Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.978
Ajde bre više si dosadan sa tom prevaziđenom istorijom. Opet ti upoređuješ istoriju sa medicinom![]()
Pa nisam ja taj koji prevaziđene naučnike spominje.

Šta bi tek onda rekao za rad Konstantina Porfirogenita? Kako je tek onda to prevaziđeno? Kakvu je on to metodologiju imao?
Jao, pa nikakvu; odnosno onu koja je na nivou X stoljeća, a za koju je pak jasno još na nivou osnovnoškolskog obrazovanja da je krajnje bezvredna sa stanovišta moderne naučne metodologije.
Sva Porfirogenitova (ili čija već) teoretisanja se mogu baciti u smeće; vrlo često i potpuno nelogične konstrukcije koje su prisutne tu prvenstveno da bi rad djelovao učeniji. Tu bih svrstao recimo onu tvrdnju da su Srbi dobili ime po obući odnosno po roblju. Nije to jedina, cijela DAI je prepuna zaključaka i tvrdnji koje jednostavno odbacujemo, zato što su nastale kao careve lične konstrukcije ili pak njegovom metodologijom, a koja je dakako tek prevaziđena (zar moram uopšte da to napominjem?).
Do etnogeneze današnjih Bugara došlo je, međutim, tek po pristizanju Vulgara koji sa sobom donose istočno-slovenski jezik i kulturu.
Mid-zea, Bugarsko pleme koje je pridolšo uopšte nije bilo slovensko pleme na prvom mjestu.
Zbog toga, ali i drugih istorijskih okolnosti, današnji Bugari su po svemu najbliži Istočnim Slovenima.
Ne bih rekao po svemu, a dakako su jezički bliži nama, zapadnim južno-slovenskim govornicima.
Pa Kelti, Srbi![]()
Je li ovo šala?
Da li se slažeš, da ako se Sloveni ne spominju nigde pre V veka, onda ne mogu ni da se spominju na Balkanskom poluostrvu pre V veka?
Vidim ja na šta ti aludiraš, da samim tim nije isključeno da ih je bilo ni na području Balkanskog poluostrva. Međutim, nema logike; pa Slovene upravo doznajemo kroz njihovo širenje na područja (nekadašnjeg) Rimskog carstva, odnosno tako nam se javljaju.
nogi narodi koji su bili daleko od rimskoga limes-a i bez pisma se jednostavno nisu javljali; Goti recimo.
Ako Ras nije slovenskog porkla, onda nije ni Rus, pa ni ruso, a ni rosa. Biće da mi govorimo neki strani jezik, ali toga nismo svesni.
Da zanemarimo samoglasnik koji je lakše podložan promenama, ostaje nam osnovica R_S koja se javlja u mnoštvu toponima slovenskih zemalja. Inače, i u staropersijskom postoji sličan izraz za sjajno, odakle je izvedeno ime Roksalana.
Najstariji poznati naziv za Niš i Nišavu je Navisus, što istoričari pokušavaju da uguraju u keltski jezik, mada je on, isto kao i sam narod Kelta, kanta za otpatke u koju se ubacuje sve ono što ne može da se pripiše Helenima, Latinima ili Germanima. Možda je nauka 19. veka prevaziđena, kako tvrdiš, ali su još aktuelna imena Nisa i Niza, pa nećeš valjda sada da tvrdiš kako su Šiptari i u Češku dospeli?!
Pa Rus i nije slovenskog porijekla, već germanskog.

Svakako se treba osvrnuti na izvorne oblike, a ne na to što ti činiš. Grad Ras nije nosio takvo ime izvorno, te stoga ga ne možeš ni tako posmatrati - on se zvao Arsa. Za Arsu postoje dvije teorije o porijeklu, dominantna je da je u pitanju latinizam, u bukvalnom prevodu na naš jezik Palež ('Požega'). Drugi pak vjeruju u predrimsko porijeklo toponima i teoretišu da bi on mogao biti pak nekakve ilirske ili tračke osnovice, tj. nekakve starobalkanske. Ja sam skloniji da povjerujem u latinsku teoriju, zato što nema dovoljno dokaza o dubljoj starosti naseobine.
Bilo kako bilo, tek seobom Slovena dolazi do promjene toponima u slovenski oblik, te procesom likvidne metateze dolazi do zamjene ar- u ra- i tako nastaje oblik Rasa. Kao Rasu poznajemo još neko vrijeme cijelu oblast, a kako je došlo do skraćivanja u nekom trenutku na Ras nije mi poznato, možda (samo sada baš lupam) radi distinkcije oblasti (Rase) od utvrđenoga mjesta (Rasa).
Dakle ti želiš nekako spojiti osnov ruskoga naroda, 'Rus', koje je nordijskog porijekla (Rusi su, odnosno njihov etnonim i osnovni etnos koji je učestvovao u procesu etnogeneze, neslovenskoga porijekla - slovenizovani naknadno kao recimo Bugari), povezati sa balkanskom Arsom (čije se ime mijenja upravo slovenskim jezičkim uticajem), da bi nekako na osnovu toga izvukao potvrdu da su Arsu osnovali Sloveni odnosno da je nepobitno bilo značajnijeg slovenskog prisustva i stoljećima prije njihove seobe na područje jugoistočne Evrope?
Što se tiče baratanja nazivima, rekao sam kako funkcioniše onomastika. Ne znam ikoga ozbiljnog ko danas Naisus dovodi Naisus u vezu sa Starim Slovenima.
Čije je onda?![]()
Odgovor si dobio iznad; Varjage.
Занимљива je дефиниција о националистичко фалсификовање историје (проф. Андрей Ланьков):
- древност етничке групе
- аутохтонизам или империјалне прошлости
- територијалних претензија
- прикривање страног утицаја
http://ru.wikipedia.org/wiki/Фальсификация_истории
Sva sreća da su Rusi jaka sila za razliku od naših isfragmentiranih državica pa su, kako je čini mi se Kyrios već ukazao na nekoj od prethodnih tema, oštro krenuli u borbu protiv manije autohtonisanja i drugih revizionizama.
Samo da te podsetim. Ti si rekao da ti nađem Srbe (srpsko ime) na Balkanskom poluostrvu pre VI veka. A onda sam ti ja rekao da je moguče da je to pleme/narod SARDI ili SARBI, moguče je da su pisali SARDI umesto SARBI.
Ne, jednostavno nije moguće. U tome je poenta. Mogu ja samo da nastavim dalje i grenem sa mijenjanjem i slova 'r' i 's' itd...i tako dođem do recimo činjenice da se spominju Peonci na Balkanu, što znači da je bilo Njemaca i prije Rimljana na Balkanskom poluostrvu (Peonci=Prusi; a to što izvori Prusi nisu Germani naravno preskačemo).
Dakle ako ti misliš da se iza Serda kriju Srbi, tvoja lična aluzija na nekakvu masovnu grešku u izvorima u kojima je slovo 'b' omaškom zapisivano kao 'd' kolektivno (i tako sve do toga da sve do nedavno imamo Serdiku, a nikakvu 'Serbiku' - na mjestu Sofije) nije apsolutno nikakvi dokaz Srba prije VII (ne VI) stoljeća...

Ne moraju; ali ja mislim da ovde mogu.
Zašto?
Ovde piše da su "Најпознатија трачка племена Одризи, Трибали, Дачани, Мези, Беси, Гети и Сарди": http://sr.wikipedia.org/sr/Трачани.
Ovi su živeli u Italiji: http://bs.wikipedia.org/wiki/Italici. Koliko znam Sardinija je dobil ime po njima.
E sad odakle su ti izvori ili ko je ovo pisao, ne znam. Ako neko zna, molim za podatke.
Pa nije ti Vikipedija nikakav izvor.

I ne znam što bi moralo postojati baš ime SRBI ili SERBI na Balkanskom poluostrvu pre V veka. Za Srbe postoji veči broj imena; več pomenuti SRBI i SERBI, pa onda SARBI, pa SORABI i tako dalje. Što ne bi moglo biti i SARDI?
Zato što nema objašnjenja...
Poslednja izmena: