„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne laze Strabon, ni vikipedija, nego se konstantno brisu toponimi i menjaju srpski i slovenski nazivi, i falsifikuju menjaju nazivi. Tako danas cela istocna Nemacka nema slovenske toponime, a nekada je cela bila sa slovenskim nazivima.
Kao sto Dimitros G. Petalas kaze u svojoj knjizi grcka drzava brise sve slovenske nazive i menja imena.
Radivoj Pesic u svojoj knjizi "Zavera Poricanja" je napravio klasifikaciju pisama.
Harald Haarmann je u svojoj literaturi uvrstio vincanski alfabet u prvu pismenost, imas i taj link sa predavanja Harmana i Vina u Srbiji, navedenu literaturu Harmana.
Ti trolujes i negiras sve dokaze i istinu, sve protiv slovenskog i srpskog.
Zasto npr. nema snimak predavanja Harmana i Vina u Srbiji, jer to je najbitnije predavanje za ceo svet, a ne samo za Srbe, prva pismenost, jedna od najznacajnijih stvari u nauci.

Ne laze Strabon, ni vikipedija, nego se konstantno brisu toponimi i menjaju srpski i slovenski nazivi, i falsifikuju menjaju nazivi. Tako danas cela istocna Nemacka nema slovenske toponime, a nekada je cela bila sa slovenskim nazivima.
Kao sto Dimitros G. Petalas kaze u svojoj knjizi grcka drzava brise sve slovenske nazive i menja imena.

Ako ne postoje nikakvi dokazi za neku tvrdnju, niti indicije da su ikada postojali a sada izgubljeni, onda je ta tvrdnja, kao što je ovde slučaj sa tobožnjim domaćim imenom Ksantosa, jedna velika laž koju neko podmeće.

Nije laz ne laze Strabon i jedino podmeces ti i tvoja kompanija.
Postoji grad Srb u Lici kod nas.
Veoma zgodno sve izbegavas na sta na mozes da odgovoris, sve sto rusi tvoje lazi i propagandu, a na mojoj strani su svi najjasniji materijalni dokazi, istina koju svako moze da vidi. Nemas objasnjenja na nebulozne klasifikacije jezika zvanicne nauke (politicke zapadne zionistike lazne), i sklanjanja i unistavanja slovenskog.
Iz starosrpskog vincanskog pisma je nastalo i latinsko i "cirilicno" azbuka i sva stara pisma evropskog i okolo u blizini evrope kruga naroda.

Poslednja izmena:
Nije laz ne laze Strabon i jedino podmeces ti i tvoja kompanija.

Ne laže Strabon, već Vikipedija laže.

Postoji grad Srb u Lici kod nas.

Grad ili reka?

NiVeoma zgodno sve izbegavas na sta na mozes da odgovoris, sve sto rusi tvoje lazi i propagandu, a na mojoj strani su svi najjasniji materijalni dokazi, istina koju svako moze da vidi. Nemas objasnjenja na nebulozne klasifikacije jezika zvanicne nauke (politicke zapadne zionistike lazne), i sklanjanja i unistavanja slovenskog.
Iz starosrpskog vincanskog pisma je nastalo i latinsko i "cirilicno" azbuka i sva stara pisma evropskog i okolo u blizini evrope kruga naroda.

Pa šta da kažem, učim od tebe. Pedeset puta te pitam nešto i sve samo izignorišeš, zašto bih traćio vreme na svaku sitnicu? Nije stvar da li nešto ruši, već je li besmisleno. Pitaš me zašto je Čarls Felous nešto pisao u prvoj polovini XIX stoleća. Otkud znam zašto je; niti sam mu čitao rad, niti me iskreno preterano interesuje da ga pročitam...zašto misliš da imam i uopšte treba da ti i odgovorim na pitanja o zastarelim tvrdnjama tamo nekih ljudi o kojima pojma ništa ni nemam???

Radivoj Pesic u svojoj knjizi "Zavera Poricanja" je napravio klasifikaciju pisama.

Zavera poricanja izašla je 1996. godine. Ako je Šan Vin sredio i objavio svoju doktorsku disertaciju još 1981. godine, kako je moguće tvrditi da je to Radivoje Pešić prvi učinio?

Uzgred, evo ti ovde i cele knjige: https://kupdf.net/download/radivoje-pe-scaron-i-263-zavera-poricanja_58e0f429dc0d601c7e8970d3_pdf

Pokaži mi gde su u toj knjizi klasifikovani i analizirani vinčanski znaci.

Harald Haarmann je u svojoj literaturi uvrstio vincanski alfabet u prvu pismenost, imas i taj link sa predavanja Harmana i Vina u Srbiji, navedenu literaturu Harmana.

Ne, to nije istina. Niti Harman, pa ni Vin, nisu tvrdili da je to alfabet. Ponoviću; otkuda ti ta tvrdnja?

Ovo je jedna od najboljih objava na ovoj temi...ubola je u suštinu.

