„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Boldovano . Mislio sam na današnje Vlahe u Braničevskom okrugu, na području Homoljskih i Kučajskih planina . To je što se tiče današnjih Vlaha , inače do pre vek- vek ipo Vlaške zajednice Morlaka i Cincara su bile veće - hoću reći postojale su .
Nisam znao da danas u Bosni ima Vlaških zajednica :eek: Pomozi mi gde ih ima da li su sačuvali jezik i kulturu ?

To su tzv. Karavlasi, koje u Bosni neznalice zovu srpski Cigani... ima ih u mjestu Batković kod Bijeljine, u par sela oko Milića i Vlasenice, ima ih i negdje u Federaciji (oko Gradačca ili Gračanice)...

Inače, oni su doseljeni iz Rumunije, dakle nisu autohtoni na ovim prostorima...

Znao sam i ja da ti misliš na Vlahe istočne Srbije, ali ni oni nisu tu od prije dolaska Turaka...

Inače oko Morlaka je vrlo zamršena priča, ali moje mišljenje je da su oni Sloveni (Srbi ili Hrvati, kako hoćeš ;) )...

Е кад већ помињете Морлаке, сада ћу да вас упутим на једну Мркаљеву тезу коју на коју ми је указао Бастиани, а која се, верујем, веома лепо слаже са Славеновом тезом са прошле стране:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/316290-Vlasi

http://forum.krstarica.com/showthread.php/316290-Vlasi?p=12450754&viewfull=1#post12450754

(читајте Мркаљеве постове на 1. и 2. страни са првог линка, и пост са другог линка)

Е кад већ помињете Морлаке, сада ћу да вас упутим на једну Мркаљеву тезу коју на коју ми је указао Бастиани, а која се, верујем, веома лепо слаже са Славеновом тезом са прошле стране:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/316290-Vlasi?p=12450754&viewfull=1#post12450754

(читајте Мркаљеве постове на 1. и 2. страни са првог линка, и пост са другог линка)

Čitao sam ovo, ovo je sjajno, Mrkalj da ovo sastavi u jednu knjigu i da još malo razradi, bolje od svih Deretićevih knjiga zajedno!

To su tzv. Karavlasi, koje u Bosni neznalice zovu srpski Cigani... ima ih u mjestu Batković kod Bijeljine, u par sela oko Milića i Vlasenice, ima ih i negdje u Federaciji (oko Gradačca ili Gračanice)...

Inače, oni su doseljeni iz Rumunije, dakle nisu autohtoni na ovim prostorima...

Znao sam i ja da ti misliš na Vlahe istočne Srbije, ali ni oni nisu tu od prije dolaska Turaka...

Inače oko Morlaka je vrlo zamršena priča, ali moje mišljenje je da su oni Sloveni (Srbi ili Hrvati, kako hoćeš ;) )...

Meni je cela ta priča oko Vlaha zamršena . Recimo negde sam čitao da Morlake zovu Karavlasi (a i samo ime to označava) zbog crnog tradicionalnog odela, a ove druge Vlahe nazivaju Lacmanima. Da interesantno je da i u dinarskoj narodnoj nošnji ima morlaških elemenata - recimo crnogorska i lička kapa.

Dakle, ako se genetskim analizama dokaže da su potomci onih "pravih" Srba koji su sa patrijahom Crnojevićem u 17. vijeku izbjegli sa Kosova i Raške u Vojvodinu i Madžarsku, večinski R1a1, onda tvoja teorija pada u vodu, jer to znači, da su Vlasi I2a2 - (koji nisu iselili) sa "pravim" Srbima, u međuvremenu, putem Srpkse pravolsvane crkve slavenizirani i srbizirani, ali da nisu kao Srbi doselili na Balkan u 7 vijeku...

Ne trebaju genetske analize da se ustanovi da je "sve i svasta" inkorporisano u srpski nacion tokom stoljeca i da je romanofoni (cincarski, vlaski), bugarski, arbanaski, predslavenski, ostali plemensko-slovenski ili ini element kicma mnogih danasnjih nacija na Balkanu, ne samo Srba. Sta mislis odakle samo Macure, Mataruge i Tintori u korpusu krajisko-dalmatinskih Srba? Meni to "nase" odnosno srpsko potenciranje na etnickoj cistoci (u odnosu na druge) koje sa sobom vuce nevidjenu aroganciju pocinje opasno da smeta...
Svi su postali od Srba (Makedonci, Crnogorci, Bosnjaci, Hrvati, Bunjevci), Srbi su alfa i omega na Balkanu, svi ostali su satkani od naseg genetskog materijala, ****** materine... Iskompleksiran narod definitivno.

Nije to Mrkaljeva teza, nego jedna stara teza koja je odbacena u nauci. Mrkalj je isuvise supalj za te stvar, osim toga ne poznaje osnovnu literaturu. Nesto sam mu i sam slao u vezi sa tim (Roksandica i sl).

Nije to Mrkaljeva teza, nego jedna stara teza koja je odbacena u nauci. Mrkalj je isuvise supalj za te stvar, osim toga ne poznaje osnovnu literaturu. Nesto sam mu i sam slao u vezi sa tim (Roksandica i sl).
Е ***, појма нисам имао да су етимолошка истраживања већ ишта тим путем, први пут сам је видео пре који дан.

