„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Одгонетка – Политичка лојалност Хабзбурзима​

Друга поменута ствар је његова (Ruvarčeva, prim. Mrkalj) политичка лојалност Хабзбуршкој династији и мађарској држави. Још као омладинце, Јована (будућег Илариона) и његову многобројну браћу и сестре, отац (граничарски парох) је тестаментом заклео на верност цару. Карловачки ђак, Јован Руварац је то узео к срцу. Као шеснаестогодишњак, он је на мајској скупштини 1848. Кад је проглашена Српска Војводина (…) „стајао сасма на страни, мотрећи критички на сав тај рад, прорекавши, већ у напред, да од тог читавог рада, неће бити никаква виднија резултата“. Више од три деценије касније (14/26. Јуна 1891.), као сасвим зрео стваралац, писаће новосадском професору Јовану Грчићу: „Но, само Вас то молим да кажете г. Дру (Илију Огњановићу – Ч.П.) и сваком бившем либералу у Новом Саду, да сам ја вазда био и остао до данас, а ваљда ћу бити и у напредак, лојалан и одан држави у којој сам, и да нисам никад шарао, као што су шарали они , и да оно што ја пишем није наперено против Мађара, већ баш против негдашњих новосадских разметљивих либерала, а главно ми је да кажем истину, или оно што држим за истину“. А то што је Иларион Руварац држао за истину било је понекад „наперено“ против Срба и стварне истине о њиховој прошлости. То се да лако установити.(…)

akademik-Cedomir-Popov-1024x576.jpg
академик Чедомир Попов
(…)Никола Радојчић је, ипак, „прочитао“ али и преопрезно оценио Руварчев поданички однос према државним, аустријским и угарским властима. Истичући његово „срчано“ одупирање „увлачење политике у историју“, савесни Радојчић је морао да призна како је Руварац умео да на евазиван начин саопшти своје политичке ставове, после којих је обавезно долазила опомена да „статска расужденија“ не приличе историјској науци. Притом су као „статска расужденија“ по правилу осуђивана само „патриотска осећања“ Срба. Њему је „патриотски историк“, ако је Србин, био исто што и „историјски панегириста“. „Умео је стварно рећи шта је хтео, па онда прати руке, а то већ засеца у политику, која се мене не тиче“. С тога Радојчић закључује суд о политичким предумишљајима Руварчеве историографије овом ефектном мада не сасвим адекватном реченицом: „Људи темперамента Илариона Руварца нису у опште уравнотежени политичари…“ Зато његов политички суд и није увек тачан; у питањима о Великој сеоби (Срба) и Црној Гори, редовно је рђав.“
Ма дивота Божја свештеник , политичар , критички историчар , .У нормалним условима у држави би био прво био изопштен из цркве.
Могу мислити какво је мишљење имао такав хиперскептик о Светом Сави , Симеону и својој цркви кад је о народу тако мислио.

Odličan film koji je u velikoj meri povezan sa suštinom (mada nešto šireg formata) ove teme. Vrlo, vrlo topla preporuka.

Totalno mogu da razumem Dikaprijev lik (Randala Mindija). :lol:
Verovatno u onom delu kad naskače na Kejt Blanše. :lol:

Ali, živo me interesuje kakvu si analogiju tog filma sa ovom temom uspeo da povučeš - ako može u jednoj rečenici - hvala.

Ali, živo me interesuje kakvu si analogiju tog filma sa ovom temom uspeo da povučeš - ako može u jednoj rečenici - hvala.

U jednoj rečenici teško, ali - većinu ljudi ne zanimaju naučne činjenice, već oni žele samo svoj fiks. Ono što oni zamišljaju kao nekakva znatiželja, zapravo je tipični sindrom narkomanske zavisnosti; traže nešto što bi im zaigralo niskim strastima, kako bi se osetili živim na neko vreme i vratili svojim životima. I to se sve maksimalno zloupotrebljava u političke svrhe. Oslanjajući se na primera radi pojedine greške naučnike, ljudi to koriste da diskredituju nauku u svojoj celosti i traže nekakve 'alternativne paradigme' koji bi zamenili ono što je (još i u pežorativnom smislu) konvencionalno. I tako im je mnogo draža demagogija od bilo čega. A ljudi se uvek osveste i kad bude gotovo prekasno.

Interesovanje za rijalitije, za porodične afere lika kojeg tumači Arijana Grande, nipodaštavanje nauke i potpuno nerazumevanje peer-review procesa, sve je zajedničko mentalnom sklopu - posebno mislim na ovo poslednje, što je vrlo značajan segment filma - našoj novoromantičarskoj zajednici. Samo na ovoj temi razni su forumaši iskazivali da ne razumeju šta znači tačno naučna provera; neki su mene i pojedine druge čak i napadali kako je nedostatak recenzije skoncentrisanje, tobože, na nešto irelevantno (?). Bilo je čak i nekih forumaša koji su se na politički korektan način predstavljali kao nešto 'između', tvrdeći da je istina između nauke i pseudonauke, kritikujući mane nauke i ističući pozitivne aspekte pseudonaučne zajednice - što je jedan potpuno logični nonsens sam po sebi i jedan od najidealnijih primera sintagme truli kompromis. Da ne odajem neke spojlere sad ovde, razvoj situacije u radnji filma oslikava jedan naš globalni društveni problem, ali i osnovnu nit novoromantičarske škole; nesmotrenost, veliki egocentrizam tj. ogromna samouverenost i nesposobnost da se dođe do preispitivanja.

Kada se slušaju ljudi kao naši novoromantičari; kao Miroljub Petrović ili kroz čistu prizmu sebičnih interesa i pragmatične potrebe, žrtvujući naučne principe radi toga, posle toga uvek idu samo suze. I onda posle suza, nikada ne ide neko preispitivanje i pokušaj utvrđivanja gde je možda bilo greške, već se traže neki drugi dežurni krivci.

U jednoj rečenici teško, ali - većinu ljudi ne zanimaju naučne činjenice, već oni žele samo svoj fiks. Ono što oni zamišljaju kao nekakva znatiželja, zapravo je tipični sindrom narkomanske zavisnosti; traže nešto što bi im zaigralo niskim strastima, kako bi se osetili živim na neko vreme i vratili svojim životima. I to se sve maksimalno zloupotrebljava u političke svrhe. Oslanjajući se na primera radi pojedine greške naučnike, ljudi to koriste da diskredituju nauku u svojoj celosti i traže nekakve 'alternativne paradigme' koji bi zamenili ono što je (još i u pežorativnom smislu) konvencionalno. I tako im je mnogo draža demagogija od bilo čega. A ljudi se uvek osveste i kad bude gotovo prekasno.

Interesovanje za rijalitije, za porodične afere lika kojeg tumači Arijana Grande, nipodaštavanje nauke i potpuno nerazumevanje peer-review procesa, sve je zajedničko mentalnom sklopu - posebno mislim na ovo poslednje, što je vrlo značajan segment filma - našoj novoromantičarskoj zajednici. Samo na ovoj temi razni su forumaši iskazivali da ne razumeju šta znači tačno naučna provera; neki su mene i pojedine druge čak i napadali kako je nedostatak recenzije skoncentrisanje, tobože, na nešto irelevantno (?). Bilo je čak i nekih forumaša koji su se na politički korektan način predstavljali kao nešto 'između', tvrdeći da je istina između nauke i pseudonauke, kritikujući mane nauke i ističući pozitivne aspekte pseudonaučne zajednice - što je jedan potpuno logični nonsens sam po sebi i jedan od najidealnijih primera sintagme truli kompromis. Da ne odajem neke spojlere sad ovde, razvoj situacije u radnji filma oslikava jedan naš globalni društveni problem, ali i osnovnu nit novoromantičarske škole; nesmotrenost, veliki egocentrizam tj. ogromna samouverenost i nesposobnost da se dođe do preispitivanja.

Kada se slušaju ljudi kao naši novoromantičari; kao Miroljub Petrović ili kroz čistu prizmu sebičnih interesa i pragmatične potrebe, žrtvujući naučne principe radi toga, posle toga uvek idu samo suze. I onda posle suza, nikada ne ide neko preispitivanje i pokušaj utvrđivanja gde je možda bilo greške, već se traže neki drugi dežurni krivci.

:bye:

Hm, nisam imao tebe na umu uopšte tj. ne sećam se da si izlazio sa tim stavovima.

Ali da; dotični predlog tj. tumačenje je pravi primer pomenutog trulog kompromisa koji je doslovno u suprotnosti sa zdravim razumom. Daleko više cenim neke potpune snake oil salesmen od ljudi kojima takve užasavajuće i nečastive ideje padaju na pamet. 🤮

Na taj truli kompromis najviše me je podsetila ova scena iz filma:

Poslednja izmena:
Verovatno u onom delu kad naskače na Kejt Blanše. :lol:

Od scene prikazane iznad, dr Peri prihvata pristup tog trulog kompromisa. Nasuprot njegovoj reakciji u tom momentu, Kejtina histerija predstavlja paničnu reakciju i tragični osećaj nemoći nauke.

Prihvatajuću truli kompromis, Peri ulazi u aferu sa atraktivnom novinarkom (Blanšet) zapostavljajući svoju porodicu tj. suprugu i oba sina. Ona predstavlja to zadovoljavanje porivima niskih strasti, usled kojih je i žrtvovao samog sebe, tražeći utehu i komfor u seksualno zadovoljstvu sa ženom sa kojom nema skoro ništa zajedničko ispunjavajući kratkotrajnu fantaziju.

Ovo je scena u kojoj se završava pomenuti truli kompromis (tj. taj segment filma); kada realnost zakuca na vrata i oči se otvore.

Slavene, to je bajka za odrasle, platonovski model ljudskih odnosa, a kako filozofi obično kažu, platonovski modeli funkcionišu u mentalnom prostoru ali ne i u praksi. nešto slično vredi i za istoriju. Istorija (uglavnom) polazi od činjenica, ali prostor za njihovo tumačenje je vrlo širok, i nekad je samo stvar mašte broj mogućih objašnjenja/opisa neke situacije.

Slavene, to je bajka za odrasle, platonovski model ljudskih odnosa, a kako filozofi obično kažu, platonovski modeli funkcionišu u mentalnom prostoru ali ne i u praksi. nešto slično vredi i za istoriju. Istorija (uglavnom) polazi od činjenica, ali prostor za njihovo tumačenje je vrlo širok, i nekad je samo stvar mašte broj mogućih objašnjenja/opisa neke situacije.

U dobroj meri tačno, ali kod istorije upravo je pitanje gde su tačno granice te mašte. I bitna je razlika između onih koji - i to vrlo svesno, namerno, prelaze te granice.

Nepotrebno je objašnjavati kakve su posledice zloupotreba i nerazumevanja istorije. Mi ovde to najbolje od svega znamo, zbog namenski serviranih laži u SFRJ, u sklopu ideologije tzv. bratstva i jedinstva. Pseudonauka (u šta spada i banalna relativizacija) nalazi se u samom korenu velikog broja društvenih problema - ne možda nužno uvek kao direktni uzročnik, ali svakako instrument zla jednog čoveka prema drugome. Sastavni je deo mehanizama ljudske patnje, koja se završava suzama; bilo da govorimo o pretnji od komete, Aušvicu, Jasenovcu ili čemu god. Uvek se na kraju nalaze haos i prekasno žaljenje, kao u Hitlerovom bunkeru '45. dok je neke hvatala jeza zašto nisu slušali kada je bilo moguće saslušati.

Neki će verovatno već sad vrlo oštro reagovati zato što ja retko kad biram reči tj. izražavam se bez dlake na jeziku, ali ja imam daleko veće poštovanje prema Slaviši Miljkoviću dok ga na Balkanu go slušam o srpskoj osnovi japanskog jezika, nego prema jednom Đorđu Jankoviću čitajući Predanje i istorija crkve Srba. Zbog toga što je prilično jasno šta je ovo prvo, a ovo drugo ne ono što ruši pomenute granice. Ono ih ne pomera, niti povlači neke nove umesto postojećih, već ih bukvalno zamućuje i urušava.

Jedina posledica tako nečeg je haos, a haos je plodni teren u kojem najgore čovekove osobine izlaze na videlo i kada, u nekim slučajevima, zahvaljujući nekim pojedincima nažalost budemo u mogućnosti da spoznamo i istinsko zlo.

Sa druge strane moje je mišljenje da je sveta dužnost svakog savesnog mislećeg ljudskog bića da skupi hrabrost i bori se; oštro se suprotstavljajući tome, jer takve su tendencije i jedino ono što održava ovakvu civilizaciju koju imamo kako-tako uspešnom i smislenom sa iole ikakvom perspektivnom za budućnost za i sledeće generacije.

Poslednja izmena:
U dobroj meri tačno, ali kod istorije upravo je pitanje gde su tačno granice te mašte. I bitna je razlika između onih koji - i to vrlo svesno, namerno, prelaze te granice.

Nepotrebno je objašnjavati kakve su posledice zloupotreba i nerazumevanja istorije. Mi ovde to najbolje od svega znamo, zbog namenski serviranih laži u SFRJ, u sklopu ideologije tzv. bratstva i jedinstva. Pseudonauka (u šta spada i banalna relativizacija) nalazi se u samom korenu velikog broja društvenih problema - ne možda nužno uvek kao direktni uzročnik, ali svakako instrument zla jednog čoveka prema drugome. Sastavni je deo mehanizama ljudske patnje, koja se završava suzama; bilo da govorimo o pretnji od komete, Aušvicu, Jasenovcu ili čemu god. Uvek se na kraju nalaze haos i prekasno žaljenje, kao u Hitlerovom bunkeru '45. dok je neke hvatala jeza zašto nisu slušali kada je bilo moguće saslušati.

Neki će verovatno već sad vrlo oštro reagovati zato što ja retko kad biram reči tj. izražavam se bez dlake na jeziku,
ali ja imam daleko veće poštovanje prema Slaviši Miljkoviću dok ga na Balkanu go slušam o srpskoj osnovi japanskog jezika, nego prema jednom Đorđu Jankoviću čitajući Predanje i istorija crkve Srba. Zbog toga što je prilično jasno šta je ovo prvo, a ovo drugo ne ono što ruši pomenute granice. Ono ih ne pomera, niti povlači neke nove umesto postojećih, već ih bukvalno zamućuje i urušava.

Jedina posledica tako nečeg je haos, a haos je plodni teren u kojem najgore čovekove osobine izlaze na videlo i kada, u nekim slučajevima, zahvaljujući nekim pojedincima nažalost budemo u mogućnosti da spoznamo i istinsko zlo.
Што ти мени ниси одговорио зашто си ти лагао у вези Ајхарда ?

nego prema jednom Đorđu Jankoviću čitajući Predanje i istorija crkve Srba
osvešćeni naučnici su tvoja noćna mora. Znamo.
Samo takvih je sve više, u svetu je to trend, dok se ovde još uvek sa njima obračunavate na uličarski način, tako da nikom više ne padne napamet da razmišlja svojom glavom.

Ali ti si zanimljiv, ono nešto kao dinosaurus, izumiruća vrsta političkog istoričara, do kraja veran lažima. Samo nastavi, uživamo z:lol:

Што ти мени ниси одговорио зашто си ти лагао у вези Ајхарда ?

Vidi ovako, već sam ti kazao da je previše nesporazuma; niti ti pišeš jasno, niti se trudiš da kad pišem ja razumeš šta pišem...osnovni preduslov za bilo kakvu komunikaciju jeste razumevanje šta se govori i dobra volja; kod tebe nema ni jednog niti drugog, tako da sam ti kazao da ću samo ponekad čitati parcijalno neke tvoje objave i ubacivati se kad vidim faktografsku grešku neku, a ostalo neću čitati niti ikakve replike davati...jerbo nema smisla, tj. nije vredno živaca.

