело...

samo olosh ratuje
ti nisi dozivjela rat pa mozesh da *****sh
ono sto se u srbiji desavalo to je djechika igranka
da li si dozivjela ikada da u jednom danu pogine 650 ljudi??
koliko clanova porodice ti je poginulo?

To sto se dogadjalo kod vas je grozno. Ne spori to niko.
Ali ne zaboravi da je na primer u I sv.ratu Srbija izgubila 57% punoletnog muskog stanovnistva.
Gotovo da ne postoji porodica i kuca iz koje bar neko nije otisao, a nije se vratio.
Da li mozes da zamislis Srbiju 1918. godine?
I onda kazu da se na rodjenje muskog deteta gleda drugacije samo zato jer smo primitivni i jer smo divljaci i jer smo glupi.
Da, i zbog toga ali ne bas samo zbog toga. Gde su svi ratovi pre toga, gde je danak u krvi, gde je 500 godina ropstva.

Zato se grozim kad truli politicari koji na narod gledaju kao na marvu i topovsko meso, ili pak crkva koja nista ne daje, a ume da trazi, podsecaju taj isti narod da treba radjati.

:klap: :super:
...и постављен сто, са све белим столњаком, око нас горе свеће ( романтика, бре!) а на столу нешто чему сами дајемо име, и у сласт једемо, јер сутра кад платимо кирију, смислићемо ново јело...

jao da.....koliko puta sam smislila jelu ime da bi deca znala da kažu šta su
ustvari jela....i onda kada ih neko pita oni kažu...ma to mama sama izmišlja
kad sam to jednom čula sa sve ponosom u njihovom glasu...imala sam osećaj
da sam dobila Oskara.....:super:a oni i jesu moj Oskar;););)

To sto se dogadjalo kod vas je grozno. Ne spori to niko.
Ali ne zaboravi da je na primer u I sv.ratu Srbija izgubila 57% punoletnog muskog stanovnistva.
Gotovo da ne postoji porodica i kuca iz koje bar neko nije otisao, a nije se vratio.
Da li mozes da zamislis Srbiju 1918. godine?
I onda kazu da se na rodjenje muskog deteta gleda drugacije samo zato jer smo primitivni i jer smo divljaci i jer smo glupi.
Da, i zbog toga ali ne bas samo zbog toga. Gde su svi ratovi pre toga, gde je danak u krvi, gde je 500 godina ropstva.

Zato se grozim kad truli politicari koji na narod gledaju kao na marvu i topovsko meso, ili pak crkva koja nista ne daje, a ume da trazi, podsecaju taj isti narod da treba radjati.

Gde to tamo kod njih Lave?......mi smo živeli u jednoj državi ili ti se ne čini tako???
Ne bih da se ovde vode politički govori, ili da se provlači govor mržnje...za to ima
pdf Politika!!!! Sa ostalim što si rekao se slažem!

Римљане сам узео као пример јер и дан-данас имају великог утицаја на човечанство.

Што се тиче друштвене заједнице, ја ником не браним да шири своје потомке и своју културу. :mrgreen:

Па баш зато и кажем да се никако не можемо поредити са таквом силом као што су били Римљани.

Нисам ни мислила да браниш...:confused:

А како онда објашњаваш белу кугу у развијеним европским земаљама?

E, i ja volim da postavim to isto pitanje onima koji kazu da je materijalno enormno i krucijalno bitno za imanje dece.
Da se razumemo, jeste bitno, ali nije presudno.
Jer da jeste, onda bi tamo svi imali po petoro dece.
A nemaju.
A sto?

Sustina je u otudjenju i u sebicnosti koju savremeni svet, nacin zivota i poredak forsiraju do besmisla.
I preko besmisla

E, i ja volim da postavim to isto pitanje onima koji kazu da je materijalno enormno i krucijalno bitno za imanje dece.
Da se razumemo, jeste bitno, ali nije presudno.
Jer da jeste, onda bi tamo svi imali po petoro dece.
A nemaju.
A sto?

Sustina je u otudjenju i u sebicnosti koju savremeni svet, nacin zivota i poredak forsiraju do besmisla.
I preko besmisla

:klap:
И шта си се сад упетљао са овако рационалним објашњењем, нема после тебе човек више шта да каже! ( А ни поштена жена форумска!) ;)

Наравно, уствари од почетка теме има много примера да материјална ситуација није пресудна.
И увек мислимо да бели свет лакше функционише од нас.

,, Свуда је добро где нас нема.''

Па баш зато и кажем да се никако не можемо поредити са таквом силом као што су били Римљани.

Нисам ни мислила да браниш...:confused:

Наравно да се не можемо поредити, али то никако не значи да се тај статус не може изменити.
Зато сам и споменуо културну доминацију.

Џаба таленат, природна богатства и остале ствари ако се не ради ништа.

Рад, рад и само рад. :)
Постоје пуно земаља где је ово "научно доказано". :mrgreen:

Наравно да се не можемо поредити, али то никако не значи да се тај статус не може изменити.
Зато сам и споменуо културну доминацију.

Џаба таленат, природна богатства и остале ствари ако се не ради ништа.

Рад, рад и само рад. :)
Постоје пуно земаља где је ово "научно доказано". :mrgreen:

Али, културна доминација је, у случају Римљана, постигнута огромном војом силом и војним покоравањем половине тада познатог света, а не ''радом''.:confused:

pa i nije ništa rekla za to, nego samo da moraju postojati neki najosnovniji uslovi za decu. realno pae koji ima primanja od 15 000 ne može ni da dobije kredit, jedino da uzme neku sobicu, i posle da živi sa par hiljada mesečno.
@EliNs
kažeš da si htela dete, pa i po cenu da nema oca? kad već pominješ kako je sebično želeti samo jedno dete, jer je detetu svakako bolje da ima sestru ili brata. zar mu nije bolje i da ima oca? zar nije sebično stvarati dete zbog sebe, i samo zbog sebe?

što se tiče ostalih postova - zanima me samo zašto se uglavnom potencira da je žena ta koja je sebična, koja bi da se provodi...? zašto se žene pominju kada je bela kuga u pitanju?

Али, културна доминација је, у случају Римљана, постигнута огромном војом силом и војним покоравањем половине тада познатог света, а не ''радом''.:confused:

Па добро, нико није рекао да су само седели. :mrgreen:

Али, није све у рату, нпр. Монголи су такође доста освојили, па опет ништа.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Mongol_Empire_map_2.gif
(погледати слику)

Уређено друштво је оно што је битно. :mrgreen:

Back