Bela kuga....

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
То је себично? То је нечија одлука са разлогом. Себично је кад пар штанцује децу и очекује сажаљење околине у фазону "ми не радимо ништа, немамо пара да школујемо децу и нема везе што је њима лоше" е то је себично... ако не можеш свом детету да приуштиш оно што му треба да одрасте у нормалну особу, не прави децу...
У праву си, само између те две крајности постоји читав низ опција.
Не значи да свако ко има двоје, троје, четворо деце ''штанцује'' децу да би добијао сажаљење околине, као што не значи ни да је свако ко из било ког разлога има само једно дете - себичан!

naravno, hellen ; ) ali pretpostavljam da je i gambrinus mislila na porodice koje imaju i više od desetoro dece, a vuku se po novinama jer se žale kako nemaju ni osnovno. moj stav po tom pitanju jeste prilično oštar, deca ne moraju imati firmiranu odeću, ne moraju imati najnoviji mobilni telefon, ali praviti decu sa znanjem da neće imati ono najosnovnije je sebično, više nego bilo šta drugo što je navođeno (nijedno ili jedno dete). ovo je jedan od retkih slučajeva gde stvarno smatram da je u pitanju sebićnost.

ma ne ljutim se jer se ne svađamo, nego "razgovaramo" : )
baš naprotiv, ja nisam izričita, to su oni koji su se zalepili za: nemati decu je sebično, imati jedno je sebično, imati više od troje je sebično... : ) u redu je da kažu kako bi se oni osećali loše da uskrate detetu brata ili sestru, ili da nemaju nikoga da ostane posle njih, ili... ali zašto bi ikoga nazivali sebičnim, kad ne znamo njegov slučaj?
boldovala si u mom postu što sam rekla da bih htela da dobijem dete u dvadesetim. da li misliš da je to nerealno, ili...? : ) mene su dobili u dvadesetim, pa mislim da je tako najbolje - opet, samo moje mišljenje ; )

Prvo drago mi je da se ne ljutiš, jer moja namera nije da se svađamo...već da dobro si
rekla da "razgovaramo". Sve ovo što si rekla stoji, i ja ću ponovoti opet da na ovoj temi
niko nikoga ni na šta ne primorava, niti je to izvodljivo, niti bi bilo uredu! Svaka porodica
od slučaja do slučaja je različita, znaš kaže se da su svi sretni i nesretni na svoj način.
Za boldovano ću ti reći, da mislim da si sada mlada ako imaš dvadeset ili manje od toga. Ipak za sve treba neka zrelost...ali pošto su dvadesete od 20-30 onda je to ok...da ako
ti to tada budeš želela i uradiš. Vidi ja smatram da su pored sve moguće škole, nauke,
uspeha na polju svoje lične ambicije, sve to ne predstavlja ništa ako dece nema. Vidim
da neki tako ne razmišljaju, a da se neki samnom slažu, i to je potpuno prirodno.
Rekla si da su tebe tvoji dobili u dvadesetim godinama, pa šta misliš da li je tvoja majka
promašila život zato što je tebe donela na ovaj svet, da li si nekad primetila kako je
ogorčena zbog toga.....sigurna sam da nisi. Da li misliš da bi ona menjala svoju radost
i sreću koju je doživela kada je tebe donela na svet, za bilo šta drugo...kad kažem bilo
šta onda mislim na najveća blaga ovoga sveta....ne nebi sigurna sam u to, baš zato
što su deca roditeljima najveće blago...nešto što jednostavno onaj ko nema i ne zna
šta nama..nije svestan toga ili potiskuje svoju želju da to otkrije, ili mu nije dato iz ko
zna kojih razloga.
Ne kažem da decu treba rađati iz nužde tipa ju ostala sam u drugom stanju, niti da
ih treba rađati u tolikoj meri da im se ne može obezbediti ni najosnovnije ali da svako
ko može, bi trebao da doživi taj osećaj donošenja na svet jednog novog bića, trebao
bi......ali samo ako je psihički zdrav i sposoban da se stara o tom malom nežnom
biću i od njega stvori kvalitetnog čoveka.

Raspisah se i ja....mogla bih još što šta napisati...sve u korist ljubavi, sreće, rađanja
roditeljstva, pa na kraju i sopstvene nacije.

ma ne ljutim se jer se ne svađamo, nego "razgovaramo" : )
baš naprotiv, ja nisam izričita, to su oni koji su se zalepili za: nemati decu je sebično, imati jedno je sebično, imati više od troje je sebično... : ) u redu je da kažu kako bi se oni osećali loše da uskrate detetu brata ili sestru, ili da nemaju nikoga da ostane posle njih, ili... ali zašto bi ikoga nazivali sebičnim, kad ne znamo njegov slučaj?
boldovala si u mom postu što sam rekla da bih htela da dobijem dete u dvadesetim. da li misliš da je to nerealno, ili...? : ) mene su dobili u dvadesetim, pa mislim da je tako najbolje - opet, samo moje mišljenje ; )

Najbolje je kada ti osetiš da si spremna jer je to individualna stvar. Ništa ne treba forsirati.

Mene je moja mama rodila sa 19 godina, udala se sa 18.
Ja sam sa 18-19 godina bila prava balavica i tek sa 30 su mi se "složile kockice" i bila sam spremna da preuzmem odgovornost za tuđi život (mog deteta).

Tako da ponavljam: sve je individualno, broj dece ili nemati dece, večati se ili ne venčati, u dvadestim ili pedesetim.

Jos nisam spremna za bebu, sve mi je to slatko i lepo, ali kad razmislim koliko beba trazi obaveza, pa devet meseci trudnoce, pa oporavak posle i kada sve izmerim i izvagam dodjem do zakljucka da jos nisam spremna da se odreknem velikog dela sebe. Hocu jos nesto u zivotu da uradim pre nego sto se zarobim, jer ja majcinstvo posmatram kao robiju, jer zenin zivot prestaje da bude samo njen, manje rizika, manje aktivnosti, cini mi se manje svega.
Mene su inace moji dobili kasno.
a bela kuga je problem drzave i iskreno nisam zainteresobvana z ataj problem, jer cim s epomene bela kuga odmah s eudara po zenama, kako su lenje, samozive blablabla, a niko ne govori o tome da drzava nicime ne podstice natalitet, jer standard jeste bitan.

Vidi ja smatram da su pored sve moguće škole, nauke,
uspeha na polju svoje lične ambicije, sve to ne predstavlja ništa ako dece nema.
.

Ovo je predrasuda.
Ako neko radi u laboratoriji za otkrivanje leka protiv raka, nije li to isto doprinos covecanstvu kao i dete?

Hocu da kazem da svako doprinosi onako kako je sposoban. I kao sto tebe niko ne proziva sto ne doprinosis i na neki drugi nacin osim dece, nemas ni ti ni bilo ko drugi pravo da od drugih trazi isto to.

Jos nisam spremna za bebu, sve mi je to slatko i lepo, ali kad razmislim koliko beba trazi obaveza, pa devet meseci trudnoce, pa oporavak posle i kada sve izmerim i izvagam dodjem do zakljucka da jos nisam spremna da se odreknem velikog dela sebe. Hocu jos nesto u zivotu da uradim pre nego sto se zarobim, jer ja majcinstvo posmatram kao robiju, jer zenin zivot prestaje da bude samo njen, manje rizika, manje aktivnosti, cini mi se manje svega.Mene su inace moji dobili kasno.
a bela kuga je problem drzave i iskreno nisam zainteresobvana z ataj problem, jer cim s epomene bela kuga odmah s eudara po zenama, kako su lenje, samozive blablabla, a niko ne govori o tome da drzava nicime ne podstice natalitet, jer standard jeste bitan.

Ако мајчинство доживљаваш као робију, онда заиста ниси спремна.

Могу да прихватим да људи неће децу.
И то је далеко поштеније од оних који их имају да би неком нешто доказали, да би себе ставили у позицију жртве.
Сметају ми жене које су децу рађале да би задржале мушкарца, а немали их је број.
Сметају ми жене које се бусају да су велике јер су успеле да роде дете.
Свако има право на избор, али да тај избор заиста буде такав да неко у томе не испашта.

( Сад видех да сам рекла ,, то је поштеније'', као да је непоштено, али поштеније од...Нисам то хтела рећи. )

Imam pitanje. :D
Vodite decu kod lekara, idete u apoteku, deca idu u skolu, onda idete u prodavnicu pa im kupite odecu/hranu/igracke/pelene/stagod, u kuci imate TV, kompjuter, CD, DVD, a da :D zivite u kuci a ne u pecini...itd. Da li vam padne na pamet da je sve to neko izmislio, napravio, sasio, gajio, spremio, sagradio ili su svi ti ljudi ti grozni, sebicni karijeristi o kojima pricate?
Da li kad odete kod doktora objasnjavate mu da je skolovanje i karijera nista?
Da li i dalje smatrate, kad se okrenete oko sebe, da je sve to nista i nikakav doprinos covecanstvu?

Vodite decu kod lekara, idete u apoteku, deca idu u skolu, onda idete u prodavnicu pa im kupite odecu/hranu/igracke/pelene/stagod, u kuci imate TV, kompjuter, CD, DVD, a da :D zivite u kuci a ne u pecini...itd. Da li vam padne na pamet da je sve to neko izmislio, napravio, sasio, gajio, spremio, sagradio ili su svi ti ljudi ti grozni, sebicni karijeristi o kojima pricate?
Da li i dalje smatrate, kad se okrenete oko sebe, da je sve to nista i nikakav doprinos covecanstvu?

Уф, бре, УнБесо, па испаде као да су све то постигли и учинили само људи без деце....:confused:
Мислим, испада као да те две ствари искључују једна другу: деца и допринос у науци, техници, уметности!? :confused:

Уф, бре, УнБесо, па испаде као да су све то постигли и учинили само људи без деце....:confused:
Мислим, испада као да те две ствари искључују једна другу: деца и допринос у науци, техници, уметности!? :confused:

Ne, nisam to rekla niti ovo ima veze sa time da li neko ima dete ili ne.
Ovo je bilo razmisljanje na temu da je sve nista, AKO nema dece.

Samo kazem da nije bas nista a to u smislu doprinosa, ne u smislu emotivnog ispunjenja jer je to deo koji nisam dozivela pa ne mogu ni da pricam o njemu.

..chekaj, odakle postavka da svi ti ljudi nemaju decu?
(..mora da sam neshto propustila..)
..deca i uspeh se ne iskljuchuju, naprotiv..

..btw, ovu planetu smo pozajmili od svoje dece i vraticemo je njima, na kraju balade..
..motiv vishe za svaku vrstu napretka..

Kao sto neki imaju usko gledanje da su svi oni koji imaju decu apsolutno predivni, plemeniti, dobri ljudi, tako neki drugi smatraju da je za postizanje uspeha u bilo cemu roditeljstvo prepreka i nepozeljno i da su deca kamen o vratu i gnjavaza ukoliko zelis da bilo sta bitno i veliko postignes u zivotu.

A i jedno i drugo je netacno.
Zapravo, vrlo individualno.

Kao sto neki imaju usko gledanje da su svi oni koji imaju decu apsolutno predivni, plemeniti, dobri ljudi, tako neki drugi smatraju da je za postizanje uspeha u bilo cemu roditeljstvo prepreka i nepozeljno i da su deca kamen o vratu i gnjavaza ukoliko zelis da bilo sta bitno i veliko postignes u zivotu.

A i jedno i drugo je netacno.
Zapravo, vrlo individualno.

E, hajde mi izvuci gde sam rekla da su deca kamen oko vrata. :evil:

У праву си, само између те две крајности постоји читав низ опција.
Не значи да свако ко има двоје, троје, четворо деце ''штанцује'' децу да би добијао сажаљење околине, као што не значи ни да је свако ко из било ког разлога има само једно дете - себичан!

Снупи је разумела шта сам мислила.

Ne, nisam to rekla niti ovo ima veze sa time da li neko ima dete ili ne.
Ovo je bilo razmisljanje na temu da je sve nista, AKO nema dece.

Samo kazem da nije bas nista a to u smislu doprinosa, ne u smislu emotivnog ispunjenja jer je to deo koji nisam dozivela pa ne mogu ni da pricam o njemu.

Nekome je sve ništa ako nema dece, a nekome deca uopšte nisu neophodna da bi se osećali ispunjeno.
Šta je tu čudno?

Ovo je predrasuda.
Ako neko radi u laboratoriji za otkrivanje leka protiv raka, nije li to isto doprinos covecanstvu kao i dete?

Hocu da kazem da svako doprinosi onako kako je sposoban. I kao sto tebe niko ne proziva sto ne doprinosis i na neki drugi nacin osim dece, nemas ni ti ni bilo ko drugi pravo da od drugih trazi isto to.

Nije to predrasuda već istina....ne znam odakle ti ideja da sam ja neko izdržavano lice
koje je jedinu pametnu stvar uradila time što je donela decu na svet....ja samo ne pričam
o onome što radim....godinama sam radila u firmi...sada trenutno radim kod kuće jer
mi se to učinilo kao dobra varijanta......pošto sam se zasitila kuće, a i deca već mogu
sama....opet biram kancelariju...nego da li sam ja tebi ili bilo kome nešto naredila, zašto
se ti sve vreme toliko braniš....ja imamu utisak da to sve vreme radiš, braniš se...od čega od svoje savesti ili ambicije......????

Vidi čuda nemogućeg i šta sad, pa zar to rade roboti ili ljudi koji isto tako imaju svoje
porodice......baš čudno nećeš valjda reći da svi gore nabrojani samo žive za taj svoj
rad i ništa više od toga....strašno....a što se pedijatra tiče baš si me fino podsetila,
hvala ti za to...vidi kad sam počela da vodim prvo dete kod pedijatra na redovne preglede
prvo mi se činilo da ja samo umišljam da žena nije gruba i bezosećajna već da sam
ja preosetljiva......par puta sam joj progledala kroz prste videvši da tu i dalje nešto ne
štima..pitala sam je da li ona ima dete.....(inače je imala oko 40 godina) njen odgovor je
bio NE....promenila sam lekara, nisam se nikad pokajala...jer takvoj ženi...koja ne
razume da mala beba plače kad je gladna ili joj je hladno...ne bih poverila ni mačku
da leči a ne svoje dete.

Da pojasnim neke stvari iz mog prethodnog posta pošto je očito pogrešno shvaćeno:

Pričala sam o sebičluku ljudi koji uopšte ne žele da imaju decu, a ne o ženama koje žele da se ispune na svim planovima.Ja lično sam prvo pozavršavala sve škole i u isto vreme radila i prioritet sam bila sama sebi.
Deca su mi bila nešto logično što sledi kao tačka na kraju rečenice.
Za mene su deca smisao života, ali pre svega mi je važno da se osećam ispunjeno kao ličnost da bih mogla svojoj deci biti posvećena majka.

Brak me nikada nije preterano oduševljavao, čak sam verovala da se neću ni udavati jer sam smatrala da neću sresti muškarca koji će me voleti takvu kakva sam i zbog kojeg neću morati da se menjam.
Ali zato sam uvek znala da ću imati dece, sa mužem ili bez. Samo sam čekala da budem potpuno spremna za to.
Prvo dete sam rodila sa 30 godina. Tako da ne pričam o rađanju dece kao jedino važnom, pričam da su deca poenta života. Za mene...

Što se tiče bele kuge i države, mislim da ipak država može da pomogne da se iskoreni ova moderna bolest. Ne zato što mislim da će ljudi navaliti da prave decu zbog materijalne koristi, već zato što će moći lagodnije da podižu decu, bez mučnih razmišljanja hoće li moći da pruži svome detetu kvalitetno detinjstvo.
Živimo u materijalnom svetu i deca se osećaju odbačeno ako ne mogu da prate svoje drugare u mnogim stvarima. Ekskurzije nisu neophodne, ali su korisne i deci jako važne. Odlazak na letovanje takođe, itd....
Neki roditelji se ne odlučuju za više dece zato što smatraju da neće moći da ispune sva dečja očekivanja koja su u velikoj meri vezana za novac. Iako je naravno ljubav na prvom mestu, ali svaki roditelj želi da detetu ispuni što više.

Za mene lično broj dece ima jako puno veze sa finansijskom situacijom. Da imam neograničeno para bila bih druga Anđelina. Već sam rekla - svaka joj čast. Razmišljam isto kao ona.
Pošto ne mogu da priuštim kućnu pomoćnicu, mašinu za sudove i da se posvetim samo deci, ja ću se zadovoljiti sa dvoje ili troje dece. Umnogome zavisi od muža. I on se naravno pita :lol:

Za mene je najlepši prizor na svetu velika i srećna porodica :heart:

Ovo boldovano ne kapiram uopste. Zasto su ljudi koji ne zele decu sebicni?! Znas, postoje ljudi koji jednostavno ne vole decu, ma koliko tebi to bilo neshvatljivo. Idu im na zivce jer zahtevaju odricanje, puno vremena, novca, napora, dernjaju se, neposlusna su, prosto takve ljude deca smaraju. I oni imaju puno pravo da zive svoj zivot onako kako njima odgovara, a odgovara im zivot bez dece. Meni je recimo sebicno sto puno ljudi sa decom smatra da ima prava da te tom istom decom smara, da ti dodju u goste i puste decurliju da vrslja kako hoce i jos se blagonaklono smeskaju sve u stilu "vidi kako su slatki":roll: Meni nisu slatki, i uopste ne vidim razlog zasto bi po difoltu sva deca morala da mi budu slatka. A da ne pricam o tome da zene, kad se porode, kao da zaborave da na svetu postoji neka druga tema osim "njene bebe", pa dave i dave i dave, te podrignuo je, te kako je slatko gugutnuo, stucnuo i jos sto hiljada nekih idiotluka, i tako satima... Daleko od toga da ne volim decu, naprotiv, ali neki ljudi od toga naprave kult i s puni pravom ocekuju od svih da taj njihov kult obozavaju. To mi je bas off, nikada se ne bih tako ponasala.

Inace tvoj ceo post me podsetio na jedan knjizevni lik, iz romana "Jeretik" koji je napisao Migel Delibes - prilicno je slavan u Spaniji, moze se reci savremen pisac. Radnja se odvija u XVI veku u Valjadolidu i okolini i prati Siprijana Salseda, covaka koji je osim sto je prihvatio protestantizam u inkvizitorskoj Spaniji tog vremena, ozenio zenu kojoj je, kao i tebi, smisao zivota bio u radjanju. A on je bio jalov...na kraju ona poludi, potpuno i stvarno poludi jer nije rodila. Poludi i umre. Cisto me podsetilo kad si napisala da su ti deca poenta zivota, malo mi je to nekako ekstremno, fanaticno. Elem, tuzna prica i odlican roman, preporucujem.

Poslednja izmena:
Ovo boldovano ne kapiram uopste. Zasto su ljudi koji ne zele decu sebicni?! Znas, postoje ljudi koji jednostavno ne vole decu, ma koliko tebi to bilo neshvatljivo. Idu im na zivce jer zahtevaju odricanje, puno vremena, novca, napora, dernjaju se, neposlusna su, prosto takve ljude deca smaraju. I oni imaju puno pravo da zive svoj zivot onako kako njima odgovara, a odgovara im zivot bez dece. Meni je recimo sebicno sto puno ljudi sa decom smatra da ima prava da te tom istom decom smara, da ti dodju u goste i puste decurliju da vrslja kako hoce i jos se blagonaklono smeskaju sve u stilu "vidi kako su slatki":roll: Meni nisu slatki, i uopste ne vidim razlog zasto bi po difoltu sva deca morala da mi budu slatka. A da ne pricam o tome da zene, kad se porode, kao da zaborave da na svetu postoji neka druga tema osim "njene bebe", pa dave i dave i dave, te podrignuo je, te kako je slatko gugutnuo, stucnuo i jos sto hiljada nekih idiotluka, i tako satima... Daleko od toga da ne volim decu, naprotiv, ali neki ljudi od toga naprave kult i s puni pravom ocekuju od svih da taj njihov kult obozavaju. To mi je bas off, nikada se ne bih tako ponasala.

Inace tvoj ceo post me podsetio na jedan knjizevni lik, iz romana "Jeretik" koji je napisao Migel Delibes - prilicno je slavan u Spaniji, moze se reci savremen pisac. Radnja se odvija u XVI veku u Valjadolidu i okolini i prati Siprijana Salseda, covaka koji je osim sto je prihvatio protestantizam u inkvizitorskoj Spaniji tog vremena, ozenio zenu kojoj je, kao i tebi, smisao zivota bio u radjanju. A on je bio jalov...na kraju ona poludi, potpuno i stvarno poludi jer nije rodila. Poludi i umre. Cisto me podsetilo kad si napisala da su ti deca poenta zivota, malo mi je to nekako ekstremno, fanaticno. Elem, tuzna prica i odlican roman, preporucujem.

Šta reći na ovo.....nemam reči.....jednostavno STRAŠNO...da ovo piše jedna žena.....:think:

Чекај, зар ниси рекла да није свако за децу и да не би ни било добро да децу рађа онај ко то не жели?

A sta kazete na slucaj one jadne zene koja je rodila deveto dete na carski rez nakon saobracajne nesrece pre neki dan a onda su je komatoznu setali tri puta iz Bgd ne znam tacno gde..!!???
Rodila je devetoro i sad nam vise ne treba-to je stav drzave Srbije prema beloj kugi...ocigledno..

Back