„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
А, не! Храстовник опет лаже! Провали шта је урадио! :lol:

Написао је латинично Ц "C", па поред тога ћирилично "рби", па опет латинично "ja" и на исти начин намерно измешао ћириличне и латиничне карактере за "Рашка" и "Немањићи" како би направио овај јефтин трик! :lol:

Pa to sam bio i napisao na prošloj stranici...

Ne vidim kako se to može 'slučajno' dogoditi; baš me zanima ako ima neko objašnjenje (npr. arhiepiskop Hočevar mu kidnapuje kompjuter kada god treba da kuca). :D

Ma kako?

Србија, Рашка, Немањићи - 37.200 rezultata

To ti je on ubacio latinično slovo H (Х) umjesto ćiriličnog N (Н) u slučaju Nemanjića, te u druga dva slučaja stavio P (П) umjesto R (Р), upravo kako bi obmanuo.

Google pretraživanje Spbija Paška Hemanjići (kombinovanim pismima sastavljeno) zaista vodi samo ka ovom forumu.

Да, сконтао и ја сад. Ја сам био пребацио са копи-пејст оно његово "Цпбија Пашка Хемањићи", па се зезнуо, нисам одмах видео.

Probao sam latinicom Србија Рашка Немањићи i ne otvara.

Ukucao sam cirilicom Србија Рашка Немањићи i otvara :eek:

Za ovo da se latinicko C (CE) u kompjuteru razlikuje od cirilicnog C (ES), za to se nikad ne bih sjetio da imam sto zivota (osim da sam strucnjak za kompjutere kao Slaven777).

E ljudi, pa ovo je previse ako je i od kompjutera! Dakle, izvinjavam se za cenzuru. netacna vijest. Eto priznajem: za komjutere sam zaista duduk i truba, :rumenko: kao sto je Slaven duduk i truba za istoriju. :D

I hvala, Slavene777, na ovoj nauci, od tebe zaista treba cuvati kompjuter. Od sad samo post i pod hitno odjava! :ok:

Poslednja izmena:
Probao sam latinicom Србија Рашка Немањићи i ne otvara.

Ukucao sam cirilicom Србија Рашка Немањићи i otvara :eek:

Za ovo da se latinicko C (CE) u kompjuteru razlikuje od cirilicnog C (ES), za to se nikad ne bih sjetio da imam sto zivota (osim da sam strucnjak za kompjutere kao Slaven777).

E ljudi, pa ovo je previse ako je i od kompjutera! Dakle, izvinjavam se za cenzuru. netacna vijest. Eto priznajem: za komjutere sam zaista duduk i truba, :rumenko: kao sto je Slaven duduk i truba za istoriju. :D

A kako si uspio otkucati po jedno slovo latinicom, a ostatak drugim pismom? :rotf:

I hvala, Slavene777, na ovoj nauci, od tebe zaista treba cuvati kompjuter. Od sad samo post i pod hitno odjava! :ok:

Garantujem ti da se iza nick-ova Slaven777, menjam.se, krinkra2 i VoSlavu ne krije Hočevar.

Slaven777

Ne može se govoriti o Keltima u kameno doba; zapravo tek u gvozdano doba
Govorimo o etnickom supstratu iz kojega su ponikli. Naravno da nisu Kelti, mozemo da to nazivamo kako hocemo ali ajde da to nazovemo protokeltima, naprimer.

možemo uslovno govoreći raspravljati o nekom keltskom narodu; u vrijeme koje si napisao još nije bilo etnogeneze Kelta, odnosno ti si bio pisao o njihovim precima, kulturama na osnovu koje su nastali (npr. Halštat) - prvi pisani tragovi keltskog jezika su tek iz VI st. prije nove ere.

Da, pravilno

A Kelti su na Balkan i u Malu Aziju došli za vrijeme čuvene Galske najezde Istoka tokom III st. stare ere, mada su pvi kontakti bili još u IV stoljeću prije nove ere ((čuveni jedini poznati susret Aleksandra Makedonskog sa Keltima).

Znam da si ti alergican na genetiku i da to ne pratis sa paznjom ali bas u pitanjima migracija ona moze da bude od velike pomoci. Na onoj temi smo raspravljali o tom pitanju. Ukratko, keltski narodi su azijskog porekla. Etnogeneza im je ja prostoru danasnje Armenije, Turkmenije, SZ Irana.... Otuda jedna grana ide na sever a druga prema Maloj Aziji. Od ove severne su germani a od juzne Spanci i Francuzi.
Ne bi sada ovde o tome. duga je to prica.

