„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne, ne odgovara. To se ne uči ni u jednom udžbeniku iz istorije ni na kom nivou obrazovanja u Rusiji. Postavljao sam ovde već udžbenike i za osnovne i srednje škole u Ruskoj federaciji.

Ово је сад питање терминологије - руска школа и у руским школама. Да ли у Русији постоји званична школа мисли која прихвата писање Егоровича?

Мада, и овде код тебе ја написано да су отишли далеко на исток, до средњег тока Дњепра. Ако је то истина, онда је реално да су пре тога били у области средњег тока Дунава.

Poslednja izmena:
Ово је сад питање терминологије - руска школа и у руским школама. Да ли у Русији постоји званична школа мисли која прихвата писање Егоровича?

Мада, и овде код тебе ја написано да су отишли далеко на исток, до средњег тока Дњепра. Ако је то истина, онда је реално да су пре тога били у области средњег тока Дунава.

Postoji u istom onom smislu kao što postoji i u Srbiji i drugde. Bilo je zastupnika tzv. podunavske teorije o poreklu Slovena; među najviđenijima sa ruske strane to je Oleg Trubačov. Distinkcija koju je naveo je nepostojeća, posebno kad se podunavska teorija ne nalazi ni u jednom jedinom školskom udžbeniku, niti uči na visoko obrazovnom nivou kao činjenica.

Uzgred, evo šta piše npr. na jednom silabusu Istorijskog fakulteta Lomonosovog univerziteta:

Происхождение и прародина древних славян. Расселение славян и падение византийской власти на Балканах. Историческая судьба автохтонного населения и его потомков (средневековые греки, влахи, албанцы).

Славяне на Балканах в Раннем Средневековье: взаимодействие с другими «варварами» и остатками автохтонного населения, хозяйственно-бытовые и социальные перемены. Первые протогосударственные образования («славинии»). Византийское контрнаступление на Балканах («Византийская Реконкиста»). Историческая судьба славянского населения средневековой Византии.

https://docs.google.com/viewer?embedded=true&url=http://www.hist.msu.ru/upload/iblock/d99/История страны изучаемого славянского языка (Болгария).pdf

Ovde se može videti i kompletni popis pisanih izvora koji se čitaju i izučavaju na jugoslovenskom usmerenju Katedre za istoriju Zapadnih i Južnih Slovena Istorijskog fakulteta:

https://docs.google.com/viewer?embedded=true&url=http://www.hist.msu.ru/upload/iblock/c68/Источниковедение (Югославянские народы).pdf

Ćirilometodijevska tradicija, Conversio Bagoariorum et Carantanorum, Franački anali i DAI, Povelje hrvatskih vladara od Trpimira do Stefana (IX-XI vek) i manastirski kartulari, Vizantijski narativni izvori o balkanskim Slovenima XI i XII veka, Barski rodoslov, Arhiđakon Toma Splitski...Povest minulih leta se uopšte ni ne nalazi među izvorima u nastavnom programu.

Poslednja izmena:
Postoji u istom onom smislu kao što postoji i u Srbiji i drugde. Bilo je zastupnika tzv. podunavske teorije o poreklu Slovena; među najviđenijima sa ruske strane to je Oleg Trubačov. Distinkcija koju je naveo je nepostojeća, posebno kad se podunavska teorija ne nalazi ni u jednom jedinom školskom udžbeniku, niti uči na visoko obrazovnom nivou kao činjenica.

Не знам шта је њима Подунавска теорија, али овде је реч о средњем Подунављу. Сама страница коју си поставио каже да су напредовали далеко на исток до средњег тока реке Дњепар. Тамо се конкретно налази Припјат. То значи да су кренули негде са места које је далеко на запад од Припјата.

seobe.jpg

На запад су ишли до Лабе. Место поласка је онда негде на територија Вишеградске групе.

Нисам експерт за руски, па је следеће питање које се поставља, да ли цитат каже да су отишли:
  • далеко на исток и југ
  • далеко на исток и на југ
У првом случају значи да су ишли и далеко на југ, што би значило да су кренули негде од Кракова. А ако није наглашено да су ишли далеко на југ, онда је то случај 2. па су према тој конструкцији реченице могли бити и јужно од Карпата негде око Будимпеште.

Што се мене тиче, смисао ми више личи на опцију два, дакле опет средње Подунавље. И то у школском уџбенику овај пут.

Poslednja izmena:
Не знам шта је њима Подунавска теорија, али овде је реч о средњем Подунављу. Сама страница коју си поставио каже да су напредовали далеко на исток до средњег тока реке Дњепар. Тамо се конкретно налази Припјат. То значи да су кренули негде са места које је далеко на запад од Припјата.

Pogledajte prilog 628011

На запад су ишли до Лабе. Место поласка је онда негде на територија Вишеградске групе.

Нисам експерт за руски, па је следеће питање које се поставља, да ли цитат каже да су отишли:
  • далеко на исток и југ
  • далеко на исток и на југ
У првом случају значи да су ишли и далеко на југ, што би значило да су кренули негде од Кракова. А ако није наглашено да су ишли далеко на југ, онда је то случај 2. па су према тој конструкцији реченице могли бити и јужно од Карпата негде око Будимпеште.

Што се мене тиче, смисао ми више личи на опцију два, дакле опет средње Подунавље. И то у школском уџбенику овај пут.

Imaš i kartu u tom udžbeniku...

Da ne odlutamo previše od teme, suština je da je neistina to što je arheolog u onoj YouTube emisiji bio izjavio. Nema mi učimo sa severa na jug, a oni sa juga na sever.

U udžbeniku koji se koristi na Katedri za istoriju Zapadnih i Južnih Slovena История южных и западных славян в средние века т 1 часть 1 (Г.Ф. Матвеева и З.С. Ненашевой). Slovenska prapostojbina smešta se u tom udžbeniku u sklopu ovih arheoloških kultura:

По обобщенным данным археологии последнего времени основными славянскими культурами этого исторического периода являются: пражско-корчаковская, суковско-дзедзинская, пеньковская, ипотешти-кындештская, именьковская, псковских длинных курганов, носителей браслетообразных височных колец.

Dakle, ne postoji tako neka razlika u tome šta se uči u Srbiji i Rusiji, odnosno koja su stanovišta nauke. To je jedna urbana legenda koja je krenula kao pošast da se širi tako što ljudi ponavljaju kao popagaji i to do te mere da su neki počeli da veruju u to.

Не знам шта је њима Подунавска теорија, али овде је реч о средњем Подунављу.

Evo i literature za nacionalnu istoriju Rusije na fakultetu:

В VI в. начинается расселение славян, явившее собой завершающий этап Великого переселения народов. Миграции осуществлялись по трем основным направлениям: 1) на Юг — за Дунай, на Балканский полуостров (на территорию Византии); 2) на Запад — в Среднее и Верхнее Подунавье и междуречье Одера и Эльбы (на территории, с которых ушли к этому времени на Запад германские племена); 3) на Восток и Север по Восточноевропейской равнине. В результате славянами был заселен весь Балканский полуостров, лесная зона Восточной Европы до Финского залива на севере, Немана и среднего течения Западной Двины на западе, верховьев Волги, Дона и Оки на востоке, нижнее и среднее течение Дуная, междуречье Одера и Эльбы, южное побережье Балтийского моря от Ютландского полуострова до междуречья Одера и Вислы.

1720444.jpg

Ja opet pitam; gde je navodna razlika između Rusije i Srbije?
Ја сам учио у основној школи да смо живели иза Карпата - у односу на Србију.
Ово што наводимо учи да су Словени били иза Карпата у односу на Русију.
Значи, причамо о две различите стране Карпата?

Ја сам учио у основној школи да смо живели иза Карпата - у односу на Србију.
Ово што наводимо учи да су Словени били иза Карпата у односу на Русију.
Значи, причамо о две различите стране Карпата?

Da li mi možeš citirati gde postoji uopšte i o naznakama mogućnost da se radi o dve različite strane Karpata? Ja između naših i njihovih udžbenika ne primećujem gotovo nikakve razlike. Skoro je ista naracija, u potpunosti.

Kakve to ima veze sa izjavom?
Никакве ако Руси и Чеси не проучавају те списе. Ако то не раде
онда су гори од нас по питању истраживања свог порекла.
Ти си одбацио Ковачевића као стручњака само због ове изјаве?
Читајући преписку на теми о Троји дошао сам до закључка
да су сви ти стари писци Херодот, Страбон, Плиније...
у тоталној колизији између себе. Ипак то историчаре не
спречава да их цитирају као валидне а Нестор и Далимил
се одбацују. Шта је мотив тих хроника да порекло Словена
везују за Балкан?

Никакве ако Руси и Чеси не проучавају те списе. Ако то не раде
онда су гори од нас по питању истраживања свог порекла.

Zato što mi je muka kada vidim da se kao papagaji ponavljaju neke gluposti. Ko hoće, neka pogleda celo gostovanje, pa postavi na temu šta je zanimljivo. Što se mene tiče, čim neko ne postavlja ograde tipa načuo sam da se tvrdi i slično već staje i to vrlo decidno uz takve izjave (samouvereno, odlučno) to zaista mnogo govori loše o nekoj osobi kao naučniku.

Читајући преписку на теми о Троји дошао сам до закључка
да су сви ти стари писци Херодот, Страбон, Плиније...
у тоталној колизији између себе. Ипак то историчаре не
спречава да их цитирају као валидне а Нестор и Далимил
се одбацују. Шта је мотив тих хроника да порекло Словена
везују за Балкан?

Koliziju nećeš naći samo u antičkim izvorima, već i u pisanim izvorima XX stoleća. Da ne postoji nikakva kolizija i da je čovek savršeno istinoljubivo i precizno stvorenje koje nikad ne greši, ne laže i izvrsno se izražava, ne bi uopšte ni bilo potrebe za istorijom kao naukom.

Pomenute pisane izvore niko ne odbacuje; oni se čitaju, ali sa razumevanjem. Evo da ti objasnim na jednom primeru današnjih hronika; svaki izvor mora se razmatrati u kontekstu vremena i mesta u kojem je nastao, kao i stvari kao što je žanr. Nedavno sam na ovu temu postavio, na temu o Vlasima, hroniku sela Negrišori.

Negrisori.jpg

Jedan forumaš, koji uopšte ne razume sve te kategorije između istorijskih izvora, ovu hroniku sela doživeo je kao nekakav naučni rad i pokušao ismejati samo zato što se nalaze neke čudne i vrlo traljavo napisane stvari. I na osnovu toga, pokušao je diskreditovati celu hroniku. Međutim, kada se objasni šta su hronike, kako nastaju i koja je svrha, stvari postaju mnogo jasnije. Seoska hronika (najčešće) nema nikakav kritički aparat i sadržaj u njoj možemo podeliti na dva dela. Jedan deo je opšti okvir o samom selu, koji se ubacuje da bi čitaocu hronika bila zaokružena celina i, prosto, radi informativne svrhe. Ti delovi nemaju neke značajnije standarde i kao izvor, seoske hronike se ne citiraju iz tih delova, jer se tu često nalaze i neprecizne informacije (jednim delom i zato što hroničar i nije arheolog, recimo). Drugi deo je ono što je od značaja; a to je opis onog što je seoski hroničar video i čuo na licu mesta; dakle na terenu, tradicija koju svedoče seljani, njihove priče, nasleđe o poreklu, itd...e to je onaj deo seoskih hronika koji se citira, zato što je to otprilike njihova suština (zauzimajući i najveći deo sadržaja).

Шта је мотив тих хроника да порекло Словена везују за Балкан?

Da li znaš gde te hronike počinju?

Povest minulih leta počinje ovako:

В год 6360

Dakle, sa 852. godinom. Godina 852. prva je u hronici. Pre toga nema ništa jer autor, po svemu sudeći, nije u izvorima ništa ni pronašao.

