„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Aron praotcem"
Jedan istorijski falsifikat se zove "Velesova knjiga", kaže da je Or otac Rasa, i da su očevi Rasa Kimbri.
Vođe Slovena i Ilira su Arhonti
Ko su Oteci Arijata, ako ne Autarijati, ali i Taurisci, za koje postoji pretpostavka da su srodni sa Cimbrima (bili u vojnom savezu).
Velšani sebe zovu Kimrima, što znači vršnjaci, rođaci... Bratstvo, savez bratstava, Srbi. Bastarani su savez vršnjaka.
Aron i veza sa hebrejskim svetom, preko Peleza i Mikenskih izbeglica Palestinaca.

U tvojoj glavi povezali su se Kimbri, Arijati, Palestinci, Taurisci, Srbi, bratstva, Velšani, Mikenske izbeglice , Bastarani itd., dajući psihodeličnu smesu koju nikako da razmrsiš. Ahile druže nemoj toliko da koristiš kiselinu pa ima sijaset druge fine droge koje ne prave toliku zbrku.

Poslednja izmena:
U pitanjiu je više milenijuma istorijei kompleksnih odnosa indoevropskih, nekentum doseljenika i staroevropskog autohtonog stanovništva. Centar tih dešavanj je upravo područje današnje Srbije, a sami Srbi su genetski staroevropljani sa najstrijim slovenskim jezikom.
Posmatrati ceo proces kroz jedan događaj je neozbiljno.

Ako stvari želimo da uprostimo onda najnanje grešimoako se oslonimo na Sirmijum (trački prelaz b/m) i obližnju Semberiju (ni prelaz k/s nije nezabeležen, Kimbri), kao i njima susedan Serbinum (poznat i kao Serbinijum i Servitijum).Imamo jednostavan prelaz vizantijske teme Sirmijum u srednjovekovnu vazalnu Srbiju, pa do nezavisne Srbije (naravno, po dolasku Mađara sedište je moralo biti pomereno na jug),. Njeni stanovnici su za Vizantijce Srbi ili Tribali, a za Latine Rasci.

Poslednja izmena:
I kakve to ima veze sa citiranom mojom porukom?

Ahile, da li si svjestan da ništa ne postižeš ako samo nižeš nepovezane poruke..?

Ovo je egzemplar Slovenove logike - sve što se ne uklapa u njegove sheme je nepovezano, neadekvatno itd. Elem, Alani su sebe zvali Serboima i jedino BB klika ima s tim problema. Poljska istoriografija koja je najbolja u Evropi nema. I više mi je zamorno odgovarati na Slavenkove postiće jer on vrši jednu logičku operaciju znanu kao ignoratio lenhi - naime namerno se bitne činjenice prećutkuju. Od koga je, kad smo već kod Alana, Sulimirski mogao uzeti podatak da sebe zovu Serboima nego od Amijana Marcelina. Slaven kaže da toga kod Marcelina nema, dakle Sulimirski, ekspert za Alane- laže. Slaven ga je razobličio kao lašca! (sic!) a ima, kod Marcelina jasno piše da Alani sebe zovu Serboima. I još nešto, Sarbi su najstarija nostratička reč uz reči Subroi i Subiri, kako već objašnjavaju vodeći indijski lingvisti. I, šta ćemo sa šajkačom koja je i u iranskoj narodnoj nošnji i zove se kajkaš?! Elem, Slavenko, brini se ti za svoje zdravlje a ne za moje i nastavi ignorisati sve što ti ne odgovara.

Ne mogu da verujem da se i dan danas neko ozbiljno bavi supertruperovim lupetanjima :eek: Jedno dvesta puta smo ga hvatali u očiglednim lažima tako da sve to nije više interesantno. Supertruper je jedna trolčina koja promoviše knjige Miodraga Milanovića ( a verovatno je osoba sa kojom deli isto telo ) eminentnog novinara "Trećeg oka " koji se bavi svakojakim razotkrivanjima.
Tako je ovaj vrhunski stručnjak za razotkrivanja razotkrio mnoge stvari među kojima je i Nostradamusovu enigmu koja govori da će Papa biti ubijen u Beogradu ;
http://www.treceoko.novosti.rs/code/navigate.php?Id=182&editionId=25&articleId=133
Isto tako zaslepljenoj i podmićenoj naučnoj javnosti okrio je da Srbi nisu počeli da nose šajkaču s kraja XIX veka kako se do tada mislilo već mnogo ranije ;
http://www.treceoko.novosti.rs/code/navigate.php?Id=182&editionId=20&articleId=112
Međutim ovaj renomirani novinar ne razotkriva samo epohalne istorijske istine on se bavi i otkrićima vezanim za svakodnevni život, pa tako od njega saznajemo da su stanovi najopasnija mesta za življenje i da se od ogledala treba čuvati:
http://www.treceoko.novosti.rs/code/navigate.php?Id=182&editionId=7&articleId=31

