„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro, a sta su Hrvati?

Hrvata i nema nešto puno u vizantijskim izvorima...oni zauzimaju periferno mjesto, svakako u poređenju sa njihovim istočnim susjedima. U vrlo malo podataka nalazimo ih baš mahom kao Hrvate, u ranijim izvorima. Mislim da nema nekih ukazatelja da bismo mogli reći kako su imali neke posebne tipizovane nazive kao što je to bio slučaj sa Srbima, Bugarima i drugima.

Зонара не поистовећује Србе са Дачанима већ са Трибалима и то захваљујући томе што следи Скилицу када говори о Стефану Војиславу.
Погледај уосталом:
Никола Радојчић, Како су називали Србе и Хрвате византински историци XI и XII века Јован Скилица, Никифор Вриеније и Јован Зонара, Гласник Скопског научног друштва 11 (1926), стр. 1-13.
https://www.scribd.com/doc/255350165/Radojčić-Skilica-Vrijenije-Zonara

Византијски извори за историју народа Југославија, Том 3, Београд 1966.
https://www.scribd.com/doc/25116387...-Југославија-Том-3-САНУ-Византолошки-Институт

Биће да си ти заменио Зонару (12. век) са српском редакцијом Зонарине историје која се појавила у време владавине Стефана Душана.

Одломке из ове српске редакције Зонаре објавио је руски слависта Владимир Васиљевич Качановски још 1882. у Споменику ЈАЗУ (најстарији рукопис који је Качановском имао на располагању био је из 15. века).
http://dizbi.hazu.hr/?documentIndex=1&docid=8420

Ево овде Зонариног грчког текста о Трајановом рату против Дачана (стр. 65-66), не видим да се спомињу Срби, Србљи или већ.
https://archive.org/stream/ioannoutouzonara03zonauoft#page/66/mode/2up

Биће да је то, уз одређена скраћења која се могу приметити, била интервенција наших редактора у 14-15. веку.

Hvala za pojašnjenje.
Onda je ovo samo još jedan od srpskih izvora koji odslikava stanovnište srednjevekovnih Srba o svom poreklu.
Ovo daje na značaju Karlovačkom rodoslovu, Opštem listu Pećke patrijašije, Zgrebačkom rodoslovu...
Neopravdano potcenjujemo srpsku srednjevekovnu bibliografiju. Ona se meri desetinama hiljada knjiga.
Izrada knjiga je bila previše skupa, da bi neko tek tako pisao šta mu padne na pamet.

Srbi su, u rimsku provinciju Dalmaciju došli, ne iz nekih mitskih dalekih prostora sa Severa, već iz rimskih provincija Panonija i Dakija.
I nisu Srbe prvo nazvali Tribalima već najverovatnije Dukljane. Osim toga Srbe su kadkad nazivali i Mizima i Dalmatima a i Bugare su ponekad nazvali Tribalima.
Hoćeš da kažeš da Dukljani nisu Sbi.
Neki izvori pominju i Srbe i Tribale, izgleda da je u ovom slučaju Trbal širi etnonim, za neku slovensku grupu ili Slovene uopšte.
O tome i pričam.
kakve veze ima Duklja sa antičkom Tribalijom?
Osim ako je reč o poreklu stanovništva.
Pa kako bre nije jasna. Pa ako se govori o nečijem radu, onda se mora poznavati što je ta osoba tvrdila, kakvi su njegovi stavovi i naučna metodologija. Na ovaj način zapravo dokazuješ ono što sam odavno tvrdio - da se vi koji se pozivate na Šafarika u slučaju srpskog toponima koristite samo izvlačenjem iz konteksa, oslanjajući se na pojedine ŠAfarikove riječi, bez kritičkog pristupa njegovoj djelatnosti kao cjelini.
Šafarik je ako se ne varam Slovenima vidio baš autohtone krajeven na Balkanskom poluostrvu i trudio se to određenim argumentima objasniti. U tom smjeru je i njegovo povezivanje Tribala sa Srbima, koje pretpostavljam da konstituiše samo jedan omanji segment te cijele argumentacije. Mislim da je na sličnim stanovištima bio i Dobrovski.

Uostalom, u vrijem dok su Šafarik i savremenici radili, nije se gledalo na Tribale kao na posebnu etničku skupinu kao danas. Svrstavali su se ili pod Ilire ili Tračane, tako da kada govorimo o kontekstu stanovišta slavista ranog XIX stoljeća, moramo imati i to na umu (nebitno je što se danas smatra u tom svjetlu).

Govorim vrlo konkretno o pričici o ilirskom porijeklu Slovena. To je Janković direktno preuzeo od stare slavističke škole, nekritički. On to i sam kaže, da vjeruje tome i to jasno razdvaja od svog naučnog rada. Nikakva arheološka istraživanja nije upotrebljavao u kontekstu te priče.

Ko? Imena?
Mislim da ti nisi pročitao Šafarika.

Već sam citirao Olega Trubačeva koji ga naziva velikanom slavistike.
Sada je održana Srpsko - ruska arheološka konferencija, dato za pravo radovima Đorđa Jankoviće o prisustvu Slovena u Banatu pre Seobe naroda.

Poslednja izmena:
Hoćeš da kažeš da Dukljani nisu Sbi.

Tu primedbu iznesi piscu , jer da je mislio da jesu postojalo bi to ili.

Neki izvori pominju i Srbe i Tribale, izgleda da je u ovom slučaju Trbal širi etnonim, za neku slovensku grupu ili Slovene uopšte.
O tome i pričam.

Nemamo nikakve naznake da su konkretni Tribali širi etnonim od Srba pošto nabrajanje statusno ne izdvaja Tribale od Srba . To znači da se ti Tribali odnose na neki narod, verovatno Dukljane, eventualno Travunjane.

kakve veze ima Duklja sa antičkom Tribalijom?
Osim ako je reč o poreklu stanovništva.

Kako smo ti već sto puta objašnjavali vizantijski pisci su imali za običaj da savremenim narodima arhaizuju imena pri tom se nisu uvek striktno držali pravila da ime savremenog naroda zamene geografskim prethodnikom. Tako su na primer Turke nazivali Persijancima iako u Maloj Aziji nisu bili Persijanci, Srbe su nekada nazivali Mizima, Mađare katkad Peoncima. Osim toga možda se ti Tribali odnose na Travunjane i ima veze sa njenim latinskim oblikom Tribunia no to je već nagađanje, u svakom slučaju nemaju veze sa antičkim Tribalima pošto između njih zjapi hiljadugodišnja vremenska praznina bez pomena.
No kao što sam napomenuo ovo smo ti već sto puta objašnjavali i ne kanim sa tobom ulaziti u raspravu jer to se uvek završi mentalnim vrzinim kolom, imam pametnija posla .

Poslednja izmena:
Ovo ri kod Grka je od slogotvornog r Drugi deo je ie baulo, »sjajan,svetao«
Како Τριβαλλοί истовремено може бити грчки изговор српскога етнонима и грчка сложеница? Сложеница од двају гласова српскога етнонима и једне грчке речи? Бесмислице.

У прасловенском није постојало слоготворно р већ скупине *ir, *ur, *ri, *ru.

Poslednja izmena:
Ово су најобичније глупости.

Imam još nekoliko nejasnoća koje me sprečavaju da prihvatim ideju o doseljavanju Slovena iz tzv. severne pradomovine.

1. Otkud Slovenima reč za lava i za pseće lajanje (< *lavanje) - lavež kad lavova na severu nije bilo?

2. Zašto nema dijalekt-kontinuuma između poljskog i bjeloruskog, odnosno između slovačkog i ukrajinskog jezika?

Mislim da ti nisi pročitao Šafarika.

Već sam citirao Olega Trubačeva koji ga naziva velikanom slavistike.
Sada je održana Srpsko - ruska arheološka konferencija, dato za pravo radovima Đorđa Jankoviće o prisustvu Slovena u Banatu pre Seobe naroda.

Pa ja i kažem da ne znam! Nešto sam malo čitao prije mnogo godina i to je sve, kao što već rekoh. Zato i pitam neko ko je ekspert veliki za Šafarika da da svoj glas ovdje.

A je li neko sporio da je on velikan slavistike? :eek:
Pa ti mnogo pričaš o toj konferenciji, a na njoj nisi bio. Prelistavanje pojedinih rezimea izlaganja, ukoliko si i to adekvatno uopšte učinio, ne daje ti za pravo da sada pišeš kao da znaš šta se tamo govorilo. Zbornik sa izlaganjima još uvijek nije izašao. O prisustvu Slovena na području sjeverne Srbije prije VI stoljeća govorili su mnogi drugi prije Jankovića, tako da konstatovanjem neke činjenice koja tu odavno postoji ne postiže se apsolutno nikakva potvrda Jankoviću.

Како Τριβαλλοί истовремено може бити грчки изговор српскога етнонима и грчка сложеница? Сложеница од двају гласова српскога етнонима и једне грчке речи? Бесмислице.
Jedina besmislica je objašnjavanje srpskog etnonima uz pomoć praslovenskog.
Etnonim je staiji, iz starijeg indoevropskog sloja.
Kako smo ti već sto puta objašnjavali vizantijski pisci su imali za običaj da savremenim narodima arhaizuju imena pri tom se nisu uvek striktno držali pravila da ime savremenog naroda zamene geografskim prethodnikom. Tako su na primer Turke nazivali Persijancima iako u Maloj Aziji nisu bili Persijanci, Srbe su nekada nazivali Mizima, Mađare katkad Peoncima. Osim toga možda se ti Tribali odnose na Travunjane i ima veze sa njenim latinskim oblikom Tribunia no to je već nagađanje, u svakom slučaju nemaju veze sa antičkim Tribalima pošto između njih zjapi hiljadugodišnja vremenska praznina bez pomena.
No kao što sam napomenuo ovo smo ti već sto puta objašnjavali i ne kanim sa tobom ulaziti u raspravu jer to se uvek završi mentalnim vrzinim kolom, imam pametnija posla .
Oni ne greše.
Oni genološki i jesu naslednici tih starih naroda. Osvajači su velika manjina u ukupnoj populaciji.
Koliko je adekvatno Bugare zvati Bugarima. Više su Mžani.

U svim ovim primerima, nazivi se odnose na određenu teritoriju.
Kod Dukljana nema veze sa prostorom antičkih Tribala.

Poslednja izmena:
I u čemu je problem? Narod tih krajeva sanjao je slobodu. Dubrovnik i Cetinje bile su tada dve posljednje slobodne srpske oaze. I bilo im je teško gledati kako njihovi sunarodnjaci pate. Kao što se danas patriotska Srbija uzda u Ruse, tada su se nadali pomoći Poljaka. Ali ne vidim u kakvoj je to vezi sa Aleksandrom Velikim, pa nije on bio Poljak. Ako je Aleksandar bio Makedonac, a Makedonci su Srbi, onda je logično da je i Aleksandar bio Srbin. U antičkoj Makedoniji žive razni narodi, odnosno plemena, koje možemo, do duše pogrešno zvati Ilirima, a Iliri i Srbi su isto. Prema najnovijim genetičkim istraživanjima direktni potomci Ilira su današnji Hrvati, muslimani-bošnjaci i Srbi.

Pa nema problema. Pokušao sam pružiti objašnjenje kako je došlo do toga, tj. koje je porijeklo posrbljavanja Aleksandra Velikog u Gundulićevo vrijeme.

Antički Makedonci nisu Srbi.

Bliži je i po rođenju i po razmišljanju srednjem vijeku nego romantičarima 19. stoljeća.

U kakvom smislu? Šta je tu srennjovjekofno?

Sasvim dovoljno da vidim tvoja lupetanja. Na stranu sto je na Dinarskom području dominantna hg I2a+ ubedljivo najviše zastupljena sa novijim mutacionim tipovima gde preovlađuje tumačenje o njihovom doseljavnju (što i ne mora biti tačno) , na stranu što taj odnos doseljeni / starosedeoci kod bilo koje HG niko do sada nije tačno utvrdio pa je zanimljivo ko je i kada utvrdio (i koji kriterijum primenio) da današnji Slavonci imaju više "starosedelačkih gena" od Crnogorca i Makedonca ?, ,Na stranu to sve, već kakve veze ima preovlađujuće biološko starosededelačko poreklo sa isključivo kulturološkim identitetom ?.

Nije sramota da čovjek nešto ne zna. Sramota je kad je drska i bahata neznalica kao ti.

Dobit ćeš sada besplatnu lekciju.

Da bi se tako daleka istorija kao što je ona pred hiljadu ili dve hiljade godina rekonstruirala, potrebno je pristupiti interdisciplinarno. To znači da nije dovoljno osloniti se samo na istorijske izvore. Zašto? Jer su istorijski izvori uvije najmanje pouzdani. Oni su pisani u neke političke, religijske ili ideološke svrhe. Nema nezavisnih, 100 posto objektivnih izvora. Pogotov je velik problem što je Katolička crkva preko 1300 godina imala svu vlast u Evropi i napravila je nebrojne fasifikate i redakcije. Ako ipak postoji više istorijskih izvora koji donose iste ili slične podatke, pa ako su još nezavisni jedan od drugoga, onda postoji dobra šansa da je podatak točan. Ali prava potvrda dobija se tek kada uključimo i druge grane znanosti. Jedna od njih je lingvistika, druga je genetika, itd. Zatim je važno ispitati i narodne predaje jer su ono puno pouzdanije nego što se ranije smatralo, danas je takav trend među istoričarima da im se sve više kredibiliteta daje, jer one kad se jednom formiraju, teško ih je mjenjati.

E, sada ću ti to objasniti na primjeru izmišljenog doseljavanja Slavena na Balkan. Nije dovoljno uhvatiti se dokazanog falsifikata zvanog "DAI" i laprdati o tome kako su Iliri jedno, a Slaveni drugo. Iliri i Slaveni su isto. Neću ulaziti u detaljnu argumentaciju, nego ću ti samo objasniti kako to genetika i forenzička antropologija potvrđuju. DNK je vrlo lako izdvojiti, to svako može učiniti u svom kupatilu. Forenzički antropolozi nađu kosti koje datiraju na recimo 2000 godina. Zatim izdvoje DNK. Onda ga usporede sa stanovnicima koji danas žive u Srbiji i gle čuda kod Srba 33 posto Ilirskih gena, kod Šiptara 2.5 posto.

Kad već tako neznalački spominješ kulturološki identitet, daj mi objasni nešto? Kako je šaka Slavena navodnih kukavica koji su se dovukli za repovima avarskih konja pokorila udarnu pesnicu Rimskog carstva, ratoborne Ilire? Kako su jednom tako kulturnom narodu uspjeli nametnuti jezik i kulturu? Ti Slaveni koji su navodno bili nomadi, nametnuli svoj jezik i kulturu Ilirima koji su imali ogromne gradove i koloseum veći od onog u Rimu? Pa jel ti sebe čuješ? Kako to da su u svim dokumentima od srednjeg vijeka do berlinskog kongresa pisci sa ovog prostora svoj jezik nazivali "ilirski". Nađem nedavno dokument o jednom dalmatinskom gradu gdje se kaže da gospoda i plemstvo govore latinski i romanski, a običan narod ilirski. Pa zar su ti ljudi 1500 godina bili u zabludi, svi oni, bez izuzetka? Zar su svi naši istoričari do berinskog kongresa bili u zabludi? Kako to da je naša istorija baš onakva kakva je Austro-Ugraskoj odgovarala? Samo luđak, neznalica ili pokvarenjak može negirati sa su Slaveni i Iliri isto, odnosno južni Slaveni, odnosno Srbi i Iliri.

- - - - - - - - - -

Radić te je napravio tolikim glupakom da je to ušlo u legendu :hahaha: Realno ti možeš sa Radićem jedino raspravljati o bravima , stvarno mi nije jasan toliki optimizam da pozivaš jednog znalca na debatu , pa ti se saplićeš na osnovnoškolskim stvarima, a da ne pričam da ne znaš jezike, a o metodologiji to tek da ne spominjem. Normalnog čoveka bi bilo sramota da kaže da je autor te knjige.

Prvo, ja nisam Slobodan Jarčević.

Drugo, da li ja znam jezike ili ne, to ti ne znaš. A ako sam takva neznalica, zašto plaćenik Radić bježi od debate?

Treće, kako čujem plaćenik Radić nabada staro-grčki.

Tu primedbu iznesi piscu , jer da je mislio da jesu postojalo bi to ili.

Nemamo nikakve naznake da su konkretni Tribali širi etnonim od Srba pošto nabrajanje statusno ne izdvaja Tribale od Srba . To znači da se ti Tribali odnose na neki narod, verovatno Dukljane, eventualno Travunjane.

»Odmah dalje na severu, između Dubrovnika i Kotora, prostirala se oblast Tribunium, Tribunia, docnije Tribigna, grčki Τερβοννιι naseljena Terbunijatima ili Tribunjanima, slovenski (Tribin) ali u titulama srpskih kraljeva napisana svagda u pogrčenoj formi vizantijskih kancelarija kao Tpaвoyни (i Tpeвoyни, Tpoвoyни). Biće da je ovo ime ilirskoga porekla pa su ga Sloveni preinačili (sa odjekom na tribiti)« (Jireček, 1988, str. 65).

LITERATURA
Jireček K. Istorija Srba – politička istorija do 1537. god. knjiga I; preveo i dopunio Jovan Radonić. Beograd: IRO Prosveta; 1988.

Nije predmet rasprave, ali evo rada u kojom se, između ostalog, raspravlja i o mađarskom imenu (str101 i 102):
http://deremilitari.org/2014/08/on-the-need-for-further-studies-of-medieval-hungary-in-english/

Jedina besmislica je objašnjavanje srpskog etnonima uz pomoć praslovenskog. Etnonim je staiji, iz starijeg indoevropskog sloja.
Порекло српскога етнонима овде није битно нити је предмет разговора, битна је граматичка страна. Његову етимологију нисам тражио ни кроз прасловенски нити кроз који други језик. Свако твоје пучко тумачење је побијено и сада се као дављеник хваташ за сламку те, тврдећи да српско име није словенскога порекла, мислиш оповргнути моје тврдње, што нема смила јер његов данашњи гласовни облик настао је прасловенским гласовним законима, било оно словенскога порекла или инога. Само си успео себи опет провуречити, ако српски етноним у грчки није преузет од говорникā прасловенскога језика не можемо знати каквога облика је био ни у каквом облику су га Грци могли преузети. Којега год порекла био мора се поћи од прасловенскога колектива *Sirbi, од којега су настали сви каснији облици.

Poslednja izmena:
Порекло српскога етнонима овде није битно нити је предмет разговора, битна је граматичка страна. Његову етимологију нисам тражио ни кроз прасловенски нити кроз који други језик. Свако твоје пучко тумачење је побијено и сада се као дављеник хваташ за сламку те, тврдећи да српско име није словенскога порекла, мислиш оповргнути моје тврдње, што нема смила јер његов данашњи гласовни облик настао је прасловенским гласовним законима, било оно словенскога порекла или инога. Само си успео себи опет провуречити, ако српски етноним у грчки није преузет од говорникā прасловенскога језика не можемо знати каквога облика је био ни у каквом облику су га Грци могли преузети.
Hoću li dobiti odbovor na ovo pitanje?
Otkud onda Σερβλοι kod Porfirogenita?
Којега год порекла био мора се поћи од прасловенскога колектива *Sirbi, од којега су настали сви каснији облици.
Po toj rekonstrukciji praslovena nije ni bilo u vreme formiranja Tribala, ni znatno kasnije.

Poslednja izmena:
niko nije utvrdio...evo ja cu .... nije tesko.... 2+2
ili ti mat u 7 poteza...

1) Svi Serbi slavise Dagona, ime su dobili po Ser, a Dacani po Dagonu (karlovacki rodoslov)
2) Dagon je slavljen pod tim imenom u Siriji....zena Dagonova zove se Ishara
3) Ser je Ishara, kod Slovena ona se zove Zorja/Zora (treba imati u vidu da je to 7-mi vek a Tribali su dosta pre toga)..mi je zovemo i zvezda Danica (najavljuje Dan)
4) grad Sir u Siriji koji najverovatnije ima istu etimologiju (s obzirom da se radi o boginji slavljenoj pod tim imenom pre svega u Siriji) Grci zovu Tir
5) I dan danas kod nas se kaze rab Boziji...rab, rob, sluga
6) na staro grckom δούλειος = servile, slavish, slave
7) srpski etnonim Serbi Grci su tako preveli u "oni koji slave/sluze boginju Ser tj. Tir"
Ser+ δούλειος = Tir+ δούλειος = Triballi

Grad Sir Grci zapisuju kao Týros

Tyre (Arabic: صور, Ṣūr; Phoenician: צור, Ṣur; Hebrew: צוֹר, Tzor; Tiberian Hebrew צר, Ṣōr; Akkadian: Ṣurru; Greek: Τύρος, Týros; Turkish: Sur; Latin: Tyrus), sometimes romanized as Sour, is a city in the South Governorate of Lebanon...The adjective for Tyre is Tyrian, and the inhabitants are Tyrians ...Tyre was founded around 2750 BC according to Herodotus and was originally built as a walled city upon the mainland. ...The commerce of the ancient world was gathered into the warehouses of Tyre. "Tyrian merchants were the first who ventured to navigate the Mediterranean waters; and they founded their colonies on the coasts and neighbouring islands of the Aegean Sea, in Greece, on the northern coast of Africa, at Carthage and other places, in Sicily and Corsica, in Spain at Tartessus, and even beyond the pillars of Hercules at Gadeira (Cádiz)"...
http://en.wikipedia.org/wiki/Tyre,_Lebanon

radi se o drevnom gradu poznatom po trgovini koji je imao kolonije sirom Mediterana...

zasto tvrdim da se ovo Sir bilo Zora tj. odnosilo se na boginju zore?

stari (prvobitni) deo grada Sira zove se Ushu...
In ancient times, the island city of Tyre was heavily fortified (with defensive walls 150 feet (46 m) high[10]) and the mainland settlement, originally called Ushu (later called Palaetyrus, meaning "Old Tyre," by the Greeks)

"Ushu" ?

Ushu = Zora

Ushas (उषस्; uṣas), Sanskrit for "dawn",[1] is a Vedic deity, and consequently a Hindu deity as well.Sanskrit uṣas is an s-stem, i.e. the genitive case is uṣásas. It is from PIE *h₂ausos-, cognate to Greek Eos and Latin Aurora.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ushas

One of the most important goddesses of reconstructed Proto-Indo-European religion is the personification of dawn as a beautiful young woman. Her name is reconstructed as Hausōs (PIE *h₂ewsṓs- or *h₂ausōs-, an s-stem), besides numerous epithets.

Derivatives of *h₂ewsṓs in the historical mythologies of Indo-European peoples include Indian Uṣas, Greek Ἠώς (Ēōs), Latin Aurōra, and Baltic Aušra ("dawn", c.f. Lithuanian Aušrinė). Germanic *Austrōn- is from an extended stem *h₂ews-tro-.[1]

The name *h₂ewsṓs is derived from a root *h₂wes / *au̯es "to shine",[2] thus translating to "the shining one".
http://en.wikipedia.org/wiki/Hausos

brojni epiteti? mozda npr. Slavna, Slava kao u Slaveni i Sulevia (ime boginje istocnog Hallstat-a)?

njeno ime znaci "shining one"
cije ime znaci "shining one" u obliznjem Vavilonu?
koje je ime ove bogine zore tj zvezde Danice (planeta Venera) u Vavilonu?

In Babylonian mythology, Sarpanit (alternately Sarpanitu, Zarpanit, Zarpandit, Zerpanitum, Zerbanitu, or Zirbanit) is a mother goddess and the consort of the chief god, Marduk. Her name means "the shining one", and she is sometimes associated with the planet Venus. She was worshipped via the rising moon, and was often depicted as being pregnant. .... She may be the same as Gamsu, Ishtar, and/or Beltis.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sarpanit

Sarpanit = Hausos = Ushas = Eos = Isis = Aušra = Zora = Ostara =Astarte = Ishtar =Asher

nazad na grad Sir odnosno Tyre..osnovan je 2750 BC
Tyre originally consisted of two distinct urban centers, Tyre itself, which was on an island just off shore, and the associated settlement of Ushu on the adjacent mainland.

nije Ushu samo stariji deo grada... Tyre i Ushu su dva ravnopravna dela grada koji cine jednu celinu...
ako je Ushu boginja Zora,,,ko je njen par... ko je Sir/Tyre?

Sarpanit je zena glavnog Boga u Vavilonu...
ko je glavni Bog PIE ljudi?

Surya (/ˈsʊərjə/; Sanskrit: सूर्य Sūrya, "the Supreme Light"[2]), also known as Aditya, Bhanu or Ravi, is the chief solar deity in Hinduism and generally refers to the Sun.[3]
http://en.wikipedia.org/wiki/Surya

ok, za sad smo pokazali samo vezu grada trgovaca Sira sa drevnim religijama vezanim za obozavanje svetlosti....

da li je moguce da Tribali poticu od njih?
da bi to bilo moguce trebamo da dokazemo vezu Trakije i grada Tira?

pa to je lako preko Evrope :)

princeza u tom gradu Siru ilti po Grcima Tiru a nekadasnjem gradu Ushu zvala se Evropa...
Europa, a maiden whom the Greek god Zeus supposedly abducted disguised as a white bull, was a princess of Tyre

inace Evropa je grcki naziv za Trakiju...