U samom tekstu, pre početka integralnog teksta hronike, nalazi se uvodni deo. On, ukratko, objašnjava jedan prethroničarski ili predistorijski deo ako hoćeš, u skladu sa tadašnjom crkvenom dogmom i idejom da se čitaocu da jedan opšti okvir pre nego što počne da je čita. To se nalazi i na početku PML. Danas se tačno zna i kako je taj tekst bio uklapan; reč po reč, iz pojedinih inspiracija. Npr. jedna stranica je ispis teksta hronike Georgija Hamartola (do 842. godine, nastale sredinom IX st. za vreme vlasti cara Mihaila III) s tim što je autor ubacio Slovene u naraciju.

A vezano za tvoje osnovno pitanje, šta je motiv; odgovor je vrlo jasan ako pogledaš geografiju:

save.JPG

Sve te hronike kreću od Postanja i sve izvore poreklo naroda iz današnjeg Iraka. Tako su i Sloveni došli iz Iraka. Ako zanemarimo put preko Afrike i zapadne Evrope, postoje samo dva puta kojim bi oni mogli doći u severne delove Evrope:
1) na severozapad preko Male Azije, a potom i Balkanskog poluostrva
2) na sever, preko Jermenske visije i Kavkaza

Sada zamisli da si ti jedan srednjovekovni hroničar koji razmišlja o ova dva puta kojim su Stari Sloveni mogli ići (ostavimo po strani npr. prelazak u Afriku pa preko Gibraltara na Pirinejsko poluostrvo ili odlazak prvo dalje na istok, zaobilaženjem Kaspijskog mora, što stari hroničari nikada nisu ni razmatrali). Reci mi, koju bi od ove dve opcije odabrao, imajući u vidu da si upućen u Sveto pismo i krajeve kroz koje su prolazili sveti apostoli.

U predmoderno vreme ovo je čak bio i predmet istoriografske rasprave u izvesnom smislu, jer su autori raspravljali o problemu odakle su se tačno doselili Sloveni iz Azije u Evropu; da li sa Bosfora ili preko Kavkaza. U suštini, nijedna od te dve priče nema neku naučnu vrednost, jer predstavlja samo pokušaj objašnjenja celog procesa postanka naroda u Vaviloniji. Nećeš naći nijednog jedinog istoričara koji se poziva na vekovima stare spise koji pričaju o tome kako su Sloveni prošli pored Kaspijskog mora. Niko ne koristi te dokumente da bi dokazao da prapostojbinu Slovena treba smestiti negde bliže Kavkazu, a dalje od Podunavlja.

E sada, da li ima pojedinih naučnika koji su zastupnici dunavsko-panonske teorije o poreklu Slovena? Ima. Bilo ih je kako kod nas, tako i kod Rusa, pa i drugde. Oni svojevremeno znaju citirati PML kao pisani izvor koji bi pružio potporu toj tezi. Međutim, dok s jedne strane to naravno ne znači da Stari Sloveni nisu živeli u Podunavlju i davno pre VI stoleća, s druge bih rekao da su ti pojedinci vrlo često stručni u nekim drugim oblastima, a ne specijalizovani za proučavanje srednjovekovne letopisačke tradicije, usled čega takve stvari poprimaju forme hvatanja za slamku i hipotetisanja da je možda bila nekakva tradcija koja se prenosila usmenim putem koja je pominjane autore inspirisala da izaberu maršutu preko Male Azije, umesto Kavkaza.

Poslednja izmena:

Ako neko ima strpljenja neka sluša pa postavi na temu šta je pametno. Rekao sam ti zašto su takve izjave, prosto, za diskvalifikaciju, ali evo premotao sam da čujem par stvari. I šta može da se čuje? Zvanični izveštaj za koji ne kaže gde je objavljen...ima fotokopiju, ali ne može da pokaže. I poziva se na Sofiju Davidović Živanović, ako dobro razumem, suprugu Srboljuba Živanovića, koja je vršila na Medicinskom fakultetu (koliko ja znam, ona je arheolog, za razliku od Srbe) osteološke analize. Ja sam nešto čitao o fizičkoj antropologiji i moram reći da mi potpuno neverovatno zvuči da se može identifikovati groblje sa 252 ostatka i preko zuba utvrdi da su 6 Romani, 2 Germani i 244 Sloveni. Jedva čekam da vidim taj rad; očekujem da je neka zbrka kao i 90% sadržaja na ovoj temi.

