„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Srbi trebaju biti ponosni sto imaju 20 slova iz "vincanskog" pisma u svojoj azbuci". Milton Sean Win.
Harald Harmana sam postavio. Covek sam govori, ili ces slavene preuzeti metod *********a koji proglasavaju Njegosa za debila i kako je bio jadan prevaren da je Srbin, i ti sad proglasiti ove doktore lingvistike za debile koji su jadni prevareni i ne znaju sta govore.
Koliko si ti strucan za lingvistiku.
Tvoj argument da tebi staro-srpska "vincanska" slova lice na znakove i ureze nema veze s mozgom.
Onda cu ja da tvrdim ekvivalent po tvom pisanju. Kinesko i japansko pismo su urezi i nisu slova i pismo zato sto to meni lici na ureze i slikovne simbole i ja tvrdim da to ne moze da se cita.
Naucnici su dokazali da kromanjonac pre 40.000 godina je imao iste intelektalne sposobnosti kao danasnji evropljanin moderni kromanjonac. Zapremina i struktura mozga su skoro kompletno identicni. Cak je stari kromanjonac imao nesto malo vecu zapreminu mozga od danasnjeg.

Geneticari tvrde bas zato sto imaju sve dokaze za to. Vidi se da ne poznajes ni najosnovnije genetiku.
Haplogroupa I je autohtona muska linija evrope i Srba i Nordika. To nije stvar misljenja, niti to neko tvrdi bezveze sto to hoce, to je dokazana nauka genetika.

Ја сам ти већ неколико пута тражио да поставиш неки линк за те доказе, али ти стално то избегаваш.
Или уради то, или прекини да пишеш глупости и замајаваш читаоце са стране.

Cronnin se malčice grublje izrazio da istakne poentu; u suštini on je u pravu. Mi možemo reći da su jezici drevnih, predrimskih stanovnika, koji su obitavali ovde, jedna velika nedoumica.

Није само питање да ли сам ја у праву, већ кад кренеш тако нешто да причаш странцима, људи те гледају као дрогирану будалу и психијатријски случај. Поред свега овога, овога, овога или овога, неко људима са озбиљним изразом лица прича да све то потиче са места где нема ни једне дрвене плочице? Звучи једнако смешно као кад би Албанци са Косова причали да су они направили Жичу, Калемегдан, Крушедол, Цариград и свемирски програм.

Postavljao sam ovde mnostvo dokaza iz genetike, antropologije, lingvistike... ali ti ih konstantno zanemarujes i ne znas da procitas i protumacis.
Ti zamajavas mene svojim pisanjem bez ikakvog smisla i bez osnovnog znanja.

- - - - - - - - - -

Vinca ima najvise figurica za celu svoju epohu, Varna ima najvise artefakta zlata za celu svoju epohu.
Neolitska evropa je najstarija i ima najvise pronadjenih artefakata, koji se ne proucavaju i zanemaruju.

Milton Son Vin citati na jednom yt kanalu sa izvodima odakle citati, yt je ugasen.
Na internetu ne moze da se nadje nista o Milton Son Vinu, bar ja u googlu ne mogu da pronadjem koliko god da trazim.
Postavi bilo sta sa interneta, bilo koju stranicu o Milton Son Vin-u, kratka biografija, knjige, doktorat, izjave, nego drugi da prica nesto o njemu, bilo sta ako moze da se nadje.

Milton Son Vin citati na jednom yt kanalu sa izvodima odakle citati, yt je ugasen.
Na internetu ne moze da se nadje nista o Milton Son Vinu, bar ja u googlu ne mogu da pronadjem koliko god da trazim.
Postavi bilo sta sa interneta, bilo koju stranicu o Milton Son Vin-u, kratka biografija, knjige, doktorat, izjave, nego drugi da prica nesto o njemu, bilo sta ako moze da se nadje.

Postavljao je na ovaj forum Tandoori Masala mnogo puta citate iz njegovog rada.

Str. 275 - "It is not sentence writing."
Str. 276 - "The signs do not represent phonemes."
Str. 277 - "The script is not picture writing."

Str. 236:

"The system does not represent 'true' writing."