The name of Europe as a geographical term came in use by Ancient Greek geographers such as Strabo to refer to part of Thrace below the Balkan mountains.[24] Later, under the Roman Empire the name was given to a Thracian province.
http://en.wikipedia.org/wiki/Europa_(mythology)

zasto bi se Trakija nazivala po princezi grada Tira?
osim ako su Trakiju naselili iz oblasti grada Sir-a odnosno Tir-a...

gde je grad Serres?
Although the earliest mention of Serres (as Siris) is dating in the 5th BC century, the city was founded long before the Trojan war, probably at the beginning of the 2nd BC millenium. The most ancient known inhabitants of the area were the Brygians (Phrygians) and Strymonians; afterwards (since 1100 BC) were Siriopaiones and finally (from early 5th century BC until the end of antiquity) the thracian tribe of Odomantes.These populations mainly engaged in agriculture and cattle-raising especially worshiped the Sun, the deified river Strymon and later the "Thracian Horseman"
http://en.wikipedia.org/wiki/Serres

ako smo dakle uz pomoc Evrope ove Sere ili Tyres ljude uspeli da vidimo kao moguce kolonizatore u Trakiji...zasto je nelogicno da ovi Serbi .oni koji obozavaju boginju Ser budu kod Grka Tyre-δούλειος .tj. .Triballi

According to it, during the Emperor Licinius: "All Serbs worshipped Dagon. From Dagon the Dagonians and Dacians received their names; From Ser, all the Serbs."
[karlovacki rodoslov]

Dagan's wife was in some sources the goddess Shala.... In other texts, his wife is Ishara.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dagon

Ishara zena Dagonova je boginja Hurijana i Sirijaca
Ishara (išḫara) is the Hittite word for "treaty, binding promise", also personified as a goddess of the oath...In Hurrian and Semitic traditions, Išḫara is a love goddess, often identified with Ishtar..
http://en.wikipedia.org/wiki/Ishara

gde su jos bile njihove kolonije?
pa ako su ih imali po Spaniji to bi bila pre svega obala

od potomaka kolonije grada Sira, logicno bi nastalo pleme Sordones....
tamo se i danas igra kolo koje se zove Sardaneska ili la Sardana (videti link u prethodnom postu)

ko su jos narod trgovci koji imaju religiju zasnovanu na obozavanju svetlosti?
narod Sheba u Jemenu...
inace iz Jemena potice arapsko pleme Shammar koje ima 43% R1a...i cije kolo ima africki ritam i zove se Ardah...

Sheba (/ˈʃiːbə/; Ge'ez: ሳባ, Saba, Arabic: سبأ, Sabāʾ, South Arabian Himjar alif.PNGHimjar ba.PNGHimjar sin.PNG, Hebrew: שבא, Šeḇā) was a kingdom mentioned in the Hebrew scriptures (Old Testament) and the Qur'an. Sheba features in Ethiopian, Hebrew and Qur'anic traditions. Among other things it was the home of the biblical "Queen of Sheba" (named Makeda in Ethiopian tradition and Bilqīs in Arabic tradition).
zamislimo da su se ovi Sheba ljudi trgovci cija je kraljica ili boginja nosila imena Makeda i Balkis naselili na neku novu teritoriju...koje bi nazive davali svojim zemljama?
Balkis, Makeda, She(r)ba ....

mislite li da je moguce da su se naselili na Balkan?
pa sto ne bi bilo moguce...ako su trgovci grada Sira imali kolonije do iza herkulesovih stubova (tj. Gibraltara) sto ne bi doselili i na mnogo blizi Balkan

Sheba ljudi su imali deo kraljevstva u Etiopiji...
The fullest and most significant version of the legend appears in the 14th century (?) Kebra Nagast (Glory of the Kings), the Ethiopian national saga.
Tamo "Kebra Nagast" znaci Slava Kraljeva.. dakle Kebra = Slava
da je kod njih "S" preslo u "K" vidimo i po imenu grada Kartum...

a R1a Sherpa (pa = ljudi) u istocnom Nepalu?

Serijani koje pominje Seneka istovremeno zive i u zemlji Serica u severoistocnoj Kini (Seres ljudi), i na obalama Crvenog mora (potomci Sheba su arapsko pleme Shammar) , i na obalama Dunava (Scordisci i Tribali) i na Kaspijskim visoravnima (Serboi)...

trag ovih drevnih seoba je R1a YDNA....

Poslednja izmena:
Nije sramota da čovjek nešto ne zna. Sramota je kad je drska i bahata neznalica kao ti.

Dobit ćeš sada besplatnu lekciju.

Fino da vidimo sad tu lekciju ;

Da bi se tako daleka istorija kao što je ona pred hiljadu ili dve hiljade godina rekonstruirala, potrebno je pristupiti interdisciplinarno. To znači da nije dovoljno osloniti se samo na istorijske izvore. Zašto? Jer su istorijski izvori uvije najmanje pouzdani. Oni su pisani u neke političke, religijske ili ideološke svrhe. Nema nezavisnih, 100 posto objektivnih izvora. Pogotov je velik problem što je Katolička crkva preko 1300 godina imala svu vlast u Evropi i napravila je nebrojne fasifikate i redakcije. Ako ipak postoji više istorijskih izvora koji donose iste ili slične podatke, pa ako su još nezavisni jedan od drugoga, onda postoji dobra šansa da je podatak točan. Ali prava potvrda dobija se tek kada uključimo i druge grane znanosti. Jedna od njih je lingvistika, druga je genetika, itd. Zatim je važno ispitati i narodne predaje jer su ono puno pouzdanije nego što se ranije smatralo, danas je takav trend među istoričarima da im se sve više kredibiliteta daje, jer one kad se jednom formiraju, teško ih je mjenjati.

Lekcija broj 1. Nepoželjan je bilo kakav istorijski izvor jer su pisani u političke , religijske i ideološke svrhe a ljudi su danas glupi pa to ne mogu da primete i dovedu u pravi kontekst. Osim toga rimokatolička crkva nije imala drugog posla već da hiljadu godina falsifikuje izvore da bi napakostila Srbima.
Lekcija broj 2. U istorijska istraživanja treba uključiti i lingvistiku a bome i genetiku što je velika mudrost koju retko ko zna. Istina u lekciji nije pomenuta arheologija, fizička antropologija, numizmatika , sfiragistika, paleografija, i druge pomoćne istorijske nauke pa možemo pretpostaviti da se ne koriste u rekonstrukciji tako daleke prošlosti.
Lekcija broj 3. Najpoželjnija su narodna predanja naročito od naših baba jer ona su najtačnija i nepromenljiva.

Šta se do sada može zaključiti iz ovih lekcije; budalaštine i opšta mesta.

E, sada ću ti to objasniti na primjeru izmišljenog doseljavanja Slavena na Balkan. Nije dovoljno uhvatiti se dokazanog falsifikata zvanog "DAI" i laprdati o tome kako su Iliri jedno, a Slaveni drugo. Iliri i Slaveni su isto. Neću ulaziti u detaljnu argumentaciju, nego ću ti samo objasniti kako to genetika i forenzička antropologija potvrđuju. DNK je vrlo lako izdvojiti, to svako može učiniti u svom kupatilu. Forenzički antropolozi nađu kosti koje datiraju na recimo 2000 godina. Zatim izdvoje DNK. Onda ga usporede sa stanovnicima koji danas žive u Srbiji i gle čuda kod Srba 33 posto Ilirskih gena, kod Šiptara 2.5 posto.

Lepo si objasnio a sad malo ja. Izgubljeni slučaju DAI nije jedini izvor o doseljavanju Slovena, njih ima desetak-petnest što ti očigledno nije poznato. I kakav ilirski gen , postoji samo različita distribucija HG i njihovih tipova gde neki dominiraju (kako kod Ilira , tako kod današnjih Srba i Albanaca i svih ostalih ) I znaš li ti uopšte koliko bi bila opsežna istraživanja analiza kostiju iz antike da bi se utvrdila približna distribucija HG-pa nekog antičkog naroda, i koliko godina bi ona trajala?. Ko je i kad vršio takve analize ? I ko je kad utvrdio da je samo I2a isključivo "ilirski gen" (Bože idiotizma:roll:)

Kad već tako neznalački spominješ kulturološki identitet, daj mi objasni nešto? Kako je šaka Slavena navodnih kukavica koji su se dovukli za repovima avarskih konja pokorila udarnu pesnicu Rimskog carstva, ratoborne Ilire? Kako su jednom tako kulturnom narodu uspjeli nametnuti jezik i kulturu? Ti Slaveni koji su navodno bili nomadi, nametnuli svoj jezik i kulturu Ilirima koji su imali ogromne gradove i koloseum veći od onog u Rimu? Pa jel ti sebe čuješ?

Prvo ne znamo koliko je Slovena doseljeno ni koliko je starosedelaca bilo pri slovenskom naseljavanju ,tvoje tvrdnje u vezi genetike su neznalačke, jedno amatersko naklapanje. Drugo (podvučeno) čak i da je Slovena bilo mnogo manje isto onako kako su Turci nametnuli svoj jezik i kulturu u Maloj Aziji gde civilizacija jednako traje hiljadama godina. zatim isto kako su i manjinski Mađari nametnuli svoj jezik i kulturu koliko toliko opismenjenim Slovenima . A sličnih istorijskih paralela ima i daleko od Balkana, na primer pastirski Arijevci koji su došli u Indiju.

Kako to da su u svim dokumentima od srednjeg vijeka do berlinskog kongresa pisci sa ovog prostora svoj jezik nazivali "ilirski".Nađem nedavno dokument o jednom dalmatinskom gradu gdje se kaže da gospoda i plemstvo govore latinski i romanski, a običan narod ilirski. Pa zar su ti ljudi 1500 godina bili u zabludi, svi oni, bez izuzetka? Zar su svi naši istoričari do berinskog kongresa bili u zabludi? Kako to da je naša istorija baš onakva kakva je Austro-Ugraskoj odgovarala? Samo luđak, neznalica ili pokvarenjak može negirati sa su Slaveni i Iliri isto, odnosno južni Slaveni, odnosno Srbi i Iliri.
Nađem nedavno dokument o jednom dalmatinskom gradu gdje se kaže da gospoda i plemstvo govore latinski i romanski, a običan narod ilirski. Pa zar su ti ljudi 1500 godina bili u zabludi, svi oni, bez izuzetka? Zar su svi naši istoričari do berinskog kongresa bili u zabludi? Kako to da je naša istorija baš onakva kakva je Austro-Ugraskoj odgovarala? Samo luđak, neznalica ili pokvarenjak može negirati sa su Slaveni i Iliri isto, odnosno južni Slaveni, odnosno Srbi i Iliri.

Da li danas hemičari veruju u teoriju flogistona a ljudi su vekovima verovali , da li danas psiholozi veruju u Lombrozove teorije a do pre cc pola veka su verovali , nauka ide dalje pa ideje koje su nekada važile sada su prevaziđene, čak smešne. (A. Palavestra, 2010),
Srbi su svoj jezik kroz ceo srednji vek zvali slovenskim ili srpskim (negde srbskim) . Praksa korišćenja naziva ilirski jezik Srbi su preuzeli upravo od Vatikana i rimokatoličkog klera u Dalmaciji za koje ti kažeš da su falsifikovali srpsku istoriju (znači oni su falsifikovali dokumenta protiv srbske auhtotonosti a u isto vreme uveli praksu korišćenja sintagme ilirski jezik i podsticali ilirizam - drugim rečima teorije o auhtotonosti ). A kao ilustraciju koliko je to glupo i tako da kažem poludebilno pokazuje par primera rodonačelnika ilirizma kao ideološkog konstrukta;
Šibenski kanonik Juraj Šižgrić je 1487. godine napisao istorijski traktat "O smeštaju Ilirije i grada Šibenika" koji svoju Iliriju sa zajedničkim ilirskim ( zapravo slovenskim) jezikom omeđuje Ugarskom, Furlanijom, Obalom Crnog mora i Makedonijom. Dominikanac Vinko Pribojević sa Hvara koji u Veneciji 1532. godine štampa svoje delo " O poreklu i zgodama Slovena" a u Slovene uvršćuje ne samo Ilire i Tračane već i Gote i Gete , Vandale i Sarmate. A kao potvrdu ilirske tj. slovenske starine citira darovnicu Aleksandra Makedonskog. Na kraju da pomenem biskupa Petra Cedolina koji je delio Pribojićeve ideje i to prenosio papi Klementu VIII.

Prvo, ja nisam Slobodan Jarčević.

Dobro, onda je Slobodana Jarčevića napravio budalom.

Drugo, da li ja znam jezike ili ne, to ti ne znaš. A ako sam takva neznalica, zašto plaćenik Radić bježi od debate?

Na ovo ti je Škiljan već dao odgovor pa ću ponoviti ; naučnik nije u obavezi da reaguje na sumanuta naklapanja svakog maničnog slučaja tako da je Radić pogrešna adresa.

Poslednja izmena:
Prije svih Roberto Salinas Price koje je ozbiljan istraživač i homerolog, inače je bio filolog, a po pitanju određivanja lokacije Troje, filolozi su bar jednako važni kao i arheolozi, ako ne i važniji. Ono što njegovim istraživanjima daje vrlo važnu i nezavisnu potvrdu je što je do istih zaključaka došao i Aristid Vučetić, potomak ugledne srbo-katoličke porodice i jedan od posljednjih Srba Dubrovčana koji je odbijao preći u Hrvate. Vučetić je 50 godina istraživao tu problematiku, ali je njegovo djelo navodno izgubljeno ili sklonjeno. Tu je i ugledni profesor sa Sorbone Milan Ristanović, koji govori 16 jezka, autor nebrojnih knjiga i peer review znanstvenih radova. On je nakon istraživanja 40 godina napisao knjigu "Odisejevo zlatno runo Jadrana".

Na ovu škrabotinu punu argumenata autoriteta i irelevantnosti preključe se nisam osvrtao ali sad ne mogu da odolim . Ovde mi nije cilj da dokazujem da je teza o Gabeli kao Troji jedna budalaština (jer to je već Škiljan u jednoj rečenici učinio) već da bih drage forumaše upoznao o kakvoj manipulaciji je reč;

Prije svih Roberto Salinas Price koje je ozbiljan istraživač i homerolog, inače je bio filolog, a po pitanju određivanja lokacije Troje, filolozi su bar jednako važni kao i arheolozi, ako ne i važniji.

Da sad da vidimo deo kakav je Salines filolog iz pera Damira Slopeka ("Kad krokodili govore grčki") ;

salopek-gramaticke-gresk-1.jpg

salopek-2-1.jpg

Grupa autora, Troja i kako je steći (A gdje je onda Troja?), LG Zagreb 1985.

Ono što njegovim istraživanjima daje vrlo važnu i nezavisnu potvrdu je što je do istih zaključaka došao i Aristid Vučetić, potomak ugledne srbo-katoličke porodice i jedan od posljednjih Srba Dubrovčana koji je odbijao preći u Hrvate.

Svaka čast na njegovom uglednom poreklu ali sem tog ugleda nema nikakvog drugog relevantanog za istoriografiju. Čovek je inžinjer a kako i ne znamo njegove argumente jer nemamo njegov rad (zasigurno zasluga vatikanske ruke ) ostaje jedino da mu verujemo.

Tu je i ugledni profesor sa Sorbone Milan Ristanović, koji govori 16 jezka, autor nebrojnih knjiga i peer review znanstvenih radova. On je nakon istraživanja 40 godina napisao knjigu "Odisejevo zlatno runo Jadrana".

Još jedan ugledna ličnost ovaj put profesor sa Sorbone koji je doktorirao 1990. godine a sad ima 80, al ajd što je tako kasno doktorirao (možda je kao Muja kasno krenuo u školu) već šta je imao za temu doktorata ;

http://www.worldcat.org/title/participation-italienne-a-la-resistance-yougoslave/oclc/177087762
"Talijanski ucesnici u jugoslovenskom pokretu otpora." :hahaha: Sprdnja ziva...
Kao kuriozitet može se pomenuti da je osim toga što izučava Homera on i novinarčić koji piše humoreske, (zapaziti sad) pod pseudomimom : Tvrdošin Sagrajilo :cepanje:

Ugledni Trojanci
.
Još jednom se zahvaljujem gospodinu Tandoriju na pomoći u literaturi ;)

На ово питање добио си одговор више пута. То је прасловенско епентетско л, настало јотовањем уснених сугласника. Прво словенско јотовање јавило се око петога столећа.

SdLE31u.png

Ranko Matasović - Poredbenopovijesna gramatika hrvatskoga jezika, Matica hrvatska, Zagreb 2008, 149

vZqquCw.png

Mate Kapović - Uvod u indoeuropsku lingvistiku, Matica hrvatska, Zagreb 2008, 170

Тражити етимологију речи некога језика, а не познавати његову историјску фонологију, пресипање је из шупљег у празно.

Poslednja izmena:
На ово питање добио си одговор више пута. То је прасловенско епентетско л, настало јотовањем уснених сугласника. Прво словенско јотовање јавило се око петога столећа.

SdLE31u.png

Ranko Matasović - Poredbenopovijesna gramatika hrvatskoga jezika, Matica hrvatska, Zagreb 2008, 149

vZqquCw.png

Mate Kapović - Uvod u indoeuropsku lingvistiku, Matica hrvatska, Zagreb 2008, 170

Тражити етимологију речи некога језика, а не познавати његову историјску фонологију, пресипање је из шупљег у празно.

Otkud sad 5. vek, zar nisi rekao da se ovaj oblik razvio kasnije?
Епентетско л, касније развиће. Зар заиста не схваташ да се језици мењају? Када је живео Порфирогенит? Говориш ли ти данас истоветно као нпр. Срби 12. столећа?

*Sirbji > Sĭrblji

Код Порфирогенита видимо да је полуглас забележен као ε. Сам оповргаваш своје бедастоће.

Упорно по форуму пишеш ову и њој сличне бесмислице, али оне ништа не значе.
Mada je ovo toliko konfuzna konstrukcija da je potreban prevodilac.

Sada ste pretpostavili oblik Sirbji.
Kako dođoste do njega.
Odnosno šta bi ovo trebalo da znači u nekakvom praslovenskom.
I kako znate da taj oblik nije bio postojao u 5. vppn.

Šta ako dokažem da imao oblik da ir u 4. veku pne?

Poslednja izmena:

Profesor Marojević, bivši dekan filološkog fakulteta u Beogradu, kaže suprotno: Srpski jezik ima, kao i praslovenski i savremeni češki jezik na primjer, slogotvorno ‹r›. Valjda ne lupa napamet. Tek ogrezli u znanju vide crno-beli svet. Dabaš, besmislice.

The combinatory sound shifts in Thracian:

Indo-European........Thracian
sr......................... str.
l,r ,n (slogotvorno)..il, ir, (im?), i
b, d, g ................p, t, k; na drugom mestu imamo i trčku promenu b/m
ln.........................ll (l)

http://kroraina.com/thrac_lang/thrac_7.html

Ime Tribalskog kralja (kod koga su i Tralčani našli utočište) u izvorima je zabeleženo kao:
Sirm
Da li je ovo onda dokaz da su Tribali prasloveni?
Profesor Marojević, bivši dekan filološkog fakulteta u Beogradu, kaže suprotno: Srpski jezik ima, kao i praslovenski i savremeni češki jezik na primjer, slogotvorno ‹r›. Valjda ne lupa napamet. Tek ogrezli u znanju vide crno-beli svet. Dabaš, besmislice.
"У Вашој књизи Српски језик данас (2000) кажете да је „…враћање тра­ди­ци­ји Ву­ка, Доситеја и других великих слависта њиховог доба (Добровски, Шафарик, Ми­­к­ло­шич), уз уклањање наноса које су српском језику и србистици причинили Ја­гић, Да­ни­чић, Скер­лић, Белић, Ивић, јесте неопходно, али је недовољно!”"
...
Thracian/Dacian as Illyrian has same or similar words as Balto Slavic languages.

There is one of theory that Thracian is Baltic language, and that theory has basis.

For example:

balios (Thracian), baltus (Luthuanian), belo (Serbian), white (English)
zilma (Thracian), zelme (Latvian), zelen (Serbian), greens (English)
udra (Thracian), ūdra (Lithanian), vidra (Serbian), otter (English)
gin (Thracian), gnins (Latvian), gnjiti (Serbian), spoil, decay (English)
brink (Thracian), brinkti (Lithuanian), breknuti (Serbian), swell (English)
kiri (Thracian), giria, gire (Lithuanian), gora (Serbian), mountain forest (English)
saltas, zaldas (Thracian), zelt (Latvian), zlato (Serbian), gold (English)
zum, zuml (Thracian), zmaj, zmija (Serbian), dragon, snake (English)
laza (Thracian), laz, lazina (Serbian), clearing in forest (English)

Etc.

There are a lot of authors who claim that Thracian is Balto Slavic language, and it is not new, for example several authors and books:

Neroznak, V. Paleo-Balkan Languages. Moscow, 1978.
Fasmer, M. Etymological Dictionary of the Russian Language. Moscow, 1986.
Duridanov, I. Ezikyt na trakite, Sofia, 1976.
Words (continue):

Braterais (Thracian), brala (Latvian), braća, bratstvo (Serbian), brothers (English)
Darsioi (Thracian), drasus (Lithuanian), drčan (Serbian), brave (English)
Diesema (Thracian), divizma (Serbian), mullein (English)
Diza (Thrachian), zid, zidati (Serbian), wall (English)
Dinupula (Thracian), dinja (Serbian), wild pumpkin (English )
Sica (Thracian), seći (Serbian), cut (English)
Berzas (Thracian), beržas (Lithuanian), breza (Serbian), birch (English)
Burt, burd (Thracian), brod (Serbian), sheep (English)
Ana (Thracian), ant (Lithuanian), na (Serbian), on (English)
Bruzas (Thracian), bruožti (Lithuanian), brz, brzo (Serbian), fast, walk fast (English)
Dama (Thracian), dom (Serbian), place for dwelling (English)
Bebrus (Thracian), dabar (Serbian), Bebrs (Latvian), beaver (English)

Berga(s) (Thracian), breg (Serbian), hill (English)
Beras (Thracian), ridj (Serbian), beris (Lithuanian), brown, sorrel (English)
Briza (Thracian), riža, pirinač (Serbian), ryžis (Lithuanian), rice (English)
Dumas (Thracian), taman (Serbian), tumšs (Latvian), dark (English)
Gaidrus (Thracian), izražen (Serbian), giedras (Lithuanian), clear (English)
Ketri (Thracian), četiri (Serbian, pron. similar as kyetiri), četri (Latvian), four (English)
Lingas (Thracian), livada (Serbian), lanka (Lithuanian), meadow (English)
Pras (Thracian), prati (Serbian), praustas (Lithuanian), wash (English)
Ramus (Thracian), miran (Serbian), ramus (Lithuanian), calm (English)
Trausoi (Thracian), trošan (Serbian), trausls (Latvian), friable, friagle (English)
Tarpo (Thracian), trap (Serbian), tarpos (Lithuanian), gap, interspace (English)

Poslednja izmena:
Слоготворно р није постојало у прасловенском, сви индоевропски слоготворни сонанти уклоњени су joш у балтословенском. Слоготворно р касније је дијалектално развиће јужнословенских и оних говора који ће се развити у чешки и словачки језик.

s84qnVc.png

dlWU4Me.png

s80Ebfu.png

gynw0Ya.png

XqR7pvS.png
Ranko Matasović - Poredbenopovijesna gramatika hrvatskoga jezika, Matica hrvatska, Zagreb 2008, 107-111

Indo-European........Thracian
sr......................... str.
l,r ,n (slogotvorno)..il, ir, (im?), i
b, d, g ................p, t, k; na drugom mestu imamo i trčku promenu b/m
ln.........................ll (l)

http://kroraina.com/thrac_lang/thrac_7.html

Ime Tribalskog kralja (kod koga su i Tralčani našli utočište) u izvorima je zabeleženo kao:
Sirm

Da li je ovo onda dokaz da su Tribali prasloveni?
Ова тврдња нема никаква смисла. Лупетање.

Otkud sad 5. vek, zar nisi rekao da se ovaj oblik razvio kasnije?
Нисам.

Sada ste pretpostavili oblik Sirbji.
Kako dođoste do njega.
Odnosno šta bi ovo trebalo da znači u nekakvom praslovenskom.
I kako znate da taj oblik nije bio postojao u 5. vppn.
Поредбеном методом и посредним доказима. У облику Сьрбљи глас љ настао је првим јотовањем које се јавило око петога столећа, а меки полуглас, такође развиће општесловенскога раздобља, потиче је од старијега *i.

Дакле - Србљи < Сьрбљи < *Sirbji < *Sirbi (колектив)

Poslednja izmena:
Grad Sir Grci zapisuju kao Týros
A odakle tebi Sir? Po wikipediji samo ga Turci nazivaju pocetnim s-om.
Tyre (Arabic: صور, Ṣūr; Phoenician: צור, Ṣur; Hebrew: צוֹר, Tzor; Tiberian Hebrew צר, Ṣōr; Akkadian: Ṣurru; Greek: Τύρος, Týros; Turkish: Sur; Latin: Tyrus), sometimes romanized as Sour, is a city in the South Governorate of Lebanon.

Ovaj pokušaj rekonstrukcije tračkog jezika --od kojeg vrlo malo izvornih oblika je ocuvano-- jos uvek je samo hipotetičan.

Poslednja izmena od moderatora:
Слоготворно р није постојало у прасловенском, сви индоевропски слоготворни сонанти уклоњени су joш у балтословенском. Слоготворно р касније је дијалектално развиће јужнословенских и оних говора који ће се развити у чешки и словачки језик.

s84qnVc.png

dlWU4Me.png

s80Ebfu.png

gynw0Ya.png

XqR7pvS.png
Ranko Matasović - Poredbenopovijesna gramatika hrvatskoga jezika, Matica hrvatska, Zagreb 2008, 107-111

Ова тврдња нема никаква смисла. Лупетање.
To je samo jedna hipoteza.

Drugi lingvisti kažu da nema baltoslovenskog.
A Marojević:
"Srpski jezik ima, kao i praslovenski i savremeni češki jezik na primjer, slogotvorno ‹r›, ali je njegov fonološki status u srpskom oslabljen: u sastavu iste morfeme ono je poziciona varijanta neslogotvornog ‹r›. Postoji fonetska pozicija u kojoj se slogotvorno i neslogotvorno r diferenciraju — upro (prema uprla) : uprostiti, ali i u toj poziciji dolazi do gubljenja njegove slogovnosti: u|pr|o → u|pro. Fonološki status slogotvornog ‹r› ojačan je gubljenjem konsonanta ‹h› — za(h)rkati : (gen. ličnog imena) Zarka."
Поредбеном методом и посредним доказима. У облику Сьрбљи глас љ настао је првим јотовањем које се јавило око петога столећа, а меки полуглас, такође развиће општесловенскога раздобља, потиче је од старијега *i.
Дакле - Србљи < Сьрбљи < Sirbji < Sirbi (колектив)
Što bi značilo šta?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back