gost 304153
Primećen član
- Poruka
- 822
Šta ako je Balša od turske riječi - BALČAK= rukohvat?
Balčak=balšak=balša
Сад су и Турци? Одакле турцизми код нас прије Турака?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Šta ako je Balša od turske riječi - BALČAK= rukohvat?
Balčak=balšak=balša
значи, у односу на Влахе, Срби су језичка категорија, јер се ради о мање-више истом етничком супстрату, с тим што су Срби причали словенским, а Власи романским језиком.
међутим, у односу на Хрвате и Бошњане, Срби су политичка категорија.. занимљиво
једина политичка категорија је нација, јер подразумева свесну опредељеност одређеној државној (тј. политичко-правној) идеји или пројекту. говорити о нацијама у 14. и 15. веку је смешно, осим ако под тим не подразумеваш узак слој високог племства и свештенства- једини који је свесно припадао одређеној државној идеји, јер је учествовао у власти. зато се слободно може рећи да су Балшићи српско племство (јер су се тако сами определили), без обзира што је њихово етничко порекло под знаком питања. исто важи за деспота Јована Оливера, који је био српски велможа, иако највероватније грчког порекла. а сад ми објасни како су то Срби-меропси политичка категорија.
Ukoliko su Bošnjani samo pripadnici (državljani) bosanske srednjovjekovne države, kako to da u poveljama u bosanskoj državi od XIV vijeka jasno nalazimo uz Bošnjane i Vlahe ("Vlachi et Bosgnani"). Pa onda imamo Hrvate i Vlahe u hrvatskoj državi. Pa konačno imamo Srbe, Vlahe, Arbanase, Sase itd. u srpskoj državi, ali imamo i Srbe i Vlahe u oblastima Kosača. A u raznim stranim istrorijskim izvorima toga i nešto kasnijeg doba imamo prepoznate Bošnjane i Srbe uz ostale narode.
Namerno sam ostavio tamo jer nije bitno ko je prvi, makar to bilo i pre više stoleća, već je neuporedivo bitnija dvostruka potvrda načina razmišljanja.![]()
Uopšteno govoreći, svaki dobar mentor ponosan je na studenta koji sam dođe do otkrića bez obzira što je to učinio neko pre njega. (Ne govorim ovde o meni i Baji.) U svim evropskim školskim sistemima pitanje obaveštenosti je od sekundarnog značaja dok je način razmišljanja na prvom mestu. Srbija je izuzetak i zato smo, našim prosekom, na dnu evropske lestvice po tzv. funkcionalnom znanju. A posledično, i po mnogo čemu drugom...
Što se Balšića tiče, uopšte ne sumnjam da negde postoji knjiga sa stranicom na kojoj je dato mišljenje zašto se misli da Balšići nisu Sloveni, ali je ukupnošću baljezgarija bez pokrića iz pera raznih istoričarskih autoriteta koje su, prvenstveno blagodareći Kazinu, iznete na ovoj temi, i ta fotokopirana strana unapred pala u vodu. Kao i ova, http://img29.imageshack.us/img29/9331/simacirkovicalbanciuogl.jpg - избрисано -
Znači kada se u Vranjinskim poveljama Jelene Anžujske javljaju gospoda Srbi, Latini, Arbanasi i Vlasi - ond su Srbi narod i etnikum, Latini su vjera, Arbansi su narod, a Vlasi su zanimanje?Vrlo jednostavno - tako što su u pitanju skupovi elemenata različitih kategorija.
Na primer: u autobusu su se nalazili dvojica lekara, jedan Bugarin, dva Roma, četiri žene, jedan starac, jedan homoseksualac, jedan zidar i njegov pomoćnik.

