„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
1) Srpski jezik na Slovenskom Jugu nema tragova predsrpskih jezičkih supstrata.
missorium - машур, чак. шмур
platessa - платуша
brassica - броска, бросква
cannicius - конич
annuculus - онукле
cannabis, canapa - коноп, конопља, конабља
gunna - гуњ, гуња
thynnus, tunnus - туна, тун, туњ
cerrus - цер (стс. церъ)
cirrus - кера (чипка)
subterranius - страњ
gerres - гера, гира
parricus - пркат
cepulla - чак. чебула, слн. čebula
lolligo, lolligine - лигња, лигањ, олигањ, улигањ
angullia - јегуља
casula - кошуља
tabella - товила
botellus - слн. budelj, budla, bulje
cuppa - купа
buttis - бачва
cottis - котига (стсл. котыга)
vitta - бјечва, бичва (мак. бечви)
saccus - сак
bisaccium - бисаге, бисаци
lactuca - лоћика
acetum - оцат (стсл. оцьтъ)
aciarium - оцел (стсл. оцѣль)
balneum - бања (стсл. баніа)

Poslednja izmena:
platessa - платуша
cannicius - конич
annuculus - онукле
gunna - гуњ, гуња
cerrus - цер (стс. церъ)
cirrus - кера (чипка)
subterranius - страњ
gerres - гера, гира
parricus - пркат
angullia - јегуља
casula - кошуља
tabella - товила
cuppa - купа
buttis - бачва
saccus - сак
lactuca - лоћика

У мом крају се није говорило ни оцат ни сирће него квасина.

Туна је нова реч у српском и околним језицима. Туна живи у океанима и пре 200, 300 или 500 људи са ових простора нису могли видети и јести ту рибу. Данас је свет глобално село и роба се брзо преноси по свету. Погледај на конзерви туњевине, пише земља порекла сировине Тајланд.

Туна је нова реч у српском и околним језицима. Туна живи у океанима и пре 200, 300 или 500 људи са ових простора нису могли видети и јести ту рибу.
Zaista? Baš si smiješan. :sanke:

9mA0VXp.jpg

https://www.croatia-times.com/the-adriatic-times/fisherman-caught-largest-tuna-croatia/

Nikad nisam bio na strani onih koji su te linčovali. Seti se onog naslanog štosa na IB-u sa kobajagi vešću da je M. M. Vandalija nađen pijan u jarku. Pohvalio sam tvoje argumente u osvrtu na Deretićevu mitomaniju u emisiji na koju si linkovao. Ali ono što je neljudski i odvratno jeste da ti sam reklamiraš svoj rad kao neko drugo lice dok istovremeno pljuješ druge autohtoniste s kojima sediš na treibini proglašavajući ih glupima i ludim; verujem da to činiš pre svega zato što su ozbiljna konkurenciju na tržištu.

vidim da si sklon teorijama zavere a na njih nema valjanog odgovora ali, ako će ti biti lakše, sve potvrđujem mr, šerloče holmsu; sećam se da sam neko vreme bio tibor živković pa je to otpalo kad je ovaj umro, kako god

Poslednja izmena:
platessa - платуша
cannicius - конич
annuculus - онукле
gunna - гуњ, гуња
cerrus - цер (стс. церъ)
cirrus - кера (чипка)
subterranius - страњ
gerres - гера, гира
parricus - пркат
angullia - јегуља
casula - кошуља
tabella - товила
cuppa - купа
buttis - бачва
saccus - сак
lactuca - лоћика

Ovde treba možda dodati reči kao što su oltar ili ulje...ako ne grešim previše ukoliko su one stigle u naš jezik striktno hristijanizacijom, a ne preuzete od predslovenske populacije (ali mislim da su svakako bile u upotrebi).

Slušaj dobro o kakvom je uklapanju reč. Gledamo šta se od narativnih povesti može uklopiti u čvrsto činjenično stanje (logike) na terenu (kao primer navedeno gore pod 1, 2 i 3), a šta moramo odbaciti, jer, kao što si dobro uočio i dao primere, ne može se sve uglaviti. Stari istoričari su pabirčili podatke s raznih strana i često pravili papazjanije od povesti. To ne znači da neke od tih starih povestica koje sadrže nešto što se ne uklapa ne možemo ipak uvažiti u delu koji se uklapa i obrnuto.

