vučko
Ističe se
- Poruka
- 2.199
Ако су оне претпоставкемо којима сам говорио тачне, онда су они (Бастарни) Старо-европљани који су постали део Келта, потом део Германа, а потом постали Словени.
Znaći Bastarni su preci Slovena/Srba, koji su izgleda autohton narod.
Interesantno je to, kako su Grci, koji žive na ovim prostorima 1500 godina p.n.e., Srbe nazivali antičkim imenima , kao naprimer "Dalmati". Konstantin Jireček u svojoj knjizi »Istorija Srba - politička istorija do 1537. god.« piše sledeče: »Grci iz vremena Komnena, nazivaju Srbe najviše Dalmati«
U toj knjigi takođe piše Jiriček: »Literarnoga je porekla poznovizantijski naziv za Srbe kao Dačani ili Tribali. Taj naziv spada u ono vreme, kada beše u modi, da se savremeni narodi nazivaju antičkim imenima, što ne beše još poznato caru Konstantinu Porfirogenitu, ali prevladuje od XI – XV veka u grčkim istorijskim i retorskim delima«.
Ili naprimer Laonik Halkokondil koji kaže: ''... Serblos Tryballos, autem gentem esse totius orbis antiquissimam et maximam, compertum habeo" ili "... СРБИ... ТРИБАЛИ - НАРОД НАЈСТАРИЈИ И НАЈВЕЋИ ОД (свих) НАРОДА, ПОУЗДАНО ЗНАМ... "
Nije mi jasno kako Grci, koji su na ovim prostorima prisutni bar 1500 godina p.n.e., mogu nazivati Srbe antičkim imenima, ako to nisu. Pa oni su jedini "živi" svedoci "navodnog preseljenja Slovena/Srba". Zašto je Laonik Halkokondil rekao to što je rekao?
Ja razumem da se ime jednog plemena, razširi na čitav niz plemena koji su srodni po jeziku, kulturi,...kao što je bio primer sa Ilirima; ali da jedan narod nazivaš narodom nekog drugog, totalno drugačijeg naroda, to mi nije jasno.
Poslednja izmena: