Baci pogled na VINJ I. Sloveni su porušili u svojim napadima čitavi niz gradova u Dalmaciji, a među njima i Salonu.
Dakako, bilo je slovenskog doseljavanja (u istom sklopu, krajem VI i početkom VII stoljeća) na ove prostore. Tako nešto i Porfirogenit, čini se, naglašava.
Eh sad krinka5, odabrao si tekst iz posljednje od tri recenzije srednjovjekovne koje su Srbi koristili...to je jezik koji je malo približen bugarskom.
Mada svakako, poenta ti u potpunosti stoji. Nije ni po čemu srpski jezik zaslužio da ga proglasimo najstarijim slovenskim.
Ne znam što si htio reći. Naravno da nije svugdje u pravu Ivić; ipak on pripada jednoj jugoslovenskoj eri.
No, ponavljam, ne vidim što si htio kazati..??
Odaje se utisak da nisi zapravo pročitao šta piše na tih 18 stranica. Kao što sam već bio postavio na prethodnoj:
![]()
Na sljedećim stranica Ivić objašnjava kako je došlo do te seobe, kako su postepeno sa sjevera Sloveni prodrli kroz Dakiju i Panoniju i onda preplavili Balkansko polustrv, sa sve do Peloponeza i egejskog ostrvlja.
Od sve četiri tačke što si izvukao, jedino si u pravu u 4. Ostalo ne znam kako da ti je palo na pamet, sem da si samo letimično prelistao navedene strane a da uopšte nisi provjerio šta u njima zaista piše.
Što se Olge tiče, najbolje je pročitati. nije lako, ali ne boli, verujte mi.
Da, boli, i to mnogo. Počinje glava prosto da boli od gluposti i besmislica koje tamo stoje. Plutarha sam naveo kao ilustracioni primjer Olginog diletantskog pristupa. Meni nije jasno kako si u skorije vrijeme tako oko sitnica odbacivao silne stvari - npr. Istorija srpskog naroda ti je falsifikat, zato što upotrebljava riječ daleko, dok ti evo Olgino falsifikovanje spominjem već 3-4. put, a opet imaš samo lijepe riječi za nju. Pa kako to drukčije nazvati, sem razmišljanja emocijama, a ne razumom (ti bi volio da ima istine u nečemu što je kod OLP, iako očito da nema).[/QUOTE]
To i ja kažem Ivić tvrdi da su se južni Sloveni iz Dakije spustili na jug, Romanizovani iliri na sever. Razmena.
Albanci sa Homolja u Albaniju. Ovo sam objasnio, nema veze sa Albancima.
Tačno je da povezuje Južne Slovene sa prostorom istočno od Karpata, na šta uostalom ukazuju svi izvori.
Najvažnije je da se Isklučjue bilo kakva veza sa zapadnim slovenima.
A čak i u nemačkom austrijskom ima elemenata južnoslovenskih govora. Ako je neka južnoslovenska grupa zalutala među zapadne slovene ona nije bila brojna i nije ostavila nikakve tragove, čak ni među severnim Srbima. I ovo teško jer ništa ne ukazuje ni na uticaj kroz kontakt. Nema govora o toma da je prapostojbimna Južnih Slovena bila među zapadnim Slovenima. Smer je od Karpata ka Isočnim. Ovde pavle ukazuje i na smer ka jugu, ali ne postoji smetnja da bi to bio povratak. Tim pre što on Ilire kompletno maskira latinskim i romannizacijom. I o ilirimadovori kao Ilirima u užem smislu (teritorija Albanije) koji sa albancma nemaju nikakve veze.
Sve u svemu seobe u današnju srbiju nije ni bilo. Sve njegove analize se uklapaju i u obrbut smer migracionih kretanja.
I onda dolazimo na stanovište Radmila Marojevića.
Sve više ti je manir da daješ stav o onome što nisi pročitao.
U ovome što je Olga pisala, gotovo da i nema njenih istraživanja Ima par opaski, polu literalnog tipa, koji daju nekakav kontekst.
Ako ti to smeta, preskoči te delove i posveti se radovima i izvorima koji su navedeni i citirani.
Poslednja izmena: