Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ИстоŽiv me blam me pojede kad sam sa ljudima koji ne ostavljaju bakšiš ili ostavljaju siću.
Oko 10 % u restoranima, frizeru i taxisti i majstorima dajem ekstra, prije sam davao obavezno sad sve vise ako sam zadovoljan.zasto je u nekim profesijama uobicajeno da se daju baksisi a u drugim nije?
na primer kelnerima i frizerima je nekako uobicajeno, moglo bi se reci i popovimaali zasto se ne daje ljubaznoj prodavacici, onom sto ti toci gorivo ili vozacu autobusa jer te je lepo dovezao?..
pa i profesorima u skoli u neku ruku?
ono, lepo si naucio dete evo kinte da se nadje, zasluzio si, pa u dzep mu turis, ionako profesori stalno kukaju kako su im mala primanja
i zasto se uopste gaji taj baksis sistem?
sve se svodi na to da im se daje jer su im primanja mala.
pa zasto su mala?
prakticno se baksisem legalizuje da gazde radnike placaju minimalno jer baksisem oni izvuku normalnu paru.
da li bi resenje bilo da svi prestanu da daju baksise i onda ljudi ne bi radili za toliko malo para i gazde bi primorali da daju vise novca zaposlenima?
i na kraju, i da je u pitanju mala plata pa da se pomogne, zasto samo tim zanimanjima a ne i drugim?
da li vi ostavljate baksis i koliko ako ostavljate?
A programerima? Ono kad nađeš bag u programu?zasto je u nekim profesijama uobicajeno da se daju baksisi a u drugim nije?
na primer kelnerima i frizerima je nekako uobicajeno, moglo bi se reci i popovimaali zasto se ne daje ljubaznoj prodavacici, onom sto ti toci gorivo ili vozacu autobusa jer te je lepo dovezao?..
ono, lepo si naucio dete evo kinte da se nadje, zasluzio si, pa u dzep mu turis, ionako profesori stalno kukaju kako su im mala primanja
pa zasto su mala?
prakticno se baksisem legalizuje da gazde radnike placaju minimalno jer baksisem oni izvuku normalnu paru.
da li bi resenje bilo da svi prestanu da daju baksise i onda ljudi ne bi radili za toliko malo para i gazde bi primorali da daju vise novca zaposlenima?
i na kraju, i da je u pitanju mala plata pa da se pomogne, zasto samo tim zanimanjima a ne i drugim?
Gledaj život s vedrije strane, bar nema živciranja s decom tog dana.
Ove godine je u petakGledaj život s vedrije strane, bar nema živciranja s decom tog dana.
![]()
Ali daješ. I to je lijepo.ali zasto?
ti kao konobar dobijas platu za posao koji je usluzivanje gostiju..zar ne?
zasto bi onda trebao da ti se ostavi baksis? ti si vec placen za taj posao.
da li to znaci da ucenici na kraju svakog casa treba da caste profesora ako je lepo predavao lekciju i danas nije pitao?
inace ja obicno dajem 100 do 200 dinara nevezano za visinu racuna kao baksis, mislim da im je to dosta.
Iskreno me bas briga i za konobara i za njegovu platu.Iz principa ne dam baksis,tamo gdje se ocekuje.A jos me manje briga da li ce gazdi kafic biti posjecen.Neka on svojim konobarima daje platu koliko misli da treba.Од конобара највише зависи да ли ћете поново доћи у локал.
Ниједан конобар који зна посао неће да ради на месту где нема бакшиш.
Немојте да жалите тих 10 % на цех за конобара, ако је добар.
Поређење са школом је ......јер школа мора да се похађа.
Pa nije isto kad te neko služi, bukvalno te poslužuje, servira ti, trudi se, istresa pepeljare češće nego što i treba, trčkara oko tebe pita treba li leda, je li u redu hrana i sl. i profesor koji ti prodaje svoju pamet i kojeg ne plaćaš ti-direktno novcem.ali zasto?
ti kao konobar dobijas platu za posao koji je usluzivanje gostiju..zar ne?
zasto bi onda trebao da ti se ostavi baksis? ti si vec placen za taj posao.
da li to znaci da ucenici na kraju svakog casa treba da caste profesora ako je lepo predavao lekciju i danas nije pitao?
inace ja obicno dajem 100 do 200 dinara nevezano za visinu racuna kao baksis, mislim da im je to dosta.