Ne trebaju genetske analize da se ustanovi da je "sve i svasta" inkorporisano u srpski nacion tokom stoljeca i da je romanofoni (cincarski, vlaski), bugarski, arbanaski, predslavenski, ostali plemensko-slovenski ili ini element kicma mnogih danasnjih nacija na Balkanu, ne samo Srba. Sta mislis odakle samo Macure, Mataruge i Tintori u korpusu krajisko-dalmatinskih Srba? Meni to "nase" odnosno srpsko potenciranje na etnickoj cistoci (u odnosu na druge) koje sa sobom vuce nevidjenu aroganciju pocinje opasno da smeta...
Svi su postali od Srba (Makedonci, Crnogorci, Bosnjaci, Hrvati, Bunjevci), Srbi su alfa i omega na Balkanu, svi ostali su satkani od naseg genetskog materijala, ****** materine... Iskompleksiran narod definitivno.

Onda ni Srbi nisu postali od Srba!

Naravno da su naši današnji Srbi - Južni Slaveni i da postoje lingvističke i svake druge razlike (i genetske ;) ) u odnosu na današnje Lužičke Srbe ... ipak, je prošlo najmanje 1.400 godina od njihovog razdvajanja (ako pretpostavimo da se nekad radilo o istom plemenu)...stoljetna geografska udaljenost i mješanje i asimilacija sa susjednim lokalnim pelemenima su vremenom učinili svoje i produbili razlike ...

Kuber, to je tačno, ali skoro milenijium i pol razdvojenosti nije igralo tu isuviše bitnu ulogu, već to što si naveo - srpski jezik je jasno južnoslovenski i nije istog unutar-slovenskog porijekla kao i lužičko-srpski još na osnovu srednjovjekovnih pisanih tragova. Neke sličnosti jesu postojale, ali te sličnosti su Srbe samo spajale u globalu sa ostalim Zapadnim Slovenima, a ne u tolikoj mjeri samo sa Lužičkim Srbima, kako bi neki željeli naglasiti.

Ne osporavajući činjenicu da danas (u jezičkom smislu) postoje Južni Slaveni, međutim, prije 1.400 godina, to su ipak bili samo Slaveni, koji su došli na Balkan iz dva pravca: sa sjevera koji su se naselili od Panonije, preko Karantanije do Dukje i Raške i Slaveni sa istoka koji su došli barem 2 vijeka ranije prešavši Dunav u njegovom donjem toku i naselivši se od Rumunije, preko Bugarske, Makedonije, Istočne Srbije, Albanije do samog juga Grčke...dakle, istočni i zapadni Slaveni, od kojih su vremenom, zbog izolacije od strane Rumuna, Germana i Madžara formirani južni Slaveni...

Otprilike si u pravu, da.

Interesuje me tvoje mišljenje da li su Srbi pod tim nazivom (nevezani za Lužičke Srbe)došli na Balkan, kao neko malo pleme koje se ovdje pomješalo sa drugim slavenskim i neslavenskim plemenima ili smatraš da su današnji Srbi dobili ime tek ovdje na Balkanu od strane Vizantijaca, kao njihovi robovi "Servi", kako to spominje Konstantin Porfirogenet u svome De administradno imperio, a da su se dotle zvali Rasi/Rašani ili nekako drugačije!?

Ne Kuber, Rasa je geografska oblast grada Ras, a nema ni Raškoj traga sve do razvijenog srednjeg vijeka, dok etnički naziv za Srbe nastaje još lasnije.

To je očigledno Porfirogenitova jedina jezička konstrukcija, mišljenja sam i da je južno-makedonsku Serviju povezao sa Srbima (nazvao ju je 'Serblija') i tako došao do toga da je upravo ona bila prvo mjesto koje su Srbi naselili na Hemskom poluostrvu. Porfirogenit spominje Srbe po sjeveru, među Polapskim Slovenima i iza Karpata, te nužno sam dovezuje ove ovdašnje Srbe u vezu sa njima, tvrdeći da su porijeklom od nji'. Stoga nema nikakvog smisla ništa manje što nemaju smisla ni Porfirogenitove jezičke konstrukcije što se tiču Hrvata ('Hrvat' znači po Porfirogenitu 'onaj koji ima mnogo zemljišta'), pa ni što se tiče drugih naroda (Rusa, itd...).

Porfirogenit piše da se po Srbima ropska odjeća zove 'serbule', a po njoj su pak 'cerbulijani' ljudi koji se siromašno oblače. Ja nisam neki jezički eksperz za srednjovjekovne jezike, ali mislim da je jasno da su u pitanju jezične igrarije nekog Grka koji je poznavao latinski jezik (Srblji zaista zvuči slično kao servi, ali to se svodio na mentalitet Deretića ili ovog Hrastovnika koji kao što možeš pročitati nalazi svugdje po planeti neke čudne Skite, uključiv i neku tamo fiktivnu 'rašu boju' - ako su poprimili naziv od 'servus-servi', kako je jezički moglo od toga doći do 'Srbalj-Srblji'? Svaki lingvistički ekspert će ti objasniti da to apsolutno nije moguće nikako, jer su Srbi koji su došli na Balkan očigledno sa tim imenom došli).

Uzgred, da li se 'servus' više uopšte vezuje toliko direktno za ropstvo? :think: O kojem vremenu pričamo?

Ima li kakvih radova od tog Živkovića u elektronskom obliku!?

Siguran sam da se ima, mogu se skinuti preko Megavideo-a.

Vlasi jesu došljaci (večinom) na područje Bosne i Hrvatske za vrijeme turske vlasti, ali su ipak domorodci na području Hercegovine, Raške, Crne gore, itd, dakle ipak su domorodci na Balkanu u odnosu na Slavene iz 7 vijeka...

Jesu li? U svim krajevima su se seljakali, pogotovo ako se razmotri činjenica kako su na prvom mjestu nastali.

