Banja Luka grad žena

Britanci jedno mesto u Bosni i Hercegovini proglasili najboljim neistraženim gradom u Evropi​

Iako je često "u senci" susednih zemalja, Bosna i Hercegovina nudi niz turističkih destinacija i istorijski značajnih lokacija. Tako se jedan grad u BiH našao na vrhu liste britanskog magazina.

Kako prenosi britanski "Ekspres", Banjaluka je proglašena "najboljim nedovoljno istraženim gradom u Evropi".
"Lepi mali grad proglašen je najboljim za posetu u Evropi, ali gotovo da nema turista. Banjaluka je drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini, smešten na reci Vrbas sa 138.963 stanovnika", napisali su.

BL.jpg

Oni ističu da je Banjaluka uvrštena na popis magazina za putovanja "Rough Guides" i to na temelju broja posetilaca koje je prikupila statistička agencija "Euromonitor". Takođe, navode da je drugo mesto zauzeo gradić Liepaja, koji se nalazi u Letoniji.

"Rough Guides" nazvao je Banjaluku jednim od atraktivnijih gradova u Evropi, koji ima bulevare s drvoredima i zelenim trgovima sa kafićima. Preporučuju posetu Hramu Hrista Spasitelja, Umetničkoj galeriji Republike Srpske, džamiji Ferhadiji i tvrđavi Kastel. Takođe, navode da se u blizini nalaze slapovi Krupe, Muzej Ljubačke doline i Rekreativna zona.

"Rekreativna zona, koja je udaljena autobusom od grada, opisana je kao zelena oaza sa stazama za aktivnosti na otvorenom poput planinarenja i vožnje biciklom. Slapovi Krupe opisani su kao putovanja u prošlost sa stazama kroz šumu na rubu vode, kao i samostanom i ruševinama dvorca", dodaju.

Objasnili su da Banjaluka ima niz hotela i smeštaja za turiste te da ima aerodrom, ali da do njega ne leti nijedna britanska avio-kompanija.


92putovanja
 
Kastel bolje da ne obilaze.Tamo nema nista.
Nije mi jasno da niko nije sjetio malo da uredi tu tvrdjavu,da se ima gdje prosetati ili bar sjesti na klupice,posaditi koje drvo ili cvijece,urediti staze.
A nalazi se na tako lijepom mjestu,na obali rijeke,skoro u centru.
 
Пошто су лепота и шарм овдашњих жена познати широм региона, општински функционери дошли су на идеју да покрену пројекат под називом „Бањалука – град жена“, који подразумева изградњу капије и две женске статуе на два улаза у град са аутопута.Симболично, ове статуе, свака висока 18,5 метара, дочекале би све посетиоце града жена, јединственог у свету.

Ima li sta jadnije od privlacenja turista zenama?
 

Back
Top