„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Slaven777
Evo :
Istorija udzbenik VI Radivoj Radic odlomak-1.jpg

Istorija udzbenik VI Radivoj Radic odlomak-3.jpg

Ne znam koji je to bio udžbenik posebno jer je teško pohvatati zato što se toliko često menjaju ali ne znam način si opravdao Kovačevićevo mi učimo da smo došli s severa na jug, a oni sa juga na sever. Čovek je jednostavno rekao glupost koja ne nema veze sa stvarnim svetom; treba vrlo jasno reći.
Чекај, полако, цитат гласи:

Значи реч је о средњем Подунављу, које је са ове стране Карпата и теорији о досељавању са оне стране Карпата.

Ako u udžbeniku stoji da je neko krenuo na zapad u srednje Podunavlje i na jug preko Dunava na Balkansko poluostrvo, ne shvatam svrhu cepidlačenja oko toga da li se spominje reč Karpati kao granica, ili je možda neki Sloven živeo koji kilometar zapadnije, sa druge strane podnožja ili slično. Uostalom, ne treba ni da bude preciznije, jer to uopšte nije ni moguće.
Ја сам прочитао на запад до Лабе, а не у средње Подунавље. Ако су се ширили до Лабе, а били далеко од Дњепра, значи да су већ били негде у средњем Подунавњу.

Слажем се да је тешко прецизно рећи у овом тренутку.

Da li ti stvarno misliš da Kovačević nije mislio da je Podunavska teorija o poreklu Slovena zvanična škola u Rusiji? Ja sam tako njegov navod shvatio.
Нисам сигуран шта је он мислио, али сада из књиге коју су ти поставио видим да њихов уџбеник указује на ову страну Карпата.

A za da vrata naroda sam prilično siguran da učio nisi. :lol:
Веруј ми да јесам. Једино да ухватимо Бајагу да га питамо од кога је и он то исто чуо... Сећам се и кад сам први пут чуо песму да ми ништа није било чудно.

Ја сам прочитао на запад до Лабе, а не у средње Подунавље. Ако су се ширили до Лабе, а били далеко од Дњепра, значи да су већ били негде у средњем Подунавњу.

Hajde opet:

на Запад — в Среднее и Верхнее Подунавье

A sta znam, cini mi se da je ipak nekako neodredjen ostao, mislim kao "ruska skola", to se moze onako viseznacno tumaciti. :D

Pa da, to je nekako i poenta tog šalabajzarenja po YouTube.

Što reče za piramidu Semira Osmanagića. Ne kažem da je piramida, ali priroda to nije stvorila. :lol:

Poenta je da ostaneš što nedorečeniji i zbunjeniji (neprecizniji) da bi se eventualno mogao i izvući kada te neko pita. Ne, ne, nigde ja nisam rekao da je Osmanagić u pravu i slično.

Ancient Aliens škola. :mrgreen:

Mislis da bih napisala da nije tacno?

Ne pominje se nikakva veza doseljenika sa zatecenim stanovnistvom.

Na temi sta se uci u skolama stavljao je neko fotografije..

Pa kažem to zato što ima toliko mnogo različitih udžbenika, za različite nivoe obrazovanja i toliko izdavača da je bukvalno potrebna jedna vrlo ozbiljna studija da bi se uopšte mogao neki prosek izvući...nekada su i značajno različiti jedna u odnosu na drugi; npr. jedan sadrži ogromnu količinu teksta, a drugi mizernu o istom događaju.

Govoreći sad iz sećanja jer ga nemam pri ruci, u Bubalovom udžbeniku ima podataka o zatečenom autohtonom stanovništvu.

Pa kažem to zato što ima toliko mnogo različitih udžbenika, za različite nivoe obrazovanja i toliko izdavača da je bukvalno potrebna jedna vrlo ozbiljna studija da bi se uopšte mogao neki prosek izvući...nekada su i značajno različiti jedna u odnosu na drugi; npr. jedan sadrži ogromnu količinu teksta, a drugi mizernu o istom događaju.

Govoreći sad iz sećanja jer ga nemam pri ruci, u Bubalovom udžbeniku ima podataka o zatečenom autohtonom stanovništvu.
Nisi mi odgovorio.

Da li mislis da ga treba pomenuti?

Причам о овом уџбенику:

seobe-jpg.628011

Може и много једноставније да се добије врло добра слика о томе. Покупиш са улице по 30 људи у Београду и Москви и питаш их шта су учили у школи, одакле су дошли Словени. А то је оно што је ефективно и битно.

Nisi mi odgovorio.

Da li mislis da ga treba pomenuti?

Po mom sećanju u velikoj većini udžbenika se spominje...pa valjda se u svim pominju Vlasi i odakle oni?

Naravno da treba pominjati; mislim, bezveze je pitanje. A još bezveznije moje mišljenje koje je potpuno beznačajno. :lol: Ne dao bog da ikada ja budem pisao neki udžbenik ili se čak angažujem oko toga.

Овај уџбеник који је @nonaligned ставила је баш писао Радивој Радић, тако да можемо комотно узети то као став званичне науке.

Уосталом већ је много пута речено, не знам колико доказа треба да стављамо да је званични став српске науке да су се Јужни Словени доселили преко Карпата на Балкан.
У последње време је наука суочена са толико много доказа да то није тако да је почела да се јавља нека прича како су се Словени доселили право у Подунавље па се онда проширили на остатак Балкана, Наравно за ту причу нема доказа али се ипак лакше може уклопити све оно што је опткривено и објављено.
Само још неко да јави Радивоју Радићу, Марку Шуици и осталима да њихова прича више не важи...

Po mom sećanju u velikoj većini udžbenika se spominje...pa valjda se u svim pominju Vlasi i odakle oni?

Naravno da treba pominjati; mislim, bezveze je pitanje. A još bezveznije moje mišljenje koje je potpuno beznačajno. :lol: Ne dao bog da ikada ja budem pisao neki udžbenik ili se čak angažujem oko toga.
Твој уџбеник би бар био научно бољи. Ситуација у уџбеницима са можда једним изузетком је катастрофа. Додуше добрим делом је крив и програм и наш врли академик који је надлежан за то.

Може и много једноставније да се добије врло добра слика о томе. Покупиш са улице по 30 људи у Београду и Москви и питаш их шта су учили у пколи, одакле су дошли Словени.

Ne, to nikako nije dobra ideja. Odgovori neće biti u skladu sa onim šta su ljudi učili zaista, već šta misle da su učili. Ljudsko sećanje jedan je od najnepouzdanijih izvora :D .

To se može primetiti upravo i na primeru sećanja o udžbenicima. Ovde smo imali mnogo diskusija o tome šta se učilo u školi i ispostavilo se, uglavnom ljudi imaju potpuno krive predstave. Veliki broj forumaša pisao je o tome da se Mihailo Vojislavljević nigde ne pominje i svašta još; imali smo čak jednog forumaša koji se doslovno kleo da je očima video kartu u vreme 1980-ih godina koja je nastala tek 1992. godine. Dok nismo prošli sve hrvatske istorijske atlase, praktično nije bio razuveren. To je zato što je n 1990-ih godina video tu kartu i potom ona se utisnul u sećanje i zamenila kartu koja je postojala u stvarnom atlasu iz vremena kad je išao u školu.

Dakle, informacija koja bi se dobila u toj situaciji izuzetno je nepouzdana, jer ljudi modifikuju svoja sećanja u skladu sa informacijama koje primaju i onda to dođe do toga da su vrlo često i potpuno uvereni u nešto što se nikako nije ni moglo dogoditi.

Zasto mislis da je bez veze pitanje.
Pitanje je veoma relevatno jer se izbegavanjem tog pominjanja ovde nabacuje narativ nekakvog "doseljavanja" medju autohtone Ilire -Albance. To se potom zaokrzuje u toj propagandi "kolonizacije"albanskih vecnih teritorija.

Nas su to naucili i to je ono sto vecina naroda misli.

Dakle to uopste nije naivna prica. Ona je veoma opasna.