Pa to ti je doslovno definicija pseudonauke. z:shock:

Pseudoscience.PNG

Najdirektnije obrazlažeš školski primer. Uglaviti, uvažiti šta se uklapa. To je konstrukcija mita, kada pominješ novu paradigmu nekakvu ti zapravo pričaš o šivanju nove dogme. I onda se čudiš kada kažem da istupaš kao klasični političar? Prosto mi nije jasno kako ti nije posle svih ovih godina još uvek jasno da istorijska nauka ne funkcioniše po principu hajde da vidimo da li se uklapa ovo, a ako ne da se pravimo da ne postoji.

I hajde se samo još jednom vrati na prethodnu stranicu i ponovo pročitaj samo ovo:

Evo, ovde piše da su Germani, kao što im i ime kaže teška gamad koja su terorizovala sve živo, poklala i saterala po ćoškovima:

http://homes.chass.utoronto.ca/~cpercy/courses/6361Lovis.htm

http://www.arrantpedantry.com/2014/12/01/celtic-and-the-history-of-the-english-language/

Ozbiljni arheološka poduhvati, podupreti genetskim istraživanjima (koje se ranije ograničavalo na projekcije radom isključivo na današnjim uzorcima, bez obrade antičkog DNK) više su nego poljuljali tradicionalne interpretacije o gomili ljutih varvara koji dolaze i vrše sistematsko etničko čišćenje širom ostrva.

Ti ne želiš da diraš u postojeće iako znaš 1) da postoje mnogi problemi u samom temelju paradigme i 2) da ti samom neke stvari nisu jasne.

Za mene ne postoji opterećenje postojećim, nemam opterećenje da mu se klanjam kao dusima učiteljskih predaka. Nemem problem da sve mutme pokažem srednji prst. Samo čista logika koja lako odbacuje 150 godina Bebejske škole u Srbiji.

Kako ne vidiš jasni raskorak između ovoga što si napisao i onoga što je prethodllo. Ja upravo ohrabrujem sve novije pristupe i sve ideje da se pomakne negde, a ti pominješ nešto što mislim da nije bio pokušaj šale, već rasistički prikaz tradicionalne povesne bajke.

I tu dolazimo, opet, direktno ili indirektno (ovde u tom slučaju i direktnije) do suštine, koja se kao fiks-ideja konstantno ponavlja kod svih autohtonista: rasizam. Bilo da govorimo o bolesnim komentarima Olge Luković Pjanović, o Deretićevim rasističkim bljuvotinama ili Šarićevom genocidnom haplotipu (pazi samo terminologije) srž koja sačinjava suštinu oko svega što se gradi u Srpskoj autohtonističkoj školi je, konstantno i konzistentno, rasizam. Zato sam i rekao da je SAŠ pravi predstavnik bečko-berlinke škole (a ne 'zvanična nauka'), odnosno ideologije krvi i tla.

Poslednja izmena:
platessa - платуша
cannicius - конич
annuculus - онукле
gunna - гуњ, гуња
cerrus - цер (стс. церъ)
cirrus - кера (чипка)
subterranius - страњ
gerres - гера, гира
parricus - пркат
angullia - јегуља
casula - кошуља
tabella - товила
cuppa - купа
buttis - бачва
saccus - сак
lactuca - лоћика
Ovo je - ko - prikupio, koji autor? Jer, ako si ti, da i ne komentarišem.

Ovde treba možda dodati reči kao što su oltar ili ulje...ako ne grešim previše ukoliko su one stigle u naš jezik striktno hristijanizacijom, a ne preuzete od predslovenske populacije (ali mislim da su svakako bile u upotrebi).

Ovde treba odvojiti
- lokalizme;
- reči preuzete preko prevoda biblije iz devetog veka (jedan autor uvek ima svoje lokalizme);
- reči preuzete u suživotu sa Cincarima i Romanovlasima (reči na istočnim stranama) te Mletaka i drugih Italijana u priobalju;
- reči koje su Romani preuzeli od Slovena.

Ovde treba odvojiti

Na primer:

Konoplja

prasl. *konoplь: konoplja (rus. konopljá, polj. konop)
vulg. lat. *canapis
stvnjem. hanaf,
grč.
kánnabis

Srbija je područje na kojem se tradicionalno uzgaja konoplja. Odatle je reč ušla u grči jezik. Mi imamo izvedeno i konop, konopac, ali i konac, takođe, pored ko-nop i kanap (k6n6p6) imamo i s-nop, a svako zna da žene konoplju zakopaju u rečni pesak, ostave tri nedelje da istrule ovoji snopova vlakana, pa onda vlakna iz snopova koriste predivo.

Dakle, već prema širokom etimološkom gnezdu (konoplja, konop, konopac, konac, snop) vidimo da reč nije uzeta od Grka koji nikada nisu gajili konoplju, već da je reč duboko u srpskom jeziku i da su je samo od nas koji je gajimo mogli preuzeti Grci.

Nadalje već prema tome što se reč streće kod Poljaka i Rusa govori u prilog tome da je nisu "Srbi pokupili od Grka ili Rimljana na Balkanu pri doseobi".

Banja, badanj

Banja ne dolazi od italijanskog bagno nego italijansko bagno, bagnare dolazi od našeg banja, koje dolazi od badnja ili badanj (kada, korito) što dolazi od glagola bosti, badati u značenju tehnološkog postupka dubljenja kojim su se korita pravila. Od tog zanata danas su nam ostala prezimena Badnjar i Badnjarević prema zanatu kojim su se bavili upravo proizvođači korita:

drveno-korito-slika-506920.jpg

Badanj - Badnja

Da dopunim, vezano za britansku jezičku analogiju; odlični rad: Why did the Anglo-Saxons not become more British?:

So, even taking a fairly high Anglo-Saxon figure (200,000) and a low British one (800,000), Britons are likely to have outnumbered Anglo-Saxons by at least four to one. In parts of Anglo-Saxon Britain they almost certainly outnumbered them by very much more.

In these circumstances, it is perhaps not surprising that the Britons of Wessex chose to abandon their Britishness and become Anglo-Saxon. To do so, they probably had to adopt, not only the name, but also the speech of the invading Saxons.

Ovde treba odvojiti
- lokalizme;
- reči preuzete preko prevoda biblije iz devetog veka (jedan autor uvek ima svoje lokalizme);
- reči preuzete u suživotu sa Cincarima i Romanovlasima (reči na istočnim stranama) te Mletaka i drugih Italijana u priobalju;

Da, naravno, treba, a ništa od toga nije lak posao.

Povodom ovog poslednjeg, vidim da pominješ konoplja kao primer...kako znaš da je ta reč ušla u latinski iz praslovenskog?

Poslednja izmena:
Povodom ovog poslednjeg, vidim da pominješ konoplja kao primer...kako znaš da je ta reč ušla u latinski iz praslovenskog?

Nisam rekao da znam. Mogla je ući i iz starogrčkih dijalekata, pravac razmišljanja koji dovodi do priklanjanja ka slovenskom postanju te reči dat je već gore - 1) područje gajenja biljke nije ni Grčka ni Apeninsko poluostrvo, a sa Srbijom se podudara, 2) etimološko gnezdo u slovemnskim jezicima je široko: konop, konopac, ali i konac i snop, gde je konop verovatno nastao od ko+snop (ko{s}noplja; razvoj glasovnih promena ne dajem prema postojećim pravilima zapisa staroslovenskog jer su pogrešna, a da ne bih davao svoja, dajem osavremenjenu verziju praslovenskog jer se promene nastanka reči u srpskom i prasrpskom mogu potpuno nesmetano paralelno i analogno pratiti); a tome se može dodati i treće samo sam sad zaboravio na šta sam mislio dok sam ovo sve iskucao, pa ću dodati kad se opsetim.

Košulja

prasl. *košulja (rus. košúlja, polj. koszula, češ. košile)
lat. casula: ogrtač
Košulja je svakako srpska reč:

koža - kožuh - *kožuj - *kožuja - košuja - košulja ili
koža - *kož-ul-a - *košula - košulja

Njeno prisustvo u svim slovenskim jezicima govori u prilog tezi da je reč slovenska, a kompromituje tezu da je u pitanju reč koju su Srbi primili na Balkanu od starosedelaca.

Gunj

Isto važi za gunj, koji je verovatno iz srpskog ušao u latinske jezike:

✧ prasl. *gunja (rus. gúnja, polj. gunia) ← ? iran. (avest. gaona-: kosa, dlaka)

Opet, kao i kod konoplje (rena, peršuna...), imamo ovce na Balkanu, a reč širom slovenskog sveta.

Nisam rekao da znam. Mogla je ući i iz starogrčkih dijalekata, pravac razmišljanja koji dovodi do priklanjanja ka slovenskom postanju te reči dat je već gore - 1) područje gajenja biljke nije ni Grčka ni Apeninsko poluostrvo, a sa Srbijom se podudara, 2) etimološko gnezdo u slovemnskim jezicima je široko: konop, konopac, ali i konac i snop, gde je konop verovatno nastao od ko+snop (ko{s}noplja; razvoj glasovnih promena ne dajem prema postojećim pravilima zapisa staroslovenskog jer su pogrešna, a da ne bih davao svoja, dajem osavremenjenu verziju praslovenskog jer se promene nastanka reči u srpskom i prasrpskom mogu potpuno nesmetano paralelno i analogno pratiti); a tome se može dodati i treće samo sam sad zaboravio na šta sam mislio dok sam ovo sve iskucao, pa ću dodati kad se opsetim.

Opet krećeš od toga kao da je sasvim dokazano da su svi nehelenski stanovnici Balkanskog poluostrva u predrimsko vreme bili Sloveni i onda sve prilagođavaš dalje, polazeći od te premise.

I vezano za to što si napisao, otkud ti to da Grčka nije bila područje uzgajanja te biljke?

Ustvari je ovaj izraz brassica lako mogao doći od srpskog braska (breska, praska i sl.) ako je originalno latinsko ime voća persijska jabuka - "✧ lat. persica (poma), usp. hrv. dijal. praska", dakle, persika je metatezom likvide moglo dati pres(i)ka, ali bih oblik sa vokalom a pripisao analogiji sa onomatopejnim glagolom praskati. Tako da, oblik brassica je lako mogao doći iz srpskog koji je mogao (a možda nije) došao iz latinskog "perzika" ili "persika". Na takvo razmišljanje navodi postojanje oblika sa p (praska) u srpskim dijalektima (čakavski, torllački).

Opet krećeš od toga kao da je sasvim dokazano da su svi nehelenski stanovnici Balkanskog poluostrva u predrimsko vreme bili Sloveni i onda sve prilagođavaš dalje, polazeći od te premise.

I vezano za to što si napisao, otkud ti to da Grčka nije bila područje uzgajanja te biljke?

Nije sasvim dokazano ali je najizglednije i logično je da se od naizglednijeg pođe. To je tako prosta logika. Na osnovu čega ti pretpostavljaš da nije bilo Srba na Balkanu u Grčko doba?

Pored onih navedenih argumenata datih pod 1), 2) i 3), evo i pod 4):

Ja sam ti već objasnio da je krajnje uputno na mišljenje da su Srbi bili ovde prvi osvedočeni narod - 40% srpskih toponima po Albaniji, 40% po 19-vekovnoj Grčkoj sve do vrha Peloponeza (ili, srpski - Moreje) i nekolicina po Kritu i Maloj Aziji. To su stvari koje se u udžbenicima prećutkuju jer za njih ne postoji ubedljivo objašnjenje saobrazno mantri Bebejske sekte.

- - - - - - - - - -

Prema Atenaju iz Naukratisa.

http://www.perseus.tufts.edu/hopper...1.0003:book=5:chapter=pos=377&highlight=rhone

Dakle, sirakuški tiranin Hijeron II (270-215. godine pre naše ere) uvozio ju je iz doline reke Rone.

A kako se na galskom kaže konoplja? :think:

Da li to znači da na Balkanu nije bilo konoplje?

Takođe, to je doba Rimsko-ilirskih ratova, tako da je morao da se osloni na alternativne proizvođače i dobavljače.

- - - - - - - - - -

Veliki je problem što je zvanična nauka prvo napravila okvir (Južni Sloveni su dođoši na Balkanu), a onda sve ostalo podredila i podređuje tom okviru, što je pseudonauka, kako si zgodno primetio za onog ko polazi od fakata i faktičkog okvira.

A kako se na galskom kaže konoplja? :think:

Da li to znači da na Balkanu nije bilo konoplje?

Ne znam. U nekim starijim knjigama naiđoh na kanub. Irci kažu knajb.

Nisam hteo da kažem da nije bilo uzgajanja konoplja i na Balkanu u rimska vremena, već da nije tačno da područje gajenja nije bila Grčka i Italija u antičkoj prošlosti. Ta biljka je bila vrlo poznata grčko-rimskom svetu. Vidi npr. šta kaže Plinije Stariji:

Pliny the Elder:
Hemp is sown when the spring west wind sets in; the closer it grows the thinner its stalks are. Its seed when ripe is stripped off after the autumn equinox and dried in the sun or wind or by the smoke of a fire. The hemp plant itself is plucked after the vintage, and peeling and cleaning it is a task done by candle light. The best is that of Arab-Hissar, which is specially used for making hunting-nets. Three classes of hemp are produced at that place: that nearest to the bark or the pith is considered of inferior value, while that from the middle, the Greek name for which is 'middles', is most highly esteemed. The second best hemp comes from Mylasa. As regards height, the hemp of Rosea in the Sabine territory grows as tall as a fruit-tree.

Dakle najbolji i najčuveniji dolaze iz grčkih naselja u jugozapadnoj Maloj Aziji. Ali dosta dobro raste i u srcu Italije, u području drevnih Sabinjana. Ne pominje uopšte balkansko podneblje kao značajni izvor, čuveno mesto, niti kao eventualno kraj porekla.

https://en.wikisource.org/wiki/Natural_History_(Rackham,_Jones,_&_Eichholz)/Book_19

Poslednja izmena:
Nisam hteo da kažem da nije bilo na Balkanu, već da nije tačno da područje gajenja nije bila Grčka i Italija u antičkoj prošlosti. Ta biljka je bila vrlo poznata grčko-rimskom svetu. Vidi npr. šta kaže Plinije Stariji:

Ma zna šta si mislio.

Grčka nije mogla biti, a ja nisam rekao Italija nego apeninsnko poluostrvo.
scaledown

Možda su je gajili u doline reke Po (a tu su ionako Veneti, tj. Srbi vendskog tipa), ali svejedno, konoplja ne dolazi tradicionalno sa tog poluostrva nego sa Balkana.

280px-Pia_padana.jpg

Grčka nije mogla biti,

Konoplja je bila uzgajana i u grčkim zemljama. Pausanija opisuje Elidu (zapad Peloponeskog poluostrva) kao dobar izvor konoplje:

Pausanias:
The land of Elis is fruitful, being especially suited to the growth of fine flax. Now while hemp and flax, both the ordinary and the fine variety, are sown by those whose soil is suited to grow it, the threads from which the Seres make the dresses are produced from no bark, but in a different way as follows.

Ancient_Regions_Peloponnese.png

ja nisam rekao Italija nego apeninsnko poluostrvo.
scaledown

Možda su je gajili u doline reke Po (a tu su ionako Veneti, tj. Srbi vendskog tipa), ali svejedno, konoplja ne dolazi tradicionalno sa tog poluostrva nego sa Balkana.

280px-Pia_padana.jpg

Nije šija nego vrat; miislili smo na isto. Ne znam gde si pronašao reku Po; pominje se samo Rona na jugoistoku Galije. Odavde kaže Plinije matoriji da je čuvena konoplja sa tog poluostrva:

Plinije.jpg

A kakve dokaze imaš da je konoplja tradicionalno sa Balkanskog poluostrva? Kada je bila uvezena preko mora? Zašto ne bi došla iz Helade, umesto naših krajeva? I najbitnije, da li imaš na umu da ne postoje nikakve indicije (niti posredne ni neposredne) da su Iliri ikada uzgajali konoplju i upotrebljavali je u bilo koje svrhe? z;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hajde, da probamo logički, kako i sam insistiraš, postaviti sve stvari:

1) Kada konoplju u izvorima definitivno pronalazimo u upotrebi u rimskom regionu, tu biljku nalazimo kod Marseja.
2) Marsej je u najstarijem periodu republike bio glavni trgovački partner Rima, koji gaji konoplju u svojem najdirektnijem susedstvu (u Laciju)
3) Marsej je grčka kolonija azijske Fokeje
4) Fokeja je u Joniji, u najbližem susedstvu (severno) Karije
5) Karija je bila u Rimskom carstvu najpoznatiji i najveći izvor konoplje

IonianCityStates.jpg

I dodatno, samo za tebe:

5a) Nema dokaza da je bilo konoplja u drevnoj Iliriji

Reci mi, koji se zaključak izvlači iz svih ovih 5 (tj. 6) tačaka, odakle ova biljka i njeno ime u latinskom jeziku? :zlud:

Poslednja izmena:

Чак и понека ајкула набаса у Јадран, али се зна да ајкуле не живе у Јадранском мору. Десио се и торнадо на Јадрану прије неку годину, а сви знају да тај ушум није типичан за Јадран него за Мексички залив.

Што си се ти намечио да ми ваташ сваку?

Боље мучи влајко, паметнији си кад кад мучиш! :)

Poslednja izmena:

Banja, badanj

Banja ne dolazi od italijanskog bagno nego italijansko bagno, bagnare dolazi od našeg banja, koje dolazi od badnja ili badanj (kada, korito) što dolazi od glagola bosti, badati u značenju tehnološkog postupka dubljenja kojim su se korita pravila. Od tog zanata danas su nam ostala prezimena Badnjar i Badnjarević prema zanatu kojim su se bavili upravo proizvođači korita:

drveno-korito-slika-506920.jpg

Badanj - Badnja
А зашто Шпанци кажу baño (читај бањо) и зашто Французи кажу bain (читај бен)? Дошли Римљани на Балкан, сусрели су се са Словенима, нашли неко дрвено корито, преузели назив бања и растурили га у осталим деловима Римског Царства? Јел' тако?

Nije sasvim dokazano ali je najizglednije i logično je da se od naizglednijeg pođe. To je tako prosta logika. Na osnovu čega ti pretpostavljaš da nije bilo Srba na Balkanu u Grčko doba?

Pored onih navedenih argumenata datih pod 1), 2) i 3), evo i pod 4):

Ja sam ti već objasnio da je krajnje uputno na mišljenje da su Srbi bili ovde prvi osvedočeni narod - 40% srpskih toponima po Albaniji, 40% po 19-vekovnoj Grčkoj sve do vrha Peloponeza (ili, srpski - Moreje) i nekolicina po Kritu i Maloj Aziji. To su stvari koje se u udžbenicima prećutkuju jer za njih ne postoji ubedljivo objašnjenje saobrazno mantri Bebejske sekte.

Ja sam ti postavio vrlo jednostavno pitanje. Zašto. Ti ne znaš odgovor. Ni na jedno što si rekao. Ti predstavljaš pretpostavku, koja ne proizlazi iz postavljenih činjenica, kao nekakav zaključak. Ima strašno malo reči iz albanskog jezika (MISSING OR CENSORED CONTENT) dakle oni su došli ovde negde kod nas. A zašto? Mrkalj: ___________. Da si barem pokušao objasniti logiku iza toga, još i 'ajde.

No, što se tiče prve rečenice u ovom citatu iznad...uporno praviš istu grešku. Pitaš me na osnovu čega pretpostavljaš da nema nečega. Ne pretpostavljam. Niti ima smisla tragati za tim. Kao što nema nikakvog smisla pitati koji su dokazi da nema Mađara u astečko doba. Ništa od toga nije bitno, niti može biti pitanje. Traže se dokazi za neku tvrdnju, a potom proveravaju da li su (i koliko) osnovani. Ja zaista ne mogu da razumem kako to nikako ne možeš posle svih ovih dokaza da shvatiš. Ti se ponašaš kao u suđenjima veštica. Pretpostavlja se da je osumnjičena kriva dok se ne dokaže suprotno. Zamisli da sad policija krene da hapsi nasumično ljude po Srbiji za ubistvo Olivera Ivanovića i da od svakog građanina traži da dokaže da nije ubio njega pre godinu dana. :zblesav: Van je svake pameti; kako je moguće da ti je to i dalje nejasno?

Veliki je problem što je zvanična nauka prvo napravila okvir (Južni Sloveni su dođoši na Balkanu), a onda sve ostalo podredila i podređuje tom okviru, što je pseudonauka, kako si zgodno primetio za onog ko polazi od fakata i faktičkog okvira.

Ima istine u tome što si napisao, i to velike, ali zauzimaš jedan praktično religijski pristup. Ako hoćeš preispitati neke probleme, vrati se izvorima na kojima one počivaju i ispituj ih jedan po jedan. I saznaj gde su problemi i šta je istina, a šta nije. Ovako, vodiš se samo verom. A to što ti veruješ da nije bilo nikakvog doseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo, već da su, zapravo Srbi, tu još od vremena ledenog doba, ne znači da je istina samo zbog toga što u to veruješ.