Najnovije otkriće koje saznajemo iz pera glasogovornika MM-a supertrupera jeste da Hitler nije napustio ovaj svet 1945. godine (kako je čovečanstvo do sada mislilo) već 1962 ., u Argentini ;

http://forum.krstarica.com/showthre...ivo-Hrvati?p=23927343&viewfull=1#post23927343

Neće nas iznenaditi ni otkriće kako je i sam MM na ko zna koji način zapravo Hitlerov sin.

Pa sad vidite sa kojim naučnikom imate posla.

Površnost i raskrinkanost raskrinkanog krinke 5 puta me uveseljala.
1.Šta nije u redu s tim tekstovima?
2.Što nisi napao tekstove istog autora objavljene u mnogobrojnim drugim glasilima?
3.Knjiga se zove Sivi vuk, na srpski je prevedena sa engleskog, nedavno promovisana, autor je engleski istoričar i piše da je Hitler umro 1962. Trk u najbližu knjižaru i upoznaj se sa tezama eminentnog engleskog istoričara a ne da insinuiraš.
4. Krinka, po ko zna koji put si raskrinkan i bolje ti je sklopi ušesa iznad glave i glumi gljivu. Ili je i ovaj englez kao MM ludak?! Pa nešto ima puno ludaka jer BB škola je u manjini, očito.

U tvojoj glavi povezali su se Kimbri, Arijati, Palestinci, Taurisci, Srbi, bratstva, Velšani, Mikenske izbeglice , Bastarani itd., dajući psihodeličnu smesu koju nikako da razmrsiš. Ahile druže nemoj toliko da koristiš kiselinu pa ima sijaset druge fine droge koje ne prave toliku zbrku.

Ovo je savjet starog, okorelog narkića koji je na BB opijatima već decenijama:zimag:

Kažem naučni rad, sa analizama, dokazima i ostalo... A ne Srbi su "došli sa dalekog severa" i to vam je to.

Istorija srpskog naroda ti je samo za sticanje osnovnih okvira, slao sam ti i Ferjančićev rad o seobi Hrvata i Srba, a bogami i Živkovića. A evo i jednog autora koji je katkad omiljen autohtonistima

Relja Novakovic - Odakle su Srbi dosli na Balkan

To što ti pređeš i ne vidiš odnosno ignorišeš ako nešto postavim, ipak znači da problem nije na mojoj strani.
Molim te, obrati pažnju na ono što i drugi pišu malo više u buduće.

Tibora Živkovića sam čitao, i objasnio. Njegova teza (zanči teza, ali ne i dokazana teorija) je održiva, ali malo verovatna. Značii vojna elita, pristigla sa severa, nastanila se u malom broju u delove od nekih napuštenih gradova (kaže naselili bi i sve, ali ih nije bilo dovoljno), i uspostavila vlast.
Neke od mana ove teze su:
1. uopšte se ne bavi pitanjem kako se raširo štokavski jezik (dijalekt). Teza bi bila moguća u koliko su prihvatili jezik autohtonog stanovništva, ili kontrolisali prostor od Crnog Mora do Une(a znamo da nisu).
2. u vreme seoba imamo Ilirske arhonte koji komnduju organizovanim vojnim jedinicama.
3. širenje gromila, se više vezuje za pravac istoka nego severozapada. Teorijski je moguća jedna brza migracija sa Dona do Labe, ali je verovatnije da je ta grupa sa južnih Karpata stigla do Dona i do Labe, i, što da ne došla (vratila se) na prostor Balkana
4. ignorisani su ligvistički nalazi
5. ignorisao je činjenicu da barem jedan milenijum pre predvetnih seoba imamo nekentum indoevropski jezik prisutan na Balkanu.
Ali ovo ne znači baš da su se Srbi doselili na Balkan u VIIveku. Ovde je reč o 2 do 4 % populacije.

