„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne, ne radi se o tome. Ja nista ne znam (to sam milon puta ovdje rekao), ali sam svjestan toga. U tome je stos.

Zasto si ubijedjen da su starosjedioci? Kakve izvore, dokaze ili bilo kakva saznanja imas?

Ne treba mi ni jedan izvor da su Srbi starosedeoci makar iz doba Rima, potreban mi je samo taj jedan jedini koji vi imate spis "O Narodima" koji navodno govori da nisu.
Taj spis je teska baljezgarija i smejurija. To budala ne bi napisala.

Ali evo posto ocekujes neki drugi odgovor recimo ovo:

https://sr.wikipedia.org/sr/Сербинум

Ocemo li sada i ovaj grad da proglasimo novoromanticarskim?

yCWp3BN.png

Alexander M. Schenker - The Dawn of Slavic: An Introduction to Slavic Philology, 1996, 7.

yCWp3BN.png

Alexander M. Schenker - The Dawn of Slavic: An Introduction to Slavic Philology, 1996, 7.

Ko je ovaj sampion, pogledaj ti sta mi daje kao odgovor.
Ja mu dam ime antickog grada iz vremena Rimske Imperije koji nosi ime Serbinum, koji se nalazi na svim antickim mapama i u pregrst spisa a on
mi da tekst neke knjige iz 1994. godine u kom pise kako nema pomena Slovenskih plemena ni slovenskog ili srpskog imena.
A grad stoji tu na mapi samo sto mu oci ne izbije crna tacka onako podebljana on odgovara "No slavic name mentioned"
Pa ovo je komedija. Ovo je demagogija. Ovo je vec na nivou Aleksandra Vucica.

Dalje... Kao pionir glotohronologije ( :worth: ) M. Swadesh je definitivno pokrenuo neku novu misao i pravac razvijanja ideje u ljudskom saznanju ( ne znam kako da drugačije opišem ali ... :worth: ) i to još 50ih godina kada nije bilo kompjutera. Znači, papir i olovka, pa u algoritme. Ne smijem ni da pomislim gdje bi njegov rezon stigao da je imao 4-jezgreni procesor sa 4 gb rama u to vrijeme... Modifikovana verzija glotohronologije autora u zagradi, pored ostalih, iz 2003. (Gray & Atkinson 2003) daje argument za Anatolijsku hipotezu što se ne bi svidilo podržavaocima Kurganske hipoteze.

Ne treba mi ni jedan izvor da su Srbi starosedeoci makar iz doba Rima, potreban mi je samo taj jedan jedini koji vi imate spis "O Narodima" koji navodno govori da nisu.
Taj spis je teska baljezgarija i smejurija. To budala ne bi napisala.

Jesi li siguran da je to Serbinum?

Ptolemej.jpg

Ptolemej je zivio u doba kad se grcka beta koristila za latinsko u ili v. Radi o jednoj fonetskoj karakteristici koja je zahvatila grcki jezik na pocetku nase ere.

"β is frequently used to transcribe Latin consonantal u (v)."

Gignac1aa.JPG

Francis Thomas Gignac, A Grammar of the Greek Papyri of the Roman and Byzantine Periods, Volume I, Phonology, Milano, 1976, pp. 69-69.

Ova specificnost je zahvatila grcki jezik opcenito u prvim vjekovima nase ere.

"Latin v, which was already a spirant, is always represented by β."

Leon.jpg

Harry J. Leon, The Language of the Greek Inscriptions from the Jewish Catacombs in Rome, Transactions and Proceedings of the American Philological Association, Vol. 58, 1927, p. 227.

Pogledaj latinske nazive s te iste Wikipedije: Servitium, Seruitio, Servitti.

Znacenje ondasnjeg latinskog Seruitio, Servitioum, nije se promijenilo sve do srednjeg vijeka, tj. do danas.

Servicium1.jpg

Lexicon latinitatis medii aevi Iugoslaviae, Fasciculus VI, Qu - Subarracio. Redactionis praeses: Marko Kostrencic, membra: Veljko Gortan, Zlatko Herko. Zagrabiae MCMLXXVI, Editio Instituti historici Academiae scientiarum et artium Slavorum meridionalium, 1080.

Nikakve veze taj grad nema sa Srbima. To je bila rimska postaja Servicium, nesto u vezi sa sluzbom, poslom, administrativnog ili vojnickog karaktera. Ako vec tvrdis da su tu zivjeli Srbi (Sloveni), treba da pronadjes dodatne dokaze epigraficke prirode, biljeske barem nekog pisca i sl.

Strasno je doci ovdje i procitati kako je ova balkanska teritorija od samog Stvoritelja poklonjena Srbima da iskolacenih ociju uvale svoju kitu u svaki milimetar podatne i plodne srpsko-slovenske zemlje (a ostali Sciptari, ustase-Hrvati, Madjari i Bugari, sve slovenizovami Turci, kurci i palci, dosljaci, prosijaci i bagra s koca i konopca, nemaju sta ovdje traziti) i svrse u nju ogromnim mlazovima, te da se ovaploti Slovenski Jug beskonacni. Kad mocni Ahura Mazda u buducnosti zaustavi Vrijeme, samo ce Srpski Balkan biti vjecan i nepromjenjiv. Nikakve urokljive oci nece moci to sprijeciti.

Strasno je svaki dan umarati oci i mozak dnevnom politikom, senzacionalizmom, paranoidnim konstrukcijama (Germani daljinskim kontrolisu istoriju, unistavaju izvore, kao da je tako lako falsifikovati kompletnu istoriju nekog plemena, naroda ili kulturne grupacije). Najstrasnije, citati najbolesniji sovinizam prema svim ostalim balkanskim narodima u ispoljavanju svoje, toboze, kulturne superiornosti.

Strahota, sto je ovo pogodno tlo za svakakve vrste internetskih spadala da stancaju obesmisljene traktate o visemilenijumskom prisustvu Srba na Balkanu, sve umotano u oblandu progresivnog razmisljanja. Najstrasnije, svim onim neprincipijelnostima kojima se rugaju => becko-berlinskim naucnicima (naucna nedosljednost, odustvo kritickog aparata, pogresno citiranje izvora, pretpostavke zasnovane na nekriticnom razmisljanju i nerealnim premisama, itd.), najvise samo podlijezu sto je pokazano na na ovoj ili nekoj drugoj stranici, barem stotinu puta.

Strasno je procitati trac da su Madjari 95% etnicki Sloveni, da tracki jezik nije postojao, da je Swadesh rekao da se grupa germanskih jezika izdvojila iz slovenskih... Sta je to sto tjera covjeka u ozbiljnim godinama da iz cista mira proglasi komad zemlje za nesto iskonski njegovo? Je li to totemizam, malogradjanstina, fetisizam, neko plemensko i zatucano razmisljanje iz praistorije, devetnaestovjekovna mentalna zamrznutost iliti takvo shvatanje etnija i nacija (odredjen dio ljudi, primjecujem, ispoljava taj pacenicki sablon na svim balkanskim forumima) ili patogeneza najudaljenijih dijelova mozga?

Jadno, znalci i upuceni ljudi se proglasavaju Sorosevim placenicima (Slavenov primjer), izdajnicima, drugosrbijancima, ljudima sto ne rade u srpsku korist i sl. (Zanimljivo, kad se povede rasprava o srpskoj istoriji ili neko "srpsko-hrvatsko prepucavanje, ti Sorosevi placenici ispadnu najpotkovaniji sto se tice poznavanja materije).

Страшно је коликомржње у себи имаш.

Ако се о мени ради, нити сам тврдио нити тврдим да је од памтивека Словена и Срба на Балкану.
Ја тврдим да се под именом Срби у смислу народа нико није доселио на Балкан. Да су Срби као народ настали тек после досељавања неких словенских племена.

Дакле ја не спадам у групу оних на које си изручио сву своју жуч. Ја сам само против стила и речника које ти користиш, као и још неки форумаши.
Иако се ту и тамо не слажем са Славеном, он је господин за тебе.

Све ми то смрди на комунистичку праксу, када смо у њиховим школама учили о средњевековним државама свих социјалистичких република, што је био чист фалсификат.

Данас смо сведоци писања фалсификоване историје под утицајем политике. Сваки лингвиста ће тврдити да су хрватски, бошњачки, црногорски и српски језик једн језик, али политика их третира различито
и то улази у праксу која ће једном постати део историјске науке.

Ако поново прочиташ свој први пасус, морао би да се постидети.
У другом пасусу си изнео догматски став о непогрешивости историјске науке, а стварност је супротна. Историја је најконзервативнија наука до те мере да је више не треба сматрати науком. Њом је потпуно овладала политика.

И на крају, страшно је да историју више не доживљавамо као учитељицу живота већ као лек за сопствене фрустрације.

Dalje... Kao pionir glotohronologije ( :worth: ) M. Swadesh je definitivno pokrenuo neku novu misao i pravac razvijanja ideje u ljudskom saznanju ( ne znam kako da drugačije opišem ali ... :worth: ) i to još 50ih godina kada nije bilo kompjutera. Znači, papir i olovka, pa u algoritme. Ne smijem ni da pomislim gdje bi njegov rezon stigao da je imao 4-jezgreni procesor sa 4 gb rama u to vrijeme... Modifikovana verzija glotohronologije autora u zagradi, pored ostalih, iz 2003.

Jesi li siguran da je to Serbinum?

Pogledajte prilog 410878

Ptolemej je zivio u doba kad se grcka beta koristila za latinsko u ili v. Radi o jednoj fonetskoj karakteristici koja je zahvatila grcki jezik na pocetku nase ere.

"β is frequently used to transcribe Latin consonantal u (v)."

Pogledajte prilog 410879

Francis Thomas Gignac, A Grammar of the Greek Papyri of the Roman and Byzantine Periods, Volume I, Phonology, Milano, 1976, pp. 69-69.

Ova specificnost je zahvatila grcki jezik opcenito u prvim vjekovima nase ere.

"Latin v, which was already a spirant, is always represented by β."

Pogledajte prilog 410880

Harry J. Leon, The Language of the Greek Inscriptions from the Jewish Catacombs in Rome, Transactions and Proceedings of the American Philological Association, Vol. 58, 1927, p. 227.

Pogledaj latinske nazive s te iste Wikipedije: Servitium, Seruitio, Servitti.

Znacenje ondasnjeg latinskog Seruitio, Servitioum, nije se promijenilo sve do srednjeg vijeka, tj. do danas.

Pogledajte prilog 410881

Lexicon latinitatis medii aevi Iugoslaviae, Fasciculus VI, Qu - Subarracio. Redactionis praeses: Marko Kostrencic, membra: Veljko Gortan, Zlatko Herko. Zagrabiae MCMLXXVI, Editio Instituti historici Academiae scientiarum et artium Slavorum meridionalium, 1080.

Nikakve veze taj grad nema sa Srbima. To je bila rimska postaja Servicium, nesto u vezi sa sluzbom, poslom, administrativnog ili vojnickog karaktera. Ako vec tvrdis da su tu zivjeli Srbi (Sloveni), treba da pronadjes dodatne dokaze epigraficke prirode, biljeske barem nekog pisca i sl.

Pa kako onda od Serbinum dobi Servicium? Ti poceo ko Deretic Srbi, Suebi, Svebi, Sveden, Svdjani.
Ako je po tvome onda treba da se zove Seruinum. Nesto ne vidim pomen tog grada nigdje, Seruinum. Hahaha

Pa kako onda od Serbinum dobi Servicium? Ti poceo ko Deretic Srbi, Suebi, Svebi, Sveden, Svdjani.
Ako je po tvome onda treba da se zove Seruinum. Nesto ne vidim pomen tog grada nigdje, Seruinum. Hahaha

Pogledaj rimske nazive tog grada: Servitium, Seruitio, Servitti, itd. Stavi betu umjesto v ili u, sto je normalna praksa u Ptolemejevo doba.

Можда би могао научити прво нешто о латинском и употреби словâ v и u?

Уједно, могао си макар погледати и енглеску страницу википедијскога чланка који си поставио: https://en.wikipedia.org/wiki/Serbinum

All mentioned forms of the name (including Serbinon, Serbinum, Servitium, Seruitio, Servitii, and Serbitium) refer to a single place, which is identified as present-day Gradiška.

Ko je ovaj sampion, pogledaj ti sta mi daje kao odgovor.
Ja mu dam ime antickog grada iz vremena Rimske Imperije koji nosi ime Serbinum, koji se nalazi na svim antickim mapama i u pregrst spisa a on
mi da tekst neke knjige iz 1994. godine u kom pise kako nema pomena Slovenskih plemena ni slovenskog ili srpskog imena.
A grad stoji tu na mapi samo sto mu oci ne izbije crna tacka onako podebljana on odgovara "No slavic name mentioned"
Pa ovo je komedija. Ovo je demagogija. Ovo je vec na nivou Aleksandra Vucica.

13. Brez imenu (Medun - Podgorica u CG) (antički Virsiminium, Brezimenuem)

Citat: "Antičko ime grada u današnjoj Crnoj Gori je "albansko" i glasi Brezimenuem. ":hahaha:

books

http://books.google.rs/books?id=l2JRAAAAcAAJ&pg=PA160

Grad Brez Imenu (em), odnosno savremno srpski Bez imena. Baš zvuči onako albanski. :per: Meteon (Medeon, Medun) je stari grad i tvrđava, koja se nalazi 13 km severno od Podgorice. Prvobitno je izgrađen kao tvrđava, a kasnije kao grad, između 4. i 3. veka p. n. e. Grad pominje Tit Livije (XXXIV, 23, 3, XXXII, 3) kao grad u oblasti Labeata i mesto gdje su Rimljani zarobili Karavantija i užu Gencijevu porodicu. Da je taj grad postojao na lokalitetu današnjeg Meduna, potvrđuju i značajni arhitektonski ostaci koji se na ovom lokalitetu nalaze. Na to, u određenom smislu, ukazuje i jedan mnogo kasnije pisani podatak, koji u 7 veku ne. pruža geograf iz Ravene, koji govori da se pored Burzunuma nalazi grad sa imenom Medion (211, 8-10: Iuxta Burzumon est civitas que dicitur Medione). U daljem izlaganju pokazaće se da postoji dosta razloga da se ovaj Burzumon identifikuje sa mestom Bersumnum (Virsiminium) na Pojtingerovoj tabli (Tabula Peutingeriana), odnosno sa današnjom Podgoricom. Sudeći po položaju, načinu gradnje, konstrukciji zidina, Meteon (Medun) je bio značajan ilirski grad na području Labeata
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C...B5%D0%BE%D0%BD

Na to, u određenom smislu, ukazuje i jedan mnogo kasnije pisani podatak, koji navodi u VII stoljeću n.e. geograf iz Ravene, i kaže da se pored Burzunuma nalazi grad sa imenom Medion (211, 8-10: Iuxta Burzumon est civitas que dicitur Medione). Postoji dosta razloga da se pomenuti Burzumon identifikuje sa mjestom Bersumnum (Virsiminium) na Pojtingerovoj tabli (Tabula Peutingeriana), odnosno sa današnjom Podgoricom.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Meteon

The Tabula Peutingeriana (Peutinger table, Peutinger Map) is an illustrated itinerarium (in effect, a road map) showing the cursus publicus, the road network in the Roman Empire. The original map (of which this is a unique copy) was last revised in the fourth or early fifth century.[SUP][1][/SUP]
http://en.wikipedia.org/wiki/Tabula_Peutingeriana

Tabula Peutingeriana (21,657 × 930 pixels, file size: 7.62 MB)
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...tingeriana.jpg

Poenta je da se nešto u šta si ti investirao život može posmatrati potpuno suprotno i da nema utvrđene istine u istoriografiji, već ima više održivih modela. Ko to nije shvatio (ti, IgarJ, Tandoori, Coachenko) i ovde nastupa s pozicije apsolutnih kategorija, u slučaju zadnje trojice s mnogo ličnog i mnogo ostrašćenosti, samo je na gubitku, da ne ulazim sada u to kakav utisak ostavljaju na okolinu.

A u selekciji segmenata ideološka dogma je glavni instrument?

To kod tebe. Ono što ti ne želiš da vidiš ili priznaš jeste da se sva tumačenja izvora koja uvažavaš oslanjaju na pradogmu, jednu ili više proizvoljnosti na kojoj lebdi kompletna domanirajuća paradigma.

To je bilo pitanje, jer sam tako razumio rečenicu.

Ima nekoliko istina, a metod izbora one koju želimo jeste politička potreba?

Ja uvažavam straaaašno mnogo tumačenja pojedinih izvora, mnoga od kojih su u koliziji jer postoje razlike u tumačenjima. Odbijam prihvatiti da je apsolutno svako tumačenje nešto što se oslanja na proizvoljnosti sa prikrivenom teorijom zavjere u potkrovlju.

To je bilo pitanje, jer sam tako razumio rečenicu.

Ima nekoliko istina, a metod izbora one koju želimo jeste politička potreba?

Nema selekcije. Ako je moguće više modela, onda se to tako i predstavlja. Ali, se to ne čini jer to ne bi ličilo na nauku, pa se iz esnafističke sujete bira jedan model da bi sistem izgledao plauzabilnije, a istoričar naučnije. :p

Ja uvažavam straaaašno mnogo tumačenja pojedinih izvora, mnoga od kojih su u koliziji jer postoje razlike u tumačenjima. Odbijam prihvatiti da je apsolutno svako tumačenje nešto što se oslanja na proizvoljnosti sa prikrivenom teorijom zavjere u potkrovlju.

Ček, polako sa etiketom teorije zavere. Ti ne shvataš o čemu ja govorim. A već sam o tome govorio. Govorim o tome da mnoge krupne istoriografske teme počivaju na pretpostavkama koje se ne preispituju. Na primer, o doseljavanju Slovena na Slovenski Jug ne zna se pouzdano ama baš ništa, ali se lingvistici i arheologiji ne dozvoljavaju tumačenja kojima se dovodi u pitanje odsustvo Slovena na Slovenskom Jugu pre 6. veka. Već sam nekoliko puta navodio citat Golaba koji nakon de facto dokaza da je Dunav slovenska reč rezignirano odbacuje sopstvenu argumentaciju i kaže da se to ne uklapa u dominantnu istoriografsku sliku.

Dakle, istoriografija nije nauka nego književna grana sa elementima istraživačkog novinarstva.

Страшно је коликомржње у себи имаш.

Ако се о мени ради, нити сам тврдио нити тврдим да је од памтивека Словена и Срба на Балкану.
Ја тврдим да се под именом Срби у смислу народа нико није доселио на Балкан. Да су Срби као народ настали тек после досељавања неких словенских племена.

Дакле ја не спадам у групу оних на које си изручио сву своју жуч. Ја сам само против стила и речника које ти користиш, као и још неки форумаши.
Иако се ту и тамо не слажем са Славеном, он је господин за тебе.

Све ми то смрди на комунистичку праксу, када смо у њиховим школама учили о средњевековним државама свих социјалистичких република, што је био чист фалсификат.

Данас смо сведоци писања фалсификоване историје под утицајем политике. Сваки лингвиста ће тврдити да су хрватски, бошњачки, црногорски и српски језик једн језик, али политика их третира различито
и то улази у праксу која ће једном постати део историјске науке.

Ако поново прочиташ свој први пасус, морао би да се постидети.
У другом пасусу си изнео догматски став о непогрешивости историјске науке, а стварност је супротна. Историја је најконзервативнија наука до те мере да је више не треба сматрати науком. Њом је потпуно овладала политика.

И на крају, страшно је да историју више не доживљавамо као учитељицу живота већ као лек за сопствене фрустрације.

Uopce nisi ni shvatio moj odgovor. Tebi licno nije bio upucen. Sta ima da se stidim? Ovo nije akademski simpozijum. Javljaju se dva do tri profesionalca, desetak normalnih ljudi i gomila iskompleksiranih budala.

Ček, polako sa etiketom teorije zavere.
E sad ćemo.

Narativ o doseljavanju Slovena na tobož "neslovensku" zemlju Male Evrope (tzv. "Balkana") bazira se na korišćenju svih prerogativa opštevažećeg principa "ko pre devojci" koji je ovde do daske zloupotrebljen kao osnovna povlastica prilikom formiranja diskursa te istoriografske celine. "Pu, moje."

Ona je svakako nastala u periodu u kojem su Južni Sloveni duhovno obezglavljeni krvoliptali klečeći pred osmanlijskim zulumom.

E sad ćemo.

Narativ o doseljavanju Slovena na tobož "neslovensku" zemlju Male Evrope (tzv. "Balkana") bazira se na korišćenju svih prerogativa opštevažećeg principa "ko pre devojci" koji je ovde do daske zloupotrebljen kao osnovna povlastica prilikom formiranja diskursa te istoriografske celine. "Pu, moje."

Ona je svakako nastala u periodu u kojem su Južni Sloveni duhovno obezglavljeni krvoliptali klečeći pred osmanlijskim zulumom.

Kad se dobro iseres, red je da pustis vodu.

Pogledajmo tešku bruku koja je isplivala na površinu na ovoj temi:

http://forum.krstarica.com/showthre...deo-Slovena-na-Slovenskom-Jugu-u-7-veku/page2

"Vitezovi" Slaven, Tandoori i IgarJ su mi najinteresantniji po svom učešću na Forumu, pa tako i na ovoj temi.

Tandoori i IgarJ nisu ni glasali, a Slaven je to učinio nakon tri dana snebivanja tako što je zaokružio tri opcije. Tu su pokazali ko su i koliko znaju.

Pogledajmo tešku bruku koja je isplivala na površinu na ovoj temi:

http://forum.krstarica.com/showthre...deo-Slovena-na-Slovenskom-Jugu-u-7-veku/page2

"Vitezovi" Slaven, Tandoori i IgarJ su mi najinteresantniji po svom učešću na Forumu, pa tako i na ovoj temi.

Tandoori i IgarJ nisu ni glasali, a Slaven je to učinio nakon tri dana snebivanja tako što je zaokružio tri opcije. Tu su pokazali ko su i koliko znaju.

Sta si ti pokazao svih ovih godina sem neznanja? Zasto da odgovaram na neke tvoje ankete?

- - - - - - - - - -

Dovoljnio je da ovo procitam i da vidim da imam posla s neopjevanom budalom.

http://forum.krstarica.com/entry.php/42200-Autohtonističke-crtice

Pogledaj samo te baljezgarije, dnevno-politicka preseravanja, idiotizam u obliku djecjih pjesmica, izdrkavanje protiv Germana, priznatih naucnika, idiotska tumacenja istorijskih izvora, netacne ili fantasticne interpretacije antickih izvora, netacna navodjenja srpskih srednjovjekovnih pravnih akata, etnocentricko izivljavanje, patoloski narcizam.

Poslednja izmena:
Uopce nisi ni shvatio moj odgovor. Tebi licno nije bio upucen. Sta ima da se stidim? Ovo nije akademski simpozijum. Javljaju se dva do tri profesionalca, desetak normalnih ljudi i gomila iskompleksiranih budala.

Знам ја то, али одакле ти жеља да полемишеш са будалама (како кажеш), само могу да те повуку са собом на дно.

Ја волим полемику са људима који то раде из своје главе и не крију се иза ауторитета које тумаче на свој начин.

Као што кажеш, форум није за академике већ за просечне мислеће људе.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back