Bjondovi Sloveni su Vandali koji su u drugom talasu migracija dosli na Balkan.
Nisu novi narod iz Ukrajine.
Neki drugi mozak je to osmislio mnogo kasnije.
Znam i koji je to mozak, nego mi zanimljivo da te gledam koliko si tvrdoglav☺
Ne, ne radi se ni o kakvom
drugom talasu. Ne donosi Blond u svojoj istoriji nikakve podatke o nekom prvom talasu naseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo, pre VI i VII stoleća (pod vandalskim, niti nekim drugim imenom).
Ja sam tebi odgovorio na pitanje. Diskusija je, koliko pratim, bila oko toga ko je utemeljio saznajne vrednosti o tome kada su došli Sloveni na ova područja u tako učestvovali u generisanju južnoslovenske kulture (te ta slika, koja podrazumeva da nisu proistekli iz autohtonih žitelja severnog područja Balkanskog poluostrva). Proučavajući vizantijske spise, Flavije Blond je to postavio u oko 600. godine, odnosno za vreme vlasti cara Mavrikija. Blonda su citirali i na tim temeljima nastavili u narednim vekovima proučavaouci naših starina.
Nisam nigde primetio da spominješ Ukrajinu, niti sam shvatio da o tom aspektu govoriš. Pitanje pradomovine Slovena, koje je variralo od prostora Nemačke do krajeva Rusije i problem etnogeneze i odnosa sa drugim narodima koji su obitavali na podučju srednje i istočne Evrope, potpuno je jedno drugo pitanje, nevezano za ovo o čemu diskutujemo. I naravno da o tome postoje različite teorije i interpretacije, sve do današnjeg vremena. To uključuje, naravno, i pitanje srodstva između Vandala i Slovena.
Tako, recimo, razvija se slovenska istoriografska škola koja se suprotstavlja dovođenju Slovena u vezu sa Vandalima. Veliki deo svog rada tome je posvetio utemeljivač poljske istoriogarfije, Martin Kromer, koji je izdao 1555. godine delo
O poreklu i istoriji Poljaka u trideset knjiga. Ovako kaže Kromer u prvoj knjizi treće glave:
Kromer upozorava da se ne mogu Sloveni poistovećivati sa Dalmatima, Ilirima i Vandalima, samo zato što su zauzeli ta područja, jer su drugi narodi obitavali u tim krajevima pre njihovog dolaska.
S obzirom da je Kromer utemeljivač te tzv. „sarmatske teorije“, pretpostavljam da kada kažeš da znaš
koji mozak, ti misliš na njega? Hoću reći, s obzirom da je on video najstariju pradomovinu Slovena u Zakarpatju, te preko Visle? Kromer je napisao da su se Sloveni tu podelili na dve grane; zapadnu i istočnu...te da je južna nastanila područje od Dakije do Istre. Što se tiče hronologije, Kromer ostavlja tu dve mogućnosti:
Za prvu, višu hronologiju seobe Slovena na Balkan, Kromer predlaže vreme Justinijana i 550. godinu (oslanjajući se tu nesumnjivo na nit Dukljaninove tradicije) a vezano za drugu, već tradicionalno u istoriografiji tog vremena, direktno se poziva na Flavija Bjonda i piše da se mogla desiti oko 600. godine za vlade cara Mavrikija.
Ono gde se kod Marćina Kromera može prepoznati izvesna nedoumica, ako dobro razumem stvari, jeste putanja tačna kojom su preci Južnih Slovena dospeli iz ukrajinskih krajeva: da li direktno, preko rumunskih zemalja, ili su prvo prodrli u češke krajeve i onda odatle došli jugoistočnim pravcem prema Podunavlju.