Bela kuga....

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
svakako zbog sebe ali ne samo zbog toga, ne vodeći računa o detetovim potrebama. to je sebično.
zbog čega, hellen, jeste sebično uskraćivati detetu sestru, a nije sebično uskratiti mu oca? šta je osnovnije? pitanje nije bilo upućeno tebi, ali kad si već tu : )

svakako zbog sebe ali ne samo zbog toga, ne vodeći računa o detetovim potrebama. to je sebično.
zbog čega, hellen, jeste sebično uskraćivati detetu sestru, a nije sebično uskratiti mu oca? šta je osnovnije? pitanje nije bilo upućeno tebi, ali kad si već tu : )

..pa snoopy, ako cesh vec u teoretisanje:

..nije sebichno roditi dete bez oca, zato shto u suprotnom
detetu ostaje samo opcija da se ne rodi, tj da ne postoji..

..ako si ga vec rodila, duzna si da uchinish sve shto mozesh da bi odraslo
u shto kompletniju osobu...npr i da mu rodish brata/sestru..
..i sebichno je da to ne uchinish, ako mozesh..

..da dobro, UnBeso, da li to znachi da chovek radja decu kada nema vishe
zelja i aspiracija u zivotu?
..to je porazavajuce razmishljanje i za zenu i za mushkarca podjednako...

Uopste nisam shvacena. Zelje i aspiracije koje zahtevaju recimo selidbe, novi posao, bilo kakvu korenitu promenu koja, slazes se, jeste teska ako imas malo dete. Nigde nisam rekla da je to nemoguce, upravo pricam o drugacijem planiranju zivota a ne o nemogucnosti. Da, moze pogresno da se shvati ali ja ipak smatram da je bolje (ne i jedino) da se dete dobije kad si se kako-tako stabilizovao u zivotu.

..nisam sigurna da je bash zdravo posmatrati zivot
kao "ono shto radim za sebe" vs "ono shto radim za porodicu"..
..zar ti nisi deo te porodice?
..ili je svrha porodice da ti bude kamen o vratu,
ali onda kad ti to odluchish i/ili ostvarish sebe na drugim poljima ?

Neke stvari imaju veze samo sa mnom. I neke stvari se rade nezavisno od bilo koga drugog. A da to ne bi bilo po svaku cenu i na stetu nekog drugog, mislim da se ove stvari rade kad neko drugi ne zavisi od nas.

..choveku je za roditeljstvo potrebna samo psihichka i emotivna zrelost,
uz minimalne materijalne uslove..
..jako me nervira fama o tome kako beba/dete koshtaju basnoslovno...
..potrebno je neshto novca u startu, ali ukoliko izuzmemo sve ono shto roditelji kupuju
zato shto je "slatko", zato shto "svi imaju", zato shto je "moderno" + ako izuzmemo
nelogichno skupe firmirane stvari - svaki budzet moze da podnese bebu..
..a dok dodje vreme za shkolu i ostale troshkove, svashta se moze promeniti...

To sam i rekla!

..sa razlichitim sluchajevima koje si opisala se sasvim slazem, ima ih josh mnogo,
ovaj zakljuchak ti je skroz na mestu...
..ali malo trpash u isti kosh, samo sa druge strane, ljude koji imaju decu sa
ljudima koji su zavrshili sa radom na sebi...

Ne. Pricala sam o fazama kroz koje prolaze ljudi a one mogu biti u razlicitim godinama za razlicite ljude. Neko je stabilan i zreo sa 25 a neko sa 35. Neko do 25 uglavnom zna sta hoce i ne bi se vise upustao u riskantne poduhvate a neko ima potrebu da "rizikuje" do 35-te.
Trebalo bih da objasnim ove "riskantne poduhvate". Ne zive svi ljudi u mestu u kom su se rodili, recimo. Nekima su roditelji na drugom kontinentu, nemaju prijatelje, tek su se preselili u novu zemlju/grad, mozda imaju problema sa papirima i vizama, mozda su tek dobili odlican posao...itd. Sve ovo jako otezava imanje dece. Ljudi to rade jer imaju potrebu da poboljsaju svoj zivot, smatraju da postoje neke druge mogucnosti za njih. Ima ljudi koji se ovim nece baviti posle odredjenih godina. A ima i onih koji hoce.
Vidis li sad razliku o kojoj pricam?
Nije tu neko bolji ili gori, niti je jedno ispravno a drugo nije. A i nije tako crno-belo u smislu da je apsolutno nemoguce imati decu pod ovim uslovima o kojima sam pricala.
Pokusavam da kazem da ljudi zive drugacije i da ne mozemo nekom pricati sta da radi ako nismo u njegovoj kozi.

..pa snoopy, ako cesh vec u teoretisanje:

..nije sebichno roditi dete bez oca, zato shto u suprotnom
detetu ostaje samo opcija da se ne rodi, tj da ne postoji..

..ako si ga vec rodila, duzna si da uchinish sve shto mozesh da bi odraslo
u shto kompletniju osobu...npr i da mu rodish brata/sestru..
..i sebichno je da to ne uchinish, ako mozesh..
ostaje i opcija da se dete usvoji : ) a nije ni dokazano da sestra ili brat dovode do stvaranja kompletnije osobe : ))
~
mnogi ovde filozofiraju kako je sebično ne rađati dete, ili ne rađati mu brata ili sestru, ili... ali pobogu šta vas briga za druge ljude? meni jeste teško da zamislim svoju budućnost bez dece, volela bih da jedno rodim u dvadesetim, ali zar je teško razumeti ili bar prihvatiti ljude kod kojih to nije slučaj??

Nije tu neko bolji ili gori, niti je jedno ispravno a drugo nije.

..razumem o chemu govorish..medjutim, kvalitetni ljudi nikada ne zavrshavaju
sa rizicima, teznji ka boljem, napredovanjem, ulaganjem sebe i ulaganjem u sebe..
..kada je onda vreme za dete?
..ja mislim da je multitasking lakshi dok imash manje godina..

(..ne osudjujem, ne popujem, ne mislim da bih uradila bolje nego bilo ko od vas da
sam u vashoj kozi..znash moju zivotnu prichu, ne smatram sebe superzenom,
a ne pamtim ni da sam se neshto napatila ili bilo koga - ukljuchujuci i sebe! - oshtetila u bilo chemu..)

Нисам се ја на то осврнула.
Него сам питала због кога или чега иначе рађамо децу?

Навар, бела куга није ЖЕНСКИ проблем, него општедруштвени и једнако се односи и на мушкарце и на жене јер деца неће да се створе ако оба пола не учествују у томе, зар не? ;)

(Мизогину генерализацију из прве реченице не бих да коментаришем.)

..razumem o chemu govorish..medjutim, kvalitetni ljudi nikada ne zavrshavaju
sa rizicima, teznji ka boljem, napredovanjem, ulaganjem sebe i ulaganjem u sebe..
..kada je onda vreme za dete?
..ja mislim da je multitasking lakshi dok imash manje godina..

(..ne osudjujem, ne popujem, ne mislim da bih uradila bolje nego bilo ko od vas da
sam u vashoj kozi..znash moju zivotnu prichu, ne smatram sebe superzenom,
a ne pamtim ni da sam se neshto napatila ili bilo koga - ukljuchujuci i sebe! - oshtetila u bilo chemu..)

Naravno da se ne zavrsava napredovanje ali znas na sta mislim. I uopste mi i nije palo na pamet da bi neko (ni ti) mogao da "osteti" nekog drugog svojim postupcima - pricala sam u svoje ime.
Najkrace receno sta pokusavam da kazem - vreme za dete je kad si na rigth track (ako prevedem, nece biti isto, shvatas sta hocu da kazem). To ne znaci da ces da cekas u nedogled, kao sto neces da cekas u nedogled ni savrseni posao, savrsenog muskarca i tome slicno.
Samo sto je ovaj "right track" jako siroka kategorija i razlikuje se od coveka do coveka.

Meni samo nije jasno cemu sebicnost u celoj prici. Sebican je covek...prema kome tacno? Prema nerodjenoj deci, drzavi, planeti?
(Ovo nije pitanje upuceno tebi, nego mi upada u oci kao veciti argument).

ostaje i opcija da se dete usvoji : ) a nije ni dokazano da sestra ili brat dovode do stvaranja kompletnije osobe : ))
~
mnogi ovde filozofiraju kako je sebično ne rađati dete, ili ne rađati mu brata ili sestru, ili... ali pobogu šta vas briga za druge ljude? meni jeste teško da zamislim svoju budućnost bez dece, volela bih da jedno rodim u dvadesetim, ali zar je teško razumeti ili bar prihvatiti ljude kod kojih to nije slučaj??