Za vrieme galskih invazija na istok su oni prodrli u sve te istočne zemlje, uključujući čak i jednim dijelom u Egipat. Tako su i mastali maloazijski Galati.

I dalje od Egipta. Sve do kameruna i Chada.
----

A sada što se tiče famozne seobe - na internetu se može naći dosta dobrih skeniranih karata iz čuvenih atlasa, dovoljno je samo par klikova. Evo npr. ove dosta dobre koja upravo opisuje Seobu naroda:

Ovo je sa genetikom dovedeno u pitanje.

Mogu se sve strelice proučiti. Ako neko misli da je jednostavno to sve izmišljeno, a da su Kartaginjani osnovali alansko-vandalsko kraljevstvo,... :dash:

Ne mora biti sve izmisljeno ali tu postoji mnogo propustenih stvari ))))))))

Ne može se govoriti o Keltima u kameno doba; zapravo tek u gvozdano doba možemo uslovno govoreći raspravljati o nekom keltskom narodu; u vrijeme koje si napisao još nije bilo etnogeneze Kelta, odnosno ti si bio pisao o njihovim precima, kulturama na osnovu koje su nastali (npr. Halštat) - prvi pisani tragovi keltskog jezika su tek iz VI st. prije nove ere.

A Kelti su na Balkan i u Malu Aziju došli za vrijeme čuvene Galske najezde Istoka tokom III st. stare ere, mada su pvi kontakti bili još u IV stoljeću prije nove ere ((čuveni jedini poznati susret Aleksandra Makedonskog sa Keltima).

Za vrieme galskih invazija na istok su oni prodrli u sve te istočne zemlje, uključujući čak i jednim dijelom u Egipat. Tako su i mastali maloazijski Galati.

----

A sada što se tiče famozne seobe - na internetu se može naći dosta dobrih skeniranih karata iz čuvenih atlasa, dovoljno je samo par klikova. Evo npr. ove dosta dobre koja upravo opisuje Seobu naroda:

Seobe.jpg

Mogu se sve strelice proučiti. Ako neko misli da je jednostavno to sve izmišljeno, a da su Kartaginjani osnovali alansko-vandalsko kraljevstvo,... :dash:

Poreklo Kelta čak i istoriografija nije utvrdila , postoji više hipoteza a ti očigledno prihvataš autohtonističku Halštatsku.

Postoji i druga hipoteza . Dionizije iz Halikarnasa u svojoj . . . . a što bih se ja mučio da pišem , evo citata ;

Začetnik druge hipozeze je još Dionizije iz Halikarnasa koji je istočnu granicu teritorije naseljene Keltima smestio u zemlju Skita i Tračana, ukazujući time na istočnoevropsko poreklo ove etničke skupine. Shvatanje antičkog pisca prihvataju i neki savremeni naučnici, koji čak ističu da proučavanje keltske religije ukazuje da su ovi umetnici i ratnici u zapadnu Evropu stigli sa istoka, iz prostranstava južne Rusije. (izvor; http://anarheologija.blogspot.com/2011/04/kelti-ratnici-i-umetnici.html)

Ne tvrdim da tvoj stav nije tačan i da Kelti obavezno potiču iz Azije ali mi njihova izrazita indoevropska kultura ukazuje na to (da trenutno izuzmemo genetska istraživanja).

Kad se kaže da je nešto defektno onda se obično misli da je nešto pokvareno , e sad da li se može reći da su crvenokosi pokvareni zbog svoje kose - pa teško. Mada to jeste manjinska pojava nastala najverovatnije mutacijom.

U biologiji defekti uopste ne moraju da budu lose.

Naprimer sve mutacije su defekti samo je pitanje dal je to dobro ili lose ili kao u slucaju crvene kose nikom ne skodi.

U biologiji defekti uopste ne moraju da budu lose.

Naprimer sve mutacije su defekti samo je pitanje dal je to dobro ili lose ili kao u slucaju crvene kose nikom ne skodi.

Greška . U biologiji mutacije čije su posledice negativne (sa nekog opšteljudskog stanovišta ) možda možemo nazvati defektom ali nisu sve mutacije defekti.
Ako su crvenokosi defektni šta je to što ih čini takve - crvena kosa ?, Zašto je crvena kosa defektna? Odosmo s teme.

рыжие волосы = crvena kosa

Zar рыжие, рыжa ne prilici ruži (raši)?

Nije Maretic lupio napamet, no je znao o cemu prica.

Evo ovako kaze: рыжие розы = to red roses

Nema sta drugo biti, to je to! Rusko рыж je nase raš = crven

Toliko prepirke...! :dash:

Ne priliči, Maretić je pisao dobro za vreme kad je pisao, danas ne bi tako nešto rekao.

Rusko рыж, рыжий je isto kao naše riđ/riđi ...

Što se vidi iz primera sa sličnim jezičkim promenama.
U srpskom je gospođa, u ruskom госпожа.
U srpskom je krađa, u ruskom кража.
U srpskom je građanin, u ruskom горожанин.
U srpskom je međa, u ruskom межа.
itd.

Eimološki vuku poreklo od iste one protoindoevropske reči za crvenu.
h₁rewdʰ

Reč raša ne označava niti crvenu boju niti cvet ružu.
Ma šta ti razglabao.

Što se vidi iz primera sa sličnim jezičkim promenama.
U srpskom je gospođa, u ruskom госпожа.
U srpskom je krađa, u ruskom кража.
U srpskom je građanin, u ruskom горожанин.
U srpskom je međa, u ruskom межа.

Ово ме подсети на оно: Ако је судија код Хрвата судац, шта је онда курир? :lol:

Prvo... рыжий na ruskom je porpuni ekvivalent nasem ridji
rusi nemaju slovo DJ pa ga izgovaraju tako kao sto izgovaraju

рыжие розы su tada ridje ruze
a crvene ruze se kaze красные розы

inace se zna u etimologiji da naziv za crvenu boju красный dolazi od reci (kakvog li cuda) krasni. Crveni Trg se originalno zove Krasni(kao i u srpskom) Trg!!!

Problem kod Kelta, Germana i naravno Slovena je ta se i ne zna gde je pocetak indoevropskog jezika.

According to Renfrew (2003), the spread of Indo-European proceeded in the following steps:

* Around 6500 BC: Pre-Proto-Indo-European, located in Anatolia, splits into Anatolian and Archaic Proto-Indo-European, the language of those Pre-Proto-Indo-European farmers that migrate to Europe in the initial farming dispersal. Archaic Proto-Indo-European languages occur in the Balkans (Starčevo-Körös-Cris culture), in the Danube valley (Linear Pottery culture), and possibly in the Bug-Dniestr area (Eastern Linear pottery culture).
* Around 5000 BC: Archaic Proto-Indo-European splits into Northwestern Indo-European (the ancestor of Italic, Celtic, and Germanic), located in the Danube valley, Balkan Proto-Indo-European (corresponding to Gimbutas' Old European culture), and Early Steppe Proto-Indo-European (the ancestor of Tocharian).
* After 3000 BC: The Greek, Albanian, and Balto-Slavic families develop from Balkan Proto-Indo-European[citation needed], Proto-Greek speakers being already present in Greece; Proto-Indo-Iranian moves northeast into the steppe area.

http://en.wikipedia.org/wiki/Anatolian_hypothesis

Как выяснилось, полученные распределения (см. рисунок 1) уверенно указывают на возраст праиндоевропейского языка в интервале от 8 до 10 тысячелетий (точнее, от 7800 до 9800 лет с медианой распределения на 8700 лет). Именно в это время от общего ствола отделились предки хеттов -- народа, который создал в Малой Азии высокоразвитое государство, на равных соперничавшее с Вавилоном и Египтом. Метод дает вполне устойчивые результаты: независимо от того, насколько строгими выбирались топологические ограничения, отбрасывались ли из первоначального набора данных слова, помеченные в базе Дайен как сомнительные, или брался полный набор, распределение возраста ветвления представляет собой довольно узкий пик, укладывающийся во временные рамки, которые предсказывает «Анатолийская» теория, и совершенно несовместимый с «Курганской» теорией.

http://www.scientific.ru/journal/translations/vlad.html

Poslednja izmena:
Protoindoevropski balvan kad se otese postane srPski balvan iz Mokrog kod Bele Palanke.!

Hebote, za rusku rijec рыж nikad cuo nisam da danas slucajno, jer da sam znao, ne bih se ovdje nadganjao sa vama sveznalicama. Ali sam znao sa nasu rijec raš od koje je i ime Rašani.

Jos malo pa cete reci da ta rijec ni u ruskom jeziku nema blage veze sa crven. Imate li usta, jezik , glas? Izgovorite rusko рыж i cucete nase raš. To se moze svako uvjeriti, osim ako je dr. istorije komporativne gramatike rusko-srbskog jezika kao Kor i Voslavu.

Da Rusi imaju dj, oni bi ga i izgovarali i imali bi ga u pismu, te van pameti je reci da je ono ж u ruskoj rijeci рыж nase dj ,niti je ono ы nase i niti je ono rusko р nase r.

Kor postupa sa rijecima kao da su zice šargije, pa svaku dotjeruje na tacnu notu te mu рыж ne svira crveno, nego ridje! A zaboravlja da je i ridja vrsta crvene. Ridj je konj, ali nije iste boje kao ruza, ridja je zmija, ali nije iste boje kao konj. Ruza je u obicnom govoru vazda crvena, ma koje nijanse bila ta crvena boja, osim ako je u pjesmu stavljamo ili se strogo bavimo cvjecarstvom. Ima i bijelih ruza, dobro niste i za njih zapeli? I sa srbskim jezikom se ponasaju kao da je on kopile ruskog jezika, a ne stariji od ruskog.

Jeste li vi zaista dr. lingvisti slavistike ili ste sta...? Kao da u nasem jeziku nema sinonima: crven, rud, ridj, roz, ruji...i nemamo rijeci koliko nam moler moze ponuditi varijanti crvene boje.Sad vi tu mudrujete, strucnjaci za sve pod nebesima, mora biti da imate privatne avione i jahte, jer pored tolike pameti vama noge ne trebaju, vi samo letite!

Eda li ste vi veci lingvisti od Tome Maretica koji tvrdi da je raša crvena boja, a eto je u ruskom jeziku u rijeci рыж?

Da Nikola Tesla ovdje kojim slucajem pocne da pise o svojoj struci, desetine formasa tipa Kora i VOslavu bi se naslo da ga prave budalom pametujuci kako oni to bolje znaju.

Iz cega ishodi nasa rijec raša, gdje joj je izvor i odakle je u našem jeziku? Postojala i prije sanskrita, ali je tu prvi put zapisana.

books003.png

books003.png

Kad je Engleska okupirala Indiju, krenuli su engleski strucnjaci raznih struka za indijskim blagom pa su i strucnjaci za lingvistiku uhvatili da prevode Vedske spise. Sanskritsku rijec
rasya preveli su na englesku rijec blood. To je krv. Rasya je pisana engleskim, a da umjesto engleskog y stavimo nase j, sta bi bilo? Bilo bi rasja..

Hajde, junacine iz nebeskih umnih visina, izgovorite rijec rasya (rasja). I sta cujete? Cujete blago š bilo ili ne bilo potpuno jotovanje. Sa jotovanjem to je raša, krv, crvena krv. iz te rijeci nastala je i rijec rasa u znacenju rod, rodjak: Rašani, Raseni, Rasi, Rusi. Otuda i oni Rašani koje je vavilonski car Tiglat-pileser nadvladao.

http://books.google.ca/books?id=SvV...EwAA#v=onepage&q=Rasya blood sanskrit&f=false

U sanskritu nalazimo i rijec za krv rudhira,od koje je nasa rijec ruda (boja).

Pa da vidimo sta cete sad izmozgati, pobogu?

Poslednja izmena:
Pa stajalo je Zvanična ili tako nešto kada sam otvarao temu, ali onda ju je neko promijenio...

Luković-Pjanovićka je još ekstremnija od Deretića u svom posrbljavanju svega živoga i neživota; kako je onda možeš svrstati u isti koš zajedno sa Milanovićem, koji tvrdi da su Srbi došli na Balkansko poluostrvo u IV stoljeću? :think:

P. S. Milanović nije istoričar...

Pod broj jedan, Istorija Gota nije izvor - to je literatura. Pod broj dva, ta 'ne-BBovska' knjiga piše o Vandalima kao o Germanima, a evo ti i šta piše o Slovenima, Antima i Venetima:

books

Ako pročitaš samo djelo, vidio bi da je 'kompletno BBovsko'! :rtfm:

Kao prvo, kako možeš tvrditi da je zvanična istoriografija monolitičan blok, ne raznaznajući istorijske škole i nebrojena neslaganja koja postoje od Škotske do Grčke? :confused:

Kao drugo, kakva je to originalna škola srpska? Ko su njeni predstavnici? :think: I na koji način ju je to Ruvarac pokušao demontirati?

Supertruper, mogao bi i ti da bolje pratiš moje!

