Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.295
Na forumu Istorije Balkana.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
nakon 24-voročasovnog premišljanja Slaven se odlučio za 40 % plus minus 20%. Čestitamo.
Pitanje je - slažemo li se oko većine?
Mogli bismo se složiti, uslovno govoreći, argumentacije radi (u smislu, da zamislimo, radi nastavka diskusije, svjesni da to što smo hipotetički pretpostavili ne mora nužno biti tačno - jer nije dokazano).

Znači, šta?
Budući da su se dežurni uterivači reda i discipline u istoriografsko slobodoumlje oglušili o anketu, iako su nad njom do sada proveli vremena više nego ja, obaveza mi je da zaključim kako ti ljudi nemaju svoje mišljenje o koljučnom problemu o kojem svoj stav vatreno, samouvereno tj. nabeđeno, agitatorski zastupaju. Kao što sam i mislio.
Šta će se desiti sada? Sada će neki od njih (licitiram: dvojica) grupisati svoje dupe negde oko Pravog Vlaha (između 20 i 30%), tj. tačno na pola puta između tradicionalnog shvatanja i Tiborove ad hoc procene.
Ево овде. Заправо, источнословенски плус келтски гени чине заједно око 25%. Мада је легенда конфузна.Aha, samo nam još reci gdje si gledao te mape...
Ево овде. Заправо, источнословенски плус келтски гени чине заједно око 25%. Мада је легенда конфузна.
http://brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/
![]()
Ево овде. Заправо, источнословенски плус келтски гени чине заједно око 25%. Мада је легенда конфузна.
http://brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/
![]()
Pa ako prati neko forum poreklo, bar u muskoj liniji, preko 50 % smo poreklom Sloveni. Sto je za mene bilo iznenadjujuce, posto nam antropologija nije preterano slovenska, a i mozda sam malo bio i pod uticajem T. Zivkovica.
- - - - - - - - - -
Ovo je zastarelo i prevazidjeno, Srbi imaju R1a od 20 do 25 % i manje ovog E3b, jos manje keltskog R1B i tog "grckog" J, a vise "skandinavskog" I1.
Pa ako prati neko forum poreklo, bar u muskoj liniji, preko 50 % smo poreklom Sloveni. Sto je za mene bilo iznenadjujuce, posto nam antropologija nije preterano slovenska, a i mozda sam malo bio i pod uticajem T. Zivkovica.
.
Ne postoji slovenska antropologija...
A ne razumijem šta znači ovo da si bio pod uticajem Tibora Živkovića... on u svojim djelima nigdje ne govori o malom broju Slovena...
Umro je prije objavljivanja bilo kog naučnog rada na tom planu, ili možda bolje čak reći za vrijeme rada.
Tiborovo stanovište jeste minimalistička seoba; samih Slovena je po njegovom mišljenju bilo svega nekoliko postotaka cjelokupnog udjela stanovništva Balkanskog poluostrva.
Umro je prije objavljivanja bilo kog naučnog rada na tom planu, ili možda bolje čak reći za vrijeme rada.
Tiborovo stanovište jeste minimalistička seoba; samih Slovena je po njegovom mišljenju bilo svega nekoliko postotaka cjelokupnog udjela stanovništva Balkanskog poluostrva.
Dosta toga je napisao na pomenutu temu... I mislim da on to uopšte ne tvrdi. Mislim da sam čitao neke monografije i rasprave baš na temu i ne sjećam se da je tvrdio tako nešto. Niti jedan ozbiljan istoričar ne bi sebi dozvolio takva nagađanja i procjene...
Ako misliš na onu rečenicu kod Marića u emisiji, to je istrgnuto iz konteksta i po mom mišljenju on misli na malobrojne gradove u tom periodu...
Nakon citanja sazetka onog "novog" Lominog rada o slovenskom "klinu" u Banatu sredinom 3. vijeka
Дистрибуција гена је миленијални процес и много старији од данашњних етнија.A otkud onda dinarski fenotip u zapadnoj Ukrajini, Karpatima, južnoj Njemačkoj itd.?
I volio bih da vidim rezultate autosomalne DNK koji pokazuju da su današnji južni Sloveni 20% potomci starih Slovena...