sumljiv_tip
Domaćin
- Poruka
- 3.735
Pa imamo vec o tome temu, Becko-berlinska...osim ukoliko ti nisi mislio na nesto drugo, recimo na Ancient Aliens ili slicno?![]()
Slavena izgleda da je drmnulo ovo novogodisnje raspolozenje

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa imamo vec o tome temu, Becko-berlinska...osim ukoliko ti nisi mislio na nesto drugo, recimo na Ancient Aliens ili slicno?![]()
Slavena izgleda da je drmnulo ovo novogodisnje raspolozenje![]()
![]()
Zna se ko ovde voli da dirigujeNedostaje subtitl tamo na 18-oj sekundi, kada deca pevaju:
Sanguis bibimus, corpus edimus.
Nadam se da je jasno da edimus znači jedemo?![]()
Ako hoćeš ozbiljan odgovor, izbaci ovaj deo o jedenju i eto ga.
Bio sam još djete kad sam prvi put doživio tu čast, dobio poziv da proslavim pravoslavni Božić, sa svojim prijateljima Srbima iz ulice. Nemoguće je opisati taj osjećaj, tu toplinu i duh koji sam osjetio.
Veliki jevrejski akademik, Enriko Josif često je govorio da su Srbi narod nebeski. I zaista, Srbi su narod koji prašta, koji voli, koji živi. Gdje god da ih staviš, oni taj svoj komad neba urede da im bude lijepo. Kao kap vode, uvijek zaobiđu sve prepreke i nađu put. I u tim teškim, siromašnim godinama, moji susjedi slavili su Božić u maloj garaži, skromno, ali punog srca.
Isus jednom reče: "Bacio sam vatru na svijet, i gle, sad bdijem nad njim dok se ne zapali!". U vremenu rimskog legalizma, grčke isprazne filozofije i židovskog vjerskog fanatizma, krutih pravila i dogmi, Isus je donio taj isti duh, Njegova poruka rušila je barijere između ljudi i stvarala mostove. Zato su Srbi prihvatili Isusovo učenje, jer su ga oduvijek živjeli, jer je to isti princip, isti način života. Umjesto kažnjavanja, osuda, nebrojnih zakona i propisa, Isus je donio ljubav. To je vječna borba između zapadnjačke kulture smrti i srpske civilizacije ljubavi.
"Bacio sam vatru na svijet, i gle, sad bdijem nad njim dok se ne zapali!" Prije više od 2000 godina Isus je zapalio oganj koji i danas grije cijeli svijet! Ne slave samo Srbi Božić, ali ga samo oni slave onako kako bi ga slavio Isus. Mir Božiji! Hristos se rodi!
– Za duhovno izumiranje Srba odgovorne su generacije srpskih istoričara koje su kukavički prihvatile da se nikom ne zameraju i ne bave svojim poslom. Sve zarad lične udobnosti i privilegija. Najprivilegovaniji se još uvek bave srpskom srednjovekovnom istorijom kao u Jugoslaviji, štrpkaju sporedne teme i izbegavaju po svaku cenu proučavanje i postavljanje novih pitanja o državi koju je još Konstantin Porfirogenit u 10. veku zvao današnjim imenom – Srbija. Susedni narodi slične veličine, Bugari i Hrvati, svake godine izdaju na destine novih knjiga na maternjem i engleskom jeziku, u kojima se bave istraživanjima nacionalne istorije, naročito srednjovekovne. Srbi u 21. veku duhovno izumiru jer svoju istoriju uče iz knjiga koje im je početkom 20. veka napisala Austrougarska.
* Verovatno se šalite, nemoguće je da Srbi koji se toliko ponose svojom prošlošću nemaju nijednu domaću savremeno pisanu istoriju.
– To je činjenica. Poslednji koji su pokušali da zaokruže istoriju Srba bili su Stanoje Stanojević, Stojan Novaković i Vladimir Ćorović, koji su stasali početkom 20. veka. Od 1918. i ulaska u zajedničku državu počinje omalovažavanje srpske istorije, a od proglašenja Jugoslavije 1929. kreće agresivna državna ideologija jugoslovenstva koja nije ništa slabija od kasnije komunističke i marksističke. Posle 1945. zavladao je muk autocenzure. Objavljuje se samo „Istorija naroda Jugoslavije“ 1953, gde je srednjovekovna Srbija dobila isti prostor kao srednjovekovna Slovenija, koja tada nije postojala, kao ni srednjovekovni Makedonci.
Sada smo dobili i jednu savremenu monografiju kao istoriju Srba: А. Логос, Историја Срба I, Београд 2017.
http://Suštinski, ljudska istorija je vrlo plitka, duhovno mi nismo mnogo odmakli od vremena 8.
Božićna poslanica Gorana Šarića:
Ne, nisam mu prijatelj na FB.
Неозбиљно је и то и оно пре тога!