„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Rusi nemaju nacionalni interes da dokazuju autohtonost Slovena na Balkanu, čime tvoja konstatacija gubi težinu.

A južnoslovenski narodi imaju taj interes..?

Ljudi, prepuklo je. Gotovo je sa Bečko-berlinksom školom u srpskim školskim udžbenicima. Potrebno je samo jedan pametan čovek da napiše jednu pametnu knjigu i da pošalje u kanalizaciju 160 godina inferiornog poltronstva srpske udvorničke istoriografije.

Jesam li ja to nešto možda propustio?

Poslednja izmena:
Ne, južnoslovenski istoričari imaju inters da se uvlače germanskoj školi da bi od Soroša dobili sipendije. Hvala za izvlačenje ovog citata od pre tri godine.

Propustio si ceo život.

Dobro i sta cemo za Ekmecicem i Kresicem koji su bili i jesu zestoci nacionalisti. Vise puta sam citao da je Ekmecic svojim radovima pravdao ni manje ni vise genocid. Pa opet nije tvrdio u vezi porekla Srba nista drugo nego bb-skola.

Погледај, два села имена Корбул и Корбевац у општини Врање. Просто невероватна случајна подударност између романске речи corb, која значи врана, и назива општине Врање!

Узгред, није потребно да ми споменеш Ану Комнину.

b3LBOHe.jpg

Pr7okzq.jpg

Добро, занимљиво је то.
Мислиш на подударност назива тих села у којима препознајеш ту романску реч с називом града - Врање?

Dobro i sta cemo za Ekmecicem i Kresicem koji su bili i jesu zestoci nacionalisti. Vise puta sam citao da je Ekmecic svojim radovima pravdao ni manje ni vise genocid. Pa opet nije tvrdio u vezi porekla Srba nista drugo nego bb-skola.

Ne znam tačno na šta misliš kada kažeš da je Ekmečić pravdao genocid?

Što se tiče Mrkalja, on je postavio epohalno poruku ali nije ništa u njoj napisao, pa sam ja pretpostavio da se to desilo nešto...neka konvencija da je bila ili neka knjiga izašla.
Vidim da je izbegao da pruži odgovor tako da ostaje nerazjašnjeno šta je to zapravo Mrkalj uopšte imao naumu...

Има везе са Корбовом које на влашком значи "Врање".

Твоја асоцијација са corb, corbu, коју свакако ниси ти измислио, а коју доводиш у везу с Врањем, мислећи да порекло назива долази од - вране?

На латинском се врана/гавран каже Corvus.

Врање као град сигурно није добило име по неким околним селендрама са по 20 становника, назив Врање се находи још у средњем веку, селендре Корбово, Корбовац и сл. тешко.

Ти си посрбљен, ви Власи у источној Србији сте узели српска имена и презимена и већина вас се декларише као Срби, а нико вас на то није терао. Кад оћете да будете Срби, шта вам ја могу, ја вас не сматрам Србима него Власима. А то да ли сте Румуни, расправите са Букурештом, то са Србијом нема никакве везе. Зашто овај потомак Ромула и Рема жели да буде Србин (знамо сви да су Срби варвари из белоруских мочвара), шта ти мислиш??

Не наседај на провокацију, дотични је као прво држављанин Румуније, као друго Власи нису народ и не упадај у ту замку, већина Влаха ни у средњем веку није знала да бекне ни реч тог исквареног сленга римских чобана.

Класичан пример је случај Бодула и Влаја у Далмацији. Рецимо ти романизовани Бодули који причају или неким локалним романским дијалектом или натуцају неки креолизовани српско-латински жаргон, који се од милоште назива "чакавски", локалне србе називају Влајима.

Ne znam tačno na šta misliš kada kažeš da je Ekmečić pravdao genocid?

Što se tiče Mrkalja, on je postavio epohalno poruku ali nije ništa u njoj napisao, pa sam ja pretpostavio da se to desilo nešto...neka konvencija da je bila ili neka knjiga izašla.
Vidim da je izbegao da pruži odgovor tako da ostaje nerazjašnjeno šta je to zapravo Mrkalj uopšte imao naumu...

Cito sam vec dva tri puta kako je Ekmecic za svojim nacionalnom ideologijom pravdao zlocine i tu je i pala rec genocid.

Sta sam hteo da kazem ako su novoromanticari u pravu, sto to istoricari ne objave koji ocigledno nisu na platnom spisku Sorosa.

- - - - - - - - - -

Lepo te pitam o kakvom genocidu je reč?

Pa protiv Bosnjaka, koji drugi.

Ajd nije to moje misljenje bre ali naprimer ove zene, koja nije istoricarka kako sam citao sad na viki. https://en.wikipedia.org/wiki/Sabrina_P._Ramet

Tvoje je, čim ga širiš pod svojim imenom i prezimenom. U Srebrenici je izvršen zločin likvidacije ratnih zarobljenika. To je zločin. Ali nisu ubijani žene i deca, nego vojno sposobni muškarci. Takođe je bitan kontekst u kojem su ratom napaćeni Srbi sa žrtvama u prodicama pripušteni među te zarobljenike, svedočanstva muslimanskih vojnika i zvaničnika o dogovoru Klintona i Izetbegovića o potrebi 5000 žrtava, svedočanstva holandskih vojnika UNPROFOR-a i naduvavanje cifre preko 2000 ubijenih.

Zločin koji je počinjen protiv ratnih zarobljenika je strašan, osuditi ga treba svakako, ali je stotinu puta strašniji zločin satanizacije srpskog naroda koji za taj zločin nije ni kriv ni dužan. Ceo srpski narod je osudio taj zločin, a vođe su se i izvinili iako srpski narod za taj zločin nije kriv.

Mišljenja sam da država Srbija treba da podigne kontratužbu protiv Alije i Bakira Izetbegovića kao glavnih inspiratora, podstrekača, organizatora i krivaca za zločin likvidacije ratnih zarobljenika u Srebrenici.

Poslednja izmena:

Врање као град сигурно није добило име по неким околним селендрама са по 20 становника, назив Врање се находи још у средњем веку, селендре Корбово, Корбовац и сл. тешко.

Не наседај на провокацију, дотични је као прво држављанин Румуније, као друго Власи нису народ и не упадај у ту замку, већина Влаха ни у средњем веку није знала да бекне ни реч тог исквареног сленга римских чобана.

Класичан пример је случај Бодула и Влаја у Далмацији. Рецимо ти романизовани Бодули који причају или неким локалним романским дијалектом или натуцају неки креолизовани српско-латински жаргон, који се од милоште назива "чакавски", локалне србе називају Влајима.

Карлос Шакал, генетика указује да ти си посрбљени Албанац.

Знамо то, али овде говоримо о основи -корб, јер ове две селендре имају словенске завршетке, а питање је основе. Зато сам и питао колегу да разјасни то о подударности и шта је, заправо, хтео да каже.

Карлос Шакал, генетика указује да ти си посрбљени Албанац.

Генетика указује да си ти латинизирани Куман. Мени си рекао да сам посрбљени Влах, добро али ја нисам од твојих Влаха, ја сам од других Влаха. Моји Власи су потомци Илира, а твоји су нека куманско-татарска мешавина.Туранидска физиономија се може лкаше наћу у Румунији него било где у Европи

Знамо то, али овде говоримо о основи -корб, јер ове две селендре имају словенске завршетке, а питање је основе. Зато сам и питао колегу да разјасни то о подударности и шта је, заправо, хтео да каже.

Jeste ustanovili tj. dali ste se složili oko toga da je osnova romanska?

Jeste ustanovili tj. dali ste se složili oko toga da je osnova romanska?

У српско-влашким преплитањима, није увек лако разлучити шта која реч (изворно) значи. Неке се надграђују и гласовно мењају по сличности...
Сумњам да је основа романска, али очекујам детаљније објашњење колеге Правог Влаха, па ћу онда да изнесем и ја своје.

У српско-влашким преплитањима, није увек лако разлучити шта која реч (изворно) значи. Неке се надграђују и гласовно мењају по сличности...
Сумњам да је основа романска, али очекујам детаљније објашњење колеге Правог Влаха, па ћу онда да изнесем и ја своје.

Ma, pustite, to, nije uopšte bitno. I ne da nije lako, nego je čisto lingvističkim alatima često nemoguće ustanoviti poreklo korena. Na primer, Seliščev kao slovenski toponim u Albaniji svrstava Bele, ali kada ne bismo pretpostavili da su u tom području nekad živeli Srbi, mogli bismo ga tumačiti i kao romanski toponim, a da ne znamo uopšte koje stanovništvo je tu bilo, kladim se da bi ova reč našla etimologiju u više od 20 svetskih jezika.

Prema tome, na etimologiju svake reči treba gledati sa stepenom (ne)izvesnosti. :)

Tuda su Romani prolazili i ništa ne boli i ako su ostavili po koji toponim nekog zaseoka. Za reke, planine i gradove je već druga priča.

- - - - - - - - - -

Prema tome, na etimologiju svake reči treba gledati sa stepenom (ne)izvesnosti. :)

Osim ako se javi diskutant IgarJ. Onda je svaka etimologija na 100 gradi izvesnosti... nesrpska. :per:

Poslednja izmena od moderatora:
Ma, pustite, to, nije uopšte bitno. I ne da nije lako, nego je čisto lingvističkim alatima često nemoguće ustanoviti poreklo korena. Na primer, Seliščev kao slovenski toponim u Albaniji svrstava Bele, ali kada ne bismo pretpostavili da su u tom području nekad živeli Srbi, mogli bismo ga tumačiti i kao romanski toponim, a da ne znamo uopšte koje stanovništvo je tu bilo, kladim se da bi ova reč našla etimologiju u više od 20 svetskih jezika.

Tuda su Romani prolazili i ništa ne boli i ako su ostavili po koji toponim nekog zaseoka. Za reke, planine i gradove je već druga priča.

Да, начелно, то је оно што и ја мислим, зато сам и говорио о преплитању.
Међутим, занимивљиви су ови топоними, па зашто да их оставимо тек тако. :)
Можемо о овоме да наставимо на теми о влашким топонимима.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back