Tezak je i u rudniku.A plate nisu problem gosta,nego vlasnika.Тежак је то посао а плате су мале.
Свакакве будаласте захтеве морају да испуне, свакакве будале да услуже.
Stvar baksisa je stvar obicaja, i razlikuje se od zemlje do zemlje.
USA je baksis legalizovala i, sto je vaznije, oporezovala, tako da baksis dopises na racun, i na njega ide porez.
Tako da, konobar ce dobiti baksis umanjen za porez
U Srbiji nema nekog pravila, ali neki red je cirka 10%. I svuda u svetu gde sam bio sam ostavljao 10-15%, osim ako bi me neko bas odusevio uslugom (secam se jednog starog konobara u ribljoj cardi Necko, na Ribarcu, NS, njemu sam ostavljao brutalne baksise, jer ne postoji bolji konobar na planeti, garantujem!)
a izvini koji je tacno opis njegovog posla?Pa nije isto kad te neko služi, bukvalno te poslužuje, servira ti, trudi se, istresa pepeljare češće nego što i treba, trčkara oko tebe pita treba li leda, je li u redu hrana i sl. i profesor koji ti prodaje svoju pamet i kojeg ne plaćaš ti-direktno novcem.
Ni ja ne dobivam bakšiš na svom poslu![]()
Ne znam, nije mi tata nikada dao da konobarišem, jedino što sam od tih poslova radila je bilo prodaja sladoleda, ali u najboljem kafiću u Sa! Plata bila 700 km, što je tada sa mojih 16 godina bila jako dobra plata, plata 700 a bakšiš preko 1000a izvini koji je tacno opis njegovog posla?
Veruj, i ja sam se to pitala kada sam ostavljala bakšiše konobarima.Valjda treba da rade svoj posao korektno svi , a ne kada uradi korektno kao nagradiš ga kintom. Nešto tu ne štimazasto je u nekim profesijama uobicajeno da se daju baksisi a u drugim nije?
pa zasto su mala?
Isto sam i ja pomislila svaki put kad sam doktorima davala koverte koje nisu odbijali (osim jednog) a moja porodica je, nažalost, imala puno puta priliku da im da...Veruj, i ja sam se to pitala kada sam ostavljala bakšiše konobarima.Valjda treba da rade svoj posao korektno svi , a ne kada uradi korektno kao nagradiš ga kintom. Nešto tu ne štima
Jesu li ti tražili ? Ako jesu onda su đubrad.Isto sam i ja pomislila svaki put kad sam doktorima davala koverte koje nisu odbijali (osim jednog) a moja porodica je, nažalost, imala puno puta priliku da im da...
A prime platu![]()
uUSA jwe jos gore.Veruj, i ja sam se to pitala kada sam ostavljala bakšiše konobarima.Valjda treba da rade svoj posao korektno svi , a ne kada uradi korektno kao nagradiš ga kintom. Nešto tu ne štima
Dva puta sam dala "bakšiš" bibliotekarki. Za ljubaznost, trud, jednom sam na sto sa knjigom spustila 10, drugi put 20 km. Popijte kafu. Ma neee. Ma uzmite, bolje nego da vam ja biram i možda pogrešno čokoladu izaberem, uzele.i mislim da neki nisu do kraja shvatili temu.
da, jesu konobari jedna od tema
ALI
ovde sam mislio i da se prica zasto neke druge usluzne delatnosti ne dobijaju baksis i da li bi trebali?
zasto je nekima normalno dati a drugima niko ne daje?
ko je od vas koji je dao kelneru baksis dao i nekom ljubaznom prodavcu koga je iscimao da mu donese 5 stvari necega i da mu nalazi brojeve da proba i jos na kraju nista nije ni kupio.
da li je taj prodavac zasluzio baksis?
ako nije zasto nije i sta kelner ljubaznije i vise radi od tog prodavca?
Kunem se da 3 od 5 jesu. Majke mi.Jesu li ti tražili ? Ako jesu onda su đubrad.