Da li si čitao OLP? Ona doista ne posrbljava sve što stigne. Njeno pisanije pre ukazuje na one kontroverze u srpskoj istoriji koje bi valjalo ponovo istražiti. Milanović ne tvrdi da su Srbi došli u IV veku već da su na balkanski prostor prvo došle od Sarmata Singe, potom Jazige i Anti te Alani zvani Serboi. Sloveni dolaze u najvećem broju sa Avarima. Kad dolaze Jazige i Anti oni tu zatiču mešavinu plemena znanu u istoriji kao Iliri i Tribali. Oni su mešavina, ostaci Singa, Tračana i Trako-Skita, dakle neka vrsta sarmatsko- skitskog supstrata. Zbog toga i nema borbi među njima jer su svi srodni, na određen način. Milanović je naš najobrazovaniji istoričar, strukturalni antropolog, napisao je i izvrsnu knjigu Mit magija i religija na osnovu koje se može steći uvid u njegovo znanje. On nije fah- idiot kao većina naših istoričara.
Zaista moraš moje postove čitati pažljivije jer ja nigde ne tvrdim da je svetska istoriografija monolitan blok već samo ona u produkciji BB škole. BB škola je izrazito antisrpska i po tome je prepoznatljiva i, monolitna je! recimo ferjančić i radić se slažu u svim antisrpskim istorijskim diskursima i uhvaćeni su par puta u teškim falsifikatima.
Ponavljaš pitanja na koja sam odgovorio. Tu vrstu doskočica prepuštam onima koji hoće i vole da se njima bave. U svakom slučaju sam jasan i rezolutan u svojim postovima. Sieg Heil! (ovo je uobičajen pozdrav među BBovcima; uz to ide i drugi drang nacht osten, od BBovaca prećutana ideološka potka njihovog pisanija istorije pretvorene u antisrpsku histeriju.

Zar рыжие, рыжa ne prilici ruži (raši)?

Nije Maretic lupio napamet, no je znao o cemu prica.

Toliko prepirke...! :dash:

Obzirom da ne mogu odbraniti BB školu i njene korifeje, ostaje im da se hvataju i sitničare kao stare babe!

Da li si čitao OLP? Ona doista ne posrbljava sve što stigne. Njeno pisanije pre ukazuje na one kontroverze u srpskoj istoriji koje bi valjalo ponovo istražiti. Milanović ne tvrdi da su Srbi došli u IV veku već da su na balkanski prostor prvo došle od Sarmata Singe, potom Jazige i Anti te Alani zvani Serboi. Sloveni dolaze u najvećem broju sa Avarima. Kad dolaze Jazige i Anti oni tu zatiču mešavinu plemena znanu u istoriji kao Iliri i Tribali. Oni su mešavina, ostaci Singa, Tračana i Trako-Skita, dakle neka vrsta sarmatsko- skitskog supstrata. Zbog toga i nema borbi među njima jer su svi srodni, na određen način. Milanović je naš najobrazovaniji istoričar, strukturalni antropolog, napisao je i izvrsnu knjigu Mit magija i religija na osnovu koje se može steći uvid u njegovo znanje. On nije fah- idiot kao većina naših istoričara.
Zaista moraš moje postove čitati pažljivije jer ja nigde ne tvrdim da je svetska istoriografija monolitan blok već samo ona u produkciji BB škole. BB škola je izrazito antisrpska i po tome je prepoznatljiva i, monolitna je! recimo ferjančić i radić se slažu u svim antisrpskim istorijskim diskursima i uhvaćeni su par puta u teškim falsifikatima.
Ponavljaš pitanja na koja sam odgovorio. Tu vrstu doskočica prepuštam onima koji hoće i vole da se njima bave. U svakom slučaju sam jasan i rezolutan u svojim postovima. Sieg Heil! (ovo je uobičajen pozdrav među BBovcima; uz to ide i drugi drang nacht osten, od BBovaca prećutana ideološka potka njihovog pisanija istorije pretvorene u antisrpsku histeriju.

Какво то образовање има Миланавоић? И у каквим су то фалсификатима увхаћени Радић и Ферјанчић?

Pa da vidimo sta cete sad izmozgati, pobogu?

Nećemo ništa izmozgati, još uvijek čekamo da daš primjer riječi raša u značenju ruže u skotskom jeziku, da obrazložiš vezu između piktskog i skotskog i da nam svima kažeš šta bi sa onim tvojim obećanjem:

PS Ko nadje prevod (znacenje) "engleske" rijeci RASHES , nek se prvi javi da opovrgne moje tvrdnje i ja odoh sa foruma porazen.

GREEN GROW THE RASHES OH!

I šta bi sa tim? :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back