„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na isto se svodi. Meni je savršeno nebitno jesu li se lužički Srbi zvali Srbima, pošto jednaku vrednost u tom smislu ima i kada ih neko drugi tako naziva. Uzgred, pomenuo si plemensku podelu, ali plemena se nazivaju plemenima sa razlogom, a ne narodima. Jer, kada bi neko prošao Crnom Gorom u 15. ili 16. veku, ne bi našao puno onih koji se nazivaju Crnogorcima, ali bi zato svaki stanovnik te teritorije bio pripadnik nekog plemena.
Дотични је очигледно Хрват, пише ћирилицу али му се отме локализам.
бомбардирањем

Источнофранковског
Успут пише будалаштине, чуј Лужичани се нису називали Србима?
DeepinScreenshot_select-area_20210505223101.png

Кад читам ове песме на горње и доњеСрпском, ја видим територијалну карику која недостаје
између нас и њих. То су Хрвати, овај језик је веома сличан Дудековом.
Дефинитивно су Хрвати такође припадали српском народу у давнини.
Беше и нека Хроника која говори о Леху који се звао Чех а доселио се
из српске земље Хрватске.

I vi imate toponime u drugim zemljama, to jest u jednoj koja se zove Rusija, a deo gde se nalaze ti toponimi Tatarstan
Заборавио сам да одговорим: Споменуо сам град Болгар у Татарстану пре извесног времена, не као доказа да то има везе са данашњим Бугарима. Супротно, нема ништа заједничко - овај град се први пут помиње у 10. веку као део Волшке Бугарске - Подунавска Бугарска је у то време већ била хришћанска бугарско-словенска држава! Дакле, град Бoлгар нема никакве везе са модерним Бугарима, већ са народима Татара и Башкира, који ће се појавити после 13. века. Укратко, град Болгар има везе са модерним Бугарима толико колико, на пример, Српска Каменица у Чешкој има везу са модерним Србима.

Poslednja izmena:

Pogledajte prilog 919748
Кад читам ове песме на горње и доњеСрпском, ја видим територијалну карику која недостаје

Privuklo mi je pažnju pominjanje crne boje, odnosno "crnog boga". Svi znamo ko su bili vikinzi, pirati koji su sejali strah svuda gde se pojave. Međutim, postojalo je nešto čega su se oni plašili, i to je bilo možda i jedino čega su se plašili. Kada se na horizontu pojave brodovi sa crnim jedrima, kreće evakuacija priobalnog stanovništva u brda i planine dok ne prođe opasnost. Ta crna jedra bila su boja Venda, takođe priobalnog naroda koji je poput vikinga išao u pljačku susednih teritorija. Nadam se da ne treba dokazivati da su Vendi baltički i severnomorski Sloveni, to jest zna se već koji :kafa:

Заборавио сам да одговорим: Споменуо сам град Болгар у Татарстану пре извесног времена, не као доказа да то има везе са данашњим Бугарима. Супротно, нема ништа заједничко - овај град се први пут помиње у 10. веку као део Волшке Бугарске - Подунавска Бугарска је у то време већ била хришћанска бугарско-словенска држава! Дакле, град Булгар нема никакве везе са модерним Бугарима, већ са народима Татара и Башкира, који ће се појавити после 13. века. Укратко, град Болгар има везе са модерним Бугарима толико колико, на пример, Српска Каменица у Чешкој има везу са модерним Србима.

Pa ja i nisam nikada rekao da taj grad ima veze sa modernim Bugarima, već da ima veze sa korenima modernih Bugara, a koji se nalaze u današnjem Tatarstanu. Kao što nikada nisam napisao da su moderni Srbi osnivači pomenutih mesta u Češkoj i Poljskoj. Već da moderni Srbi i ondašnji Srbi imaju iste korene, baš kao što je to slučaj sa modernim Bugarima i praBugarima.

Koliko razumem ovu tvoju tvrdnju, odrednica Bečko-berlinska škola u nazivu teme se ne odnosi na naučnu zajednicu?

Odnosi se.

Da li se Kurta obrušio na Komatinu i recimo Vladislava Popovića, koga si ti ovde navodio kao svetli primer jugoslovenske arheološke škole, ili ova dvojica ne spadaju pod BB školu pa ih zato ne navodiš jer nisu predmet ove teme?

I sam si postavljao citate u kojima ih kritikuje.

Pogledajte prilog 919748
Не видим да се људи у песми називају Србима. Лужички Срби и јужни Срби имају једну етимологију по имену - нема чврстих докази о заједничком пореклу.
Или мислите, на пример, да термин Индијанци на енглеском у Америци и Индији такође имају исто порекло? Чињеница да Французи, који су углавном Гали, носе име Франака, не чини их аутоматски Немцима, зар не?
Не разумем каква је то хистерија да цела Европа треба да буде "Србљи"!

Не видим да се људи у песми називају Србима. Лужички Срби и јужни Срби имају једну етимологију по имену - нема чврстих докази о заједничком пореклу.
Или мислите, на пример, да термин Индијанци на енглеском у Америци и Индији такође имају исто порекло? Чињеница да Французи, који су углавном Гали, носе име Франака, не чини их аутоматски Немцима, зар не?
Не разумем каква је то хистерија да цела Европа треба да буде "Србљи"!

"Mojih srpskih predaka zemlja" ti nije nazivanje Srbima? I niko ne priča o celoj Evropi, pričamo o konkretnim krajevima, hiperbolisanjem nećeš dokazati tačnost svojih tvrdnji.

Видим да, иако не знаш шта таутологија значи, често је користиш

Ovo nije tautologija jer se pominju dve različite stvari. Različite su upravo po tvojoj logici, koju inače ne primenjuješ kada je reč o Bugarima. Odnosno, primenjuješ je onako kako sam opisao ranije, to jest selektivno. Da analiziramo kako to ide...

- praBugari i moderni Bugari, prema logici koju primenjuješ kada je reč o nama, nemaju nikakve veze jedni sa drugima
- ipak, zvanična bugarska istorija se piše od momenta prodora praBugara na Balkan
- u konkretnom slučaju to znači da Bugari odriču etničku bliskost modernih Bugara sa praBugarima, ali se veoma rado drže dostignuća tih istih praBugara

Tako to funkcioniše kada je reč o vama. Sa druge strane, nama odričeš bilo kakvu vezu sa lužičkim Srbima (nesumnjivo bližim nama nego što su to praBugari u odnosu na moderne Bugare), a istovremeno, to jest kada ti odgovara, pozivaš se na praBugare i njihovu državu.

pričamo o konkretnim krajevima,
Који су то крајеви? - реци ми - ево ја сам 50% Чех, овде живим 20 година - убеди ме да Лужички Срби имају заједничко порекло са балканским Србима - или боље реци ми зашто то нико у Чешкој не спомиње ?

praBugari i moderni Bugari, prema logici koju primenjuješ kada je reč o nama, nemaju nikakve veze jedni sa drugima
- ipak, zvanična bugarska istorija se piše od momenta prodora praBugara na Balkan
- u konkretnom slučaju to znači da Bugari odriču etničku bliskost modernih Bugara sa praBugarima, ali se veoma rado drže dostignuća tih istih praBugara
Зашто ми приписујеш своје изуме? - нисам то рекао - рекао сам да Бугари немају ништа заједничко са волшким прабугарима 10. века, а не са подунавским прабугарима.

Који су то крајеви? - реци ми - ево ја сам 50% Чех, овде живим 20 година - убеди ме да Лужички Срби имају заједничко порекло са балканским Србима - или боље реци ми зашто то нико у Чешкој не спомиње ?

Rekao sam ti već milion puta. Dakle, krajevi koje pominjem su delovi Češke, Poljske i današnje Nemačke. I tebe da ubeđujem ne želim, to je nemoguća misija jer jednostavno ne želiš da prihvatiš običan zdrav razum. Ubeđivanje tebe je isto kao i ubeđivanje nekoga da je trava zelene boje, jer zaista nije potrebno dokazivati zajedničko poreklo dva naroda koji nose isto ime i pričaju sličnim jezikom, a pripadnici su veće grupacije slovenskih naroda.

Зашто ми приписујеш своје изуме? - нисам то рекао - рекао сам да Бугари немају ништа заједничко са волшким прабугарима 10. века, а не са подунавским прабугарима.

Naravno da imaju, koreni su vam isti. Dakle, da ponovimo. Današnji Bugari su naslednici praBugara, naroda turko - mongolskog porekla koji je takav identitet imao i prilikom prodora na Balkan, a što prilično dobro pokazuju njihova imena i titule hanova. Ukoliko nemate veze sa njima, onda ne možete da se pozivate na njihova dostignuća. Ako imate veze sa njima, onda su vam koreni turko - mongolski. Jedno bez drugog ne ide.

Naravno da imaju, koreni su vam isti. Dakle, da ponovimo. Današnji Bugari su naslednici praBugara
Рекао сам само да је Волшка Бугарска у 10. веку исламизирана земља са мултиетничким становништвом (печенези, угро-финци, хазари итд.) И не видим ништа заједничко између Подунавске Бугарске и Волшке Бугарске из 10. века. Заједничко им је само Котраг и котригури који су се населили око Волге у 7. веку.

a odakle su dosli dunavski prabugari, jer odnekud su morali doci....a odakle su dosli povoloski prabugari, jer i ti su odnekud morali doci...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back