„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nebitno je; ono što je od značaja je da su svi stariji od 13. juna/jula 1878. godine (kao i da je u literaturi dominantan diskurs bio pitanje migracije Slovena, te da se političkim implikacijana ne može objasniti sveopšta rasprostranjenost rečenog pitanja).

Niko nije, nijedan Nemac ili neko drugi, osmislio ovu priču. Niko je nije nama nametnuo, niti političkim odlukom drugde raširio. Mi ne učimo o ovim stvarima zato što je iko u Austriji ili Nemačkoj ili uopšteno u EU tako procenio da bi trebalo, sa namerom da od Južnih Slovena napravi podstanare, od relativno nedeavno, već pričamo o verziji prošlosti ..................................................

Ма не ради се ни о завери ни о политици, него о грешци!
Због тога се само анализом записа савременика, о наводној сеоби, може доћи до решења.

Ти се дотичеш једног ГРАНДИОЗНОГ феномена који нас гуши на свим нивоима друштва.
То је феномен, јединог дозвољеног, "српског национализма", јаловог, а вашарско-забављачког.
Погубност таквог квазинационализма се види на сваком кораку.
Иначе се лако препознају по мантрама које понављају, а које су светлосним годинама удаљене од реалности.
Пошаст су, .. библијска.

Дође ми да помислим да је у питању завера ЦИЕ. :)
Међутим у питању је самоуправљачко наслеђе, које је убедило све менталне цотавце, да је њихова реч и мисао важна.
Јесте али на вашару.
Зато нам је и држава вашар са којом се свако спрда.
Волео бих да је другачије, али ...........

Poslednja izmena:
Стојанчино, ја сам прошлих неколико година више пута ставио овај научни рад са доказима и анализом, али ти си јако спор и никако да капираш:

pt4X80g.jpg

zN05qeE.jpg

Тачно је да да постоје стотине словенских топонима у Румунији, али број романских је већи. А и у Србији број романских топонима је знатан. Само што ти не знаш шта је то романски.

Можеш те пропагандистичке памфлете да окачиш мачку о реп.

Ево генетика заправо каже, обрати пажњу!

Аутосомални прорачун K12b за Србе (просек)
K12b-admixture-gotovo.jpg

Аутосомални прорачун K12b dodecad за Шиптаре са Косова (просек) https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=754.0
Atlantic_Med - 29,49%
Caucasus - 28,65%
North_European - 26,75%
Southwest_Asian - 7,79%
Gedrosia - 5,95%
Northwest_African - 0,66%
South_Asian - 0,29
Siberian - 0,18%
Southeast_Asian - 0,12%
East_Asian - 0,08
East_African - 0,01%
Sub_Saharan -0,01%

Као што можеш да видиш код Срба је на првом месту генетика северне Европе, а код Шиптара је на првом мести Атлантик-Мед, на другом Кавказ, а северна Европа тек на трећем.

Ово је просек за Шиптаре Косовара (који су Геге), а у општем шиптарском просеку и код Тоска има још мање северне генетике.

Срби су за главу виши од Шиптара, имају више људи са светлом косом и очима и за разлику од шиптара немају арменоидног уплива (који је врло чест код Шиптара).
И без аутосомалне ДНК се види да су Срби бељи од Шиптаре и више Европљани.

Poslednja izmena:
Srbi i Albanci su sva najraziličitija naroda koji se graniče. To je stav svih relevantih izvora i ljudi.

Pravi Vlah troluje i ne znam zašto se to toleriše .

Barem da daje neke pametne stvari i poglede , već on stalno ponavlja istu glupost koja jednostavno nije tačna. Pitam ja vas koja je poenta ovog pdf ako će neko kostantno da postavlja stvari koje su prevazidjene ? To je klasično trolovanje.

Ако ти ниси способан да разликујеш науку од троловања ја немам шта да ти радим.

Ja nisam sposoban?! :lol:
Razumeš li ti da tvoj organizam odbija da primi informacije koje su javne i prihvaćene, valjda iz te nesposobnisti teras u krug istu pricu.

- - - - - - - - - -

Sasvim se jasno vidi razlika izmedju sa jedne strane Srba,Hrvata I BiH muslimana u odnosu na ostale ne slovenske narode.
U prvom redu mislim na šiptare, ne mogu Madjare i Rumune da svrstam ni tamo ni ovamo obzirom da su apsorbovali ogroman broj Slovena.
Mozda ti to unosi zabunu .

Ja nisam sposoban?! :lol:
Razumeš li ti da tvoj organizam odbija da primi informacije koje su javne i prihvaćene, valjda iz te nesposobnisti teras u krug istu pricu.

- - - - - - - - - -

Sasvim se jasno vidi razlika izmedju sa jedne strane Srba,Hrvata I BiH muslimana u odnosu na ostale ne slovenske narode.
U prvom redu mislim na šiptare, ne mogu Madjare i Rumune da svrstam ni tamo ni ovamo obzirom da su apsorbovali ogroman broj Slovena.
Mozda ti to unosi zabunu .

Па што не ставиш генетски точак (genetic admixture) за Србе, Албанце и Пољаке један крај другог па да видимо која два су сличнија један другом и који трећи се највише разликује од остала два? Ја сам то већ овде урадио пре шест година. Новији подаци никако нису променили тај резултат.

Па што не ставиш генетски точак (genetic admixture) за Србе, Албанце и Пољаке један крај другог па да видимо која два су сличнија један другом и који трећи се највише разликује од остала два? Ја сам то већ овде урадио пре шест година. Новији подаци никако нису променили тај резултат.

Tebi ne vredi govoriti.
Srbi I Albanci su dva najrazličitija naroda koja se graniče.
Albanci su usisali sve i svesta u svoj etnicki korpus, oni koji su bili blize Srbima imaju osetno veći procenat severne genetike ( mada je i to malo u poredjenju sa gore navedenima), dok kod drugih preovladava mediteranski tip itd .

Ako ti je lakse evo objasnicu ti I ovako Srbi kad su dosli asimilirali su deo starosedelaca ( u tom momentu I u odnosu na njih u tom trenutku da ne širimo), deo tih starosedelaca je kasnije potpao u albanski nacionalni korpus, u ekspanziji Albanaca pod Turcima. Verovatno deo i pre toga...
Drugo, Albanijom su dugo vladali Sloveni, mahom Srbi,Bugari itd...I pored svega toga opet se brutalno razlikujemo. Da li ti je sada ista jasnije?
Ti meni dokazi da je Srbinu blizi Albanac od Hrvata I ja ti skidam kapu. To je nemoguce dokazati obzirom da su Hrvati prosli slican scenario kao i Srbi.
Dakle postoje dodirne tacke ali su one relativno minimalne.

- - - - - - - - - -

Sve ovo dovodi do toga da ti sasvim jasno znas istorijske okolnosti koje su dovele do minimalne slicnosti, ali ih koristis u propagandne svrhe da bi napravio nekakvu vezu koja je po tebi postojala pre 6/7 veka . To nije tačno i gore ti je objašnjeno .

Btw moj rodjak ima 47.6 severne genetike, on moze da namiri u tom smislu 3 pa čak I 4 Albanca;)

Ако ти ниси способан да разликујеш науку од троловања ја немам шта да ти радим.

Поставио сам горе просечну аутосомалну ДНК за Србе (K12b dodecad) и просек за Шиптаре са Косова, зар не видиш да се веома разликују поготово ако се има у виду да се ради о 2 суседна народа.

Ајде Влашко лепо признај да си поражен! :D

Ма не ради се ни о завери ни о политици, него о грешци!
Због тога се само анализом записа савременика, о наводној сеоби, може доћи до решења.

Ти се дотичеш једног ГРАНДИОЗНОГ феномена који нас гуши на свим нивоима друштва.
То је феномен, јединог дозвољеног, "српског национализма", јаловог, а вашарско-забављачког.
Погубност таквог квазинационализма се види на сваком кораку.
Иначе се лако препознају по мантрама које понављају, а које су светлосним годинама удаљене од реалности.
Пошаст су, .. библијска.

Дође ми да помислим да је у питању завера ЦИЕ. :)
Међутим у питању је самоуправљачко наслеђе, које је убедило све менталне цотавце, да је њихова реч и мисао важна.
Јесте али на вашару.
Зато нам је и држава вашар са којом се свако спрда.
Волео бих да је другачије, али ...........

Ali sve su to krenuli kao emigranti...i Deretić i Bilbija i Luković Pjanovićeva i Pešić...tradicija se nastavlja i dalje, sa Živanovićem npr.

Ne bih ja to dovodio u vezu sa samoupravljanjem. Ekspanzija njihovog uticaja dolazi tek od kad su devedesetih godina dobili podršku režima i zahvaljujući određenim uslovima koje je uvela izolacija sa sankcijama.

Ali sve su to krenuli kao emigranti...i Deretić i Bilbija i Luković Pjanovićeva i Pešić...tradicija se nastavlja i dalje, sa Živanovićem npr.