Dalje porfirogenit neprekidno potencira da Srbi u Dalmaciji vode poreklo od nekrštenih Srba, koje zovu beli. Što bi značili da imamo i krštene Srbe, koji nisu beli (pominje i njih, ali prvo da raspravimo ovo)

Vidiš, sve što je konstruktivno i inteligentno uzimam u obzir.

O Relji kasnije

Poslednja izmena:
Već sam ti jednom odrgovorio da se naučni radovi ne mogu pisati na forumu.
Ovde se mogu razmenjivati informacije, a sve što je navdeno je itekako pvezano.
Dok sam odsutan pokušaj da se dogovoriš sa Slavenom da li su Srbi došli sa Dona ili Labe. Ili barem dajte jedan naučni rad koji objašnjava na koji način su Srbi naselili balkan u VII veku.

Ја и не очекујем да се на форуму пишу научни радови, али то не значи да можемо лупетати шта нам падне на памет. Ја сам се овде учланио да бих чуо нешто паметно, а не да слушам о бабама и жабама.

Površnost i raskrinkanost raskrinkanog krinke 5 puta me uveseljala.
1.Šta nije u redu s tim tekstovima?
2.Što nisi napao tekstove istog autora objavljene u mnogobrojnim drugim glasilima?
3.Knjiga se zove Sivi vuk, na srpski je prevedena sa engleskog, nedavno promovisana, autor je engleski istoričar i piše da je Hitler umro 1962. Trk u najbližu knjižaru i upoznaj se sa tezama eminentnog engleskog istoričara a ne da insinuiraš.
4. Krinka, po ko zna koji put si raskrinkan i bolje ti je sklopi ušesa iznad glave i glumi gljivu. Ili je i ovaj englez kao MM ludak?! Pa nešto ima puno ludaka jer BB škola je u manjini, očito.

A ko je to napisao da sa tim tekstovima nešto nije u redu ? To su odlični novinski tekstovi za razonodu i dokoličarenje adolescenata i tetkica dok ispijaju kavurine baš kao što je i ta knjiga o Hitleru koji se (kako kaže sam pisac) do 1952. godine aktivno bavio politikom z:mrgreen:

Nego jedna zanimljiva vest za tebe ;

"Patološki lažljivci imaju abnormalan mozak "

"Studija Sveučilišta Southern California došla je do prvih znanstvenih dokaza kako kod ljudi koji imaju naviku laganja, varanja i manipuliranja, postoje strukturalne abnormalnosti u mozgu. Istraživanje je provedeno pod vodstvom dvoje zaposlenika - Yaling Yang i Adriana Rainea, a objavljeno je u British Journal of Psychiatry."

Nastavak ; http://metro-portal.hr/patoloski-lazljivci-imaju-abnormalan-mozak/20381

Poslednja izmena:
"Sve te vokalske i konsonantske promene kao monoftongizacija, sonorizacija i prelaz p/b/m/v
mogu se objasniti na osnovu miksoglotske fonetike, uslovljene kulturnom i jezičkom simbiozom
izmeñu doseljenih Grka i zatečenih starinaca indoevropskog porekla"
Budimir

budimir001.jpg

budimir002a.jpg

Milan Budimir, De Hil(l)uriorum Pelastarum vestigiis quibusdam lexicis (Neki leksicki tragovi ilirskih Pelasta), Godisnjak Centra za balkanoloska ispitivanja, III, 1965, Sarajevo, str. 10-11.

