I mene je iznenadilo to što ne postoji
aktivna BSG tema...
Što se tiče gledanosti/popularnosti & nekih ustaljenih reakcija na seriju, primetila sam da postoje uglavnom 2 grupe ljudi tj, krajnosti (napomena - ovo se odnosi na ljude iz mog okruženja!) : sa jedne strane, u pitanju su ljudi koji imaju neku iracionalnu odbojnost prema SF-u, a onda iz toga proizilaze i brojne predrasude koje vezuju za BSG (očekujući da je valjda u pitanju nekakva space opera ili tako nešto, samo se pitam kako ljudi izvlače ovakve zaključke a da nisu ni pogledali seriju?!) npr. "jedna moja drugarica" je duuugo odbijala da pogleda BSG baš iz tog razloga, ali onda je (nakon mog veštog ubeđivanja

)popustila i sada je obožava. A sa druge strane su okoreli ljubitelji SF-a koji non-stop zameraju kako seriji manjkaju SF elementi, kako BSG i nije SF (pa šta?!

) već je to samo maska bla bla bla i tako gunđaju ali je i dalje gledaju...

Meni je oduvek bilo bzvz to ukopavanje u rovove jednog žanra i uvek su mi bile najbolje upravo one serije koje su svojevrsna mešavina različitih žanrova i koje funkcionišu dobro kao celina.(kao BSG i Lost

)
(Ne znam zašto sam sve ovo napisala, niti kakve to ima veze sa temom...

)
Pa ima...
Da, i ja sam to primetila, mada više ovo prvo... postujem na jednom SF forumu i tamo se niko ne žali da BSG "nije dovoljno SF", ali zato sam bila i na jednom našem SF forumu, i tamo je bilo dosta ljudi koji obožavaju BSG, ali je bilo i par tih "okorelih SF fanova" koje pominješ, jedan je čak pokrenuo temu pod naslovom "Zašto je BSG loša naučnofantastična serija" sa tezom da je BSG dobra serija, ali loš SF (?!)

:rolleyes: Uvek je na forumu bilo mnogo prepucavanja između te grupe i grupe ljudi koja je tvrdila da im je baš BSG vratio veru u SF... Smučilo mi se to pa tamo i ne idem više...
Iste takve gluposti sad vidim i u vezi sa Lostom, jedni tvrde kako serija nije SF ili nije "dovoljno SF" a drugima je "postala previše SF" - a to su naravno, oni koji SF poistovećuju sa trešom. :rolleyes: Upravo me pre par dana iznervirao tako neki lik na jednom lost forumu koji je napisao da je 4. sezona loša zato što, citiram, uveli su te "SF, comic book, cornball" elemente. Šta reći za osobu koja misli da su SF i comic book sinonimi, i da je ijedno od toga sinonim za "cornball". Kako me nerviraju te neznalice pune predrasuda.

Pa ja mogu da nabrojim mnogo više dobrih SF serija nego dobrih na pr. bolničkih ili advokatskih serija, a da ne pričam o sitkomima, od kojih je 80:% njesra i zahtevaju ni mininalno naprezanje moždanih vijuga, ali opet dobijaju Emije i Zlatne globuse, dok se od SF-a beži ko đavo od krsta. Emiji i slični ignorišu BSG zato što ima to ime i što je na SciFi kanalu. Producenti/scenaristi Losta su zato bili lukavi pa su navukli ljude, ne pokazujući odmah da se radi o SF-u... to su i otvoreno rekli ove godine na jednoj konvenciji scenarista.
A to da je SF u BSG samo maska, a u kojoj to popularnoj SF seriji pa nije? Sigurno je 100 puta više SF nego recimo Firefly, koja je čisti vestern, samo smešten u svemir, i čak to i ne krije. Pa uostalim, šta je bio Babylon 5, nego politička drama kojoj je SF ambijent samo
maska? Isto važi i za najveći deo epizoda Deep Space 9... Mnoge od epizoda su SF samo po tome što glumci nose maske i nose imena fiktivnih vanzemaljskih rasa, a zapleti se svi vrte oko okupacije, rata, rasizma, terorizma, ratnih zločinaca, disidenata itd. da daš nekome ko nije gledao transkript epizode tipa "Duet" ili "Necessary Evil", ne bi ni provalili da je SF, mada bi se pitali što su imena čudna.
Zato mi je i glupo kad neko kaže da BSG ili Lost nije SF zato što se to ne primećuje već posle 5 minuta gledanja serije. To je po meni vrlo površno gledanje na celo pitanje - pa zar se "SF element" svodi na to da li glumci nose maske vanzemaljaca (iako uglavnom neverovatno liče na ljude a i ponašaju se slično)?! :rolleyes:
U suštini, većina dobrih SF serija koristi SF element kao "masku" da se pozabave nekim etičko-filozofskim problemima... Star Trek serije su bile zasnovane na tome, zar ne.
Meni su
likovi omiljeni aspekt ove serije (mislim da je u pitanju jedna od najboljih ansambl postva u kojoj su čak i sporedni likovi genijalno napisani ). Naravno, interesuje me i mitologija serije i nadam se da će do kraja razjasniti sve „misterije“. Npr, mene najviše zanima f-ja virtuelnih likova i zašto su baš određeni likovi izabrani da budu Sajlonci (mislim na ovih pet poslednjih tj. četiri za sada, pošto ne znamo tog famoznog petog

) i još, koja je priča sa Starbak tj. sa njenom "sudbinom"...i još gomila stvari, da ne nabrajam...
Inače, nisam čitala spoilere pa nemam nikakvu ideju u kom smeru će se dalje razvijati radnja.
Što se tiče likova, meni su omiljeni : naravno Baltar

, Tyrol (savršen primer lika koji se vremenom razvijao i dobijao sve važniju ulogu), Tigh (za ovo mi se svi čude, ali ja sam vremenom počela da ga obožavam

), onda Sajlonci: Six & Leoben. A kada sam radila onaj glupavi test na buddy tv ispalo mi je da sam D'Anna

(ona mi je vremenom postala zanimljiva, u početku me je nervirala)
Adama mi je u početku bio među najomiljenijima, sada manje-više.

Roslin me je uvek nervirala.
Nikada nisam mogla da se preterano uživim u lik Boomer/Athena & ostale 8, nekako mi je gluma Grace Park neubedljiva (posebno u prvoj sezoni).
Starbak gotivim, ali mi i često ide na nerve.
Lee mi samo ide na nerve uglavnom, iako sam primetila da ga ljudi baš gotive

Dualla je savršen primer sporednog lika koji je obećavao, ali su ga scenaristi žrtvovali zarad neizbežnog ljubavnog četvorougla i učinili je užasno dosadnom.

Cally se malčice iskupila pošto je umrla na zanimljiv način

Čak mi je i Tory postala zanimljiva.

Pa i Anders mi je od početka bio OK, a u poslednje vreme mi je sve interesantniji (iako mi se svi zbog toga čude a i čula sam komentare da je Michael Trucco katastrofalno loš glumac, ja to stvarno ne primećujem

)
Neverovatno, voliš sve iste likove kao i ja.

Jedino što su meni Boomer i Athena bile simpatične u prve dve sezone, ali sad su oba lika stvarno upropastili. I meni je Adama sada mnogo manje simpatičan nego ranije... predsednicu sam baš počela da mrzim negde od 2. sezone ili možda još ranije, ali opet mislim da je jako dobar lik... mada je u poslednjih par epizoda nisam mrzela. A kad pominjem mržnju, Cain mi je bila baš "love to hate"... slično je i sa Cavilom.
Tigh je jedan od najpopularnijih likova među fanovima BSG, čudo da ti ne znaš nikog ko ga gotivi. A što se tiče Lee Adame, znam da ima onih koji ga gotive (posebno devojke koje se lože na njega), ali ja znam mnogo ljudi koji ga ne podnose, najčešće ga pjuju da je "whiney", "wimp", "wishy-washy" itd... Ne bih se baš složila u potpunosti sa hejterima, ali je i meni on manje bledunjaviji i manje zanimljiv lik. A i nije moj tip.

Ne mislim da je iko u BSG katastrofalno loš glumac, samo su neki fantastični a neki OK. Ne sećam se da sam za nekog pomislila dok sam gledala "Jao, stvarno loše glumi". Trucco je sasvim OK, posebno kad mu daju bolji materijal.
Nadam se da ćeš pomoći Chiefu u SF turniru, ali mislim da nema šanse da prođe u drugi krug, od 4 koji su dosad glasali, samo ja sam glasala za njega.
Zanimljivo je da sam i ja ispala D'Anna, što me začudilo pošto se ne identifikujem sa njom kao sa nekim drugim likovima... ali, s druge strane, taj opis zaista odgovara meni, sem ovoga da volim da zapovedam, to nije tačno.