Još pazi šta Radovan Kovačević ovde piše:

Nisu sačuvani ti spiskovi kosld Plinija Starijeg.
To je laž!
Ovo kad neki pošteni naučnik pročita Recife da smo sami krivi što sami sebe ismevamo.
Ali postoje drugi dokazi i autohtonosti,ne treba izmišljati.
Učestvovao sam na iskopavanju nalazišta “Mitrovacka petlja” sa 252 groba iz prvog veka n.e

Osteoloskom analizom utvrđeno 248 slovenski,2 germanska,2 romansja, i sta sad?!
Kakvi izmišljeni plinijevi spiskovi,ovo treba forsirati.

https://vidovdan.org/istorija/da-li-su-srbi-stvarno-dosljaci-na-balkanu/

A Semira Osmanagića i planinu u Rtnju ni da pominjem...

Inače, kad smo već kod Kovačevića, evo njegovog vrlo zanimljivog opisa iz vremena saradnje sa Jovanom I. Deretićem:

Naravno da cu da objasnim,posto je to moja struka,a saradjivao sam jedno vremne sa Dereticem dok sam mislio da je ok lik…on je ucinio dobru stvar,pokrenuo je reviziju proucavanja istorije kod nas.
Stvarno sam jos na prvoj godini fakulteta ucio da Plinije pominje neke Serbe,ali niko nije hteo to da prihvati,potom sam vodio iskopavanja na lokalitetu „Mitrovacka petlja“ kod Sremske Mitrovioc zajedno sa mojim mentorom dr Petrom Milosevicem er gde je antropoloskom analizom utvrdjeno postojanje 252 groba sa ostacima slovenskog (srpskog) etnosa od 254 groba,i sve bi bilo ok da groblje nije datovano u kraj I i pocetak II veka nase ere,e onda sukmi u izvestaju dodali da je verovatno antropoloska analiza pogresila,tada sam poceo da se malo ozbiljnije bavim autohtonizmom na ovim prostorima.
Posto je moj otac bio prijatelj sa Vujovicem (tv palma) povezem se sa Dereticem i kao saradjujemo. Prvi dan mi je bio cudan,ali rekoh turbilentno je vreme,neki njegov sekretar-sdaradnik odmah mi trazio pare za neku svoju knjigu. Rekoh:“Desava se“.
Prisustvujem nekim Dereticevim predavanjima i stvarno mi bese glupo da bukvalno,ali bikvalno,ljude sa iole nezgodnim pitanjem u vezi svog rada izbacuje napolje uz dreku i povicima :“izbacite ovog vatikanskog spijuna“.
Pitah ga zasto to radi? Nista nije odgovorio.
Glavna zaniumacija na kraju svakog predavanja je prodaja knjiga,nije me zanimalo jer imam dovoljno novca da ne brinem o takvim stvarima,ali mi i nije bilo jasno da je to glavni deo predavanja.
E onda saznam ono o cemu se u kuloarima samo pricalo i to licno iz usta Deretica,i to bezveznim pitanjem :“Zasto niste na izbornoj listi stavili svoje titule?“ ,onda saznam da te titule i ne postoje.Pa opet rekoh dobro,nisu bitne ni te titule.Onda me pozove i kaze:“Sta mislis da prezentujem da svi Katalkonci znaju da su Srbi?“ .Ja mu kazem „G.Dereticu to je potpuna ludost,i da su mozda poreklom,ne mogu da verujem da Fabergas,Puyol i ekipa to i danas znaju.“
Nikada se vise nismo videli.
Ali smo se culi,i to sam ga pozvao telefonom i rekao :“Dereticu hocu da kupim tu kartu iz 814.godine,originalnu,placam trostruko,ali da nema font i gegorafske oznake iz 21.veka“
Rekao m i je da sam agent.
Onda sam mu rekao da je on agent ako po novinama prica kako je CIA licno njemu prezentovala tajne razgovore Mladica i Karadzica,a on je odgovorio da od necega treba da se zivi i podsetio me zasto je zavrsio za pogonskog strojara(njegoive reci) u Lionu i odmah potom (dva posla koja nemaju veze sa vezom) postao urednik „Amerikanskog Srbobrana“.
Ok,egzistencija.
Ali mi nije ni malo stalo do bilo cije egzistencije varajuci i zaglupljujuci polupismeni narod.
Sve to stoji,pokrenuo je vekovima zeljenu reviziju istorije,ali sistem ja vam kazem i pricam ti pricu,ne pije vodu.
Zvanicni istoricari precutkuju podatke,a on svojim budalastinama („kosovska bitka pocela je oko 7:15 ujutro“?!!! Mislim imali smo digitalni CASIO tada,a to mu nije trebalo da izjavi) izaziva podsmeh.
I to namerno radi. On je protuva,samoziv,bezobrazan i ljiga od coveka,koji to radi samo radi novca,ali eto nesvesno je pokrenuo nesto dobro,ali ako nam je on uzor,da ga ***** onda!