Relja je sjajan:
"Овим кратким освртом на неке проблеме пред којима стоји сваки истраживач порекла идалеке прошлости једнога народа желело се пре свега истаћи да је задатак ове врсте необичносложен и да се не може очекивати да ће га решити једно лице; напротив, последњих неколико11
деценија постаје све јасније да је у пословима ове врсте неопходна сарадња стручњака вишенаучних дисциплина"
"Невоља је, међутим, што науказасад није сигурна ни где је уоптше била колевка Словена и докле су се, кад и како разишли довремена кад их извори почињу разликовати и јасније спомињати."
"Наиме, писац је свестан да овим својим прилогом не даје никакво коначно решење већсамо указује на још једну могућност сагледавања неких постојећих извора."
Ovo su i neka moja zapažanja"На крају овог предговора можда треба још једном сажето рећи шта је истраживачиманајвише отежавало решавање кључног проблема и шта им још и данас причињава тешкоћу. Пресвега, то је разграничење појма Германије и етничка припадност њених становника однајстаријих времена до јасне појаве Словена. Та неизвесност рађала је дуго тешкоће око питања14
порекла и састава Свева, Вандала и њихових односа према Вендима које многи налазе на истомподручју на којем други виде само германска племена. Појава Венда, њихово име и порекло,као и распрострањеност у најстарије време била је једна од главних преокупација истраживачане само у раније време већ и данас. Германско-словенски проблем истицан је особито у вези савеликом сеобом германских племена на запад и југ. Многи су у томе видели решење временакада су Словени почели продирати према Лаби и још западније или брже и дубље према југу.Неки, пак, проблем Словена везују за постојање Сармата и сматрају да са Словенима треба рачунати свуда где има Сармата, уверени чак да Сармати највећим делом и нису нико други доСловени. Тако би се Словени, по некима, нашли врло рано и у Панонији, док би се по другимапојавили у њој тек у време Хуна."
Najzanimljivije je da ovde, kod lociranja bele Srbije, uopšte ne pokušava da pomiri dve lokacije istočnu i zapadnu. A to je jednostavno ako se pretpostavi da su se Mađari, koji su u vreme pisanja DAI, verovatno bili stacionirani u Tesaliji, potisnuli Bele Srbe u zapadnu Panoniju, odnosno da lokacija Belih Srba nije ista u vreme pisanja DAI i u vreme seobe. Morao je da konstatuje da je poslednja teritorija na kojoj su živeli Boji zapadna Panonija (pustara Boja), kao i postojanje drevnih karti, an kojima se Serbinijum prikazuje severno od Drave. Ovo je već previd.
f03b.jpg

http://new.chronologia.org/volume5_im/tab/f03b.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Ptolemaic_map_Balkans_1598.jpg

Međutim, kasnije, kada je sagledao još argumeneta, on piše o Karpatskim i Likijskim Srbima.
http://www.scribd.com/doc/14697557/Relja-Novakovic-Karpatski-i-Likijski-Srbi

Prilozi

• f03b (1).jpg
    f03b (1).jpg
    72,5 KB · Pregleda: 8
Poslednja izmena:
budimir001.jpg

budimir002a.jpg

Milan Budimir, De Hil(l)uriorum Pelastarum vestigiis quibusdam lexicis (Neki leksicki tragovi ilirskih Pelasta), Godisnjak Centra za balkanoloska ispitivanja, III, 1965, Sarajevo, str. 10-11.
Ok. I u ovome što sam ja postavio on ih zove nekentum. Takođe ne pistovećuje ih sa Slovenima.
Ali Srpski jezik je stariji od ostalih Slovenskih.
Albanski jezik je priča za sebe i nema veze sa bilo čim.

Poslednja izmena:
Ok. I u ovome što sam ja postavio on ih zove nekentum. Takođe ne pistovećuje ih sa Slovenima.
Ali Srpski jezik je stariji od ostalih Slovenskih.

Ti u svakom sledećem postu iznosiš sve fascinantnije tvrdnje. Kako nešto što proističe iz baltoslovenskog a zatim praslovenskog pa onda ono što nazivamo različitim narodnim narečjima koji se vremenom razvijaju (da preskočimo staroslovenski ) da bi se tek na kraju ukalupilo kao nacionalni jezik , kako ovo zadnje može biti starije od slovenskog jezika zapravo praslovenskog jezika ?

Poslednja izmena:
Linvisti tvrde da je srpski jezik najstariji slovenski jezik.
Slovenski jezici su nastali iz praslovenskih.
Ovo bi značili da se savremenisrpski jezik razvio iz jezika koji je najbliži prvim slovenskim jezicima (korenu).
Ako sam dobro zapamtio, Budimir ima rezerve prema postojanju baltoslovenske zajednice.

Relja Novaković, Karpatski i Likijski Srbi
http://www.scribd.com/doc/14697557/Relja-Novakovic-Karpatski-i-Likijski-Srbi

Poslednja izmena:
Linvisti tvrde da je srpski jezik najstariji slovenski jezik.
Slovenski jezici su nastali iz praslovenskih.
Ovo bi značili da se savremenisrpski jezik razvio iz jezika koji je najbliži prvim slovenskim jezicima (korenu).
Ako sam dobro zapamtio, Budimir ima rezerve prema postojanju baltoslovenske zajednice.

Srpski narodni jezik je kodifikovan u XIX veku , pre toga je kratko vreme uglavnom u Vojvodini postojao slavenoserbski jezik (koji je nastao od ruskosrpskog) a pre toga srpska redakcija staroslovenskog jezika. Ova zadnja dva jezika su epistolarna. . Paralelno sa njima razvijao se narodni jezik različitog narečja kojim su Srbi pričali. Srpski jezik pripada porodici južnoslovnskih jezika koji su se paralelno razvijali zato je smešna tvrdnja da je recimo srpski jezik stariji od bilo kog drugog slovenskog jezika ( neračunajući novokomponovane jezike) . Daj mi nekog lingvistu a da nije iz XIX veka (npr. Šafarik) čiji su stavovi odavno odbačeni, koji tvrdi da je srpski jezik najstariji slovenski jezik ?

A ko je to napisao da sa tim tekstovima nešto nije u redu ? To su odlični novinski tekstovi za razonodu i dokoličarenje adolescenata i tetkica dok ispijaju kavurine baš kao što je i ta knjiga o Hitleru koji se (kako kaže sam pisac) do 1952. godine aktivno bavio politikom z:mrgreen:

Nego jedna zanimljiva vest za tebe ;

"Patološki lažljivci imaju abnormalan mozak "

"Studija Sveučilišta Southern California došla je do prvih znanstvenih dokaza kako kod ljudi koji imaju naviku laganja, varanja i manipuliranja, postoje strukturalne abnormalnosti u mozgu. Istraživanje je provedeno pod vodstvom dvoje zaposlenika - Yaling Yang i Adriana Rainea, a objavljeno je u British Journal of Psychiatry."

Nastavak ; http://metro-portal.hr/patoloski-lazljivci-imaju-abnormalan-mozak/20381

Čuo sam da su tvoj primjer najviše analizirali jer ti je mozak toliko narastao da nigde ne ideš bez šajkače Kraljevića Marka. Pozdravi ekipu iz Britanskog žurnala jer su otkrili da baš ti imaš najveći mozak od svih Serboa zbog toga si pun radosti dočekao naučnu objavu pa te više ne zovu Raskrinkani 5 puta nego Mozgonja 5 puta. Ććestittamo!

"Aron praotcem"

Čuo sam Ranku Kuić kako to spominje, ali bih volio vidjeti i samu sliku i neku njenu obradu, ako se neko tim prizrenskim natpisom do sada i bavio.
Teško da o tome nema ništa - zar ne?

Jedan istorijski falsifikat se zove "Velesova knjiga", kaže da je Or otac Rasa, i da su očevi Rasa Kimbri.

Ko su Oteci Arijata, ako ne Autarijati, ali i Taurisci, za koje postoji pretpostavka da su srodni sa Cimbrima (bili u vojnom savezu).
Velšani sebe zovu Kimrima, što znači vršnjaci, rođaci... Bratstvo, savez bratstava, Srbi. Bastarani su savez vršnjaka.
Aron i veza sa hebrejskim svetom, preko Peleza i Mikenskih izbeglica Palestinaca.

Evo vidiš, tu je upravo problem, Ahile. Kao što ti Kyrios reče:

како дискутовати са тобом када никада јасно не формулишеш своје ставове, увек ти је све недоречено и ми треба из контекста да хватамо шта си хтео да кажеш.

Nisi uopšte jasno formulisao svoj stav. Šta ti to zapravo pišeš? Želiš povezati Bastarne i Srbe?
Ko su Mikenske izbeglice Palestinci?
???

Hajde sada objektivno i sam pročitaj šta si napisao i ponovo reci, da li ti ovo čak i samome djeluje razumljivo?

Šta???

Pričamo o ostatcima staroevropskog.