Snoopy...ti si očigledno jako mlada i mogu da razumem da tako razmišljaš, ali me
čudi da si tako izričita u tim godinama, kad iskreno u tim nekim tvojim mladim godinama
nisi još svesna ni da si živa potpuno.....mnogo vode treba srce još da proteče Savom i
Dunavom, da bismo mogle da razgovaramo na ovoj temi. Mislim da se u tvojim godinama
sve previše idealizuje i sve je isključivo, što nije dobro u životu. Jeste lepo suvojiti dete, ali u našoj zemlji jeko teška misija, skoro pa nemoguća...nije ovo Amerika..pa ono imaš
pare imaš ime i sve ti je dozvoljeno.

Nemoj se ljutiti nemam ništa protiv tvojih komentara, ali mislim ipak da si premlada
da bi imala takav stav.

E, rogovi ce mi izrasti od takvog shvatanja Amerike. :evil:
Nije tako.

UnBeso, ja inače nisam neki fan Amerike, čak naprotiv, nadam se da mi ne uzimaš to
za zlo, a ništa nam dobra nije donela, mada to nije tema...ali nas stalno bombarduju
pričama kako tamo neki Američki bogataši, slavne i poznate ličnosti, eto usvajaju
decu iz celog sveta....dobre neke duše...ne bih ja o njima...to sam više figurativno
rekla...jer za mnoge je ta Amerika obećana zemlja još uvek.

pa i nije ništa rekla za to, nego samo da moraju postojati neki najosnovniji uslovi za decu. realno pae koji ima primanja od 15 000 ne može ni da dobije kredit, jedino da uzme neku sobicu, i posle da živi sa par hiljada mesečno.
@EliNs
kažeš da si htela dete, pa i po cenu da nema oca? kad već pominješ kako je sebično želeti samo jedno dete, jer je detetu svakako bolje da ima sestru ili brata. zar mu nije bolje i da ima oca? zar nije sebično stvarati dete zbog sebe, i samo zbog sebe?

što se tiče ostalih postova - zanima me samo zašto se uglavnom potencira da je žena ta koja je sebična, koja bi da se provodi...? zašto se žene pominju kada je bela kuga u pitanju?

Hehehe, samo sam čekala da me neko na forumu ovo pita. :D
Pošto su me u RL razapeli na krst zbog toga.

Odgovor je jednostavan - jer sam sebična i po svaku cenu želim dete i ne bih ga se odrekla samo zato što nisam našla odgovarajućeg tatu. Ponavljam - za mene su deca smisao života.

A moje pitanje je sledeće: ko mi može garantovati da će tata mog deteta to stvarno biti našem detetu? Nije dovoljno da mu bude tata na papiru, treba da mu bude stvarno otac.
Ili grešim?

~

Pa vidi, to je moja lična filozofija, MOJE mišljenje. Naravno da nije ništa dokazano.
Već sam rekla, nikog ne osuđujem ako misli drugačije, samo ne mogu da razumem.
A i zašto bih morala sve da razumem? Različiti smo hvala bogu.

Naravno da se ne zavrsava napredovanje ali znas na sta mislim. I uopste mi i nije palo na pamet da bi neko (ni ti) mogao da "osteti" nekog drugog svojim postupcima - pricala sam u svoje ime.
Najkrace receno sta pokusavam da kazem - vreme za dete je kad si na rigth track (ako prevedem, nece biti isto, shvatas sta hocu da kazem). To ne znaci da ces da cekas u nedogled, kao sto neces da cekas u nedogled ni savrseni posao, savrsenog muskarca i tome slicno.
Samo sto je ovaj "right track" jako siroka kategorija i razlikuje se od coveka do coveka.

Meni samo nije jasno cemu sebicnost u celoj prici. Sebican je covek...prema kome tacno? Prema nerodjenoj deci, drzavi, planeti?
(Ovo nije pitanje upuceno tebi, nego mi upada u oci kao veciti argument).

Sebično je prema nerođenoj deci koja ne dobiju šansu da dođu na ovaj svet :D
Ali ponavljam bolje je biti iskren prema sebi nego roditi dete pa mu biti NEmajka.

Neki ljudi jednostavno nisu stvoreni za roditelje jer ne mogu potrebe dece da stave ispred svojih. Time ne mislim da roditelji treba da prestanu da žive, ali deca treba da imaju prednost.

Hehehe, samo sam čekala da me neko na forumu ovo pita. :D
Pošto su me u RL razapeli na krst zbog toga.

Odgovor je jednostavan - jer sam sebična i po svaku cenu želim dete i ne bih ga se odrekla samo zato što nisam našla odgovarajućeg tatu. Ponavljam - za mene su deca smisao života.

A moje pitanje je sledeće: ko mi može garantovati da će tata mog deteta to stvarno biti našem detetu? Nije dovoljno da mu bude tata na papiru, treba da mu bude stvarno otac.
Ili grešim?

Istina živa....tužno ali realno....koliko ih je koji su samo na papiru, broja im se ne zna...:sad2:

Vala bas. :confused:
I svako ko ima dete je super covek, nesebican, svoje potrebe je stavio iza necijih....itd.
Dajte ljudi, uozbiljite se. :evil:
Koliko trudnoca nastaje slucajno, koliko je ljudi u panici kad im se desi i ne znaju sta ce, koliko muskarca otperja posle par meseci, koliko zena svojoj deci kazu jednom "Rodila sam te pa zato nisam....bla, bla"?

I onda pokusa covek da kaze nesto iz drugog ugla i ispadne ne-majka.

I prestanite da prozivate zene! Da li one same prave tu decu? Hajde malo istu pricu o sebicluku pricajte muskarcima.

:evil:

"Себично је не родити детету брата или сестру."
Хахахахахахахахах

То је себично? То је нечија одлука са разлогом. Себично је кад пар штанцује децу и очекује сажаљење околине у фазону "ми не радимо ништа, немамо пара да школујемо децу и нема везе што је њима лоше" е то је себично... ако не можеш свом детету да приуштиш оно што му треба да одрасте у нормалну особу, не прави децу...

Увек се сетим једне девојчице из основне школе, били смо мали али смо то сви запамтили. Имала је старију сестру и неке кретене од родитеља... отац јој је био алкос, нон стоп висио по драгсторима и циркао пиво а овамо је девојчица долазила у школу и никад није имала за ужину јер ето, тата и мама немају... дође дан за сликање испред школе а она не може да се слика, јер јој се старија сестра сликала са одељењем два пута, и сад она нема... то су само ситне ствари, о осталом и да не причам. Кад свака будала може да створи децу и да им уништи живот.

Опет, не разумем људе који осуђују оне који не желе да имају децу. Њихова ствар! Боље да лепо себи кажу да би били лоши родитељи или шта већ, него да имају децу и да не брину о њима.

"Себично је не родити детету брата или сестру."
Хахахахахахахахах

То је себично? То је нечија одлука са разлогом. Себично је кад пар штанцује децу и очекује сажаљење околине

У праву си, само између те две крајности постоји читав низ опција.
Не значи да свако ко има двоје, троје, четворо деце ''штанцује'' децу да би добијао сажаљење околине, као што не значи ни да је свако ко из било ког разлога има само једно дете - себичан!

Snoopy...ti si očigledno jako mlada i mogu da razumem da tako razmišljaš, ali me
čudi da si tako izričita u tim godinama, kad iskreno u tim nekim tvojim mladim godinama
nisi još svesna ni da si živa potpuno.....mnogo vode treba srce još da proteče Savom i
Dunavom, da bismo mogle da razgovaramo na ovoj temi. Mislim da se u tvojim godinama
sve previše idealizuje i sve je isključivo, što nije dobro u životu. Jeste lepo suvojiti dete, ali u našoj zemlji jeko teška misija, skoro pa nemoguća...nije ovo Amerika..pa ono imaš
pare imaš ime i sve ti je dozvoljeno.

Nemoj se ljutiti nemam ništa protiv tvojih komentara, ali mislim ipak da si premlada
da bi imala takav stav.
ma ne ljutim se jer se ne svađamo, nego "razgovaramo" : )
baš naprotiv, ja nisam izričita, to su oni koji su se zalepili za: nemati decu je sebično, imati jedno je sebično, imati više od troje je sebično... : ) u redu je da kažu kako bi se oni osećali loše da uskrate detetu brata ili sestru, ili da nemaju nikoga da ostane posle njih, ili... ali zašto bi ikoga nazivali sebičnim, kad ne znamo njegov slučaj?
boldovala si u mom postu što sam rekla da bih htela da dobijem dete u dvadesetim. da li misliš da je to nerealno, ili...? : ) mene su dobili u dvadesetim, pa mislim da je tako najbolje - opet, samo moje mišljenje ; )

Back