ZIGOMAR!
Zainteresovan član
- Poruka
- 428
Nisam rekao da se radi o samo jednim, već da je to najstariji poznati primjer.
U početku, ime je nastalo po djeci robova, za šta je priča o kralju Serviju Tuliju najbolji ukazatelj.
Car Galba naravno ne nosi nikakvo rimsko ime. Isto tako osobe koje se zovu Septimije zovu se zato što je to ime koje je već ustaljeno kao ime. Slobodan nije srpsko ustaljeno ime; Vladimir Jovanović je imenovao svoju djecu iz političkih razloga Slobodan i Pravda. Danas vidimo tako izmišljanje novih imena u recimo primjeru na koji Čedomir Jovanović imenuje svoju djecu.
Kada ime postane ime, ono je nevezano za svoje porijeklo, Ako ja želim da svoga sina imenujem Stevan, niti to znači da sam ga tako odlučio nazvati zato što mi je prvorođeni, ili ztao što planiram da ga okrunim nekim vjencem, niti to znači da je on hrišćanin, a da je moj drugi sin, Velimir, slovenski paganin.
Isto tako nema nikakvog smisla povezivati dobitak imena sa bilo čim osim - odluke roditelja da imenuju dijete. Car Galba ne nosi robovsko ime, on nosi ime jednog od sedam rimskih kraljeva! A kralj Servije Tulije - kome se pripisuju reforme koje su udarile temelje rimskoj državnosti - nesumnjivo je doveo do popularizacije takvoga imena; do tih razmjera da 'Servije' više nikakve veze nema sa robovskim statusom, već naprotiv postaje jedno od češćih rimskih imena.
Zigomare, kao prvo to nisu plemena, već rodovi. Kao drugo ja sam pričao isključivo o porijeklu imena Servius, koje se ne može dovesti u vezu sa Srbima, već sa ropskim porijeklom.
Pa nije riješila, loš je to bio izraz; dat je smisleniji odgovor.
Rod Servilijevaca nije nastao od kralja Servija Tulija.
* T. J. Cornell, The Beginnings of Rome - Italy and Rome from the Bronze Age to the Punic Wars (c. 1000-264 BC), Routledge History of the Ancient World, London-New York 1995, 131-2.
Kornel je profesor antičke istorije na univerzitetu u Mančesteru. On se danas može smatrati praktično najvećim stručnjakom za najraniju rimsku istoriju, a njegove studije predstavljaju do sada najsveobuvhatnije sintetičke pritupe tom periodu antike, a donose i značajan broj novih saznanja, pogotovo zahvaljujući pomoćnim istorijskim naukama, u prvom redu arheologiji:
Ми овде заборављамо да је Сервије Тулије етрурског порекла (вероватно) и да скоро ништа незнамо о њиховим језику, тако да име Сервије/Сервиус остаје мистерија (Можда је повезано са робовима а можда и није).
Преко 600 година је разлика између Сервија Тулија и прве његове биографије, чак и тада његово име бива оспоравано

The word gens is sometimes translated as "race" or "nation," meaning a people descended from a common ancestor (rather than sharing a common physical trait). It can also be translated as "clan" or "tribe", although the word tribus has a separate and distinct meaning in Roman culture. A gens could be as small as a single family, or could include hundreds of individuals.
*Највероватније је римски генс/род код нас браство*
Сервилијанци имају другу позадину, то братство је старије од самог Сервиуса Тулија (тако да пада у воду да су они узели то име зато што је било популарно због Сервија Тулија)
The Servilia gens was one of the Alban houses removed to Rome by Tullus Hostilius, and enrolled by him among the patricians. It was, consequently, one of the gentes minores. The nomen Servilius is a patronymic surname, derived from the praenomen Servius, which must have been borne by the ancestor of the gens.
______________________Tullus Hostilius (r. 673 BC – 642 BC) was the legendary third of the Kings of Rome. He succeeded Numa Pompilius, and was succeeded by Ancus Marcius. Unlike his predecessor, Tullus was known as a warlike king.
Kada ime postane ime, ono je nevezano za svoje porijeklo
Антропоними
Антропоними са основом срб:
мушка имена: Срба, Србислав, Србко, Србоје, Србољуб, Србобран
женска имена: Србијанка, Србица, Србислава
презимена: Србиновић, Србић, Србовић, Србљановић, Србљин, Србљак, Србиновски, Србуловић, Србинов, Србов, Сербов, Сербан,