Ne bih ja to dovodio u vezu sa samoupravljanjem. Ekspanzija njihovog uticaja dolazi tek od kad su devedesetih godina dobili podršku režima i zahvaljujući određenim uslovima koje je uvela izolacija sa sankcijama.

Teško da je 90-tih išta od toga bilo oberučke prihvaćeno. Danas taj fenomen imamo u svim okolnim drzavama , samo sa jednom jedinom razlikom što je to kod njih masovno nastavni program i takvi likovi su pod plaštom vlasti.
Što me podseti da te pitam gde nestade tema o dotičnom fenomenu iz Cg ?

Tebi ne vredi govoriti.
Srbi I Albanci su dva najrazličitija naroda koja se graniče.
Albanci su usisali sve i svesta u svoj etnicki korpus, oni koji su bili blize Srbima imaju osetno veći procenat severne genetike ( mada je i to malo u poredjenju sa gore navedenima), dok kod drugih preovladava mediteranski tip itd .

Ako ti je lakse evo objasnicu ti I ovako Srbi kad su dosli asimilirali su deo starosedelaca ( u tom momentu I u odnosu na njih u tom trenutku da ne širimo), deo tih starosedelaca je kasnije potpao u albanski nacionalni korpus, u ekspanziji Albanaca pod Turcima. Verovatno deo i pre toga...
Drugo, Albanijom su dugo vladali Sloveni, mahom Srbi,Bugari itd...I pored svega toga opet se brutalno razlikujemo. Da li ti je sada ista jasnije?
Ti meni dokazi da je Srbinu blizi Albanac od Hrvata I ja ti skidam kapu. To je nemoguce dokazati obzirom da su Hrvati prosli slican scenario kao i Srbi.
Dakle postoje dodirne tacke ali su one relativno minimalne.

- - - - - - - - - -

Sve ovo dovodi do toga da ti sasvim jasno znas istorijske okolnosti koje su dovele do minimalne slicnosti, ali ih koristis u propagandne svrhe da bi napravio nekakvu vezu koja je po tebi postojala pre 6/7 veka . To nije tačno i gore ti je objašnjeno .

Btw moj rodjak ima 47.6 severne genetike, on moze da namiri u tom smislu 3 pa čak I 4 Albanca;)

Ја те упућујем да упоредиш генетске миксове Срба, па Албанаца, па Пољака, да би видео да ли су Срби сличнији Албанцима или Пољацима а ти мени одговараш да Албанци нису чисти. Е, то не иде.

Ја те упућујем да упоредиш генетске миксове Срба, па Албанаца, па Пољака, да би видео да ли су Срби сличнији Албанцима или Пољацима а ти мени одговараш да Албанци нису чисти. Е, то не иде.

Ma, jesi ti normalan? NIje retoričko pitanje :lol:

Ja tebi kažem da su Srbi "zaradili" tu minimalnu sličnost sa Albancima tek po dolasku na Balkan, i da im je sličnost u najvećoj meri proizvod drugih naroda koje su asimilirali jedni i drugi.

O kakvoj čistoti pričaš? Od a do ž sam ti pobio sve sulude gluposti koje pominješ i objasnio način na koji manipulišeš genetikom i stvaraš iluzije.

Plastično da ti objasnim ? Veza Albanaca i Srba ( kao i Albanaca i ostalih južnih Slovena) su mahom Vlasi , dakle i jedni i drugi su asimilovali solidan procenat romanizovanih stanovnika Balkana.Tu leži sva sličnost koja nastaje od 6-7 veka pa na ovamo .
Šta tu ima da nije jasno ? Konktetne veze izmedju Srba i Albanaca nema, Srbi su faktični isti narod sa Hrvatima (današnjim). Tebi definitivno genetika ili nije jača strana, ili tako manipulišeš sa njome da je to strašno.
Obzirom da gotovo svi narodi imaju neke uplive još od neolita pa to mudro koristiš, medjutim svima je jasno da to neodgovara vremenskom periodu u koji bi ti hteo to da smestiš.
Šta je glavna razlika izmedju Srba i Poljaka ? Severna genetika, koja je kod Srba i ostalih Slovena opala bitisanjem na Balkanu i ne znam šta ti tu nije jasno .Ostale komponente sadrže svi narodi u manjoj ili većoj meri, neko još od neolita ...

Poslednja izmena:

О чему ти причаш човече, као да су Албанци и Пољаци неки "чисти" и Богом дани народи, а да су Срби нека мешавина па их треба упоређивати са Албанцима и Пољацима колико су слични једнима а колико другима.

Знаш ли ти да су Албанци асимиловали Србе, Грке, Влахе, Турке, Черкезе, Роме итд.

Јужни Албанци илити Тоске су углавном албанизовани Власи са нешто српског уплива.
Њихови обичаји, музика, менталитет, начин живота па и генетика су најсличнији Власима из грчког Епира односно Цинцарима.
Музика Тоска је врло слична цинцарској музици и доста се разликује од музике Гега.

О чему ти причаш човече, као да су Албанци и Пољаци неки "чист" и Богом дан народ, а да су Срби нека мешавина па их треба упоређивати са Албанцима и Пољацима.

Знаш ли ти да су Албанци асимиловали Србе, Грке, Влахе, Турке, Черкезе, Роме итд.

Јужни Албанци илити Тоске су углавном албанизовани Власи са нешто српског уплива.
Њихови обичаји, музика, менталитет, начин живота па и генетика су најсличнији Власима из грчког Епира односно Цинцарима.
Музика Тоска из је врло слична цинцарској музици и доста се разликује од музике Гега.

Objasnio sam mu ja to sve gore :)
I ukazao na koji način on želi da manipuliše sa podatcima i tumači ih na banalno glup način.

Ja tebi kažem da su Srbi "zaradili" tu minimalnu sličnost sa Albancima tek po dolasku na Balkan, i da im je sličnost u najvećoj meri proizvod drugih naroda koje su asimilirali jedni i drugi.

O kakvoj čistoti pričaš? Od a do ž sam ti pobio sve sulude gluposti koje pominješ i objasnio način na koji manipulišeš genetikom i stvaraš iluzije.

Plastično da ti objasnim ? Veza Albanaca i Srba ( kao i Albanaca i ostalih južnih Slovena) su mahom Vlasi , dakle i jedni i drugi su asimilovali solidan procenat romanizovanih stanovnika Balkana.Tu leži sva sličnost koja nastaje od 6-7 veka pa na ovamo .
Šta tu ima da nije jasno ? Konktetne veze izmedju Srba i Albanaca nema, Srbi su faktični isti narod sa Hrvatima (današnjim). Tebi definitivno genetika ili nije jača strana, ili tako manipulišeš sa njome da je to strašno.
Obzirom da gotovo svi narodi imaju neke uplive još od neolita pa to mudro koristiš, medjutim svima je jasno da to neodgovara vremenskom periodu u koji bi ti hteo to da smestiš.
Šta je glavna razlika izmedju Srba i Poljaka ? Severna genetika, koja je kod Srba i ostalih Slovena opala bitisanjem na Balkanu i ne znam šta ti nije jasno tu .Ostale komponente sadrže svi narodi u manjoj ili većoj meri, neko još od neolita ...

Шиптари су асимиловали пуно више Влаха него Срби.
Шиптари су асимиловали Влахе са југа Балкана тј. Цинцаре и сродне им влашке групе, а Срби су асимиловали Влахе који су живели на Косову и у Црној Гори, као нешто остатака приморских Романа који заправо никад нису сматрани Власима.
Власи нису никад били један народ, него латинизирани балкански сточари разнородног порекла.

Шиптари су асимиловали пуно више Влаха него Срби.
Шиптари су асимиловали Влахе са југа Балкана тј. Цинцаре и сродне им влашке групе, а Срби су асимиловали Влахе који су живели на Косову и у Црној Гори, као нешто остатака приморских Романа који заправо никад нису сматрани Власима.
Власи нису никад били један народ, него латинизирани балкански сточари разнородног порекла.

Naravno...Nego pokušavam da mu što jednostavnije objasnim osnovnu vezu izmedju današnih južnih Slovena i u ovom slučaju Albanaca.
U prilog tome što si rekao idu i potpuno različite grane koje poseduju "Vlasi" kod Srba od onih koje srećemo kod Albanaca, medjutim on se hvata za autosomalnu genetiku .

Naravno...Nego pokušavam da mu što jednostavnije objasnim osnovnu vezu izmedju današnih južnih Slovena i u ovom slučaju Albanaca.
U prilog tome što si rekao idu i potpuno različite grane koje poseduju "Vlasi" kod Srba od onih koje srećemo kod Albanaca, medjutim on se hvata za autosomalnu genetiku .

Он не може да докаже да су Срби и Шиптари аутосомално блиски.
Горе сам поставио аутосомалну Срба и Шиптара са Косова и види се да се ради о генетски врло удаљеним популацијама. У Европи не постоји толики генетски (аутосомални) јаз између 2 суседна народа као што је између Срба и Шиптара.

Влајко је познати дугогодишњи трол и великорумунски националиста...