Da li mi možeš citirati gde postoji uopšte i o naznakama mogućnost da se radi o dve različite strane Karpata? Ja između naših i njihovih udžbenika ne primećujem gotovo nikakve razlike. Skoro je ista naracija, u potpunosti.

У целом овом уџбенику не налазим да пише ишта конкретно о локацији Словена. Једино на слици на 21. страни се да наслутити да је Припјат у питању и њихова страна Карпата.
http://www.freska.rs/pdf/ISTORIJA 6.RAZRED.pdf

sloveni 1.jpg

Овде јасно каже иза Карпата:
https://www.scribd.com/doc/140498594/Udžbenik-istorije-za-3-i-4-razred-osnovne-škole-1959

sloveni 2.jpg

У целом овом уџбенику не налазим да пише ишта конкретно о локацији Словена.

Način na koji je hipotetička prapostojbina Starih Slovena predstavljena ne razliku se od autora do autora (i to ne mislim na Srbina do Rusa). Neki smeštaju nešto zapadnije, prema Odri, u zonu Visle, neki u Galiciju...neki ucrtavaju kompromisno prostor između svih teorija, trudeći se da zahvate arheološke kulture za koje se smatra da su obuhvatale i etnički prostor Starih Slovena. Kada su stvari u izvesnom smislu relativne, ne treba da ni čudi što je, kako kažeš, nedovoljno jasno. Pa autori nisu ni pisali sa namerom da bude jasnije. No, ne postoji priča Srbi kažu da su došli s one strane Karpata, a Rusi sa ove kao nekakav narativ, a posebno ne zvanični ili opšte prihvaćeni.

Најбитнији су Карпати. Да ли је са ове или са оне стране? Одакле иде све остало. Да ли су се Словени одатле, из централне Европе и Подунавња, ширили по источноевропској низији или су из тих степа први пут прешли Карпате у неком VI веку.

Način na koji je hipotetička prapostojbina Starih Slovena predstavljena ne razliku se od autora do autora (i to ne mislim na Srbina do Rusa). Neki smeštaju nešto zapadnije, prema Odri, u zonu Visle, neki u Galiciju...neki ucrtavaju kompromisno prostor između svih teorija, trudeći se da zahvate arheološke kulture za koje se smatra da su obuhvatale i etnički prostor Starih Slovena. Kada su stvari u izvesnom smislu relativne, ne treba da ni čudi što je, kako kažeš, nedovoljno jasno. Pa autori nisu ni pisali sa namerom da bude jasnije. No, ne postoji priča Srbi kažu da su došli s one strane Karpata, a Rusi sa ove kao nekakav narativ, a posebno ne zvanični ili opšte prihvaćeni.
Slavene jako me zanima sta ti mislis.
Da li izbegavanje pominjanja autohtonog stanovnistva Balkana (cije gene mi nesumnjivo nosimo u nekih 30-40% )

a) treba da se promeni u udzbenicima i pomene
b)treba da ostane onako kako je
c) mi smo 100 % dosli sa Karpata i veze nemamo sa autohtonim stanovnistvom

Најбитнији су Карпати. Да ли је са ове или са оне стране? Одакле иде све остало. Да ли су се Словени одатле, из централне Европе и Подунавња, ширили по источноевропској низији или су из тих степа први пут прешли Карпате у неком VI веку.

Ako srpska nauka govori o Slovenima u Podunavlju u III stoleću, ne shvatam o čemu se ovde uopšte razgovara.

Kao što već rekoh, stvar zavisi od toga da li autor (bez obzira na to da li je Srbin ili Rus) zastupa pojedinačno podunavsku teoriju o poreklu Slovena. Ako zastupa, ukoliko Slovene smešta u gornjem i srednjem Podunavlju, on vidi njihovu etničku ekspanziju na istok. Nema nikakvog osnova za izmišljanje da sad postoje nekakve krupnije razlike u tumačenjima Rusa i Srba, jer one ne postoje. U oba narativa, imamo slovensku ekspanziju u smeru juga i podelu na tri grane; u svim školskim udžbenicima i osnovnoj literaturi na studijama.

Kovačević je lično ili ko god mu je saopšto to, verovatno čuo za Povest minulih leta i Olega Trubačova, pa čovek pomislio da je to sad (podunavska teorija) nekakva zvanična škola. A to je notorna neistina; to je bila moja poenta. E sad, da li neko nije precizan toliko pa znači da može biti po koji Sloven i par kilometara u podnožju Karpata sa druge strane ili ne i smešta situaciju malo zapadnije, istočnije ili slično, sve su to finese koje zavise od toga kako čovek koji piše misli da je najbolje, a ne razlika između ruske ili srpske interpretacije istorije.

Slavene jako me zanima sta ti mislis.
Da li izbegavanje pominjanja autohtonog stanovnistva Balkana (cije gene mi nesumnjivo nosimo u nekih 30-40% )

a) treba da se promeni u udzbenicima i pomene
b)treba da ostane onako kako je
c) mi smo 100 % dosli sa Karpata i veze nemamo sa autohtonim stanovnistvom

U domaćim udžbenicima?

Da li je to što si napisala tačno?

Ako srpska nauka govori o Slovenima u Podunavlju u III stoleću, ne shvatam o čemu se ovde uopšte razgovara.
Не могу да тврдим за српску науку, али кажем шта сам учио школи, а то је да смо сигурно били иза Карпата (ако не и иза врата народа....).

Не могу да тврдим за српску науку, али кажем шта сам учио школи, а то је да смо сигурно били иза Карпата (ако не и иза врата народа....).

Ne znam koji je to bio udžbenik posebno jer je teško pohvatati zato što se toliko često menjaju ali ne znam način si opravdao Kovačevićevo mi učimo da smo došli s severa na jug, a oni sa juga na sever. Čovek je jednostavno rekao glupost koja ne nema veze sa stvarnim svetom; treba vrlo jasno reći.

Ako u udžbeniku stoji da je neko krenuo na zapad u srednje Podunavlje i na jug preko Dunava na Balkansko poluostrvo, ne shvatam svrhu cepidlačenja oko toga da li se spominje reč Karpati kao granica, ili je možda neki Sloven živeo koji kilometar zapadnije, sa druge strane podnožja ili slično. Uostalom, ne treba ni da bude preciznije, jer to uopšte nije ni moguće.

Da li ti stvarno misliš da Kovačević nije mislio da je Podunavska teorija o poreklu Slovena zvanična škola u Rusiji? Ja sam tako njegov navod shvatio.

A za da vrata naroda sam prilično siguran da učio nisi. :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back