„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Сајкатава је предак од кога нас дели 15 генерација. У српском језику постоје називи за претке у 16 генерација (http://sr.wikipedia.org/sr/Српски_сроднички_односи). Ово "сродство" о коме сам ја говорио нису класични родбински односи син-отац, већ научни односи докторант-ментор.

Ima li još koji narod, u čijem jeziku imaju naziv za 16 generacija?

- 1. Otac
- 2. Deda
- 3. Pradeda
- 4. Čukundeda
- 5. Navrdeda
- 6. Kurđel
- 7. Askurđel
- 8. Kurđun
- 9. Kurlebalo
- 10. Sukurdol
- 11. Sudepač
- 12. Parđupan
- 13. Ožmikura
- 14. Kurajber
- 15. Sajkatava
- 16. Beli orao

+1. Sin
+2. Unuk
+3. Praunuk
+4. Čukununuk
+5. Bele pčele

Dvadeset jedna generacija. Voleo bih da pročitam nešto o etimologiji ovih naziva. Sve što znam je da se za prefiks čukun- predlaže da osnova nastaje ukrštanjem turskog kökün (koren) salatinskim secundus (drugi).

Koliko vidim imamo po tri izraza sa osnovom ded(a) i unuk, sedam sa osnovom -kur- (6-10, 13, 14)... U suštini, zgledaju kao bajalica.

Neki internet mem ne bi prepoznali ni na vrata da im zakuca. :confused:

Kakvi nazivi predaka do 20. kolena unazad, i to jos kao deo drevne srpske tradicije... :lol: Moze li bilo ko da kaze u kom se to etnoloskom zapisu ili izvoru pominje ova egzotika, a da to nije neki internet bucov koji se poput ovdasnjih upecao na ovo kao na autenticni odraz srpske tradicije?

Pa ne mislim ja na teritoriju nego na naciju. Kada sam rekao "pokorili", mislio sam da su svi prihvatili to ime ili da su se svi južnoslovenski narodi utopili u Srbe. Ne može jedan narod(u ovom slučaju Srbi) da u 9. veku predstavlja največi deo južnih Slovena, a da se u 4/5/6 veku ne spominje. Pa šta je onda moralo to "prvobitno" malo srpsko pleme da uradi, da pokori ova ostala južnoslovenska plemena?

A otkuda ti da su u IX stoljeću Srbi najveći korpus među Južnim Slovenima??? I još bitnije, da su pokorili sva južnoslovenska plemena (a podvrgnuše zapravo samo djelić)?
Najobjektivnije bi to bili Bugari, odn. Bugarski Sloveni.

Ajde nađi jednog jedinoj čovjeka koji zna ime kurajberovo i naravno da to dokaže pa ću ti povjerovati. Ovaj spisak su sastavili neki moci kao studenti kad su otišli na selo kod jednog kolege pa ih njegov đed zafrkavao, a čini mi se da je spisal išao do 26-og koljena i nekakvog prdomuda

Ajde nađi jednog jedinoj čovjeka koji zna ime kurajberovo i naravno da to dokaže pa ću ti povjerovati. Ovaj spisak su sastavili neki moci kao studenti kad su otišli na selo kod jednog kolege pa ih njegov đed zafrkavao, a čini mi se da je spisal išao do 26-og koljena i nekakvog prdomuda

Da budemo pošteni, Formice, askurđela je "smislio" Đorđe Balašević koju godinu pre pojave interneta:

Pesma: Stari laloški vals. Album: Jedan od onih života. Godina: 1993.

... ostalo su, naravno, smislili internetlije iz dangube i zajebancije, a Đole je odustao od tužbe na osnovu kopirajta...

Formice, znaš da ti ne stoji da postuješ izvan heraldike.

Nemam šta da dodam, sem da je italijanska pizza od pomenute pite.

To sam shvatio kada su u reprizi legendarne putopisne serije “Karavan” autora Milana Kovačevića video kako baba na otoku Visu pravi pitu. Napravi žena kiselo testo razvučega po tepsiji i onda premaže kašom od paradajiza pa naslaže sir, slaninu i maslinke. I sve vreme, babac komentariše "pita" te "pita". Pomislijm, ako ovo nije pica, ne znam šta jeste. :) Italijani, inače, nemaju etimološko objašnjenje za picu.

A od male pite tj. pitice do italijanskog pitiza ili pitizza pa do pica nije daleko. I po značenju i po količini testa.

To sam shvatio kada su u reprizi legendarne putopisne serije “Karavan” autora Milana Kovačevića video kako baba na otoku Visu pravi pitu. Napravi žena kiselo testo razvučega po tepsiji i onda premaže kašom od paradajiza pa naslaže sir, slaninu i maslinke. I sve vreme, babac komentariše "pita" te "pita". Pomislijm, ako ovo nije pica, ne znam šta jeste. :) Italijani, inače, nemaju etimološko objašnjenje za picu.

A od male pite tj. pitice do italijanskog pitiza ili pitizza pa do pica nije daleko. I po značenju i po količini testa.

U brzini sam prethodnim postom loše citirao tako da je ispalo da sam ja rekao ono što je već navedeno od Mrkalj - a. Izvinjavam se i ponovo postavljam post kakav je stvarno trebalo da bude:

Значи Мурат ипак погинуо на коњу. Нису нас тако учили.

Значи Радослав Павловић или Љубомир Симовић (у Шотриној изведби?) ?

Ако си ти учио о Косовској бици искључиво из гусларских десетерачких песама, мислим да је ипак то твој проблем.

Историјски уџбеници не прецизирају како је султан убијен 1389. из простог разлога што се то на основу историјских извора не може са прецизношћу рећи, о чему су писали Алексеј Олесницки и Станоје Станојевић, а разматра и Томац у својој књизи. Чак и најранији извори су несагласни по питању како је и када Мурат убијен. Погледај мало шта пишу османски извори, биће да се и они разилазе по питању како је и када Мурат убијен, а један од најранијих муслиманских извора (писан на персијском), који је додуше написан за Бајазитовог противника Кади Бурханедина, емира Сиваса, инсистира да је Бајазит убио оца и брата.

Имаш ли идеју зашто је, ако је Мурат убијен на коњу, у бици, јуришом српских суперспецијалаца из 14. века или већ како то сценариста "Рођака са села" жели да нам каже, код Османлија уведен обичај, посведочен од 15. века, да посланик приступа султану док га гардисти држе за обе руке?

Poslednja izmena:
Ако си ти учио о Косовској бици искључиво из гусларских песама, мислим да је ипак то твој проблем.

Историјски уџбеници не прецизирају како је султан убијен 1389. из простог разлога што се то на основу историјских извора не може са прецизношћу рећи, о чему су писали Алексеј Олесницки и Станоје Станојевић, а разматра и Томац у својој књизи. Погледај мало шта пишу османски извори, биће да се и они разилазе по питању како је Мурат убијен, а један од најранијих муслиманских извора, који је додуше написан за Бајазитовог противника Кади Бурханедина, емира Сиваса, инсистира да је Бајазит убио оца и брата.

Имаш ли идеју зашто је, ако је Мурат убијен на коњу, код Османлија уведен обичај, посведочен од 15. века, да посланик приступа султану док га гардисти држе за обе руке?

Једино објашњење је да Обилић није био заробљеник, већ да се одиграо сценарио сличан ономе који је приказан у филму о Александру Македонском, када елитна јединица коњаника продире право у ослабљени центаср, где се налази сам цар.
Сам податак да га је Обилић убио, а да није било телесне гаррде, не уклапа се у слико да је понизни, везани Обилић бачен цару под ноге.
Онда ни улога Вука Бранковића не би била издајничка, већ би му задатак био да развуче линију фронта. На жалост Турци су имали способног "играча са клупе".

Poslednja izmena:
Једино објашњење је да Обилић није био заробљеник, већ да се одиграо сценарио сличан ономе који је приказан у филму о Александру Македонском, када елитна јединица коњаника продире право у ослабљени центаср, где се налази сам цар.
Сам податак да га је Обилић убио, а да није било телесне гаррде, не уклапа се у слико да је понизни, везани Обилић бачен цару под ноге.
Онда ни улога Вука Бранковића не би била издајничка, већ би му задатак био да развуче линију фронта. На жалост Турци су имали способног "играча са клупе".

А ко ти је тај "Обилић"?

Лепо ти човек каже да раздвојиш историју од митова, а ти и даље навро... Али, мене ту ништа не чуди. Целокупне ваше аутохтонистичке фантазије базиране су на митовима, зашто би са овим било другачије. Митовање вам дође као стил живота. Лепо вам је да верујете да је Марко Краљевић млатио Турке где год би их срео... А због митова смо у историји прошли овако како јесмо...

Poslednja izmena:
А ко ти је тај "Обилић"?

Лепо ти човек каже да раздвојиш историју од митова, а ти и даље навро... Али, мене ту ништа не чуди. Целокупне ваше аутохтонистичке фантазије базиране су на митовима, зашто би са овим било другачије. Митовање вам дође као стил живота. Лепо вам је да верујете да је Марко Краљевић млатио Турке где год би их срео... А због митова смо у историји прошли овако како јесмо...

Име је небитно битан је догађај. У Битци погинуо турски цар.
Теорија да је у сред битке Бајазит убио оца, па брата, је нучна фантастика. Друго је када је после очеве смрти дошло до борбе за превласт.
Заначи Бајазита је убила српска војска (теза је да је јединицом командова Милш Обилић, али то је мого бити и Марко Марковић, небитно)..
Или, ако верујемо у митове, Обилић, који се преваром увукао у шатор.

Шта је веза са темом.
Управо митовање и причање бајки о нашој историји, које се сервира деци по школама. Мирољубив народ, који пије медовину и воли музику, дошао из мочвара са севера и населио Балкан.

Poslednja izmena:
Име је небитно битан је догађај. У Битци погинуо турски цар.
Теорија да је у сред битке Бајазит убио оца, па брата, је нучна фантастика. Друго је када је после очеве смрти дошло до борбе за превласт.
Заначи Бајазита је убила српска војска (теза је да је јединицом командова Милш Обилић, али то је мого бити и Марко Марковић, небитно)..
Или, ако верујемо у митове, Обилић, који се преваром увукао у шатор.

Шта је веза са темом.
Управо митовање и причање бајки о нашој историји, које се сервира деци по школама. Мирољубив народ, који пије медовину и воли музику, дошао из мочвара са севера и населио Балкан.
Mislis Murata?!

Nije to tako jednostavno... ljudi su čitav život posvetili Boju na Kosovu pa opet nisu sigurni... ni veliki Radovan Samardžić nije potpuno siguran oko ishoda bitke i ostalih stvari...
Вероватно.
Само ми смета тежња да се цлокупна српска историја сведе на значај и улогу са краја 18. века, када је цело српство било ина најнижем историјском нивоу.
Сточари по брдима, са дрвеним плуговима, организовани у хајдуке. Како тај народ има право да себе сматра достојним да се упоређује са славним културама и нацијама.
Само понизност, у свакој ситуацији.

Замислите парадокс.
Код Прибоја накстарији, откривени, рудник бакра на свету.
Пичали ми стари да се на овом простору и после 2. светског рата користило дрвено рало (еветуално са метаним шиљком на врху).

Poslednja izmena od moderatora:
Значи Мурат ипак погинуо на коњу. Нису нас тако учили.

TV serija ti dokaz za to???

Вероватно.
Само ми смета тежња да се цлокупна српска историја сведе на значај и улогу са краја 18. века, када је цело српство било ина најнижем историјском нивоу.
Сточари по брдима, са дрвеним плуговима, организовани у хајдуке. Како тај народ има право да себе сматра достојним да се упоређује са славним културама и нацијама.
Само понизност, у свакој ситуацији.

Pa ko to čini? Istorijska srpskog naroda ide i od daleke antike, a ne od kraja XVIII stoljeća.

Da li može neko da mi objasni ko su pored Grka bili još Romani u Istočnom Rimskom Carstvu?

Pa, dakako Jermeni u prvom redu; al' kakve ti pitanje ima veze baš sa temom..?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back