„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Пиле моје, кад ти остајеш без аргумената ти покушаваш да замутиш воду постављањем дугих текстова на неким страним језицима које се надаш да нико неће прочитати. Шта у горњим текстовима оповргава тезу да је хлеб посуђеница из германског?
Činjenica da ta reč "hlaf" u germanskom jeziku do danas postaje loaf, odnosno Schlauf, dok je u svim Slovenskim jezicima sličnija tom uzorku iz 9-tovekovnog nemačkog dan danas nego u jeziku koji je navodni izvor. To ne biva jer to znači da je reč fonološki prilagođenija slovenskim nego germanskim jezicima. A to je samo jedan od tri aspekta osvetljavanja ovog problema.

Činjenica da ta reč "hlaf" u germanskom jeziku do danas postaje loaf, odnosno Schlauf, dok je u svim Slovenskim jezicima sličnija tom uzorku iz 9-tovekovnog nemačkog dan danas nego u jeziku koji je navodni izvor. To ne biva jer to znači da je reč fonološki prilagođenija slovenskim nego germanskim jezicima. A to je samo jedan od tri aspekta osvetljavanja ovog problema.
Прво, у ком германском језику Schlauf значи loaf?
Друго, протогермански *khlaibuz постаје hleib у старовисоконемачком а laib у савременом немачком.
Треће, опет мутиш.

https://www.etymonline.com/word/loaf

Ono što ti može pomoći u shvatanju je da se ne oslanjaš samo na pojam kreol jer pojam koji mi je potrebn leži između pojmova patois, pidgin, kreol i drugih sličnih modela.
Razumem ja odlično šta si time mislio u suštini - "germanski je (ovako ili onako) nastao iz (staro/pra)srpskog".

Sve što imam da kažem je "moguće". A, moguće je i da su Srbi poreklom sa Sirijusa, npr.

To sa zvezdicom ne postaje ništa. Sve reči sa zvezdicom su nečiji višful thinking i kao takav ne može da se koristi kao dokaz bilo čega.

Za ovih 14 godina mogao si izdvojiti makar 5% vremena koje trošiš na jurenje Prkačina, Domazat Loša i dr. Hrvatina, da nešto o lingvistici i pročitaš.

Inače ne bi sve to bila, kao i sama istorija, španska sela za tebe...

Za ovih 14 godina mogao si izdvojiti makar 5% vremena koje trošiš na jurenje Prkačina, Domazat Loša i dr. Hrvatina, da nešto o lingvistici i pročitaš.

Inače ne bi sve to bila, kao i sama istorija, španska sela za tebe...

Sido, šta je smešno? Rekonstruisani oblik je hipotetski model, a hipoteza ne može biti dokaz nečemu. Kako to ne znaš, Sido?

Evo izvedenog pra-pra-proto-germanskog oblika:

germ. *hlaiba-
https://www.dwds.de/wb/Laib
Zvuči poznato? :mrgreen:

Poslednja izmena:
Misliš, Esada Ra'ića? :lol:

A ne, reč je itekako o tebje. :mrgreen:
Ne, Sido. Mislim kao što sam i rekao "govori u svoje ime" a ne da uvlačiš u svoje spletke druge diskutante:

A Kad je reč o lovu na veštice, seti se samo sebe i onog što tvrdiš:

Akademik Srboljub Živanović je gnusni i dokazani lažov.
Radovan Damjanović je šarlatan i ima sina homoseksualca.
Olga Luković Pjanović ima medicinski dokomentovano da je psihijatrijski bolesnik.
Goran Šarić je lažov i prevarant.
Vesna Pešić je koruptivna ličnost koja se šepuri po egzotičnim destinacijama parama od autohtonističkih knjiga.
Jacanović je prevarant i malverzant.

Slaven777:

O Relji Novakoviću možemo diskutovati koliko god hoćeš; pravo je pitanje šta se njemu dogodilo i šta mu se to krilo u glavi, ali činjenica jeste da je on počeo vrlo jasno da gubi konce sa naučnom stvarnošću.
A takođe su, po Slavenu, poludeli profesori Đorđe Janković i Dragoslav Srejović.

Poslednja izmena:
Ne, Sido. Mislim kao što sam i rekao "govori u svoje ime" a ne da uvlačiš u svoje spletke druge diskutante:

A Kad je reč o lovu na veštice, seti se samo sebe i onog što tvrdiš:

Akademik Srboljub Živanović je gnusni i dokazani lažov.
Radovan Damjanović je šarlatan i ima sina homoseksualca.
Olga Luković Pjanović ima medicinski dokomentovano da je psihijatrijski bolesnik.
Goran Šarić je lažov i prevarant.
Vesna Pešić je koruptivna ličnost koja se šepuri po egzotičnim destinacijama parama od autohtonističkih knjiga.
Jacanović je prevarant i malverzant.

A takođe su, po Slavenu, poludeli profesori Đorđe Janković i Dragoslav Srejović.

Znači nisi kopao stalno po privatnim životima drugih forumaša, uključujući i mene, tvrdiš?

Znači nisi kopao stalno po privatnim životima drugih forumaša, uključujući i mene, tvrdiš?
Naravno da nisam. Ja sam se samo zapitao ko bi ti mogao biti u januaru ove godine kada si me optužio za rasizam. To me je nekoliko dana držalo, a na forumu sam 14 godina.

A to ne umanjuje činjenicu da si opet skrenuo temu na sebe i da pokušavaš da mi pakuješ, što radiš zadnjih nekoliko godina.

Poslednja izmena:
1639755220705.png
Opet je nešto smešno, Sido?

Sido, šta je smešno? Rekonstruisani oblik je hipotetski model, a hipoteza ne može biti dokaz nečemu. Kako to ne znaš, Sido?

Eto, svi mogu videti kako glasi tvoj odgovor na gore postavljeno pitanje, glasi - "drž'te lopova!"

To sa zvezdicom ne postaje ništa. Sve reči sa zvezdicom su nečiji višful thinking i kao takav ne može da se koristi kao dokaz bilo čega.
У упоређењу са твојим трабуњањама та звездица је резултат ригурозне научне мисли. Конкретно, нека реч са звездицом је дедуцирани прастари изворни облик. Дедукција се врши компаративном истојиском лингвистиком.

Све ти то већ добро знаш, али овде си хиљаду пута доказао да за тебе истина не постоји. Ти верујеш да кад је реч о политичкој власти лаж не само да је оправдана него је неопходна.

У упоређењу са твојим трабуњањама та звездица је резултат ригурозне научне мисли. Конкретно, нека реч са звездицом је дедуцирани прастари изворни облик. Дедукција се врши компаративном истојиском лингвистиком.

Све ти то већ добро знаш, али овде си хиљаду пута доказао да за тебе истина не постоји. Ти верујеш да кад је реч о политичкој власти лаж не само да је оправдана него је неопходна.

Mrkaljeva cela koncepcija je "ako možemo prikazati da ima veze sa nečim našim, onda je naučno, jerbo je ionako to sve relativno i propaganda".

Tipičan politički aktivizam koji se pokušava slabašno prokrijumčariti pod šinjel tobožnje nauke, sa vrlo jasnom propagandnom svrhom. :kafa:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back