Zofr, razumi da ustvari nisi prenio ništa o čemu bismo mogli raspravljati...znači, nije u pitanju nikakva opipljiva informacija.
Moj prvi korak bi bio čim se na ovom forumu navede neka činjenica, da odem po tu knjigu i pročitam je, pogledam šta zaista piše i iznesem svoj sud, odnosno svoje zaključke. Međutim, kako niko ustvari ne zna šta si to tačno vidio, to dođe isto kao da nema ništa o čemu bi smo raspravljali.
Nemoj da se vređaš, ovo nije stvar vjerovanja ili tako nečeg, već prosto podatak - od kojih ti nisi predstavio ama baš niti jedan jedini.
Tačno tako, pogodio si problem! Upravo je to i problem supertruperu i predstavnicima tzv. 'Srpske autohtonističke škole'. Umjesto da se oni okrenu samim izvorima, oni čitaju autore od XVI do XIX stoljeća za događaje od prije i do 1.000 godina...to se zove nekritički pristup u istoriografiji.
Zato što treba nekad i 50 godina da prođe da se neko lati pisanja novih udžbenika, nažalost, a još je veći problem naći interes/pare za štampanje.
Zofr, bilo je o tome već riječi ovdje ranije, valjda si pratio diskusiju?
Otvori njenu knjigu i pogledaj 'Serbijusa' koji ona spominje gotovo na početku, u dijelu u kojem citira Plutarha!
Prvi navod od ta dva joj je tačan, s time što bi to trebalo prevoditi kao Servijus, a ne kao 'Serbijus'. A onda drugi navod...pogledaj šta piše za drugi Plutarhov navod tobožnjeg srpskog etnonima.
Ne znači da mrzimo ti ili, ali znači da mrzi ona.![]()
Обично се ради о доказима који нису лако приступачни. Отићи, наћи и проучити, то је посао за професионалца јер захтева пуно времена. Ја само преносим оно што сам чуо и видео. Наравно да бих желео да пронађем ту систематизацију керамике и сам се уверим, али шта сад, да то игноришем као да не постоји?
Како нема о чему расправљати. Ко зна колико се проширила подунавска култура? Кад год видим карту распрострањености винчанске културе, она је све рапрострањенија. Није ли ширење подунавске културе навело неке руске историчаре да тврде да је колевка Словена Балкан? Има ту много питања а мало одговора.
За друге науке не треба 50 год. Замисли када би то било у физици или медицини не би било напредка. Чак није проблем ни писаца уџбеника, има их више него што треба, али уџбеник треба да одобри неко исполитизирано тело - то је суштина, и са тим се мораш сложити.
Не само код Олге ЛП, већ и код других аутора сам наишао на тврдњу да су стари Грци глас б у страним речима често мењали својим гласом в. Тако и данас имаш западно од солуна некада град Сервиа иако на грчком написан нема слова в већ на његовом месту стоји слово бета. Можеш ли ово да објасниш?