Upravo je to najveći problem pripadnika tzv. autohtonističke škole. Zato je i često poredim sa određenim idejama naučnog rasizma iz perioda uspona nacifašističkih ideja. Tu nema prave borbe protiv načela koje se doživljavaju kao štetne po naciju; nema sistemske borbe protiv neke paradigme sa namerom da se ona zameni nekom novom. Naprotiv, sve što ima je samo puka želja da se postane kalif umesto kalifa. Kopiraju se sva načela zastarelih ideja indogermanske nauke i gumicom samo briše germanska reč, te zamenjuje srpskom ili slovenskom, odnosno uspostavlja nekakva indoslovenska ideološka prizma.

To nisu nikakvi borci protiv zapadnjačke istoriografije i njihovog imperijalizma, ili nekakve istorijske nepravde. Oni samo žale za tim što nisu oni ti koji su imperijalisti koji ugnjetavaju druge i kradu njihovu kulturnu baštinu. To se može videti i na opsesijom drevnom Vinčom manijakalnih razmera, u kojima se ona teološki obožava, uzdiže na pijedestal i predstavlja kao krunski dokaz superiornosti čoveka koji je živeo ovde, odnosno (rasne, najćešće dakle služeći se tzv. haplogrupističkim iredentizmom) inferiornosti drugih ljudskih zajednica.

Odgovorio sam ti na ovo pitanje već gomilu puta do sada. Nije Harald Harman rekao da su Vinčanci Srbi, ja nisam izrekao glupost kada sam izjavio da ne postoji školovani lingvista koji tvrdi da se natpis sa tzv. obeliska u Ksantu može dovesti u vezu sa slovenskim jezicima, Tomecoli nije ni lingvista niti istoričar, nisam Harmana nazvao nacistom (ponovi još pedeset puta to i neće postati stvarnost) i ne znam više koliko nebuloza ima toliko si ih izrekao da je prosto teško sve pohvatati. Nauči razmišljati pre nego što otkucaš nešto, a posebno ako bacaš skandallozne optužbe na tuđi račun (i nemaš ništa čime bi ih potkrepio).

Šta ti misliš o ovome što priča Radmilo Stojanović:

Srednja oblast, u koju spadaju srpski i italijanski, oni su nastali najkasnije, oni su se najkasnije odvojili od izvora. [..] Srpski još nije došao u red indoevropskih jezika kao takav. On se tek odvajao od sanskrita.

Stojanović kaže da je srpski jezik vrlo mlad, dosta mlađi od latinskog ili starogrčkog. I šta sad s tim. Je li beše EKSTRA stručnjak?

Da ne ispadne da sam ti ovde izbegao dati svoje mišljenje. O genetici ne znam skoro ništa (a primećujem i da ima previše smelih tvrdnji tu) ali reći ću ti na osnovu svih saznanja istorije, arheologije, filologije,...da polaziš od potpuno pogrešne pretpostavke. Zamišljaš nekakvu statičnost 4500 godina, a nje nije bilo, ili barem ne postoje nikakvi dokazi za tako nešto .Naprotiv, mi imamo dosta indicija da su razme značajne demografske promene nastupale...migracioni talasi, pokreti stanovništva koji nam dolaze samo u obrisima (npr. moguće poreklo ilirskog stanovništva Hercegovine, odnosno jednog njenog dela, iz Trakije, sa istočnih strana).

Definitivno najznačajniji događaj, koji je uticao na Balkansko poluostrvo skoro koliko kao proces doseljavanja Slovena, jeste bila najezda Kelta u prvoj polovini III stoleća pre naše ere. Ona je bila jedan pravi zemljotres, koji je u ogromnoj meri izmenio etnografsku sliku Balkanskog poluostrva i ostavio posredno različite uticaje na kulturu i običaje autohtonog stanovništva. Posebno onaj pojas u zaleđu, od Norika pa sve do ušća Save u Dunav. Imamo indicije o značajnim kretanjima stanovništva, krajem II milenijuma pre naše ere, koje uključuju i spuštanje dakomizijskog klina ka Dardaniji (između Ilira i Tračana). To ti samo ne znaš detalje o nekom periodu, pa zamišljaš kao da je sve statično, bez kretanja stanovništva i značajnih društvenih promena. Stvarnost je da je etnička struktura stanovništva Balkanskog poluostrva u periodu od 4.500 godina koje pominješ, prošla nekoliko puta kroz razne složene procese koji su doveli do krupnih promena. Tzv. velika Seoba naroda nije bila prva epoh značajnih kretanja ljudskih zajednica. To je bilo poznato i čak duboko u antičkoj prošlosti...seti se samo tzv. Naroda sa mora.
Ne lupaj, Kelti, Iliri, Tračani, Dačani, Skordisci, Sarmati....još je Herodot primetio da govore istim jezikom.
Pitam te da mi objasniš jednu činjenicu, a to je: pre 4700 godina (današnja slovenska) haplogrupa R1a kreće se od Rusije prema zapadu, u roku od 500 godina zaposeda sva područja na kojima se i danas nalazi. Izuzev teritorije Nemačke, Austrije, Mađarske i Rumunije ( za koje znamo kad i kako su promenili jezik) danas svi govore jednim od slovenskih jezika.
Dakle, pitanje konkretno, kojim su jezikom, koji Herodot nije razumeo, govorili?

Ne lupaj, Kelti, Iliri, Tračani, Dačani, Skordisci, Sarmati....još je Herodot primetio da govore istim jezikom.
Pitam te da mi objasniš jednu činjenicu, a to je: pre 4700 godina (današnja slovenska) haplogrupa R1a kreće se od Rusije prema zapadu, u roku od 500 godina zaposeda sva područja na kojima se i danas nalazi. Izuzev teritorije Nemačke, Austrije, Mađarske i Rumunije ( za koje znamo kad i kako su promenili jezik) danas svi govore jednim od slovenskih jezika.
Dakle, pitanje konkretno, kojim su jezikom, koji Herodot nije razumeo, govorili?

Daj, ne lupetaj. :lol: To nije istina.

Ma, to ni mogoče.
Nisam te pitao da li je istina, činjenica je i istina u svojoj suštini. Dakle, od pre 4200 godina postoje dve slovenske grane R1a. Njihova podela je mogla da usledi samo u centralnoj Evropi.

Komentar se odnosio na tvoju opasku da je, tobože, Herodot primetio kako je skoro cela Evropa govorila istim jezikom u njegovo vreme.

Nemam šta da pričam o genetici; ne razumem se u te teme.
To više nije genetika, ljudi su uspostavili istorijski ciklus dolaska naroda u Evropu koji se ne slaže sa zvaničnom istorijom za 3000 godina. Samo taj aspekt me interesuje od tebe.

Dakle, sve o čemu baljezgaš je neistinito. Jedini pomak bi bio kad bi dokazao da je ceo taj stajaći narod od nekoga naučio slovenske jezike u novom milenijumu pod pretpostavkom da su se tu već govorili germanski.

To više nije genetika, ljudi su uspostavili istorijski ciklus dolaska naroda u Evropu koji se ne slaže sa zvaničnom istorijom za 3000 godina. Samo taj aspekt me interesuje od tebe.

Dakle, sve o čemu baljezgaš je neistinito. Jedini pomak bi bio kad bi dokazao da je ceo taj stajaći narod od nekoga naučio slovenske jezike u novom milenijumu pod pretpostavkom da su se tu već govorili germanski.

Ko je to ustanovio šta, kako, gde i kada? Kakav stajaći narod?

P. S. Ostao si dužan povodom Herodota.

Ovde je dosta bilo priče, pored Srpske, o Mađarskoj i Turskoj autohtonističkoj školi. No, postavimo malo i iz Bugarske autohtonističke škole:

https://ar-ar.facebook.com/bulgaris...лгарски-може-да-прочетезасл/1370710999673678/

Skrivena istorija Bugara, naroda najstarijeg: od drevnih Bugara Vinče, minojske i mikenske civilizacije, preko Tračana i ezervskog natpisa do lažne istorije koja se falsifikuje i nameće zbog svetske zavere protiv Bugara. Gost emisije je Pavel Serafimov.

И Румуни наравно имају аутохтонистичку школу, коју називају протохронистичком. У овом клипу се говори о тајнама Ватикана укључујући доказ да је румунски језик старији од латинског и да је латински еволуирао из дачког, то јест румунског:

"autohtonizam" je zlonameran i pogresan izraz.
Srpski jezik je najveci dokaz, a drugi narodi koji su nekad govorili srpski-slovenski jezik kao Rumuni, Bugari, Madjari, Nemci, Skandinavci jesu autohtoni evropljani (na svom prostoru) genetski (i najblizi su genetski Srbima), a Srbi su i genetski i lingvisticki autohtoni.
Lepenski Vir Starcevo Vinca su stare srpske civilizacije.

"Rimljani Slovenstvujuci" Pavle Solaric.
Rimljani koji su nekad bili sloveni.
Rumuni (ukljucujuci Moldavce naravno) nemaju stare crkvene knjige na Rumunskom, govorili su srpski jezik i od srpske su genetike.
Madjari koji se sastoje od srpske , slovacke, slovenske genetike su govorili slovenskim jezikom.
Vecina Nemaca i svi skandinavci su govorili slovenskim jezikom.
Srpski slovenski jezici su organski prirodni maternji jezici starih evropljana, i najblizi srpskom je sanskrit.

И Румуни наравно имају аутохтонистичку школу, коју називају протохронистичком. У овом клипу се говори о тајнама Ватикана укључујући доказ да је румунски језик старији од латинског и да је латински еволуирао из дачког, то јест румунског:

Upoznat sam; nešto poznatiji, ali pežorativni ipak, termin, jeste dakomanija.

Sa ovim našima je malo teže; ne može čovek prosto da se opredeli šta bi bilo najbolje, da li „vinčomanija” „tribalmanija” možda.

Umesto što se ovo društvo oko Vesne Pešić slika po kafanama, restoranima i turistički šetaju, mogli bi nešto i da urade i npr. samo skrenu koju uličicu do Arheološkog muzeja i uslikaju onaj Kuićkin spomenik, za koji je Pešićkin dobar hrvatski drugar rekao da je sklonjen....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back