To nije jedini citat koji sam postavio. Citirao sam iz više primeraka.
Овог другог уџбеника нисам хтео да се хватам јер је за факултет, што значи да обилази 99,999% популације.

Ne, to nikako nije dobra ideja. Odgovori neće biti u skladu sa onim šta su ljudi učili zaista, već šta misle da su učili. Ljudsko sećanje jedan je od najnepouzdanijih izvora :D .

To se može primetiti upravo i na primeru sećanja o udžbenicima. Ovde smo imali mnogo diskusija o tome šta se učilo u školi i ispostavilo se, uglavnom ljudi imaju potpuno krive predstave. Veliki broj forumaša pisao je o tome da se Mihailo Vojislavljević nigde ne pominje i svašta još; imali smo čak jednog forumaša koji se doslovno kleo da je očima video kartu u vreme 1980-ih godina koja je nastala tek 1992. godine. Dok nismo prošli sve hrvatske istorijske atlase, praktično nije bio razuveren. To je zato što je n 1990-ih godina video tu kartu i potom ona se utisnul u sećanje i zamenila kartu koja je postojala u stvarnom atlasu iz vremena kad je išao u školu.

Dakle, informacija koja bi se dobila u toj situaciji izuzetno je nepouzdana, jer ljudi modifikuju svoja sećanja u skladu sa informacijama koje primaju i onda to dođe do toga da su vrlo često i potpuno uvereni u nešto što se nikako nije ni moglo dogoditi.
Велики број људи није ништа о томе учио или слушао након основне школе. Овде се највише и јављају те грешке јер људи на овом подфоруму накнадно читају, слушају и размишљају о томе. Ове грешке које наводиш нису нешто критичне. Ако је само један умислио да је видео карту 5 година раније... па у анализи се такви резулатати стандардно избацују. Деси се да због различитих утисака неко помеша нешто, али морао би већи број људи на исти начин да изврши замену у глави да би се поткрала грешка.

Ja ne znam zasto se toliko pravi frka .
Meni je stvar potpuno jasna.
Imate prapostojbinu haplogrupe R1A na podrucju danasnje Rusije-Poljske-Ukrajine. Predstavnik: Plavooki i plavokosi ratar srednje visine.
Imate prapostojbinu haplogrupe I2A na podrucju Balkana.Predstavnik: Tamnokosi visoki Dinarac.
Sto si vise "odmicete" od zarista smanjuje se procenat te grupe.
One su se dakle mesale i pokrivaju ono sto danas zovemo "Slovenski svet".

Migracija je bilo u oba smera. Pred naletima divljaka R1A se pomerao ka jugu. Pred naletom Rima I2 se kretao ka Severu.Vise je I2 imao razloga da ide ka severu jer je tamo obradivija zemlja

Da li je moja teorija tacna:D

Овог другог уџбеника нисам хтео да се хватам јер је за факултет, што значи да обилази 99,999% популације.

Велики број људи није ништа о томе учио или слушао након основне школе. Овде се највише и јављају те грешке јер људи на овом подфоруму накнадно читају о томе. Ове грешке које наводиш нису нешто критичне. Ако је само један умислио да је видео карту 5 година раније... па у анализи се такви резулатати стандардно избацују. Деси се да због различитих утисака неко помеша нешто, али морао би већи број људи на исти начин да изврши замену у глави да би се поткрала грешка.

Razlika je 10 godina, a stvar je krupna jer je suštinski menjala poentu (da je karta nastala u vreme Jugoslavije, što znači da je još u SFRJ velikohrvatska istorijska interpretacija bila zvanična, ili u vrem rata sa Franjom Tuđmanom na njenom čelu). A nije stvar što je on to pomislio, prosto, već što je bilo vidno da mu mnogo forumaša bespogovorno veruje na reč. Ja sam bio doslovno napadan dok nisam uzeo da fotografišem i pružam dokaze kako je iznešena tvrdnja netačna...dakle ono oko čega se stalno vrtimo na ovom forumu; večiti problem da ljudi naivno poveruju sve što čuju, što kaže neko na BalkanINFO ili drugde na YouTube i traže da se dokazuje da urbana legenda nema potporu.

Evo, da sad sprovedemo anketu ti i ja i pitamo 30 ljudi na ulicama Beograda, ne bih se čudio da svega 5 ili i manje pogodi tačno šta su u školama učili. Meni se čini da je već neko postavljao neku anketu sa ulice (?) na kojem se masa ispitanika izjasnila da srpska istorija počinje od Stefana Nemanje. Dakle, te urbane legende postaju praktično na neki način i sastavni deo svesti naroda.

Razlika je 10 godina, a stvar je krupna jer je suštinski menjala poentu (da je karta nastala u vreme Jugoslavije, što znači da je još u SFRJ velikohrvatska istorijska interpretacija bila zvanična, ili u vrem rata sa Franjom Tuđmanom na njenom čelu). A nije stvar što je on to pomislio, prosto, već što je bilo vidno da mu mnogo forumaša bespogovorno veruje na reč. Ja sam bio doslovno napadan dok nisam uzeo da fotografišem i pružam dokaze kako je iznešena tvrdnja netačna...dakle ono oko čega se stalno vrtimo na ovom forumu; večiti problem da ljudi naivno poveruju sve što čuju, što kaže neko na BalkanINFO ili drugde na YouTube i traže da se dokazuje da urbana legenda nema potporu.

Ко зна где је он и шта учио. Можда су код њега у школи учили и готску теорију... Битно је да се раздвоји о чему се прича. Разлика је између званичне историјске школе и локалних девијација. Не причамо о Краљевини Југославији, па да је он једини жив који је ишао тада у школу. Ако нико осим њега није видео ту карту, а ишли смо у школу у то време, значи да је он статистичка грешка и да се брише из расправе.

Нисам ја сигуран да њему ико тек тако верује на реч. Као што нико би поверовао да му је рачун за струју 146.000 динара овог месеца, а да га није видео својим очима. Па чак и да је видео, тражио би да гледа бројило. Па чак ни онда не би веровао него се жалио...

Имају људи врло добар осећај када је нешто исправно или није, него намерно бирају да се праве луди онда када им нешто иде у прилог.

Evo, da sad sprovedemo anketu ti i ja i pitamo 30 ljudi na ulicama Beograda, ne bih se čudio da svega 5 ili i manje pogodi tačno šta su u školama učili. Meni se čini da je već neko postavljao neku anketu sa ulice (?) na kojem se masa ispitanika izjasnila da srpska istorija počinje od Stefana Nemanje. Dakle, te urbane legende postaju praktično na neki način i sastavni deo svesti naroda.
То је мало другачија ствар. Да си их питао кад су били 10 година млађи, српска историја би почињала можда од Првог српског устанка. Ту се постављају два питања:
- да ли је професор прескочио да прича о томе зато што му је то градиво досадно, мрзело га је, из идеолошких разлога, јер је хтео да остави више времена за нешто што је сматрао или се сматрало битнијим, итд...
- да ли су деца уопште били психички присутна на часу када се то радило

Доста људи не зна ништа из историје и треба им понудити одговор Не знам, и да могу анонимно да се извуку.

Ja ne znam zasto se toliko pravi frka .
Meni je stvar potpuno jasna.
Imate prapostojbinu haplogrupe R1A na podrucju danasnje Rusije-Poljske-Ukrajine. Predstavnik: Plavooki i plavokosi ratar srednje visine.
Imate prapostojbinu haplogrupe I2A na podrucju Balkana.Predstavnik: Tamnokosi visoki Dinarac.
Sto si vise "odmicete" od zarista smanjuje se procenat te grupe.
One su se dakle mesale i pokrivaju ono sto danas zovemo "Slovenski svet".

Migracija je bilo u oba smera. Pred naletima divljaka R1A se pomerao ka jugu. Pred naletom Rima I2 se kretao ka Severu.Vise je I2 imao razloga da ide ka severu jer je tamo obradivija zemlja

Da li je moja teorija tacna:D
To je to, prosta stvar, samo ljudi vole da komplikuju:bravo:

Jel u pitanju Loš Đak Boža?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back