Znači kada se u Vranjinskim poveljama Jelene Anžujske javljaju gospoda Srbi, Latini, Arbanasi i Vlasi - ond su Srbi narod i etnikum, Latini su vjera, Arbansi su narod, a Vlasi su zanimanje?![]()
Nisam tebi uputio nikakve uvrede što može svako pismen da pročita. Međutim, činjenica da si i pored ovako transparentne situacije osetio potrebu da se napraviš "nevešt" izigravajući jataka, umesto da počistiš svoj deo.U ovoj stranici - http://img29.imageshack.us/img29/9331/simacirkovicalbanciuogl.jpg - ja čak ne vidim da Sima Ćirković spominje korjen -bal?
Što se tiče kvalifikacija (pa i uvreda) kojim si me ničim izazvan zasuo- zahvaljujem![]()
![]()
Nisam se do sada upoznao sa Vranjinskim poveljama pa ne mogu da ti odgovorim šta je šta u njima.Znači kada se u Vranjinskim poveljama Jelene Anžujske javljaju gospoda Srbi, Latini, Arbanasi i Vlasi - ond su Srbi narod i etnikum, Latini su vjera, Arbansi su narod, a Vlasi su zanimanje?![]()
Prvo ništa nije palo u vodu. Ako smo recimo došli do nekoga saznanja da možda svi ovi autoriteti možda i nisu u pravu da je -bal latinskog korjena (što ne znači da nisu u prvu da je kod Balšića taj korjen preuzet upravo iz obližnjeg latinskog svijeta, đe je taj korjen znatno učestaliji nego kod nas) - nismo došli do nikakvog saznanja da je -bal slovenskog korjena. Ako je recimo ono nastalo od Baltazara (a već sam rekao zašto mislim da nije) to ime je mogao nositi i Vlah, i Arbanas, i Srbin podjednako. Baltići i Baletići su iz Crne Gore i kod njih je taj korjen došao iz istog izvora, baš kao što je kasnije vjerovatno prilagođen i transformisan u Baošiće (mjesto u Boki, ali i bratsvo u Morači). U Dalmaciji immo Baliće, Balinoviće - ali korjen njihovih prezimena upravo treba tražiti u romanskim gradovima đe smo imali poprilično romanskih imena sa tim korjenom -bal.

Сад су и Турци? Одакле турцизми код нас прије Турака?
Od Protobugara i drugih.

Kad smo kod Turaka čisto radi razonode da dodam da je kod njih "bal" - med. Balkan - zemlja krvi imeda. Možda su Balšići Medojevići![]()
Nisam tebi uputio nikakve uvrede što može svako pismen da pročita. Međutim, činjenica da si i pored ovako transparentne situacije osetio potrebu da se napraviš "nevešt" izigravajući jataka, umesto da počistiš svoj deo.
U redu slažem se sa ovm ali zašto bi Srbi bili nacija ako su Latini vjera, prije bih rekao i da se Srbi odnosi takođe na vjeru, ili su možda u pitanji ipak samo etničke odrednice.
U redu slažem se sa ovm ali zašto bi Srbi bili nacija ako su Latini vjera, prije bih rekao i da se Srbi odnosi takođe na vjeru, ili su možda u pitanji ipak samo etničke odrednice.
Formice, šalio sam se. Sve četiri kategorije su etničke.
Сарказам...
Kad smo kod Turaka čisto radi razonode da dodam da je kod njih "bal" - med. Balkan - zemlja krvi imeda. Možda su Balšići Medojevići![]()
Druže, Balkan nije zemlja krvi i meda... Balkan (poluostrvo) nosi ime po planini Balkan, a značenje je šumovita gora (planina) ili tako nešto...
Samo nemoj uteći kao onaj "uteko".Auu kakva se ekipa skupila na temi... ja se bojim bilo šta da napišem...![]()
Druže, Balkan nije zemlja krvi i meda... Balkan (poluostrvo) nosi ime po planini Balkan, a značenje je šumovita gora (planina) ili tako nešto...
Samo nemoj uteći kao onaj "uteko".
Ovo gore me podsjeti - šta ako je Balšić od Balkana , Bal-šić=Bal-kanac.
Pa i Deretić izvodi ovakve zaključke.
A balvan? Zasto se stablo drveta zove balvan?
Samo nemoj uteći kao onaj "uteko".
Ovo gore me podsjeti - šta ako je Balšić od Balkan , Bal-šić=Bal-kanac.
Evo ja tvrdim da je to tako.
Ko može da dokaže da to nije istina neka izvoli ha ha
Pa i Deretić izvodi ovakve zaključke.
Auu kakva se ekipa skupila na temi... ja se bojim bilo šta da napišem...![]()