„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Raskrinkani 5 puta baš si me podatresao kako se u Užicu govori. A ovi postovi svedoče da, kada se istoričaru ne može ništa spočitnuti vizavi njegove pisanije, onda se udara na fizički izgled i pri tome, dakako, laže. A što se tiče fizičkog izgleda on, naravno, nije kakvim ga ti predstavljaš, to je neuspelo karikiranje, i sam dobro znaš pošto poznaješ Milanovića i kao svaki "dobar poznanik" ga ogovaraš na svakom mestu. Nije lako, priznajem, jer jedino on prevodi sa engleskog, francuskog, nemačkog i latinskog od svih naših bajnih istoriografa. Šta se može, onoga ko se uzdigne treba kamenovati, rekoše stari Grci.

Eto od dobre namere da se razreši enigma ispade da sam nekog vređao zbog fizičkog izgleda. Gde sam to ja izneo svoj stav o fizičkom izgledu gospodina Milanovića ? Citiranje nekog nije isto što i lični stav. Ono sa čim se slažem u tom citatu jesu podvučeni delovi a oni se mogu zaključiti ne iz njegovog fizičkog izgleda (jer gospon Milanovića nikada nisam uživo video, niti me interesuje njegov fizički izgled) već upravo iz njegovog pisanja o čemu je ovde nebrojeno puta bilo govora.
Uglavnom razrešili smo nesporazum , kolega strangler te je pobrkao sa Milanovićem jer čovek koji je ćelav (kako kažeš za sebe), ne može imati kosu . A opet ako kažeš da je neka devojka radila na štandu može biti da je to bila Ognjenka , ona zasigurno ima kosu, a možda je Milanović trandža, nikad se ne zna.

Poslednja izmena:
Ваљда покимбрљени?
De nominis Serbici vestigiis classicis"

"Nomen Serbicum Sirbu eisque compositum paserb "consanguineus",
unacum appellatione sebar (ex antiquiore simbro), "consociatus",
*** Mercurii Pelastici epitheto Imbroset *** Sigynnis Danuvianis
contiungitur. Propter formam sibuna, quae idem valet atque siguna,
nomen Sigynnarum ex antiquiore sibyna, collatis lithuanicis dubnas
ex dugnas. Nomen collectivum si(m)bu "affines, necessarii " praeter
numerum collectivum heteroclytum simben /ros, qui in slav. simbra
sirba paserb extat, derivato Hesychiano zibu-nth-ides 'αι Θρασσαι,
η Θρακεσ γνησιοτ' confirmatur. Eiusdem stirpis saip- /simb- "unio,
consocio", lat prosapia, illyr. Sabus Sabelli SABINI Samnium, thrac.
Sapai Abioi Gabioi, et fortasse Kaprontai esse videtur. »
Будимирова расправа носи наслов: "О старијим поменима српског имена"

Poslednja izmena:
Eto od dobre namere da se razreši enigma ispade da sam nekog vređao zbog fizičkog izgleda. Gde sam to ja izneo svoj stav o fizičkom izgledu gospodina Milanovića ? Citiranje nekog nije isto što i lični stav. Ono sa čim se slažem u tom citatu jesu podvučeni delovi a oni se mogu zaključiti ne iz njegovog fizičkog izgleda (jer gospon Milanovića nikada nisam uživo video, niti me interesuje njegov fizički izgled) već upravo iz njegovog pisanja o čemu je ovde nebrojeno puta bilo govora.
Uglavnom razrešili smo nesporazum , kolega strangler te je pobrkao sa Milanovićem jer čovek koji je ćelav (kako kažeš za sebe), ne može imati kosu . A opet ako kažeš da je neka devojka radila na štandu može biti da je to bila Ognjenka , ona zasigurno ima kosu, a možda je Milanović trandža, nikad se ne zna.

Ne, pomenuta Ognjenka nije devojka, nego starija gospođa..Pažljivije čitaj moje postove. Ono što znam je da ni ti ni strangeler niste čitali knjige našeg najvrsnijeg autohtoniste. Ti bi voleo da je on trandža, a?

@strangeler, ti me baš zabavljaš, ali otkrio si jednu veliku istinu. Naime, kako pišeš, niti postoji Ognjenka Mihajlović profesor iz Liverpula niti postoji Miodrag Milanović. Naime, pod tim pseudonimom piše Radivoje Radić a to radi zato da se Vlasi ne sete, ali, tajne se ne mogu sačuvati. Pa ni Šekspir nije pisao svoja dela, zar ne?!