Evo pogledaj gore npr. tvoj pristup. Nema nikakvih dokaza da je konoplja bilo kod drevnih Ilira. Postavim ti izvor koji govori o jugoistočnoj Francuskoj, odakle se Sicilija snabdevala. I ti na to odgovoriš sa tvrdnjom da se uzgajanje konoplje širilo preko doline reke Po, te da je tako verovatno došlo i do Rimljana i Gala, a Sicilija se nabavljala iz Marseja umesto od Ilira samo zbog toga što je verovatno bilo zategnutih odnosa. Bez obzira što apsolutno ni za šta što si napisao nema dokaza. Tako da si pošao od tačke: Rimljani su sigurno uzeli tu reč od Srba, hajde da objasnim kako. Svaki najmanji dokaz zaobilaziš tražeći sekundarna obrazloženja, sa strane, koji bi objasnili nešto što je jedan potpuno izmišljeni naratuv; ideja da su Rimljani sa one strane Jadranskog mora nabavljali konoplju, pa tako i preuteli ime. I još u sveto priču da su Veneti sigurno Srbi, pa zahvaljujući svojoj rasnoj pripadnosti verovatno su i oni znali to. z:D

А зашто Шпанци кажу baño (читај бањо) и зашто Французи кажу bain (читај бен)? Дошли Римљани на Балкан, сусрели су се са Словенима, нашли неко дрвено корито, преузели назив бања и растурили га у осталим деловима Римског Царства? Јел' тако?

Ma kako ne razumeš?

:pop:

Zasto profesor doktor Djordje Bubalo na katedri za istoriju filozofskog fakulteta svojim studentima nista ne predaje o periodu pre Nemanjica.... To je meni mnogo sumnjivo. Da li je on becko-berlinac... Jedan student ga je to pitao a on je izvrdao, nije nista odgovorio....

Marina Stetic je bolji predavac od Bubala kod nje se kolko tolko radi period pre Nemanjica. Ona to ne krije jer jos nije ubacena u masinu. Ona je mlada i neiskvarena, a Bubalo je stari lisac sa maskom dobrocudnog profe a zapravo sedi u mracnoj sobi sa satanistima i smislja kako od srpskog naroda da sakrije slavnu srpsku istoriju.

Ja necu da se zamlacujem nekim linkovima ovde nego planiram da odem u becki arhiv i da vidim sta tamo pise o doseljavanju Slovena i o najranijim Srbima na Balkanu.

Zasto profesor doktor Djordje Bubalo na katedri za istoriju filozofskog fakulteta svojim studentima nista ne predaje o periodu pre Nemanjica.... To je meni mnogo sumnjivo. Da li je on becko-berlinac... Jedan student ga je to pitao a on je izvrdao, nije nista odgovorio....

Marina Stetic je bolji predavac od Bubala kod nje se kolko tolko radi period pre Nemanjica. Ona to ne krije jer jos nije ubacena u masinu. Ona je mlada i neiskvarena, a Bubalo je stari lisac sa maskom dobrocudnog profe a zapravo sedi u mracnoj sobi sa satanistima i smislja kako od srpskog naroda da sakrije slavnu srpsku istoriju.

Ja necu da se zamlacujem nekim linkovima ovde nego planiram da odem u becki arhiv i da vidim sta tamo pise o doseljavanju Slovena i o najranijim Srbima na Balkanu.

Koliko ja znam, predaje se na prvim časovima. O istoriji pre Nemanjića imaš i na početku udžbenika koji je on napisao nedavno za taj predmet.

Učilo se i to vrlo detaljno sve do reforme studijskog programa 2014. godine, koja je dosta stvari izmenila. O toj gluposti da bečko-berlinska škola zabranjuje istoriju pre Nemanjića već sam puno pisao, Sotire. :D Ima cela tema posvećena tome; znam da si i ti bio spomenuo to vezano za školske udžbenike, ali kao što si se i sam mogao uveriti to nije tačno.

Što se tiče odlaska u arhive, osim ako ne znaš šta tačno tražiš i pod kojim inventarom, to je malčice komplikovano kopati. :) Ali, samo napred; samo imaj na umu da ti je potrebno mnogo pripreme, mnogo znanja i poznavanja stranih jezika.

https://www.statearchives.gv.at/

a2eb9119-0308-48bb-b3b6-fd020d39e850

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back