I, na samom kraju, šta ti uopšte izvlačiš iz naslova njegovog rada?

2a6a32ea97261585a3438324151443641506f41.jpg

:ceka:

Veoma postojana verovatnoca da jeste tako, s obzirom da je skakao sa teme na temu kad smo ja i Mrkalj argumentima dokazali stvari i postavljao obscene i uvredljive sadrzaje u cilju provakacija i maltretiranja. Tako da je veoma moguce i ocekivano od takvih kao on/ona. Njegov rad ne poznajem.
Da li je po tebi masala veci autoritet od Dr. Harald Harmana?

Čekaj malo...veoma verlika verovatnoća da je Tandoori ubio Vina, falsifikovao njegov doktorat i podmetnuo kopije svuda, a da ovaj ni ne primeti?

:hahaha:

Namerno si izopacio moje pisanje, ili stvrano nisi razumeo.
Da li si ti citao Milton Son Vin-ov doktorat u originalu. Gde ima da se nadje, da se kupi, ili na internetu nadje Vin-ov doktorat.
Da li je tebi masala veci lingvisticki autoritet od Dr. Harald Harmana.

- - - - - - - - - -

SIMPOZIJUM

UPRAVO je SANU, čiji su članovi bili najglasniji u poništavanju Pešićevih radova na Vinčanskom pismu, na inicijativu akademika Bogdana Bruknera sa Ministarstvom kulture u Novom Sadu organizovala simpozijum o Vinčanskom pismu kao prvom ljudskom pismu. Zvezde simpozijuma bili su naučnici Milton Vin i Harold Harman. Direktorka Instituta za arheomitologiju iz SAD, Džoana Marler, traži da se ono više ne zove Vinčansko, kako je već u nauci utvrđeno, nego „staroevropsko“ ili „dunavsko“, naši prisutni naučnici podržali su zahtev Marlerove! - potvrđuje Pešićeva.

Da li ti negiras, a dokazano je naucno da je staro-srpsko tkz. "vincansko" pismo pravo pismo. Da li ti identicna slova "vincanskog" pisma i cirilice smatras nekakvim urezima.
Da li je normalno da se trazi da se pismo nazove strao-evropsko sto je potpuno odstupanje od pravila, i SANU prihvataju predloge i savijaju se na zadovoljstvo srpskih neprijatelja.
Kaze Milton Vin je zvezda simpozijuma o prvom pismu na svetu vincanskom. Pa sta onda Vin moze da tvrdi nego isto sto i Harman da je to prvo pismo na svetu.
Sta si ti zakljucio iz Vin-ovog doktorata koji si citao. Ja ga nisam citao jer ne mogu da dodjem do Vinovog doktorata. Gde si ti nasao, kupio, ili ciato na netu Vin-ov doktorat.

Da li ti negiras, a dokazano je naucno da je staro-srpsko tkz. "vincansko" pismo pravo pismo. Da li ti identicna slova "vincanskog" pisma i cirilice smatras nekakvim urezima.
Da li je normalno da se trazi da se pismo nazove strao-evropsko sto je potpuno odstupanje od pravila, i SANU prihvataju predloge i savijaju se na zadovoljstvo srpskih neprijatelja.
Kaze Milton Vin je zvezda simpozijuma o prvom pismu na svetu vincanskom. Pa sta onda Vin moze da tvrdi nego isto sto i Harman da je to prvo pismo na svetu.
Sta si ti zakljucio iz Vin-ovog doktorata koji si citao. Ja ga nisam citao jer ne mogu da dodjem do Vinovog doktorata. Gde si ti nasao, kupio, ili ciato na netu Vin-ov doktorat.

Drugačiji su im pogledi. Vin ne smatra da je pismo, a Harman je svestan da je njegov glas u manjini i kritikuje što se ne radi više na ovome.

Vin samo govori o znacima koje ne bi trebalo nazvati pravim pismom.

Mogu da ti uslikam neke delove Vinove disertacije ako te interesuje.

P. S. Inače, i Harman podvlači da tamo nema nikakve gramatike. To su samo pojmovi za koje se vezuje neko (religijsko) značenje.