Vidiš da si ne jasan. Gore napišeš da Kimbri i u Velsu govore tim jezikom, pa sada se nekako da naslutiti da si htio reći da postoje staroevropske riječi u Kimbra i u docnijih Velšana.
Što opet ne vidim kakve ima veze sa, uže, seobom Srba u VII stoljeću (što je aktuelna diskusija), a ni šire, pitanjem sučeljavanja naučnih saznanja i autohtonističkih teza (što je i tema).

U ovom univerzumu sve je povezano. Sve je u uzročno-posledničkom odnosu. Sve osim nebeskog naroda Srba, koji su se u VII veku prizamljili kod Soluna, i za kratko vreme poj....li pola Balkana. (doduše preci Kimeraca, Misa i Lidijaca su Karciz:)

A kako je to povezano?

Pitanje:

Znači, arhonti su se zvali, zbog 'praoca Jarona'? :hahaha:

U odgovoru, ti mi postavljaš link ka sovjetskom udbženiku za istoriju stare Grčke, pa potom ka Budimirovoj raspravi, citirajući ga i ističući da su Indoevropljani sreli Staroevropljane u Italiji i Ahaji.

Dakle, ti mi ozbiljno govoriš da taj citat od Budimira, kao i knjiga od Struve i Kalistov, dokaz da je grčka riječ arhont nastala po uzoru na Arona koji se spominje na nekom natpisu oko Prizrena iz II stoljeća naše ere (stoljećima poslije prvoga slučaja upotrebe te riječi)?

???

Na drugu rečenicu se nisam osvrnuo, jer je očigledno neargumentovano ismijavanje jedne istorijske činjenice (da su se Srbi doselili na Balkansko poluostrvo u VII stoljeću).

Srpski narodni jezik je kodifikovan u XIX veku , pre toga je kratko vreme uglavnom u Vojvodini postojao slavenoserbski jezik (koji je nastao od ruskosrpskog) a pre toga srpska redakcija staroslovenskog jezika. Ova zadnja dva jezika su epistolarna. . Paralelno sa njima razvijao se narodni jezik različitog narečja kojim su Srbi pričali. Srpski jezik pripada porodici južnoslovnskih jezika koji su se paralelno razvijali zato je smešna tvrdnja da je recimo srpski jezik stariji od bilo kog drugog slovenskog jezika ( neračunajući novokomponovane jezike) . Daj mi nekog lingvistu a da nije iz XIX veka (npr. Šafarik) čiji su stavovi odavno odbačeni, koji tvrdi da je srpski jezik najstariji slovenski jezik ?

Rusko-srpski je veštački jezik koji su napravili ruski učitelji po dolasku u novoosnovanu srpsku školu u Karlovcima.
Lingvisti analiziraju genezu jezika, i na osnovu toga rekonstuišu etnogeneze pojedinih naroda. Najbolji primer su Mađari, gde je to maltene jedini alat za rekonstukciju rane istorije. Što se tiče Srba njihovi zaključci idu u prilog panonsko-balkanske teorije o poreklu Slovena.
Doduše ima lingvista koji ciljaju i ka Makedonskim kao najstarijim (opet sa druge strane dokazuje se da je makedonski mešavina srpskog i bugarskog), ali to po ovom pitanju ne menaja situaciju. Naprotiv.
Možda bi trebao da pročitaš Olgu, umesto što ideolški zauzimaš stav prema njenom radu. Tu imaš precizne citate i pozivnje na referentne radove.

Poslednja izmena:
Čuo sam Ranku Kuić kako to spominje, ali bih volio vidjeti i samu sliku i neku njenu obradu, ako se neko tim prizrenskim natpisom do sada i bavio.
Teško da o tome nema ništa - zar ne?

Evo vidiš, tu je upravo problem, Ahile. Kao što ti Kyrios reče:

Nisi uopšte jasno formulisao svoj stav. Šta ti to zapravo pišeš? Želiš povezati Bastarne i Srbe?
Ko su Mikenske izbeglice Palestinci?
???

Hajde sada objektivno i sam pročitaj šta si napisao i ponovo reci, da li ti ovo čak i samome djeluje razumljivo?

Šta???

Vidiš da si ne jasan. Gore napišeš da Kimbri i u Velsu govore tim jezikom, pa sada se nekako da naslutiti da si htio reći da postoje staroevropske riječi u Kimbra i u docnijih Velšana.
Što opet ne vidim kakve ima veze sa, uže, seobom Srba u VII stoljeću (što je aktuelna diskusija), a ni šire, pitanjem sučeljavanja naučnih saznanja i autohtonističkih teza (što je i tema).

A kako je to povezano?

Pitanje:

U odgovoru, ti mi postavljaš link ka sovjetskom udbženiku za istoriju stare Grčke, pa potom ka Budimirovoj raspravi, citirajući ga i ističući da su Indoevropljani sreli Staroevropljane u Italiji i Ahaji.

Dakle, ti mi ozbiljno govoriš da taj citat od Budimira, kao i knjiga od Struve i Kalistov, dokaz da je grčka riječ arhont nastala po uzoru na Arona koji se spominje na nekom natpisu oko Prizrena iz II stoljeća naše ere (stoljećima poslije prvoga slučaja upotrebe te riječi)?

???

Na drugu rečenicu se nisam osvrnuo, jer je očigledno neargumentovano ismijavanje jedne istorijske činjenice (da su se Srbi doselili na Balkansko poluostrvo u VII stoljeću).

Sve sam ovo objasnio u nekom od prethodnih postova, nemogu u svakom da ponavljam ono što sam pisao u prethodnim.

Za Ranku, u nju nemam razloga da sumljam. Ima jedan inerviju gde detaljno opisuje kako je reka odnela deo obale i otkrila ploču. Nju su pozvali da je pogleda... Da li je sačuvan i obrađena? Ko zan, bojim se da su u novijoj istoriji postojali drugi prioriteti na tom prostoru, a i ne znam šiptarski da pretražio ima li kod njh šta.

Za Palestince? Kaže se za Vučedolsku da je prva indoevropska kultura. Arheološki su potvrđane paralele Vučedol i najnovija otkrića kod Kostolca prema minojskoj kulturi (Kostolac je najstariji). Posle razaranja mikene, deo Pelasa, beži na bliski istok, i smatra se da od nih potiču Palestinci. Pričali smo o ovome u priči o vinčanskom pismu.
Međutim ova očigledna uslovljenost, za nekoga su mešanje baba i žaba.
Još kompleksnije je pitanje Arona Arhonta, jer je reč o opštim pojmovima koji bi morali uklučiti i Atinu i poreklo Ahajaca, i Arinske Arhonte (tu je veza sa "spornim" tekstom), ali i iranske indoevropljane, i Mise, Međane, Mage, onda Nestor i Al Masudi... Sve je poveano. Pretposavljam da ste čuli za tezu da je bibliju pisala Jevrejka kolonija u Vavilonu, kao i za jak uticaj mitrizma na hrišćanstvo.
Da podstim da Budimir kaže da Herodot vodi poreklo od Karaca, a koji su preci Misa, Kimeraca i Lidijaca. Sad imamo vezu Relje Novakovića i ovoga što smo ovde pisali.
Znači sve su žabe babe.z;)

Za vezu Bastarana i Srba pitaj Kyrosa, a ja sam se već bavio ovim pitnjem ne bih da ponavljam.

Poslednja izmena:

Koliko znam ni Šafarik to ne tvrdi, nego samo srpsko ime je starije, odnosne serb, srb isl. je zbirno ime za sve današnje Slovene...

Koliko znam ni Šafarik to ne tvrdi, nego samo srpsko ime je starije, odnosne serb, srb isl. je zbirno ime za sve današnje Slovene...
Ni meni nije poznato da je Šafarik radio istraživanja tog tipa. Ova naučna grana je mlađa.
Šafarik je pokušavo da osnuje novu naučnu granu koja bi se bavila arhologijo slovena.
Za nas je posebno zanimljiva njegova teza da je Tribal u stvari helenizovano Srbin.

Ni meni nije poznato da je Šafarik radio istraživanja tog tipa. Ova naučna grana je mlađa.
Šafarik je pokušavo da osnuje novu naučnu granu koja bi se bavila arhologijo slovena.
Za nas je posebno zanimljiva njegova teza da je Tribal u stvari helenizovano Srbin.

A na osnovu čega ti tvrdiš da je srpski jezik "stariji" od ostalih slovenskih jezika?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back