Извињавам се што упадам у вашу дискусију, али да скратимо причу:

@Pravi Vlah

Ево генетских миксова Срба, Албанаца и Пољака, из студије ''Standing at the Gateway to Europe - The Genetic Structure of Western Balkan Populations Based on Autosomal and Haploid Markers'').

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0105090

journal.pone.0105090.g002.jpg

Тамноплава боја представља северноевропску компоненту, светлоплава - јужноевропску, розе - кавкаску (од неолитских фармера), зелена - јужноазијска компонента, светложута - далекоисточна, тамножута - блискоисточна и браон - афричка.

Е сад, просудите сами колике су генетске разлике међу народима. Има их доста на овом графикону.

Извињавам се што упадам у вашу дискусију, али да скратимо причу:

@Pravi Vlah

Ево генетских миксова Срба, Албанаца и Пољака, из студије ''Standing at the Gateway to Europe - The Genetic Structure of Western Balkan Populations Based on Autosomal and Haploid Markers'').

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0105090

Pogledajte prilog 482946

Тамноплава боја представља северноевропску компоненту, светлоплава - јужноевропску, розе - кавкаску (од неолитских фармера), зелена - јужноазијска компонента, светложута - далекоисточна, тамножута - блискоисточна и браон - афричка.

Е сад, просудите сами колике су генетске разлике међу народима. Има их доста на овом графикону.

Ko izmeri razliku izmedju bosanskih Srba i bosanskih Hrvata svaka mu čast :hahaha:

Nego, šta sada ti nama hoćeš sa ovim da kažeš, a da ja već nisam rekao ? Šta tu tačno nije jasno ? Na stranu što sadašnja karta izgleda drugačije, i na stranu što ti postavljaš Albance sa Kosova. Srbima i ostalim južnim Slovenima se smanjio broj severne genetike bitisanjem na balkanu jel treba ja stvarno da ponavljam jbt ? Stvarno jeftina propaganda za ljude koji nemaju dva grama mozga. Plus ova karta je takoo loše uradjena, i tako netačna da je to smešno.

- - - - - - - - - -

Он не може да докаже да су Срби и Шиптари аутосомално блиски.
Горе сам поставио аутосомалну Срба и Шиптара са Косова и види се да се ради о генетски врло удаљеним популацијама. У Европи не постоји толики генетски (аутосомални) јаз између 2 суседна народа као што је између Срба и Шиптара.

Влајко је познати дугогодишњи трол и великорумунски националиста...

Klasika sa njegove strane reko bi se ...

Poslednja izmena:
nego Bošnjacima se prolilo roze po sred plavog, mora biti da je greška neka ove super tačne karte inače svaka mu čast ko se igrao bojicama :rotf:

То је радио неки клинац који везе са животом нема.
Оно што сам ја поставио су прецизна и озбиљна аутосомална генетска истраживања.

Naravno. Ovo je idiotizam u najmanju ruku .

E, stvarno se ovde svega čovek nagleda jbt :lol:

Прави Влах (Прави Куман) већ годинама труби како су јужни Словени заправо словенизирани Власи/палео-Балканци и како су генетски блиски Шиптарима и Грцима.
Исто или слично говори и Вук Горски.
То што је Влајко влашки супремиста ајде и разумем јер је човек Румун и боли га то што су две најјаче хаплогрупе код Румунма словенске I2a1b и R1a. Боли га и то што припада вештачком народу који је створен у 19-ом веку због гео-политичких интереса западних сила у односу на Русију.
Али Горски ми није јасан, човек већ годинама говори да је I2a1b влашка, илирска, палео-балканска итд. тј. да није дошла са Словенима.
Он тврди да је Словена на Балкану било само 10-15%, а староседелаца 85-90%:hahaha: Нема одговора са његове стране како је та шачица Словена словенизирала огромну већину староседелаца.
Горски игнорише чињеницу да већина носилаца I2a1b живи на истоку Европе. Међу Русима, Украјинцима и Белорусима има 14-15 милиона носилаца I2a1b, а то је пуно већи број него на Балкану.

Брале, о којим Србима ти говориш? О оном западноиранском племену са оне стране Кавказа из првог века наше ере који нису говорили словенски?

Ја говорим о данашњим Србима, то јест о свима онима који себе осећају Србима.

То није иста ствар.

Брале, о којим Србима ти говориш? О оном западноиранском племену са оне стране Кавказа из првог века наше ере који нису говорили словенски?

Ја говорим о данашњим Србима, то јест о свима онима који себе осећају Србима.

То није иста ствар.

Твоји преци су били Кумани а ти се осећаш као Влах/Румун. :hahaha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back