Govoreći takve stvari nema mnogo značaja. Mogu ja napisati 'Vlasi su autohtoni u južnoj Evropi' ili slično; Hem nije neki jasno definisani politički entitet preciznih granica.

U srednjovjekovnoj srpskoj državi, dolazi do prelaznog perioda u kojem se etnička grupa i socijalni stalež maltene preklapaju, te se stoga u ponekim slučajevima 'sebri' kavljaju kao 'Srblji' (ogromno većinsko stanovništvo, etnos, imenovano kao etnička zajednica). Isti je slučaj sa Vlasima/vlasima. Dakle porijeklo je vrlo jasno - od stočarskih starosjedelaca na prostoru Srbije, prije nego što je ona nastala. Međutim, to je samo porijeklo i nije dovoljno same Vlahe proglasiti Srbima, nikako, pogotovo ako vidimo koliko je samo Vlaha poslovenjeno...

Izvini, ako sam te uvrijedio.

No problemo.

Evo, gore par postova Slaven ti je lijepo obrazložio da su Slaveni (dakle, i Srbi) i u svojoj prapostojbini uglavnom bili vrsni zemljoradnici i da nisu bili stočari...

To je suštinski tačno i zato imamo u srednjovjekovnoj srpskoj državi etnonime koji se preklapaju u nekim slučajevima sa staleškim funkcijama - Srblje za zavisne zemljoradnike, koji predstavljaju narod po svojoj ogromnoj brojnosti i porijeklu, Vlahe stočare, Latine koje bismo mogli vezati za građane (primorskih gradova), no tu se javljaju i Arbanasi, koji su definisani kao stočarska nacija i u određenim mjerama sinonimni sa Vlasima.
No, Kuber, ove kategorijen naravno ne treba u potpunosti izdefinisati kao zatvorene etničke grupe - vidimo da se Arbanasi izdvajaju iz Vlaha i Latina, sa kojima su povezani, staleški (u prvom slučaju) i po vjeri (u drugom), a sve postaje još više interesantno kada se posljednja dva naroda (takođe sa svojim 'staleškim elementima') uključuju docnije u Srbiju - Bugarima i Grcima. Srbi su sačinjavali većinsko sebarsko stanovništvo, ali ih u ogromnoj masi bilo i u vlasima, te i u građanskoj populaciji.

Ovdje je jedna činjenica vrlo bitna i nju možemo preskočiti. Vlasi su početni naziv za sve starosjedioce. Tako Srbija i Bosna tretiraju stanovništvo priorskih gradova - Romane kao Vlahe. Međutim, toga u poznom srednjem vijeku već nema. Zašto? Zato što je taj narod dobi posebni naziv, Latini, dok se Vlasi otprilike u XIII stoljeću ograničava isključivo na jednu zajednicu koja je stočarska po zanimanju i pravoslavna po vjeroispovijesti (nije latinska - kao njihovi rođaci, Latini). Upravo tako nastaje jedan novi društveni sloj 'vlaha' koji više ne označava starosjedioca, već stočara. Međutim, kako dolazi do srbizacije vlaha? Tako to se oni vezuju za zemlju postaju stocari, te netaje njihova klasna podvojenost od Srba.

Dakle, ako se genetskim analizama dokaže da su potomci onih "pravih" Srba koji su sa patrijahom Crnojevićem u 17. vijeku izbjegli sa Kosova i Raške u Vojvodinu i Madžarsku, večinski R1a1, onda tvoja teorija pada u vodu, jer to znači, da su Vlasi I2a2 - (koji nisu iselili) sa "pravim" Srbima, u međuvremenu, putem Srpkse pravolsvane crkve slavenizirani i srbizirani, ali da nisu kao Srbi doselili na Balkan u 7 vijeku...

Kuber, očigledno tebi nije poznato, ali i ti Srbi iz tzv. 'Velike seobe Srbalja' su bili nazivani Vlasima...

Kuber, to je tačno, ali skoro milenijium i pol razdvojenosti nije igralo tu isuviše bitnu ulogu, već to što si naveo - srpski jezik je jasno južnoslovenski i nije istog unutar-slovenskog porijekla kao i lužičko-srpski još na osnovu srednjovjekovnih pisanih tragova. Neke sličnosti jesu postojale, ali te sličnosti su Srbe samo spajale u globalu sa ostalim Zapadnim Slovenima, a ne u tolikoj mjeri samo sa Lužičkim Srbima, kako bi neki željeli naglasiti.

Otprilike si u pravu, da.

Ne Kuber, Rasa je geografska oblast grada Ras, a nema ni Raškoj traga sve do razvijenog srednjeg vijeka, dok etnički naziv za Srbe nastaje još lasnije.

To je očigledno Porfirogenitova jedina jezička konstrukcija, mišljenja sam i da je južno-makedonsku Serviju povezao sa Srbima (nazvao ju je 'Serblija') i tako došao do toga da je upravo ona bila prvo mjesto koje su Srbi naselili na Hemskom poluostrvu. Porfirogenit spominje Srbe po sjeveru, među Polapskim Slovenima i iza Karpata, te nužno sam dovezuje ove ovdašnje Srbe u vezu sa njima, tvrdeći da su porijeklom od nji'. Stoga nema nikakvog smisla ništa manje što nemaju smisla ni Porfirogenitove jezičke konstrukcije što se tiču Hrvata ('Hrvat' znači po Porfirogenitu 'onaj koji ima mnogo zemljišta'), pa ni što se tiče drugih naroda (Rusa, itd...).

Porfirogenit piše da se po Srbima ropska odjeća zove 'serbule', a po njoj su pak 'cerbulijani' ljudi koji se siromašno oblače. Ja nisam neki jezički eksperz za srednjovjekovne jezike, ali mislim da je jasno da su u pitanju jezične igrarije nekog Grka koji je poznavao latinski jezik (Srblji zaista zvuči slično kao servi, ali to se svodio na mentalitet Deretića ili ovog Hrastovnika koji kao što možeš pročitati nalazi svugdje po planeti neke čudne Skite, uključiv i neku tamo fiktivnu 'rašu boju' - ako su poprimili naziv od 'servus-servi', kako je jezički moglo od toga doći do 'Srbalj-Srblji'? Svaki lingvistički ekspert će ti objasniti da to apsolutno nije moguće nikako, jer su Srbi koji su došli na Balkan očigledno sa tim imenom došli).

Uzgred, da li se 'servus' više uopšte vezuje toliko direktno za ropstvo? :think: O kojem vremenu pričamo?

Siguran sam da se ima, mogu se skinuti preko Megavideo-a.

Jesu li? U svim krajevima su se seljakali, pogotovo ako se razmotri činjenica kako su na prvom mjestu nastali.

Govoreći takve stvari nema mnogo značaja. Mogu ja napisati 'Vlasi su autohtoni u južnoj Evropi' ili slično; Hem nije neki jasno definisani politički entitet preciznih granica.

U srednjovjekovnoj srpskoj državi, dolazi do prelaznog perioda u kojem se etnička grupa i socijalni stalež maltene preklapaju, te se stoga u ponekim slučajevima 'sebri' kavljaju kao 'Srblji' (ogromno većinsko stanovništvo, etnos, imenovano kao etnička zajednica). Isti je slučaj sa Vlasima/vlasima. Dakle porijeklo je vrlo jasno - od stočarskih starosjedelaca na prostoru Srbije, prije nego što je ona nastala. Međutim, to je samo porijeklo i nije dovoljno same Vlahe proglasiti Srbima, nikako, pogotovo ako vidimo koliko je samo Vlaha poslovenjeno...

No problemo.

To je suštinski tačno i zato imamo u srednjovjekovnoj srpskoj državi etnonime koji se preklapaju u nekim slučajevima sa staleškim funkcijama - Srblje za zavisne zemljoradnike, koji predstavljaju narod po svojoj ogromnoj brojnosti i porijeklu, Vlahe stočare, Latine koje bismo mogli vezati za građane (primorskih gradova), no tu se javljaju i Arbanasi, koji su definisani kao stočarska nacija i u određenim mjerama sinonimni sa Vlasima.
No, Kuber, ove kategorijen naravno ne treba u potpunosti izdefinisati kao zatvorene etničke grupe - vidimo da se Arbanasi izdvajaju iz Vlaha i Latina, sa kojima su povezani, staleški (u prvom slučaju) i po vjeri (u drugom), a sve postaje još više interesantno kada se posljednja dva naroda (takođe sa svojim 'staleškim elementima') uključuju docnije u Srbiju - Bugarima i Grcima. Srbi su sačinjavali većinsko sebarsko stanovništvo, ali ih u ogromnoj masi bilo i u vlasima, te i u građanskoj populaciji.

Ovdje je jedna činjenica vrlo bitna i nju možemo preskočiti. Vlasi su početni naziv za sve starosjedioce. Tako Srbija i Bosna tretiraju stanovništvo priorskih gradova - Romane kao Vlahe. Međutim, toga u poznom srednjem vijeku već nema. Zašto? Zato što je taj narod dobi posebni naziv, Latini, dok se Vlasi otprilike u XIII stoljeću ograničava isključivo na jednu zajednicu koja je stočarska po zanimanju i pravoslavna po vjeroispovijesti (nije latinska - kao njihovi rođaci, Latini). Upravo tako nastaje jedan novi društveni sloj 'vlaha' koji više ne označava starosjedioca, već stočara. Međutim, kako dolazi do srbizacije vlaha? Tako to se oni vezuju za zemlju postaju stocari, te netaje njihova klasna podvojenost od Srba.

Kuber, očigledno tebi nije poznato, ali i ti Srbi iz tzv. 'Velike seobe Srbalja' su bili nazivani Vlasima...

Gebelsova taktika da stalno ponavljana laz postaje istina ogleda se u metodu rada pristalica lazne BB skole. Evo peti put put postavljam Rjecnik u kojem se tvrdi da rijec RASH znaci CRVEN i da to nije nikakva imaginarna rijec.
books003.png

books003.png

RASH, rash, n.s. [rascia, Ital.] Satin. Minshw.
[corruptet probably from rush, or rogue,red An
efflorescence on the body, a breking out.

Pise ovdje: rascia = red: http://books.google.ca/books?id=iXt...esnum=4&ved=0CD8Q6AEwAzge#v=onepage&q&f=false

Moderatori mogu da me okrive pod izgovorom "spamovanja", ali sve dok ti ponavljas laz, ja cu ponavljati istinu.

Gebelsova taktika da stalno ponavljana laz postaje istina ogleda se u metodu rada pristalica lazne BB skole. Evo peti put put postavljam

И сто педесет пети пут огромну слику стављаш и у спојлер и ван спојлера што је бесмислено. Реци ми, да ли си природан таленат за ове ствари, или маестрално зајeбаваш модерацију правећи се глуп? :neutral:

Иначе, гебелсовском тактиком се једино служиш - ти. У недостатку могућности да своју личну и ауторску лаж понављаш и понављаш, почео си и сам себе да цитираш и сам себи реплицираш, јер су се дискутанти једноставно склонили од тебе.

Измишљати "рашу боју" и под старе дане лагати како се у његовом завичају црвена боја звала "рашом"... па то је доказ потпуног моралног расула.

Rjecnik u kojem se tvrdi da rijec RASH znaci CRVEN i da to nije nikakva imaginarna rijec.

Ајд што српски не разумеш ваљано и што га се не сећаш добро, да те човек и разуме. Али да језик средине у којој живиш и ствараш пола века не научиш, то је срамота.

Тамо пише да реч РЕШ (rash) значи осип на кожи и да је вероватно настала од речи RUSH, што је жбуње и коров који може изазвати осип, или од речи ROUGE ("руж", француског порекла), а која значи црвену боју.

Тако да се овде види и ко лаже и ко гебелсовски понавља своје лажи.

Који ти је ово пут да си директно ухваћен у лажи и да су томе сведоци 10-ак најактивнијих постављача на Историји? Довољно чест да искористиш оно зрнце образа, подвијеш реп и лепо одеш са овог форума на друге пдф-ове које ти приличе... Мистика, Натприродне појаве, Алтернативне науке и сл.?

Плус што за друге лајеш како су Хрвати, усташе и сл., а сам форсираш исто што и твој земљак и саплеменик Анте Старчевић:

Он је тврдио да су Срби добили име по сврабу, а ти да су добили име по шуги и чешању (енг. rash осип на кожи, итал. raschiare, чешати се). :neutral:

Kuber

Jasno je meni šta ti govoriš, ali sve dok se ne izvrši detaljna i pouzdana genetska analiza skeleta Srba i njihovih vladara od 7 vijeka, pa recimo do pada pod Turke, ne možemo ništo definitivno zaključiti...

Pa medju tim ostacima skeleta raznoraznih vladara moze da bude sve i svasta. Uzmimo na primer nemacke srednjovekovne kraljeve za koje sada znamo da su nosili haplogrupu G2a. Isto tako znamo da su G2a sa Kavkaza. Da li to znaci da su Nemci dosli sa Kavkaza? Ne znaci...

Francuski kralj Luj XVI je takodje bio nosilac G2a. Da li su Francuzi sa Kavkaza? Nisu!

I sutra da se recimo kod nekog srpskog vladara iz X veka nadje haplogrupa B, da li ce to znaciti da su Srbi zapravo Bantu crnci? E veruj mi da bi u tvom etnickom korpusu bilo i takvih koji bi to smatrali za dogmu.

Evo, gore par postova Slaven ti je lijepo obrazložio da su Slaveni (dakle, i Srbi) i u svojoj prapostojbini uglavnom bili vrsni zemljoradnici i da nisu bili stočari...

Ljudi menjaju navike u zavisnosti od okruzenja. U ta vremena medju svim narodima su postojali (kao i danas) kako stocari, tako i lovci, zemljoradnici, ribari, neradnici, pljackasi.... Slaven je isto tako objasnio da su posle toga izucili ratnicki zanat i da su dobro ratovali. Sloveni su ionako bili mnogo miroljubiviji ljudi od onih iz svog okruzenja za dugi period.

Dakle, ako se genetskim analizama dokaže da su potomci onih "pravih" Srba koji su sa patrijahom Crnojevićem u 17. vijeku izbjegli sa Kosova i Raške u Vojvodinu i Madžarsku, večinski R1a1, onda tvoja teorija pada u vodu,

Tvoj problem je u tome sto Srbe posmatras strogo u granicama AVNOJ-evske "zbilje". Da ne ulazim ovde mnogo u datelje, medju tim Srbima koje si sada spomenuo ima vise onih koji nisu etnicki Srbi vec su nastali asimilacijom. Ja o tim stvarima govorim otvoreno posto vec sada ima sasvim dovoljno podataka da se izvedu premise. Mnogo je u istocnim delovima Srbije stanovnistva koje bi se moglo smatrati za bugarsko nego za srpsko. Na to ukazuje i odsustvo I2a2 Din-S uz istovremeno prisustvo Din-N. Ocigledno da nisu najblizeg medjusobnog porekla.

jer to znači, da su Vlasi I2a2 - (koji nisu iselili) sa "pravim" Srbima, u međuvremenu, putem Srpkse pravolsvane crkve slavenizirani i srbizirani, ali da nisu kao Srbi doselili na Balkan u 7 vijeku...

Prva stvar, taj naziv Vlah bi se u istoriji ovih prostora mogao nazvati jos i - inoverac. U vas Srbe zovu Vlasima upravo zbog toga.

Druga stvar... kada se govori o genetici, moraju se postovati neka pravila. Ja razumem da ti insistiras na tome da su I2a2 M423 neslovenskog porekla. Cak mozemo teorijski da kazemo da si ti donekle u pravu posto imamo u GB pripadnike I2a2 M423 ciji je zajednicki predak rodjen nekih 1400 godina pre predka ostalih I2a2 Din. Mutacije koje gravitiraju ka I2a2 Din se srecu na geografskom prostoru na koji ukazuje strelica na onoj karti L161. Bas zbog toga (ukratko) ne postoji mogucnost da su I2a2 balkanskog porekla jer centar disperzije ostalih haplogrupa ne ukazuje na Balkan.
Na Balkanu su ziveli davni preci danasnjih I2a2 i to kako oni sa haplogrupom I*, tako i oni sa haplogrupom I2*.

Da, se razumijemo, ne odbacujem ja ni tvoju teoriju o doseljavanju I2a2 tek u sedmom vijeku, ali kako onda objasniti da nemaš nikakvih drugih gentskih tragova domorodaca pd Alpa do Prokletija, osim R1a1 i I2a2, ovo ostalo je sve beznačajno,

Nije tacno da ih nema. Imamo E1b-v13, J2, G2a, R1b. Svi oni koji se srecu kako kod Grka, tako i kod Rimljana.

nisu valjda Slaveni potamanili sve potomke autohtonog stanovništva uključujući i poromke Rimljana i Ilira!?

Ko ih je ili sta ih je potamanilo to ne znamo ali u DAI lepo pise da su te teritorije bile opustosene. Posto su tuda pre toga prosli kako Avari tako i Goti i ko zna jos ko onda je svasta moguce. Moguce ja da su harale i razne bolestine.
Uostalom, u ta vremena ne verujem da je brdoviti deo Balkana vrvio od stanovnistva.

@Slaven 777
Nisi mi odgovorio koji to autori i istorijski izvori tvrde da Luzicki Srbi se slucajno *sic! zovu Srbima i da sa Srbima sa Balkana nemaju nista zajednickog? hajde, junoso BB skole ne pravi se lud vec na sunce da konacno saznamo svi ko tvrdi da su te tlapnje istina. Rekao sam, Djordje Jankovic Srpsko pomorje, 2008 navodi Ferjanciceve falsifikate. Ti tu izuzetno vrednu knjigu nisi ni video u CG, usput, kosta 15 e i prodaje je hercegnovski muzej gde na ulazu visi srpska zastava...

@Slaven 777
Nisi mi odgovorio koji to autori i istorijski izvori tvrde da Luzicki Srbi se slucajno *sic! zovu Srbima i da sa Srbima sa Balkana nemaju nista zajednickog? hajde, junoso BB skole ne pravi se lud vec na sunce da konacno saznamo svi ko tvrdi da su te tlapnje istina. Rekao sam, Djordje Jankovic Srpsko pomorje, 2008 navodi Ferjanciceve falsifikate. Ti tu izuzetno vrednu knjigu nisi ni video u CG, usput, kosta 15 e i prodaje je hercegnovski muzej gde na ulazu visi srpska zastava...
Рекао си и слагао. Је ли сам навео где Јанковић помиње Ферјанчића? Јесам. Има ли ту онога што ти тврдиш (како Јанковић каже да је Ф. у читавим поглављима уместо Србин ставио Словен)? Нема. Докле ћеш безочно да лажеш?

@Slaven 777

E, sada znaš kako je to kada bivaš ignorisan. Nisam ti na pitanje namjerno odgovorio, zato što sam ti do ovog trenutka odgovarao na bukvalno sva, a ti si barem polovinu mojih preskočio. No, neću se praviti lud, pa kao ti tvrditi da sam ti postavio već nekoliko puta, već ću priznati da nisam to učinio kako bih te naučo lekcijom!
Inače, niti sam tvrdio da se 'slučajno' tako zovu, niti da postoji ijedan izvor koji to tvrdi. Štoviše, ne postoji niti jedan izvor koji ih povezuje sem indirektno Porfirogenitovog DAI.

Već sam ti rekao da sam tu knjigu pročitao, tako da nemoj podmetati '..nisi ni video..' jer to jednostavno nije istina. U njoj nisam nigdje vidio da to Janković tvrdi. I ne znam zašto toliko veliki značaj pripisuješ toj knjizi...pa nije to neka enciklopedija...

E, sada znaš kako je to kada bivaš ignorisan. Nisam ti na pitanje namjerno odgovorio, zato što sam ti do ovog trenutka odgovarao na bukvalno sva, a ti si barem polovinu mojih preskočio. No, neću se praviti lud, pa kao ti tvrditi da sam ti postavio već nekoliko puta, već ću priznati da nisam to učinio kako bih te naučo lekcijom!
Inače, niti sam tvrdio da se 'slučajno' tako zovu, niti da postoji ijedan izvor koji to tvrdi. Štoviše, ne postoji niti jedan izvor koji ih povezuje sem indirektno Porfirogenitovog DAI.

Već sam ti rekao da sam tu knjigu pročitao, tako da nemoj podmetati '..nisi ni video..' jer to jednostavno nije istina. U njoj nisam nigdje vidio da to Janković tvrdi. I ne znam zašto toliko veliki značaj pripisuješ toj knjizi...pa nije to neka enciklopedija...

Nisi našao? Osvežiću ti pamćenje. Dakle, navedena knjiga, str.175,176.(i na još nekim stranama. ali je ova tipična za Ferjančićevo višedecenijsko falsifikovanje). Obzirom da je diskutovana tema široka, evo malog citata:"...jer ih B.Ferjančić nije uključio (Srbe!) u svoje prevode K.Porfirogeneta o Južnim Slovenima. Reč je o arhontima u oblasti predela Kavkaza. Ovde su Srbi jasno izjednačeni sa..." Ha! Šta ćemo sad?

Poslednja izmena od moderatora:
Trt Milojka! Uzmi knjigu i čitaj nešto umesto što po ceo dan klanjaš!

Па имам књигу Ђорђа Јанковића, и у њој се нигде не помиње Ферјанчић на начин на који си ти навео. Цитирао сам ти све реченице у којима Јанковић помиње Ферјанчића, врло једноставно.
Ево оно што си у посту изнад пребацио Славену сам врло јасно цитирао. Али ти си рекао да "ФЕРЈАНЧИЋ ФАЛСИФИКУЈЕ ЧИТАВА ПОГЛАВЉА И СТАВЉА СЛОВЕНИ УМЕСТО СРБИ". ТО НИЈЕ ИСТИНА, јер ЈАНКОВИЋ ТО НИГДЕ НЕ ТВРДИ:

E, ne može tako, de su izvori koji rezolutno tvrde da se Lužički Srbi etnonacionalno razlikuju od Srba sa Balkana, deder junače ko je potpisao takvu glupost koja se, zaista 1oo i kusur godina od Ruvarca ovde besramno ponavlja, kao da je ceo srpski narod debilan! Izvore na sunce, da vidimo ko to decenijama ponavlja, bez utemeljenja da Lužičani nisu istorodni ovim balkanskim mučenicima. Ako imaš sad nešto da kažeš reci.

Ta nemojte kasti! Klot, frket! Kad se bezočno iznose laži BB škole sve je OK. ali kad se mali Đokica uhvati sa rukom u tegli džema puj pike ne važi! E, ne može tako, de su izvori koji rezolutno tvrde da se Lužički Srbi etnonacionalno razlikuju od Srba sa Balkana, deder junače ko je potpisao takvu glupost koja se, zaista 1oo i kusur godina od Ruvarca ovde besramno ponavlja, kao da je ceo srpski narod debilan! Izvore na sunce, da vidimo ko to decenijama ponavlja, bez utemeljenja da Lužičani nisu istorodni ovim balkanskim mučenicima. Ako imaš sad nešto da kažeš reci a ako nemaš, umukni zauvek!

Je l' vidiš koliko je naporno kada konstantno odbijaš da odgovoriš, ignorišeš i tvrdiš da si odgovorio a nisi, dok te sagovornik uporno moli? :eek:

Па имам књигу Ђорђа Јанковића, и у њој се нигде не помиње Ферјанчић на начин на који си ти навео. Цитирао сам ти све реченице у којима Јанковић помиње Ферјанчића, врло једноставно.
Ево оно што си у посту изнад пребацио Славену сам врло јасно цитирао. Али ти си рекао да "ФЕРЈАНЧИЋ ФАЛСИФИКУЈЕ ЧИТАВА ПОГЛАВЉА И СТАВЉА СЛОВЕНИ УМЕСТО СРБИ". ТО НИЈЕ ИСТИНА, јер ЈАНКОВИЋ ТО НИГДЕ НЕ ТВРДИ:

Citat: jer B. Ferjančić nije uključio Srbe u svoje prevode K. Porfirogeneta o Južnim Slovenima". NIJE UKLJUČIO! pa to su cela poglavlja, alo, ne pravi se blesav! Kad neko nešto isključi, a to je ovde ceo jedan narod, dominantan na balkanu, on falsifikuje! Šta je ta nakaza od profesora imala za cilj- da minorizuje Srbe! I to je uradio i dobio pohvalu CK i ostale politobanditokratije srećno nam pokopane Juge. U prevodu isključio ceo jedan narod!

Citat: jer B. Ferjančić nije uključio Srbe u svoje prevode K. Porfirogeneta o Južnim Slovenima". NIJE UKLJUČIO! pa to su cela poglavlja, alo, ne pravi se blesav!

Ти си рекао да је свуда Србе заменио Словенима. Где то Јанковић тврди? Даље чак и оно што си цитирао се односи само на спис "О церемонијама"

Ево поново цитата, читавог:
У књизи О церемо­ни­ја­ма­ цара Константина Порфирогенита, наводи се и архонт „tîn Serbotiîn tîn legomšnoun Maàra paid…a“ (Ферлуга 1970: 161-165). Овај податак је код нас остао незапажен, као и архонт „tîn Serb©n“ и архонт „tîn Krebat£dwn, ½goun tÕn legÒmenon Krebat©n“, јер их Б. Ферјанчић није укључио у своје преводе текстова Константина Порфирогенита о Јужним Словенима (1950). Реч је о архонтима области у пределима Кавказа.

Ne možeš da odgovoriš jer niko nije bio lud da napiše nešto takvo, mada se više od jednog veka to ponavljalo u svakoj srpskoj školi! Jel ti jasno kakve je BB škola štetočina?!

Supertruper, lužičko-srpski jezici (oba) i srpski jezik (oba standarda) su dva različita porijekla - ovi prvi su zapadno-slovenskog, a srpski pak južno-slovenskog. Ne znam zašto tvrdiš da niko nije bio lud da ne napiše tako nešto, kada se ovo uči još i u osnovnoj školi. Lužičko-srpskim jezicima su, naravno, mnogo srodniji češki i poljski, nego li srpski.

Uzmi npr. jednog od najvećih srpskih filologa, akademika Pavla Ivića, koji ti je za drugu polovinu XX stoljeća bio ono što je za prvu bio Aleksandar Belić.

Павле Ивић, Српски народ и његов језик (друго издање), Српска књижевна задруга, Београд 1986, 17-18.

U prvom poglavlju, Наша етничка историја и наш језик, od 17. str. Ivić piše sljedeće, počev od drugog pasusa:

Додаћемо овде да и два најпознатија словенска имена јужнословенских народа, српског и хрватског1, обележавају неке давнашње споне са Словенима на северу. Српско име сачувано је до данас код Лужичких Срба у данашњој Источној Немачкој, близу чешке и пољске границе. Међутим, оба језика Лужичких Срба, горњолужички и доњолужички, не показују никаквих специфичних језичких сличности са српско-хрватским (или са његовим српским дијалектима). Ово значи да у доба кад су Срби, у овом ширем смислу тог имена, били на окупу, још увек није била извршена дијалекатска диференцијација прасловенског језика. Уосталом, трагова српског имена има, у топонимији или у историјским изворима, и на другим странама где су Словени живели. Овакве остатке српског присуства у давнини налазимо у деловима Пољске и међу изумрлим Словенима у данашњој Немачкој, затим по Грчкој и Јегејској Македонији, па и у имену места Срб у Лици које је старије од досељења српског живља који сад обитава у том крају. Сасвим слично стоји и са хрватским именом које пратимо такође по деловима Пољске и Немачке, а уосталом и Чехословачке, а исто тако и у Грчкој. Међутим, нигде у тим земљама није се сачувало хрватско име као жив етноним (етнички назив) који би био пандан имену Лужичких Срба.

1 - Бугарско име унели су освајачи турског порекла који су у VII веку покорили Словене на истоку Балкана, да би се затим сами језички словенизирали. Име Словенци само је модификација наслеђеног општег имена Словени, док је Македонија сачувани антички назив те земље.

У спису De administrando imperio (О управљању царством) византијског цара Константина Порфирогенита из X века забележено је предање да су Срби и Хрвати дошли из закарпатских крајева после 626. године, умећући се између других Словена већ насељених на Балкану. Језичке чињенице не потврђују овај податак, бар не као околност од битнијег етноисторијског садржаја. У језику Срба и Хрвата нема севернословенских особина којима би се они издвајали међу својим јужнословенским суседима. Наравно, има доста заједничких српскохрватских посебности, али се не може доказати да су те језичке одлике донесене са севера. Највећим делом ради се о очигледним иновацијама из доцнијих епоха...

Eto. zadovoljan?

Postojao je u nauci jedan veliki jaz, jer su istoričari smatrali da su Srbi porijeklom od (predaka) Lužičkih Srba, a lingvisti su naginjali autohtonističkijim teorijama. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, stanovišta su približena i danas se ovi pomoćni rezultati komparativne lingvistike i drugih disciplina ustvari omogućavaju stvaranje jedne cjelovite slike. Nju je predstavio Tibor Živković (najveći istraživač moderne srpske istoriografije):

Т. Живковић, Јужни Словени под византијском влашћу (600-1025) (друго издање), Чигоја штампа, Београд 2007, 203.

Бела Србија и Бела Хрватска које цар помиње као прадомовину Срба и Хрвата, налазиле су се око реке Висле (Хрвати) и Лабе (Срби).945 Тачност овог царевог податке не треба никако да буде доведена у сумњу, због чињенице да франачки, и доцнији, руски и арабљански извори, такође потврђују постојање Беле Србије и Беле Хрватске.946 Невоља је у томе што су они, у језичком смислу, припадали групи Западних, а не Јужних Словена, у коју модерна славистика ставља данашње Србе и Хрвате.947 Остави ли се по страни теорија о јединству словенског језика која, иако примамљиво звучи, ипак не може да буде пресудан доказ - разлике су одувек постојале колико год биле мале - из овога следи да су Срби и Хрвати доспели међу Јужне Словене, завладали њима и баш као и Бугари, који су примили словенски језик, а дали име народу, тако су и они прихватили језик већинског становништва - тим пре што разлике тада нису биле велике - а наденули своје име племенима или родовима које су потчинили.948 Отуда, Бели Срби и балкански Срби могу да буду искључиво припадници једног племена, управо као Бели Хрвати и балкански Хрвати.947

947 - тако Ивић. Језик, 16, тврди да Срби са Лабе немају никакве везе са балканским Србима зато што не припадају јужнословенској језичкој скупини.

P. S. Nemoj mene sada napadati molim te, ako se i ne slažeš sa ovim, napadaj lingvistike i istoričare koje ja citiram, a ne mene. Niko nije perfektan.

Poslednja izmena:
"Србе латински извори називају Словенима, као штосу и Срби себе сматрали Словенима (Мијушковић1988: 68-71). У записима дубровачког, которског и ул-цињског архива, Срби су увек Словени — Sclavi; текпонекад се појављују називи као „Рашани“, „Босан-ци“, а изузетно и „Срби“. Србима то није сметало, пасу латински писари српског двора преводили Србинса Словен; цар Душан себе назива „Sclavonie Impera-tor“. А Свети Сава истиче да је превео Законоправилоса јелинског језика на светло словенског, односно„нашег“ (српског) језика, на
SVÈTî SLOVÈNîSKAGOúöZèKA
и на
SVÈTî NA[EGO úöZèKA
(
Законопра­вило,
Иловички препис).Очигледно је имао на умуда превод може просветити, спасти спознањем идруге Словене; знао је слабости Словена и Руси- је и Бугарске у превођењу књига са грчког језика.Под именом Словена Срби се спомињу у писанимизворима из 7. столећа, мада у каснијим препи-сима, као што суАнастасије Библиотекар,
ВИС
. Тако је и
СН
, написан у 10. столећу, сачувао пре-дање о насељавању Срба у време цара Ираклија.У
СН
је описано и предање о заузимању Салоне, ста- ре престонице римске Далмације, од стране Словена(1959: 10-12) или Авара (1959: 28-30), настањенихса друге стране „Дунава“, заправо Цетине. Наиме, увреме одсуства словенских ратника, Салоњани којису чували границу на „Дунаву“, опљачкали су њихо-ва станишта; потом је уследила освета Словена, којилукавством заузму Салону и опустоше је. У ВИС бе-леже се само Словени."

Djordje Jankovic je fenomalan arheologog i poznalavalac keramike ali njegove SRPSKE interpretatice i izostanak poznavanja tumacenja pisanih izvora ga je labelovalo kao sarlatana i pseudoistrazivaca. jako velika steta posto iza sebe ima jako bogata istrazivanja i dela. U poslednej vreme poceo je da promovise ideju da je Justinijan bio Srbin i da se zvao Upravda.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back