Ovo u citatu deluje kao opet neki pokušaj da se posvađaš malo (kao da uživaš da se svađaš) jeebo nigde u mom citatu tu nema ni Franaka, niti Ajnharda, ni na ovih zadnjih par strana (a niti uopšte znam o čemu govoriš).

osvešćeni naučnici su tvoja noćna mora. Znamo.
Samo takvih je sve više, u svetu je to trend, dok se ovde još uvek sa njima obračunavate na uličarski način, tako da nikom više ne padne napamet da razmišlja svojom glavom.

Ali ti si zanimljiv, ono nešto kao dinosaurus, izumiruća vrsta političkog istoričara, do kraja veran lažima. Samo nastavi, uživamo z:lol:

Ne baš; zapravo deluje da je trend potpuno suprotan. Smrću Relje Novakovića ili Đorđa Jankovića, ili onog profesora izmeštenog prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici čijeg se imena ne mogu setiti, ne javljaju se neke nove face ni izbliza sličnog kalibra.

Ko dolazi umesto njih? Aca Šargić? Ne, ovo je ipak više vreme YouTube bezumlja (mada i dalje ima Miroljuba Petrovića, istina), tako da trend što se tiče nas ovde i ove konkretno discipline, ne deluje uopšte da se kreće u tom smeru kakav ti zamišljaš.

Vidi ovako, već sam ti kazao da je previše nesporazuma; niti ti pišeš jasno, niti se trudiš da kad pišem ja razumeš šta pišem...osnovni preduslov za bilo kakvu komunikaciju jeste razumevanje šta se govori i dobra volja; kod tebe nema ni jednog niti drugog, tako da sam ti kazao da ću samo ponekad čitati parcijalno neke tvoje objave i ubacivati se kad vidim faktografsku grešku neku, a ostalo neću čitati niti ikakve replike davati...jerbo nema smisla, tj. nije vredno živaca.

Ovo u citatu deluje kao opet neki pokušaj da se posvađaš malo (kao da uživaš da se svađaš) jeebo nigde u mom citatu tu nema ni Franaka, niti Ajnharda, ni na ovih zadnjih par strana (a niti uopšte znam o čemu govoriš).
Знам да се добро сећаш тога. Јер не би избегаовао да даш одговор. Ово остало што пишеш нема никакве везе са овим. Дакле када су у питању "лажи" које ти изнесеш. Онда то нема никакве везе јер је то било јуче или пре годину дана.
Или није било на овој теми било је на другој па је излишно о томе разговарати.
Међутим узимаш крупне речи када су други у питању онда су све грешке ретроактивне. Ако се човек изјасни као ти као неко без длаке на језику онда ту нема места за демагогију и двоструке аршине.
Сигуран сам да се добро сећаш јер смо тад први пут заратили ти и ја.

Знам да се добро сећаш тога. Јер не би избегаовао да даш одговор. Ово остало што пишеш нема никакве везе са овим. Дакле када су у питању "лажи" које ти изнесеш. Онда то нема никакве везе јер је то било јуче или пре годину дана.
Или није било на овој теми било је на другој па је излишно о томе разговарати.
Међутим узимаш крупне речи када су други у питању онда су све грешке ретроактивне. Ако се човек изјасни као ти као неко без длаке на језику онда ту нема места за демагогију и двоструке аршине.
Сигуран сам да се добро сећаш јер смо тад први пут заратили ти и ја.

Nismo se zaratili nego si ti krenuo nešto sa psuješ zbog toga što sam rekao da se Srbi samo uzgredno pominju na sva mesta u dokumentu od 178 listova gotovo kao kuriozitet, a što si ti okarakterisao kao autošovinističku opservaciju (a vidim da napreduješ jerbo je sad to postala i laž), a ja te potom stavio na listu ignorisanja.

Ako te stvarno interesuje nešto, a što nema veze da aktuelnom diskusijom, ne znam zašto ne postaviš pitanje preko privatne poruke, umesto da odlazimo u offtopic, umesto zatrpavanja teme diskusijom koja nikakve veze sa njom nema.

Nismo se zaratili nego si ti krenuo nešto sa psuješ zbog toga što sam rekao da se Srbi samo uzgredno pominju na sva mesta u dokumentu od 178 listova gotovo kao kuriozitet, a što si ti okarakterisao kao autošovinističku opservaciju (a vidim da napreduješ jerbo je sad to postala i laž), a ja te potom stavio na listu ignorisanja.

Ako te stvarno interesuje nešto, a što nema veze da aktuelnom diskusijom, ne znam zašto ne postaviš pitanje preko privatne poruke, umesto da odlazimo u offtopic, umesto zatrpavanja teme diskusijom koja nikakve veze sa njom nema.
Такође си рекао да делегација Абодрита , Сораба коју сам одмах приложио рекао си да долази са севера а долазе из суседства Бугарске а да куриозитет није то сам ти објаснио у посту на овој теми јер их цар издваја као оне са којима је стално ратовао а остала племена много већа и многобројнија су признале власт цара.
Тако да довољно да се човек мало прочита и види о чему се ради. Где чак говоре да је Самнон издвојио победу над Францима заслугом Дервана који одавно већ бацио око на франачку краљевину.
Нема тајне иако 3 делегације Сораба долазе пред Луја , а већ помен Сораба за које се каже да држе већи део Далмације није куриозитет јер је франачка интересна зона у том рату Далмација.

Ko dolazi umesto njih? Aca Šargić? Ne, ovo je ipak više vreme YouTube bezumlja (mada i dalje ima Miroljuba Petrovića, istina), tako da trend što se tiče nas ovde i ove konkretno discipline, ne deluje uopšte da se kreće u tom smeru kakav ti zamišljaš.
Ovde zaista nema tog trenda, jer ste mafijaškim progonom Jankovića dali na znanje kako će proći svako ko je neposlušan.
A taj filozofski izgleda da upisuju samo plašljive devojčice koje siledžije lako mogu zaplašiti z:)

Такође си рекао да делегација Абодрита , Сораба коју сам одмах приложио рекао си да долази са севера а долазе из суседства Бугарске а да куриозитет није то сам ти објаснио у посту на овој теми јер их цар издваја као оне са којима је стално ратовао а остала племена много већа и многобројнија су признале власт цара.
Тако да довољно да се човек мало прочита и види о чему се ради. Где чак говоре да је Самнон издвојио победу над Францима заслугом Дервана који одавно већ бацио око на франачку краљевину.
Нема тајне иако 3 делегације Сораба долазе пред Луја , а већ помен Сораба за које се каже да држе већи део Далмације није куриозитет јер је франачка интересна зона у том рату Далмација.

Jesam; rekao sam da je to delegacija severnih Srba. Nema apozicije, koja se ubacuje da se napravi distinkcija u slučaju ovih južnih, koji nisu susedi.

Da li sam pogrešio; ne znam, ali ne verujem, jerbo se u tekstu naglašava baš istočni Sloveni (omnium orientalium Sclavorum). Severni Srbi su bukvalno istočni susedi Franaka; ne vidim da je tu reč o južnjacima.

A sad stvarno dosta više; i više nego dovoljno sam zadovoljavao tvoju sujetu i pitanje o tzv. 'lažima'.

Ni ovde nisi u pravu. Balšići su sada Srbi. Kotromanići su sada Srbi. Koraci unapred su maleni, ali u datim okolnostima izgledaju ogromni.

Hah. :lol: Vrlo slabo izveden pokušaj manipulativnog spina.

O tome reči nije bilo.

Ovde zaista nema tog trenda, jer ste mafijaškim progonom Jankovića dali na znanje kako će proći svako ko je neposlušan.
A taj filozofski izgleda da upisuju samo plašljive devojčice koje siledžije lako mogu zaplašiti z:)

Nikakve veze nisam imao sa "progonom" Jankovića (čuda li čuda, ti i slični ste uvek ćutali u svim drugim situacijama).

Poslednja izmena:

O tome reči nije bilo.
Da je nastavljen tzv. naučni trend, sada bi smo već govorili o vojvođanskoj srednjevekovnoj naciji, slično trabunjanju o bošnjačkoj naciji koje ti tako preferiraš.

Međutim taj naučni trend je zaustavljen. Slažeš se?

Заправо постоји аналогија. Кроз филм пратимо борбу Кејт и Рендала не само да укажу на размјере опасности него прије свега против успостаљеног калупа гдје се робује систему вриједности у којем су приоритети профит, ријалитизација сваке приче и лични рејтинг, и гдје борба праведника да укажу на истину наилази само на поругу, спрдњу и неразумијевање, као што у историји на отпор, поругу и спрдњу наилази сваки покупшај отклона од задатог калупа.

Него на страну то, имамо један дијалог током филма када Рендал објашњава тежину ситуације;
Предсједница САД; - Колика је вјероватноћа да ће се то десити?
Рендал; - 100%
Предсједница; - Молим вас не помињите 100%
Кретен бр.1 у овалном кабинету;- Би ли то био потенцијално важан догађај?
Кејт; - Би, али неће се десити потенцијално, већ сигурно, тачно тако, 99,78% сигурно.
Кретен бр.2 у овалном кабинету; - Аха, значи није 100%.

Једно питање за тебе Mrkalj..На којег форумаша те подсјећа кретен бр.2 у овалном кабинету? Имаш право једном погађати.

Poslednja izmena:
Mislim da je jedan od razloga zašto vidimo i toliko pojačanu militantnost zastupnika novoromantičarske škole i smrt Jovana I. Deretića.

Jedan od ključnih razloga zašto su oni stekli toliku popularnost jesu algoritmi društvenih mreža na internetu. Iako je većina klikova i deljenja bila posprdne prirode, Deretić je dobio toliki reach da se umrežio i zalepio veliki broj muva.

Sada kada je dotični preminuo, a eksperimenti sa Miljkovićem propali, postoji jedan veoma veliku strah od pada natrag u opskurnost. Zato su u izlobirali preko političkih veza da se dotični sahrani u Aleji zaslužnih građana, kako bi probali dotičnu tekovinu ovekovečiti.

Strah gura ljude u iracionalno, u napad kao vid samoodbrane i u očajne poteze. Tako se može videti vrlo jasna razlika između nekada dosta uzdržanog Šargića i današnjeg vrlo besnog ideološkog krstaša. Strah od toga da ne izgube nešto što su kako-tako uspeli da izgrade, odnosno da više nikada neće ni imati i da je njihovo zlatno doba, zenit, prošlo...strah od pada u opskurnost i zaborav.

Ne baš; zapravo deluje da je trend potpuno suprotan. Smrću Relje Novakovića ili Đorđa Jankovića, ili onog profesora izmeštenog prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici čijeg se imena ne mogu setiti, ne javljaju se neke nove face ni izbliza sličnog kalibra.

А, ти си врхунски панкер овде!?, да парчаш и да их парцијајлно гледаш!?

Jesam; rekao sam da je to delegacija severnih Srba. Nema apozicije, koja se ubacuje da se napravi distinkcija u slučaju ovih južnih, koji nisu susedi.

Da li sam pogrešio; ne znam, ali ne verujem, jerbo se u tekstu naglašava baš istočni Sloveni (omnium orientalium Sclavorum). Severni Srbi su bukvalno istočni susedi Franaka; ne vidim da je tu reč o južnjacima.

A sad stvarno dosta više; i više nego dovoljno sam zadovoljavao tvoju sujetu i pitanje o tzv. 'lažima'.

O tome reči nije bilo.

Nikakve veze nisam imao sa "progonom" Jankovića (čuda li čuda, ti i slični ste uvek ćutali u svim drugim situacijama).
Пише да су у суседсву Бугарске.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back