Za Tandoori Masala:
Hvala na informacijama u vezi srpskih plemena/jezika u Poljskoj.
Za sokolska:
»Sta su proucavali ne znam, ali ako je to proucavanje kao u onom '' recniku '' onda mi je jasno da nemaju pojma o istorijskim oblicima srpskog jezika a jos manje o poreklu reci tako da su mi i njihovi zakljuci u krajnjoj liniji sumnjivi.«
Vec sam ti jednom napisao da to nije taj rečnik koji ti misliš, nego je to pisala Branislava Božinović, i ne Branislav Božinović kako ti kažeš. Ti verovatno misliš na Radovana Damjanovića, koji je napisao »Srpsko srpski rečnik«.
Kažeš još: »Dalje, sem ako uz sanskrit i srpski ta gospoda nisu i strucnjaci za bar jos 5-6 glavnih IE jezika meni onda njihove ideje ne znace nista. Da pojednostavim, kako neko moze da kaze da je srpski najslicniji sanskritu ako npr nije strucnjak i za ahajski ( mikenski ) grcki, hetitiski, latinski, proto-germanski, keltske i balticke jezike? kako moze da zna da ti jezici nisu slicniji ako ih ni ne zna? To je u krajnju ruku diletantski prilaz stvari koji ne moze da prodje iole ozbiljniju naucnu kritiku. Niko ne spori da su srpski i uopste slovenski jezici srodni ali tvrdnja da je bas srpski bas najslicniji od svih jezika i da su veoma slicni je neutemeljena i nedokazana i nije je izrekao ni jedan ozbiljni lingvista.«
Ako je neko lingvista po struci i ceo život se bavi sanskrtom, ne verujem da zna samo ova dva jezika. Naveo sam ti dva veoma ozbiljna lingvista i poslednja dva snskrtologa u Srbiji koja tvrde da su sanskrit i srpski veoma slični.
Sokolska: »Sve autoritet do autoriteta. Sta je sledece, velicanje Ptolomeja kao najveceg i nepogresivog geografa? Vrlo mi je dobro ovo poznato, lepa izjava nepoznatog franackog monaha koji je sastavljao hroniku, naravno imala bi neku tezinu kada bi taj nepoznati franacki monah imao visevekovni uvid u etnogenezu slovena, ovako to ostaje samo kao zapazanje o moci polapskih srba u jednom periodu i stvaranju plemenskog saveza pod vodjstvom srba. Hvala bogu i od rackog je nauka napredovala dovoljno da se na njega i njegove postulate zasnovane na osetljivom njuhu vise ne oslanja.«
Znači kada priznati naučnici (arheolozi, lingvisti, genetičari, istoričari,…), ne samo u svojim zemljama, nego i u svetu i Evropi, pominju Srbe kao autohtono stanovništvo na Balkanu onda je to zasnovano na osetlivom nuhu, zastarelo, niso autoriteti. Ja sam tebi naveo autoritete iz više slovenskih zemalja i to može slobodno da se vidi, a ti pričaj šta hočeš.
Za krinka5:
Kažeš: »Kada se kaže da nešto potiče sa nekog područja to znači da je poreklom odatle , te dve reči su sinonimi.«
Znam ja da je to isto, ali bitno je to da ona
smatra – ta je reč bitna, zato sam ti je i napisao tako da je vidiš. Znači ona smatra po nekom njenom zaključku.
A zašto je Pictet napisao da su Kelti bili ovde u trećem milenijumu pre nove ere, to samo on zna. Sigurno nije ništa izmišljao. Moguče je da je pogrešio, šta ja znam; ali je sigurno došao do tog zaključka zbog nekih dokaza koje je imao.
Arijevci su preko severnih stepa i Irana (Gorga) došli u Indiju; to i Kljosov kaže.
I to što kažeš u vezi grčkog jezika; pa i sam Herodot piše da kad asu Heleni stigli u današnju Grčku kod Pelazga bili su mali i onda kada su se razširili, odvojili su se od Pelazga. A odakle su došli Grci? Ne znam, mogeče je da iz Azije.
Evo nešto iz emisije: Radmilo K. Stojanović kaže da je srpski najviše povezan sa sanskritom
od svih indoevropskih jezika. Mislio sam da ovde upoređuje reč oganj, ali izgleda da je to bilo negde drugde. I nisu samo reči te koje su iste; mogo je još toga istoga. Neke od reči u emisiji:
sanskrit srpski
upanak opanak
kuti kuča
dinarha dinar/zlatni novac
vid vid
jama jama
đivati živeti
mrtav mrtav
budha budan
gunđati gunđati
Evo emisije:
Kažeš još: »Ne znam koji put ti ponavljamo, sličnost srpskog , latinskog ili bilo kog drugog evropskog IE jezika sa sanskritom proističe iz zajedničkog pretka a ne direktnim uticajem ili zato što je neki jezik predak drugom (npr.sanskrit srpskom ili srpski sanskritu).«
Pa u tome je problem, jer ja mislim da se je latinski razvio iz srpskog/slovenskog/etrurskog ili kako več.
Ako može ko da mi pomogne i kaže koliko je jezika znao/pričao pokojni gospodin Radmilo K. Stojanović. Ja ne živim u Srbiji pa mi je malo teže da to saznam. Hvala