Za odbacenu tezu da Sekspir nije bio autor svojih dela (mislili su tako Mark Tven, Volt Vitmen, Sigmund Frojd...) moze se napraviti mnogo bolji case, nego za osnovanost autohtonistickih tupljenja i postojanje profesora Univeziteta u Liverpulu po imenu Ognjenka Mihajlovic. To bi mogao da obradis kao jednu od tema u nekom narednom broju Politikinog Zabavnika, a ako ne prodje tamo uvek ti ostaje Trece oko. Budi dobar, Milanovicu, pa baci neki link sa biografijom i bibliografijom Ognjenke Mihajlovic? Priznatog strucnjaka takve erudicije koji suvereno vlada srpskom antikom i, poput popa Martina Himovica, u malom prstu drzi sve detalje o izgubljenom i nadjenom belosvetskom blagu bilo bi interesantno bolje upoznati.

De nominis Serbici vestigiis classicis"

"Nomen Serbicum Sirbu eisque compositum paserb "consanguineus",
unacum appellatione sebar (ex antiquiore simbro), "consociatus",
*** Mercurii Pelastici epitheto Imbroset *** Sigynnis Danuvianis
contiungitur. Propter formam sibuna, quae idem valet atque siguna,
nomen Sigynnarum ex antiquiore sibyna, collatis lithuanicis dubnas
ex dugnas. Nomen collectivum si(m)bu "affines, necessarii " praeter
numerum collectivum heteroclytum simben /ros, qui in slav. simbra
sirba paserb extat, derivato Hesychiano zibu-nth-ides 'αι Θρασσαι,
η Θρακεσ γνησιοτ' confirmatur. Eiusdem stirpis saip- /simb- "unio,
consocio", lat prosapia, illyr. Sabus Sabelli SABINI Samnium, thrac.
Sapai Abioi Gabioi, et fortasse Kaprontai esse videtur. »
Будимирова расправа носи наслов: "О старијим поменима српског имена"

budimir.jpg

Milan Budimir, O starijim pomenima srpskog imena, Glas SAN, CCXXXVII, Odeljenje literature i jezika, Beograd, 1959, str. 53.

Nije ni Mile toliko tupav...

Ne, pomenuta Ognjenka nije devojka, nego starija gospođa..Pažljivije čitaj moje postove. Ono što znam je da ni ti ni strangeler niste čitali knjige našeg najvrsnijeg autohtoniste. Ti bi voleo da je on trandža, a?

Da li si ti normalan supertruperu ? Dovoljno mi je što sam čitao odlomke u "Trećem oku" , još da gubim vreme na čistim budalaštinama čitajući njegove knjige, pa nisam poludeo.

Poslednja izmena:
Da li si ti normalan supertruperu ? Dovoljno mi je što sam čitao odlomke u "Trećem oku" , još da gubim vreme na čistim budalaštinama čitajući njegove knjige, nisam poludeo.

Срам те било, читаш "Треће око"! :fdlan:

budimir.jpg
Milan Budimir, O starijim pomenima srpskog imena, Glas SAN, CCXXXVII, Odeljenje literature i jezika, Beograd, 1959, str. 53.

Немој да брзаш Tandoori, читамо полако и студиозно и још нисмо стигли до тог дела...

Poslednja izmena:
http://forum.krstarica.com/showthre...u-Beogradu?p=17686031&viewfull=1#post17686031

Ja ih pozivam da dođu zato što sam čitao knjige M.Milanovića. Za tvoju informaciju, ovaj istoričar je za knjigu Srpski stari vek dobio plaketu Milan Đ. Milićević. MĐM je bio, za tvoju informaciju, Bivljanine, prvi sekretar SANU i osnivač SKZ. Takođe, napisao je i nekoliko zapaženih iastorijskih rasprava i svrstava se u vodeće srpske intelektualce XIX veka. Ti ih pozivaš da ne dođu iz čiste mržnje prema autoru čije knjige nisi čitao, dakle, ti si licemer!

A fantomsku plaketu "Milan Đ. Milićević" urucila je Ognjenka Mihajlovic licno. :mrgreen:

Za Tandoori Masala:
Hvala na informacijama u vezi srpskih plemena/jezika u Poljskoj.

Za sokolska:

»Sta su proucavali ne znam, ali ako je to proucavanje kao u onom '' recniku '' onda mi je jasno da nemaju pojma o istorijskim oblicima srpskog jezika a jos manje o poreklu reci tako da su mi i njihovi zakljuci u krajnjoj liniji sumnjivi.«

Vec sam ti jednom napisao da to nije taj rečnik koji ti misliš, nego je to pisala Branislava Božinović, i ne Branislav Božinović kako ti kažeš. Ti verovatno misliš na Radovana Damjanovića, koji je napisao »Srpsko srpski rečnik«.

Kažeš još: »Dalje, sem ako uz sanskrit i srpski ta gospoda nisu i strucnjaci za bar jos 5-6 glavnih IE jezika meni onda njihove ideje ne znace nista. Da pojednostavim, kako neko moze da kaze da je srpski najslicniji sanskritu ako npr nije strucnjak i za ahajski ( mikenski ) grcki, hetitiski, latinski, proto-germanski, keltske i balticke jezike? kako moze da zna da ti jezici nisu slicniji ako ih ni ne zna? To je u krajnju ruku diletantski prilaz stvari koji ne moze da prodje iole ozbiljniju naucnu kritiku. Niko ne spori da su srpski i uopste slovenski jezici srodni ali tvrdnja da je bas srpski bas najslicniji od svih jezika i da su veoma slicni je neutemeljena i nedokazana i nije je izrekao ni jedan ozbiljni lingvista.«

Ako je neko lingvista po struci i ceo život se bavi sanskrtom, ne verujem da zna samo ova dva jezika. Naveo sam ti dva veoma ozbiljna lingvista i poslednja dva snskrtologa u Srbiji koja tvrde da su sanskrit i srpski veoma slični.

Sokolska: »Sve autoritet do autoriteta. Sta je sledece, velicanje Ptolomeja kao najveceg i nepogresivog geografa? Vrlo mi je dobro ovo poznato, lepa izjava nepoznatog franackog monaha koji je sastavljao hroniku, naravno imala bi neku tezinu kada bi taj nepoznati franacki monah imao visevekovni uvid u etnogenezu slovena, ovako to ostaje samo kao zapazanje o moci polapskih srba u jednom periodu i stvaranju plemenskog saveza pod vodjstvom srba. Hvala bogu i od rackog je nauka napredovala dovoljno da se na njega i njegove postulate zasnovane na osetljivom njuhu vise ne oslanja.«

Znači kada priznati naučnici (arheolozi, lingvisti, genetičari, istoričari,…), ne samo u svojim zemljama, nego i u svetu i Evropi, pominju Srbe kao autohtono stanovništvo na Balkanu onda je to zasnovano na osetlivom nuhu, zastarelo, niso autoriteti. Ja sam tebi naveo autoritete iz više slovenskih zemalja i to može slobodno da se vidi, a ti pričaj šta hočeš.

Za krinka5:

Kažeš: »Kada se kaže da nešto potiče sa nekog područja to znači da je poreklom odatle , te dve reči su sinonimi.«

Znam ja da je to isto, ali bitno je to da ona smatra – ta je reč bitna, zato sam ti je i napisao tako da je vidiš. Znači ona smatra po nekom njenom zaključku.

A zašto je Pictet napisao da su Kelti bili ovde u trećem milenijumu pre nove ere, to samo on zna. Sigurno nije ništa izmišljao. Moguče je da je pogrešio, šta ja znam; ali je sigurno došao do tog zaključka zbog nekih dokaza koje je imao.

Arijevci su preko severnih stepa i Irana (Gorga) došli u Indiju; to i Kljosov kaže.

I to što kažeš u vezi grčkog jezika; pa i sam Herodot piše da kad asu Heleni stigli u današnju Grčku kod Pelazga bili su mali i onda kada su se razširili, odvojili su se od Pelazga. A odakle su došli Grci? Ne znam, mogeče je da iz Azije.

Evo nešto iz emisije: Radmilo K. Stojanović kaže da je srpski najviše povezan sa sanskritom od svih indoevropskih jezika. Mislio sam da ovde upoređuje reč oganj, ali izgleda da je to bilo negde drugde. I nisu samo reči te koje su iste; mogo je još toga istoga. Neke od reči u emisiji:
sanskrit srpski
upanak opanak
kuti kuča
dinarha dinar/zlatni novac
vid vid
jama jama
đivati živeti
mrtav mrtav
budha budan
gunđati gunđati

Evo emisije:

Kažeš još: »Ne znam koji put ti ponavljamo, sličnost srpskog , latinskog ili bilo kog drugog evropskog IE jezika sa sanskritom proističe iz zajedničkog pretka a ne direktnim uticajem ili zato što je neki jezik predak drugom (npr.sanskrit srpskom ili srpski sanskritu).«
Pa u tome je problem, jer ja mislim da se je latinski razvio iz srpskog/slovenskog/etrurskog ili kako več.

Ako može ko da mi pomogne i kaže koliko je jezika znao/pričao pokojni gospodin Radmilo K. Stojanović. Ja ne živim u Srbiji pa mi je malo teže da to saznam. Hvala

Poslednja izmena:
budimir.jpg

И ово се слажем, сва не могу, али нека могу.
Мити се сви Срби који се јављају широм сатем индоевропског света, могу једноставно поистоветити са нама, мада нека веза постоји.

Vec sam ti jednom napisao da to nije taj rečnik koji ti misliš, nego je to pisala Branislava Božinović, i ne Branislav Božinović kako ti kažeš. Ti verovatno misliš na Radovana Damjanovića, koji je napisao »Srpsko srpski rečnik«.
ne to je upravo taj recnik od te gospodje: http://www.scribd.com/doc/8122863/Branislava-Bozinovic-Recnik-srodnih-sanskritskih-i-srpskih-reci, prenosim par bisera samo sa prvih strana:

adžah adžija
adžah ili agiras andjeo
anūşīta komšija
anda-karşanam kastracija
arthah artizam
ambhah ambis
apsu aps(?)
apāpa antipapa
apasja pasija, opus
anukaranam i anukārah karikatura
ašoka - bez šoka

Jos ne mogu da prestanem da se smejem na antipapu:D :D :D
Ako je neko lingvista po struci i ceo život se bavi sanskrtom, ne verujem da zna samo ova dva jezika. Naveo sam ti dva veoma ozbiljna lingvista i poslednja dva snskrtologa u Srbiji koja tvrde da su sanskrit i srpski veoma slični.
Hehe, vidim koliki je gdj. Bozinovic lingvista, ne razlikuje ( ili nece da razlikuje? ) srpske reci od grcizama, latinizama, turcizama, germanizama, -izama, to je ili nestrucnost ili namerno krivljenje istine, u principu ne znam sta je gore. Dalje, kao sto rekoh to sto je neko naucio sanskrit ( svaka mu cast na tome ) ne cini coveka ( automatski ) kompetentnim za indoevropsku lingivstiku, isto kao sto bilo koji anglista, romanista ili germanista nema takve kvalifikacije iako moze postati doktor nauka u svom polju. Jednostavno za to je potrebno jedno ogromno znanje i obrazovanje i sto je najvaznije da ima naucne radove prihvacenje od internacionalne naucne zajednice.
Znači kada priznati naučnici (arheolozi, lingvisti, genetičari, istoričari,…), ne samo u svojim zemljama, nego i u svetu i Evropi, pominju Srbe kao autohtono stanovništvo na Balkanu onda je to zasnovano na osetlivom nuhu, zastarelo, niso autoriteti. Ja sam tebi naveo autoritete iz više slovenskih zemalja i to može slobodno da se vidi, a ti pričaj šta hočeš.
to su.dva ''autoriteta '' iz 19.veka, i jedan i drugi malo poznati van lokalnih slovenskih krugova, safarik u filologiji, racki u istoriji, obojica davno prevazidjena vremenom i razvojem nauke. a ti pricaj sta hoces.

Poslednja izmena:
Za odbacenu tezu da Sekspir nije bio autor svojih dela (mislili su tako Mark Tven, Volt Vitmen, Sigmund Frojd...) moze se napraviti mnogo bolji case, nego za osnovanost autohtonistickih tupljenja i postojanje profesora Univeziteta u Liverpulu po imenu Ognjenka Mihajlovic. To bi mogao da obradis kao jednu od tema u nekom narednom broju Politikinog Zabavnika, a ako ne prodje tamo uvek ti ostaje Trece oko. Budi dobar, Milanovicu, pa baci neki link sa biografijom i bibliografijom Ognjenke Mihajlovic? Priznatog strucnjaka takve erudicije koji suvereno vlada srpskom antikom i, poput popa Martina Himovica, u malom prstu drzi sve detalje o izgubljenom i nadjenom belosvetskom blagu bilo bi interesantno bolje upoznati.

@krinka5
ovo što si napisao je čista predrasuda, Tesla je npr. pisao u američkoj bulevarskoj štampi
@kyrios
kiriose nemoj se podatresati, nego prvo pročitaj ono što kritikuješ- takav je red, zar ne, ili možemo suditi o onome što nismo pročitali - možemo, ali onda naše mišljenje nije relevantno

Poslednja izmena od moderatora:
И ово се слажем, сва не могу, али нека могу.
Мити се сви Срби који се јављају широм сатем индоевропског света, могу једноставно поистоветити са нама, мада нека веза постоји.

Slazes li se s Budimirom da postoji veza izmedju nekadasnjih triguturalnih Pelasta i danasnjih Albanaca?

Slazes li se s Budimirom da postoji veza izmedju nekadasnjih triguturalnih Pelasta i danasnjih Albanaca?
Албанска популација је хетерогена, могуће је да добар део популације потиче од Пеласта.
Међутим, само пелме је дошло у 11 веку, потиснуто од Турака из древне Албаније на Кавказу.
Турци су лако освојили Албанију, јер није било никакве сарадње између племена. Доживели су експанзију као одание слуге Турака.
"Etimologija
U starim srpskim zapisima Moskopolije, Moskopolj, Moshopolj, grčki Moskhópolis doslovce ‘teleći grad’, verovatno preosmišljenje ranijeg slovenskog naziva sa rečju polje u drugom delu, dok prvi ostaje nejasan (najpre bi moglo biti *Mostьsko, od most). Alb. Voskopojë sa v- prema obližnjem toponimu Voskop.
...
Prvi ozbiljan udarac Moskopolje je pretrpelo 1769. kada ga je napalo i opljačkalo albansko pleme Toske u sklopu rusko-turskog rata i posle neuspelog grčkog ustanka. Tada se polovina stanovništva nepovratno odselila iz mesta. Drugo razaranje Moskopolja desilo se 1788. pod nepoznatim uslovima, a treće (i konačno) 1821. pod Ali-pašom Janjinskim i albanskim odredima. Tada je život u Moskopolju potpuno zamro. Od nekadašnjeg sjaja, 200 godina posle prvog napada, ostalo je samo nekoliko pastirskih koliba razbacanih među ruševinama sekularnih i sakralnih spomenika."

Poslednja izmena:
Za sokolska:

Jesi li prestao da se smiješ? 

Pa što nisi sve stavio za »apāpa«. Evo kako piše Branislava Božinović:

Apāpa »antipapa«

P. apāpa - bezgrešan, pun vrlina, jer su:
pāpah - loš, zao čovek. nevaljalac, grešnik, krvoločna zver, veštac; i
pāpam - nevolja, šteta, porok, greh, krivica, kriminal

Nikakvo čudo što je pošten čovek "de rerum aturam" antipapista, mada su antipapski Anglosasi pretvorili gornji latinski izraz u "race" - utakmicu, trku za profitom. Oni uvek nešto izostave kao što suizostavili padeže iz gramatike, pa se ispomažu predlozima kojih u sanskrtu gotovo da nema. Mnogi sedive engleskom jeziku, medutim, ako se engleska rečenica bukvalno prevede na srpski, dobiće se sličnoonome: "kude Niš, odkam Niš, sos Niš", nedopustivo iskvarena varijanta sanskrtsko - srpskog jezika.

A evo kako ovu reč objašnjava največi sansrtolog kod nas:
)

A Branislava Božinović koliko sam čitao, bila je njegov najbolji učenik.

Kažeš još: »to su.dva ''autoriteta '' iz 19.veka, i jedan i drugi malo poznati van lokalnih slovenskih krugova, safarik u filologiji, racki u istoriji, obojica davno prevazidjena vremenom i razvojem nauke. a ti pricaj sta hoces.«

Koja to samo dva autoriteta? Pa ti izgleda slabo čitaš .

Znači sve što je do 19. veka ili bolje rečeno do berlinskoga kongresa to se odbacuje; i ono što je posle berlinskoga kongresa i što govori u autohtonosti Srba na Balkanu to se odbacuje. I prihvata se sve ostalo. Jel to hočeš da kažeš?

Nemački istoričar religija Karl Ekerman pisao је 1848 »Srbin znaći narod« (Karl Eckermann, Lehrbuch der Religionsgeschichte und Mythologie der vorzueglichsten Voelker des Altertums. IV B und Erste Abteilung. Die Slawen(und Finnen). Halle 1848.).

Grčki istoričar Laoniko Halkokondilo, atinjanin , u svojoj » Istoriji Vizantije od deset knjiga« , pisanoj u XV veku, opisujući Vizantijsko carstvo od 1298 - 1463. godine piše sledeće na strani 14. : »Trzballos, Serblos, autem gentem esse totius orbis antiquissimam et ...maximam, compertum habeo« ( »Tribali, Srbi, najstariji su i najveći rod na celoj zemlji, pouzdano znam«.).

Madjar Kalaj Benijamin u »Istoriji Srba« zapisao je: »Po ispitivanjima najboljih naučnika svi slovenski narodi su se u prastaro vreme nazivali Srbi, a Sloveni i Anti bili su samo ogranci ove porodice«.

Francuski naučnik i slavista Siprijan Rober u svom delu „ Le monde slave” , na strani 40. kaže: »Ispočetka su svi Sloveni nazivani Vendi ili Srbi ...ime Srbin, jednako kao i ime Vend, obeležavalo je celokupnu rasu«..

Za krinka5:

Kažeš: »Kada se kaže da nešto potiče sa nekog područja to znači da je poreklom odatle , te dve reči su sinonimi.«

Znam ja da je to isto, ali bitno je to da ona smatra – ta je reč bitna, zato sam ti je i napisao tako da je vidiš. Znači ona smatra po nekom njenom zaključku.

Ona nam nije rekla po kom to zaključku, nije izložila nikakve pisane ili materijalne dokaze i način prema kojem je došla do tih zaključaka što celu priču čini besmislenu .

A zašto je Pictet napisao da su Kelti bili ovde u trećem milenijumu pre nove ere, to samo on zna. Sigurno nije ništa izmišljao. Moguče je da je pogrešio, šta ja znam; ali je sigurno došao do tog zaključka zbog nekih dokaza koje je imao.

Ista stvar. I sad mi treba da pogađamo šta je on mislio i kakave je on to dokaze imao. Baš naučnički.

Arijevci su preko severnih stepa i Irana (Gorga) došli u Indiju; to i Kljosov kaže.

Odakle god indoevropljani potekli ne postoji direktna uzročno-posledična veza Balkan-Indija ili Podunavlje-Indija . Indoiranci su izrazito stepski narod siromašne stepske kulture dok je na Balkanu dominirala poljoprivredna kultura a veoma rano se javljaju počeci urbanizacije i rudarstva. Čak i vučedolska kultura koja je indoevropska sa nomadskog načina života ubrzo prelazi na ratarski i pokazuje drugačije kulturne odlike od indo-iranaca.

Evo nešto iz emisije: Radmilo K. Stojanović kaže da je srpski najviše povezan sa sanskritom od svih indoevropskih jezika. Mislio sam da ovde upoređuje reč oganj, ali izgleda da je to bilo negde drugde. I nisu samo reči te koje su iste; mogo je još toga istoga. Neke od reči u emisiji:
sanskrit srpski
upanak opanak
kuti kuča
dinarha dinar/zlatni novac
vid vid
jama jama
đivati živeti
mrtav mrtav
budha budan
gunđati gunđati

Evo emisije:

Postoji dosta termina iz drugih jezika koje imaju sličan oblik kao u sanskritu a da u srpskom ti termini ne znače ništa.
Evo na brzinu sam pronašao nekoliko primera za engleski (moguće je da je neki izraz došao preko drugog jezika kasnije , uostalom kao što je moguće da se to desilo sa datim primerima u srpskom jeziku) :

engleski - sanskrit - srpski

daughter - duhitár - ćerka
man - manav - čovek
dental - dántam - zubni (moguće latinizam)
father - pitár - otac
loot - lota-m - pljačkati
Evo jedan termin koji ima isti koren na nekoliko evropskih jezika kao i u sanskritu a u srpskom jeziku za taj pojam koristi se sasvim drugačiji izraz ; "polje" :
34ype2u.jpg

Ovo sve znači da termin iz nekog evropskog IE jezika koji je ostao u približno istom obliku kao iz pra-IE jezika ne mora obavezno biti sličan u svim evropskim IE jezicima jer su ti jezici imali samostalne puteve razvoja. Pa tako može biti da u nekom evropskom IE jeziku "A", imamo sačuvan oblik nekog termina kakav je u sanskritu dok u drugom evropskom IE jeziku "B" se takav termin odavno ne koristi ali zato taj jezik "B" poseduje neke druge termine istog oblika kao u sanskritu kakve ne postoje u jeziku "A". Ovde treba imati u vidu da sanskrit nije praindoevropski jezik što znači da se i on razvijao.
Posebno je pitanje da čak i da uzmemo da je neki evropski IE jezik najviše očuvao pra-IE reči to ne znači da su ostali evropski IE jezici nastali od njega. Ovo je suština odgovora i na sledeće pitanje.

Kažeš još: »Ne znam koji put ti ponavljamo, sličnost srpskog , latinskog ili bilo kog drugog evropskog IE jezika sa sanskritom proističe iz zajedničkog pretka a ne direktnim uticajem ili zato što je neki jezik predak drugom (npr.sanskrit srpskom ili srpski sanskritu).«
Pa u tome je problem, jer ja mislim da se je latinski razvio iz srpskog/slovenskog/etrurskog ili kako več.

Uz manje ili veće razlike u mišljenju većina lingvista se slažu da se latinski razvio iz keltsko-latinskoga a ovaj iz grane IE jezika iz koje su se razvili svi ostali IE jezici sem anadolskog (koji se prema većini autora odvojio prvi iz pra-IE jezika). A što se tiče srpskog jezika kao najstarijeg na to pitanje sam već odgovorio samo da dodam da ne postoji ni jedan ozbiljan savremen autor (ovde svakako ne računam neke prevaziđene autore iz XIX ili ranijih vekova ili opskurne likove i teške bolesnike) koji tvrde da je srpski jezik najstariji iz kog su se razvili drugi jezici.

Poslednja izmena:
@dvukeljic
нешто сам ти написао пре пар дана, али ти то очигледно ниси схватио. Уместо што тражиш сличне речи у српском језику и санскриту, паметније би ти било да се забављаш тражећи оне речи српског језика које су сасвим другачије у пра-индо-европском језику и другим индо-европским језицима, посебно оне речи по којима се српски језик разликује од других словенских језика. Те речи би могле да потичу из изворног старо-европског језика I2a1b популације (већинског дела српске нације), који се изгубио када је та популација прихватила индо-европске језике. Ово сам написао у множини јер се то вероватно десило више пута. Вероватно је I2a1b популација прво прихватила келтски или германски језик (или оба, прво један, а потом други), да би након тога, када се смешала са R1a1 популацијом, примила језик те популације.

Ево, за почетак, реци ми одакле потиче реч "шума"? У којим се још словенским језицима то тако каже, а у којим словенским језицима та реч не постоји?

И још једна занимљивост. Пуно сам писао о Бастарнима, и ево још једне реченице о њиховом језику из рада Шчукина:
М. Б. Щукин, РОЖДЕНИЕ СЛАВЯН, Stratum. - 1997. - С.110-147.
Из пяти дошедших до нас слов языка бастарнов два могут быть объяснены из германского, а три не имеют параллелей ни в одном из известных языков (Браун 1899: 112).

Za krinka5:

»Čak i vučedolska kultura koja je indoevropska sa nomadskog načina života ubrzo prelazi na ratarski i pokazuje drugačije kulturne odlike od indo-iranaca.«

A što nebi moglo biti obrnuto?

»Evo na brzinu sam pronašao nekoliko primera za engleski (moguće je da je neki izraz došao preko drugog jezika kasnije , uostalom kao što je moguće da se to desilo sa datim primerima u srpskom jeziku)«

Pa je li moguće, da je i u srpskom nekad bilo tih reči, pa su se nadiranjem drugih plemena onda te reči izgubile? Pa kako je nastao engleski jezik? Jesam li ti več napisao šta kaže dr. Ranka Kuić?

»Uz manje ili veće razlike u mišljenju većina lingvista se slažu da se latinski razvio iz keltsko-latinskoga«

A koji je to opet keltsko-latinski?

»A što se tiče srpskog jezika kao najstarijeg na to pitanje sam već odgovorio samo da dodam da ne postoji ni jedan ozbiljan savremen autor (ovde svakako ne računam neke prevaziđene autore iz XIX ili ranijih vekova ili opskurne likove i teške bolesnike) koji tvrde da je srpski jezik najstariji iz kog su se razvili drugi jezici.«

Pa nekažem ja da su se iz srpskog razvili svi ostali jezici; nego da je srpski ostao najbliži tom starom izvornom jeziku. Jer ako su ovde odkriveni najstariji znakovi na svetu (pismenost) i ako ja verujem da su Srbi autohtoni na ovim prostorima, onda ne vidim u čemu je problem?

Ako je prof. Radmilo K. Stojanović za tebe bolesnik, onda ja ne znam kakav imaš ti kriterijum. Ovaj sanskrtolog poznavao je vrlo dobro tri stara jezika, a da ne pričamo za evropske; i izučavao je sanskrit ceo svoj život i predavao ga do 90 godine. Šta tebi nije jasno?

Za Kyrios:

Ne znam za reč »šuma«, ako možeš da mi kažeš.

I o Bastarnima: ne znam da čitam ruski. Ako možeš da mi kažeš i to, šta piše tamo. Hvala

Za krinka5:

»Čak i vučedolska kultura koja je indoevropska sa nomadskog načina života ubrzo prelazi na ratarski i pokazuje drugačije kulturne odlike od indo-iranaca.«

A što nebi moglo biti obrnuto?

Nemogće . Vremenski se ne poklapa , u području pokraine Gorgan kultura indoevropljana postoji u isto vreme kad i vučedolska kultura u Podunavlju.

Pa je li moguće, da je i u srpskom nekad bilo tih reči, pa su se nadiranjem drugih plemena onda te reči izgubile? Pa kako je nastao engleski jezik? Jesam li ti več napisao šta kaže dr. Ranka Kuić?

Engleski jezik je nastao od staroengleskog koji je germanski jezik a germanski od pragermansko-slovenobaltskog. Srpski jezik je nastao od praslovenskog a ovaj od praslovenobaltskog a ovaj od pragermansko-slovenskobaltskog. Ne može unuk nastati od unuka niti unuk može biti stariji od oca, dede i pradede. I bez obzira ako se srpski jezik neznatno više sačuvao od promena u odnosu na engleski i jedan i drugi jezik su unuci a očevi dede i pradede su preminuli.
»Uz manje ili veće razlike u mišljenju većina lingvista se slažu da se latinski razvio iz keltsko-latinskoga«

A koji je to opet keltsko-latinski?
Već sam ti odgovorio; od praindoevropskog iz koga su se razvili svi ostali jezici sem anadolskih , Ima i neznatno drugačijih mišljenja ne tako bitnih za ovu raspravu.

»A što se tiče srpskog jezika kao najstarijeg na to pitanje sam već odgovorio samo da dodam da ne postoji ni jedan ozbiljan savremen autor (ovde svakako ne računam neke prevaziđene autore iz XIX ili ranijih vekova ili opskurne likove i teške bolesnike) koji tvrde da je srpski jezik najstariji iz kog su se razvili drugi jezici.«

Pa nekažem ja da su se iz srpskog razvili svi ostali jezici; nego da je srpski ostao najbliži tom starom izvornom jeziku. Jer ako su ovde odkriveni najstariji znakovi na svetu (pismenost) i ako ja verujem da su Srbi autohtoni na ovim prostorima, onda ne vidim u čemu je problem?

Najbitnije je šta ti veruješ a ne ono što jeste. Srpska kultura (ovde mislim pre svega na jezik) nije auhtotono balkanska iako ima starobalkanskih elemenata . Najpreciznije bi bilo reći da je srpska kultura mešana uz dominantni uticaj slovenske i starobalkanske kulture. Jako je proizvoljno tvrditi da je srpski jezik najbliži starom izvornom praindoevropskom (jer videli smo da je romski bliži , da ne ponavljam sve one autore koji to mesto vide za grčki , latinski ili litvanski ). Ali naročto je proizvoljno da se pismo kojim je pisan sanskrit poistoveti sa nekakvim vinčanskim pismom. Ulazak u problem porekla braminskog i devanagori pisma (nije isto što i sanskrit) , zahteva izvrsno poznavanje morfologije pisma i faza razvoja što uveliko prevazilazi mogućnosti sagovornika ovog foruma (uključujući i mene) .

Ako je prof. Radmilo K. Stojanović za tebe bolesnik, onda ja ne znam kakav imaš ti kriterijum. Ovaj sanskrtolog poznavao je vrlo dobro tri stara jezika, a da ne pričamo za evropske; i izučavao je sanskrit ceo svoj život i predavao ga do 90 godine.

Evo kako je glasila ta moja rečenica:
" A što se tiče srpskog jezika kao najstarijeg na to pitanje sam već odgovorio samo da dodam da ne postoji ni jedan ozbiljan savremen autor (ovde svakako ne računam neke prevaziđene autore iz XIX ili ranijih vekova ili opskurne likove i teške bolesnike) koji tvrde da je srpski jezik najstariji iz kog su se razvili drugi jezici."
Gde Stojanović tvrdi da su da je srpski jezik najstariji od koga su nastali drugi jezici ?
Osim toga već smo ti postavili autore koji za razliku od Stojanovića ne samo da poznaju veliki broj živih i mrtvih jezika već su izučavali i istorijski razvoj tih jezika bez čega nema pravilne procene mesta današnjih jezika , tako da Stojanovićeva ocena može biti samo lični utisak.

Šta tebi nije jasno?

Nije mi jasno kako ti koji jedva poznaješ srpski jezik (i jedva razumeš šta sam napisao) i koji preko gugl prevodioca komuniciraš samnom , možeš da iznosiš tako dalekosežne zaključke o starosti srpskog jezika ?

Poslednja izmena:
Madjar Kalaj Benijamin u »Istoriji Srba« zapisao je: »Po ispitivanjima najboljih naučnika svi slovenski narodi su se u prastaro vreme nazivali Srbi, a Sloveni i Anti bili su samo ogranci ove porodice«.
.

Kada se već baviš ogoljenom propagandom pa izvlačiš citate nezavisno od konteksta napiši nam na kojoj strani Benijaminove knjige "Istorija srpskog naroda" stoji ovaj citat ?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back