Poslednja izmena:
Trenutno 99% ne verujem da Vin ne smatra pismom. Onda se Etrursko pismo (Raseni-Srbi) ne smatra pismom jer skoro identicno vincanskom kao i Fenicansko. Takozvano vincansko pismo je staro-srpsko, i prva je pismenost.
Zasto je Vin izjavio "Srbi treba da budu ponosni jer imaju 20 slova vincanskog pisma u svojoj cirilici" ako ne smatra pismom.
Mozda je na pocetku proucavanja pre nego sto je pronadjeno mnogo vise artefakta i slova tvrdio da je proto-pismo. Proto-pismo je Lepenski Vir, preteca staro-srpskog "vincanskog" pisma.

Cak i najveci lingvisti strucnjaci danasnjice ne mogu da daju neke odgovore, jer ima previse nepoznatih u jednacini da se tako izrazim, kad se radi o toj ekstra staroj istoriji praistoriji.
Mada i laiku cak je ocigledno kad vidi "vincanska" staro-srpska slova da su to cista slova vez sumlje, zato sto kad uporedimo staro-srpski vincanski alfabet sa kineskim i japanskim pismom (koje je naravno pravo pismo), onda kinesko i japansko pismo deluje kao protopismo u poredjenju sa vincanskim jer su toliko rogobatna slova kinesko/japanska.
Sasvim logicno da je Harman uvrstio starosrpsko "vincansko" pismo u prvu pismenost. Kod njega kao jednog najvecih strucnjaka verujem da nema ni malo sumnje da je pravo pismo.

Trenutno 99% ne verujem da Vin ne smatra pismom. Onda se Etrursko pismo (Raseni-Srbi) ne smatra pismom jer skoro identicno vincanskom kao i Fenicansko. Takozvano vincansko pismo je staro-srpsko, i prva je pismenost.
Zasto je Vin izjavio "Srbi treba da budu ponosni jer imaju 20 slova vincanskog pisma u svojoj cirilici" ako ne smatra pismom.
Mozda je na pocetku proucavanja pre nego sto je pronadjeno mnogo vise artefakta i slova tvrdio da je proto-pismo. Proto-pismo je Lepenski Vir, preteca staro-srpskog "vincanskog" pisma.

Hoćeš li poverovati ako ti uslikam doktorat? Ili nećeš verovati ni samom Vinu u vezi Vina? :D

Nije nikada to rekao. To je neko izmislio. Dakle, radi se o pokušaju podmetačine.

- - - - - - - - - -

Cak i najveci lingvisti strucnjaci danasnjice ne mogu da daju neke odgovore, jer ima previse nepoznatih u jednacini da se tako izrazim, kad se radi o toj ekstra staroj istoriji praistoriji.
Mada i laiku cak je ocigledno kad vidi "vincanska" staro-srpska slova da su to cista slova vez sumlje, zato sto kad uporedimo staro-srpski vincanski alfabet sa kineskim i japanskim pismom (koje je naravno pravo pismo), onda kinesko i japansko pismo deluje kao protopismo u poredjenju sa vincanskim jer su toliko rogobatna slova kinesko/japanska.
Sasvim logicno da je Harman uvrstio starosrpsko "vincansko" pismo u prvu pismenost. Kod njega kao jednog najvecih strucnjaka verujem da nema ni malo sumnje da je pravo pismo.

Harman govori o staroevropskim uticajima, čija je iskra krenula na srednjem Podunavlju. On smatra da treba uvesti pojam "vinčansko-staroegejski kulturni krug". Ne dovodi pripadnike vinčanske arh. kulture u vezu sa Srbima (kao ni Vin) i ima podosta drugačije (radikalnije) stavove od Vina.

Poslednja izmena:
Postavi slobodno doktorat Vin-a, da vidim sta kaze. Uslikaj.
Najsigurnije je kad se kupi knjiga, doktorat to je od najveceg poverenja.
Jako bi mi bilo sumnjivo da neki veliki lingvista ne smatra pravim pismom, s obzirom da se Etrursko i Fenicansko smatra, a gotovo je identicno sto nije nista cudno jer su oni os iste staro-evropske staro-srpske genetike.
Najsumljivije mi je sto je trazeno jedino od Srba da se odreknu da je staro-srpsko i sto je proglaseno staro-evropskim, dok je sva druga antika proglasena starogrckom, starobugarskom, starorumunskom...

- - - - - - - - - -

Vincansko termin je sulud i besmislen, stari Srbi sebe nisu zvali Vincanci niti postoji narod Vincanci.
Autohtona srpska genetika I2a je najveca genetika balkana i sa I1 i R1a najveca genetika stare evrope.
Tvrditi da Srbi genetski nemaju veze s tim je najprovidnija i cista zlonamerna laz. I2a oduvek zivi na ovom prostoru, anti-srpska propaganda ne moze da izbegne autohtonu genetiku Srba na ovom prostoru i proglasi druge genetike hg za tvorce civilizacija na ovom prostoru, to je naucno 100% netacno i nemoguce.

Poslednja izmena:
Evo hoću prvom prilikom, ali da li znaš koliko je to nekulturno?

Trenutno 99% ne verujem da Vin ne smatra pismom.

Ja ti kažem nešto, a ti pišeš da mi 99% ne veruješ. A pritom, svi učesnici foruma su videli skenove koje je TM postavio, samo da napomenem (nije samo citirao).

Ispada da je samo 1% šanse da ja, šta, ne lažem?

Veoma bi me zanimalo da kupim knjige Vina i Harmana ili nadjem negde na netu.

Imaš njihove knjige po bibliotekama, ako želišš da ih kupiš možeš međunarodnom porudžibnom. Jedna Harmanova knjiga prevedena je i izdata od strane kuće Pešić i sinovi pa se može kupiti i u Srbiji.

ISTORIJA-POTOPA-Harold-Harman_slika_O_43799033.jpg

Sve jedna Harmanova knjiga se može naći po bibliotekama. Evo šta piše, recimo (2007), str. 93 i 98:

93.jpg

98.jpg

Ja ne glumim da sam neki filolog, ali ako svi ili većina gramatičkih formalnih elemenata i formi ne postoje, već razumevanje značenja zavisi od konteksta, to se po mom mišljenju ne može nazvati pismom, ili bar ne pravim pismom. Shvatam Harmanov fazon; on želi da popularizuje pitanje koje je dobrim delom zapostavljeno (što podržavam) i verovatno želi da publicitetom poboljša prodaju svojih dela malčice, tako da mu ne zameram za upotrebu reči schrift, iako smatram da mu fali malčice ograde (kao što, uostalom, i sam pojašnjava u svojim delima da to i nije baš nešto što danas podrazumevamo pod pismom).

U kompletnoj bibliografiji Harmanovoj:

Wer zivilisierte die Alten Griechen? Das Erbe der Alteuropäischen Hochkultur. Marix Verlag, Wiesbaden 2017, ISBN 978-3-7374-1065-6.
Auf den Spuren der Indoeuropäer. Von den neolithischen Steppennomaden bis zu den frühen Hochkulturen. C.H. Beck, München 2016, ISBN 978-3-406-68824-9.
Myth as source of knowledge in early western thought. The quest for historiography, science and philosophy in Greek antiquity. Harrassowitz, Wiesbaden 2015, ISBN 978-3-447-10362-6.
Roots of ancient Greek civilization. The influence of Old Europe. McFarland, Jefferson, NC, ISBN 978-0-7864-7827-9.
Ancient knowledge, ancient know-how, ancient reasoning. Cultural memory in transition, from prehistory to classical antiquity and beyond. Cambria, Amherst NY 2013, ISBN 978-1-60497-852-0.
Mythos Demokratie. Antike Herrschaftsmodelle im Spannungsfeld von Egalitätsprinzip und Eliteprinzip. Peter Lang, Frankfurt/ Berlin/ New York 2013, ISBN 978-3-631-62599-6.
Indo-Europeanization - day one. Elite recruitment and the beginnings of language politics. Harrassowitz, Wiesbaden 2012, ISBN 978-3-447-06717-1.
Das Rätsel der Donauzivilisation. Die Entdeckung der ältesten Hochkultur Europas. (= Becksche Reihe). München 2011, ISBN 978-3-406-62210-6.
Einführung in die Donauschrift. Buske, Hamburg 2010, ISBN 978-3-87548-555-4.
Die Indoeuropäer – Herkunft, Sprachen, Kulturen. (= C.H. Beck Wissen. Band 2706). München 2010, ISBN 978-3-406-60682-3.
Interacting with figurines. Seven dimensions in the study of imagery. Full Circle Press, West Hartford VT 2009, ISBN 978-0-9790046-3-6.
(Ko-Autor Joan Marler) Introducing the Mythological Crescent. Ancient beliefs and imagery connecting Eurasia with Anatolia. Harrassowitz, Wiesbaden 2008, ISBN 978-3-447-05832-2.
Weltgeschichte der Zahlen. (= C.H. Beck Wissen. Band 2450). München 2008, ISBN 978-3-406-56250-1.
Foundations of culture. Knowledge-construction, belief systems and worldview in their dynamic interplay. Peter Lang, Frankfurt/ Berlin/ New York 2007, ISBN 978-3-631-56685-5.
Weltgeschichte der Sprachen. Von der Frühzeit des Menschen bis zur Gegenwart. (= Becksche Reihe. Band 1703). München 2006, ISBN 3-406-55120-3.
Lexikon der untergegangenen Völker. Von Akkader bis Zimbern. (= Becksche Reihe. Band 1643). München 2005, ISBN 3-406-52817-1.
Schwarz – Eine kleine Kulturgeschichte. Peter Lang, Frankfurt/ Berlin/ New York 2005, ISBN 3-631-54188-0.
The challenge of the abstract mind: symbols, signs and notational systems in European prehistory. Documenta Praehistoria XXXII: 221–232, 2005.
Elementare Wortordnung in den Sprachen der Welt. Buske, Hamburg 2004, ISBN 3-87548-372-3.
Kleines Lexikon der Völker. Von Aborigines bis Zapoteken. (= Becksche Reihe. Band 1593). München 2004, ISBN 3-406-51100-7.
Geschichte der Schrift. (= C.H. Beck Wissen. Band 2198). München 2002, ISBN 3-406-47998-7.
Geschichte der Sintflut. Auf den Spuren der frühen Zivilisationen. (= Becksche Reihe. Band 1536). München 2003, ISBN 3-406-49465-X.
Lexikon der untergegangenen Sprachen. (= Becksche Reihe. Band 1456). München 2002, ISBN 3-406-47596-5.
Sprachenalmanach. Zahlen und Fakten zu allen Sprachen der Welt. Campus, Frankfurt 2002, ISBN 3-593-36572-3.
The role of cultural memory for the formative process of Cretan Linear A in the Balkanic-Aegean contact area. In: DO-SO-MO, Fascicula Mycenologica Polona 4, 2002, S. 11–36.
Kleines Lexikon der Sprachen. Von Albanisch bis Zulu. (= Becksche Reihe. Band 1432). München 2001, ISBN 3-406-47558-2.
Babylonische Welt. Geschichte und Zukunft der Sprachen. Campus, Frankfurt 2001, ISBN 3-593-36571-5.
Die Kleinsprachen der Welt - Existenzbedrohung und Überlebenschancen. Eine umfassende Dokumentation. Peter Lang, Frankfurt/ Berlin / New York 2001, ISBN 3-631-37173-X.
Sign conceptions in Korea. in: R. Posner, K. Robering u. T.A. Sebeok (Hrsgg.): Semiotik: Ein Handbuch zu den zeichentheoretischen Grundlagen von Natur und Kultur. Bd. 2: 1881–1989. Berlin/New York 1998.
Early civilization and literacy in Europe. An inquiry into cultural continuity in the Mediterranean world. Berlin/New York 1995. ISBN 978-3110146516.
Universalgeschichte der Schrift. Campus, Frankfurt 1990, ISBN 3-593-34346-0.
Die Sprachenwelt Europas. Geschichte und Zukunft der Sprachnationen zwischen Atlantik und Ural. Campus, Frankfurt 1993, ISBN 3-593-34825-X.
Religion und Autorität. Der Weg des Gottes ohne Konkurrenz. Olms, Hildesheim 1998, ISBN 3-487-10507-1.
Die Madonna und ihre griechischen Töchter. Rekonstruktion einer kulturhistorischen Genealogie. Olms, Hildesheim 1996, ISBN 3-487-10163-7.
Language in ethnicity. A view of basic ecological relations. Mouton de Gruyter, Berlin/ New York/ Amsterdam 1986, ISBN 3-11-010688-4.
Zur Typologie von Akkulturationsprozessen am Beispiel des sprachlichen Zählens. In: Zeitschrift für Dialektologie und Linguistik LIV/3, 1987, S. 289–315.
Grundzüge der Sprachtypologie. Kohlhammer, Stuttgart u. a. 1976, ISBN 3-17-002486-8.
Aspekte der Arealtypologie. Narr, Tübingen 1976, ISBN 3-87808-072-7.
Der lateinische Lehnwortschatz im Albanischen. Buske, Hamburg 1972.
Der lateinische Lehnwortschatz im Kymrischen. Dissertation an der Universität Bonn 1970, DNB 482034068.

Ne može se pronaći jedna reč u korist teze authtonista, o tome da su sva doseljavanja laž i da su to sve Srbi, a Vinčanci govorili, tobože, nekim praslovenskim jezikom.

Poslednja izmena:
Nekulturno je sto je masala konstantno negira Harmana i postavljao svoje obscene postove.
Moja tvrdnja da 99% ne verujem zasniva se na mom vidjenju stvari i cinjenicama i dokazima i nicem drugom, niti necim zlonamernim ili ad hominem.
Vincansko ima 20 identicnih slova-znakova kao cirilica, samo taj dokaz je toliko jak da svako negiranje i stavljanje u proto-pismo moze se sa sigurnoscu smatrati zlonamernom antisrpskom propagandom. Onda po toj logici slova kineskog i japanskog pisma jedva mogu da se smatraju protopismom, a istina je da su prava 100% pismenost.
Harald Harman je pismo svrstao u svojoj knjizi u prvu pismenost (kao sto je rekao i u videu koji sam postavio prva pismenost) na osnovu jasnih dokaza i istine, ne da bi popularizovao prodaju svoje knjige neki fazon i kako ti tvrdis to slicno.
Pronadjeni su kameni tableti, i zasto bi neko na kamenim tabletima urezivao slova (ne simbole, vec razlicita slova) samo da bi napravio neku saru ili slicno, verovatno urezivao satima na kamenu. To je pisana rec, prenos znanja. O cemu su pisali ja ne znam, religija, mit ili neka tehnika, nauka pravljenja neceg...
Da li je tebi masala sa svojim komentarima veci autoritet od Harmana.
Ponovo starosrpska "vincanska" slova
http://www.koreni.rs/wp-content/uploads/2016/09/vincansko-pismo02.gif

Moja tvrdnja da 99% ne verujem zasniva se na mom vidjenju stvari i cinjenicama i dokazima i nicem drugom, niti necim zlonamernim ili ad hominem.

A na čemu se zasniva? Sam kažeš da si video na nekom YouTube snimku, koji je u međuvremenu bio obrisan. Znači, više veruješ tome, nego reči mene koji ti kažem da sam u svojim šakama držao šta Vin piše?

Vincansko ima 20 identicnih slova-znakova kao cirilica, samo taj dokaz je toliko jak da svako negiranje i stavljanje u proto-pismo moze se sa sigurnoscu smatrati zlonamernom antisrpskom propagandom. Onda po toj logici slova kineskog i japanskog pisma jedva mogu da se smatraju protopismom, a istina je da su prava 100% pismenost.

Ne pričamo o tome šta je ovako ili onako, već šta tvrde Vin i Harman.

Evo jednog intervjua sa Harmanom, na engleskom jeziku:

Interesantan kontekst. EU je pred izazovima sa separatizmima (Katalonija) i da li je rešenje stvaranje jedinstvene Evrope. Korene i temelje EU treba tražiti u Vinči.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back