Bajke i priče u psihoanalizi i psihoterapiji

Pepeljuga: Ako budeš dobra, pustiš da te "jači" od tebe zlostavljaju, maltretiraju i ponižavaju, jednoga dana će doći princ i odvesti te u svoj zamak pa ćeš tamo da rmbačiš kao i u porodičnom domu pre toga....

Trnova ružica: Ona aždaha mi je ličila na razjarenog roditelja što čuva svoje siroto nevino dete od napasnika (muškaraca)..Mada sam čitala da neki psihoanalitičari ubod na vreteno tumače kao gubljenje nevinosti....

Meni lično su uvek zanimljivije bile veštice i vile u bajkama....One imaju aktivnu ulogu, utiču na tok bajke, ne leže pasivne niti peru i kuvaju za 7 patuljaka.....

Igramo se dalje ...

"Čarobna kičica" (kičica - slikarska četkica)

Kineska bajka o mladiću koji, uz pomoć poklonjene čarobne kičice i urođenog slikarskog talenta, oživljava želje ljudi oko sebe. Dar je mač sa dve oštice: znati kome i koliko ugoditi a pri tom se odupreti osećanju sopstvene moći; ljude učiniti ravnopravno srećnim i nikad ne pogrešiti dajući nekom previše ili premalo u odnosu na drugog. Uslov – ne koristiti kičicu za lične potrebe jer je udovoljavanje bližnjima, odnosno ljudima, najveće bogatstvo. Mladić je putujući mudrac koji ćuti i slika, imajući sve vreme u svojoj glavi jednu mnogo veću sliku – utopiju, viziju sveta u kome je celo čovečanstvo sito i zadovoljno.
On će dopasti u ruke omraženog i pohlepnog cara, dugo biti zatvoren u ćeliji kao alatka za ostvarenje beskonačnih carevih zahteva i prinuđen da mu udovolji, protivno svojim načelima. Ali, u borbi za goli opstanak, i uz spoznaju da je još uvek potreban nesrećnima i gladnima, slikar-mesija nadmudriće tiranina. Car ište more i lađu, pa kada mu mladić ispuni tu želju, caru je dosadno na mirnom moru ... želi talasiće i povetarac, zatim talase i vetar, a na kraju dobija buru, i biva potopljen zajedno sa brodom.
Slikar odbija ponuđene titule i nagrade, i nastavlja svoju misiju.

Šta mislite, šta je poruka bajke?
Šta biste radili da imate čarobnu kičicu? :)

Sta bih radila? Bacila bih je.
Da li iko moze znati sta je to sto pojedinac zaista zeli?

Ima jedna domaca: Cuvaj se cerko sta zelis.Zelja moze da ti se i ostvari.

Inace bajka mi lici na 'igranje Boga'.Postoje ljudi koji imaju taj kompleks i ukoliko zaista dodju do bilo kakvog oblika vlasti katastrofe nastaju.Gledamo to svakodnevno i danas,nazalost.

A sto ne uvedete istoriju bajki, po ugledu na hegela i istoriju filozofije...

Kao knjizevna dela, meni se cini da su odredjena vremena karakterisana knjizevnim delima fantazija koja su odraz osecanja, znanja, strahova i zelja ljudi u tom vremenu i tom lokalitetu...

Bajke su iz jednog perioda, fantasticni epovi (Tolkin) iz drugog, imate SF kao vrhunac 60tih i 70 tih...., zatim virtuelnost i nematerijalizam 80tih , kataklizmicke fantazije 90tih....

Posle tog pika, obicno ide prezivanje i glacanje tog ugla knjizevnih pravaca...nekad izuzetni dodaci se dobiju na taj nacin....

Masta moze svasta....dok je igra sve se prasta.....

Jos jedan mali osvrt na 'Srecnog princa'....

Mnogi ljudi zive tako sto ne dopustaju da 'ruzno' dopre do njih.To se zove zivot u iluziji.I to nije sreca.To je stanje samoobmane.Ne mozemo znati sta je sreca bez ruznog.Ljudi ne vole 'ruzno',jer ih to tera na pitanja o sebi,o vlastitoj odgovornosti,jer 'ruzno' podstice na mnoga pitanja.Vecina ljudi je sklona da ide linijom manjeg otpora.To ,nazalost,na kraju bude najlosije po njih same.

Svest nema zidove.Zablude,predrasude,uzak duh je znak nedovoljno razvijene svesti.

ljudi vole fejsbuk npr...zasto? ;)
iako dve naizgled nedodirne pojave..veoma su povezane

Ljudi vole da veruju u cuda....i to nije lose.To je veliki pokretac kad se covek postavi u aktivnu ulogu,a ne samo kao posmatrac,ocekujuci da mu se 'cudo' dogodi samo po sebi.
Fejsbuk je trenutno moda,ali i to kao i bilo sta u zivotu,moze biti zid ili moze biti i nesto iz cega cemo nesto nauciti o sebi.Fejsbuk nije carobni stapic niti je to bilo koji sajt.Carobni stapic smo mi sami.

e, evo jednog primera za sujetu iz andersenove bajke Testija za sirće
jednog dana ribar ulovi vibicu ali je nije ubio, nego joj je poklonio život. iz zahvalnosti ribica, kao i u svakoj bajci, ispuni ribaru, ne tri, kako je uobičajeno, već u ovoj bajci - 1 želju. međutum, ribar je imao i ženu, koja je, pogađate, bila nezadovoljna. častoljubiva ribareva žena, koja je htela da postane grofica, kraljica, pa i sam bog, stalno je sirotog ribara slala da iznova moljaka za želju po želju, jednu po jednu, sve po njenom hiru. ribici je dosadilo i jednog dana je otplivala daleko i od ribara i od njegove nezahvalne žene...sujeta nema nikakvih granica i kad se potpuno otrgne kontroli prelazi u neku vrstu idela božanstva...

e, evo jednog primera za sujetu iz andersenove bajke Testija za sirće
jednog dana ribar ulovi vibicu ali je nije ubio, nego joj je poklonio život. iz zahvalnosti ribica, kao i u svakoj bajci, ispuni ribaru, ne tri, kako je uobičajeno, već u ovoj bajci - 1 želju. međutum, ribar je imao i ženu, koja je, pogađate, bila nezadovoljna. častoljubiva ribareva žena, koja je htela da postane grofica, kraljica, pa i sam bog, stalno je sirotog ribara slala da iznova moljaka za želju po želju, jednu po jednu, sve po njenom hiru. ribici je dosadilo i jednog dana je otplivala daleko i od ribara i od njegove nezahvalne žene...sujeta nema nikakvih granica i kad se potpuno otrgne kontroli prelazi u neku vrstu idela božanstva...

xaxaxa........al kako uvek bude zena kriva....:think:a muz slusa li,slusa....:P al sta sad tu ribica...? Misim trojka...:P

I ko je sad kriv ribaru sto nema zelje....? Ili ribici sto je zahvalna,a ova njegova nezahvalna...? I uopste sto tu niko ne zna sta hoce...? Pa ni ribica sto je zagrizla mamac...ili je vidis stvar u mamcu ,kad razmislim...:think:

Naravoucenije.Sami ostvarujte svoje zelje.Vise cete ih ceniti,a samim tim i vise uzivati u njima.Za uzivanje je potreban rad.Lenji ne umeju da uzivaju.
Kod ribareve zene lenjost je glavni problem.Glupost i praznina duha.Kompleksi siromastva.I jos dosta toga...

Al poenta samostalnog ostvarivanja vlastitih zelja je ta sto cemo usput nauciti da cenimo i sebe na pravi nacin.A samim tim da razumemo i tudji trud i rad.

pisac je muško, tako da je bajku ispričala žena, verovatno bi akteri priče bili sasvim drukčiji. neki dečak na metili ili tako nešto.. ( : i tačno je - ribar i nije imao neke posebne želje, osim da udovlji ženi, ko mu je kriv. mogao je da je zavrne pa poželi odmah u startu ženu koja ga voli ili barem malko ceni..a o pouci isto mislimo..da, to je izm. ostalog, jedna socijalna bajka. i kroz bajke serviraju da je neprihvatljivo biti siromašan, samo su siromašni prosti i glupi..a sujeta im se ne oprašta..

Poslednja izmena:
A mogu li na ovoj temi i mitovi?

Mit o Herkulu koji nije mogao postati bog dok nije ispunio dvanaest zadataka. Priča ispod je samo podsetnik o Herkulu, tj. o njegovoj sudbini. Poenta je u poruci koju je Herkul dobio.

Herkul je bio sin Zevsa i Alkamene, prelepe žene kralja Amfitriona koji je često bio u ratovima, tako da je Zevs iskoristio priliku, uzeo njegov lik i začeo sa Alkamenom Herkula. Iste noći kralj Amfitrion se vratio kući i začeo joj sina, Herkulovog brata blizanca, Ifikla.
Plašeći se Herine ljubomore, Alkamena je tek rođenog Herkula ostavila na poljani izvan gradskih zidina, a Zevs, koji je želeo da dečak bude besmrtan, naložio je Ateni da njegovog sina podmetne Heri koja ga je podojila davši mu tako nadljudsku snagu.
Kada je odrastao, kao uslov da kroči na Olimp morao je da izvrši dvanaest zadataka koje mu je postavljao kralj Euristej, miljenik boginje Here.

Da li prepoznajete sudbinu Herkula u svakodnevnom životu nekih ljudi oko sebe ili u svom životu?

Poslednja izmena:
pisac je muško, tako da je bajku ispričala žena, verovatno bi akteri priče bili sasvim drukčiji. neki dečak na metili ili tako nešto.. ( : i tačno je - ribar i nije imao neke posebne želje, osim da udovlji ženi, ko mu je kriv. mogao je da je zavrne pa poželi odmah u startu ženu koja ga voli ili barem malko ceni..a o pouci isto mislimo..da, to je izm. ostalog, jedna socijalna bajka. i kroz bajke serviraju da je neprihvatljivo biti siromašan, samo su siromašni prosti i glupi..a sujeta im se ne oprašta..

Poenta bajke je u ljudskim osobinama,ne u zensko-muskim odnosima.Cak ne ni u materijalnom statusu (stvari su ostale iste i dok je bila grofica ).Sve osobine koje su van granica 'normale' postaju destruktivne,pre svega za same te osobe,a onda i za one oko njih.Sta je normala? Hmm...Sva osecanja i postupci koji ne ugrozavaju niti nas same,niti druge oko nas.
Licnosti u bajci su namerno izkarikirane da bi se lakse i jednostavnije uocila poruka.Svoju srecu sami gradimo.U ovom slucaju konkretno ni ribar,ni zena nisu uradili za njih(njih kao tim) ,ama bas nista.Svako je udovoljavao svojim prohtevima.Ribar je inertan i poslusan,zena gramziva i sujetna.Da su bili tim,ribica im ne bi bila ni potrebna.Dakle,naglasak je na ljudskim osobinama.Potpuno isto bi se dobilo i da je zena bila ribar,a muz se ponasao kao njegova zena.

Materijalno stanje nema veze sa osobinama,ali moze da utice na kreiranje istih.Puno je sujete i gluposti i kod bogatih.Cak i vise.

I da.Ono sto im je falilo je ljubav.Nisu voleli jedno drugo.

Ooo, tema je opet isplivala na površinu! :)

Mogu mitovi, Nensi, why not?
I pre nego što razmislim o prototipu Heraklea u mom okruženju, htela bih da vas podsetim na simpatičnu priču o Pinokiju.
Knjiga o drvenom bludnom sinu, lutku koji nije hteo da postane marioneta, nastala je davne 1880. god. iz pera Karla Kolodija.

pinokio.jpg

Da li smo kao deca nešto naučili iz te priče, osim toga da su u laži kratke noge i ... dug nos?

Znaci ceo dan sam razmisljala odkud Moonji ono sa decakom i metlom.....E,Borka sad mi olaksa sa Pinokijem...obrni okreni uvek se svede na seksualne aluzije,samo meni to malo teze ide kad se kao ozbiljno pristupi temi...:P
Pinokio je hteo da bude decak,a ne lutak.Nije uvidjao da on jeste vec decak.Nije bitna forma,vec sustina.I sada necu ozbiljno,bas.:P

Raste nos kad se laze i nista drugo ;)
Za rast drugih organa je potrebna istina ili odrastanje.I to ne znaci da je potrebno da se dete u nama ugusi.Jok.:P

e, pa meni je žao što su bajkama žene, maćehe zle, sestre i ostala mnogobrojna ženska familija, ali nisu samo one, ali tako je...
herakle, kakva je njegovo sudbina današnjeg snagatora?? meni je on prototip sirove snage, apolon mu dao srtele, hermes isto oružje, besmrtan, sludila ga hera. njegovo herojstvo je u božanskoj poklonjenoj snazi. za mene je naveći junak hektor. njemu niko nije poklonio hrabrost i snabdeo ga moćima. da bi bio ono čemu se divim, mora snaga i vrlina da se očoveči...a i herakle je imo, na onim vazama, mali penis :hahaha: bogovi su se o hektoru brinuli tek kad je umro i to samo da bi bio dostojno sahranjen...herakle je sav robot-bog..nije čoek..

Poslednja izmena:
e, pa meni je žao što su bajkama žene, maćehe zle, sestre i ostala mnogobrojna ženska familija, ali nisu samo one, ali tako je...
herakle, kakva je njegovo sudbina današnjeg snagatora?? meni je on prototip sirove snage, apolon mu dao srtele, hermes isto oružje, besmrtan, sludila ga hera. njegovo herojstvo je u božanskoj poklonjenoj snazi. za mene je naveći junak hektor. njemu niko nije poklonio hrabrost i snabdeo ga moćima. da bi bio ono čemu se divim, mora snaga i vrlina da se očoveči...a i herakle je imo, na onim vazama, mali penis :hahaha: bogovi su se o hektoru brinuli tek kad je umro i to samo da bi bio dostojno sahranjen...herakle je sav robot-bog..nije čoek..

Može tako da se tumači. Herakle je banalan primer po Bernu, za skriptiranu ličnost.

Pa sto ti je zao ? Jel zivis u bajci ? :P
sta vam je to sa robotima i bogovima ?
coek je bice sa osecanjima,jel to poenta?
covek je bice koje nije savrseno,jel to?
covek je bice koje i poklekne pred teskocama,jel to?

al,padam sad na teme od smeha sta ti zapazas na vazama.... :rotf:

i sta ima da se divim junacima...?

aaaaaaaaa............pa ti si coek......:P

;)

pa jeste, on je igračka bogova...mada, ako se dobro sećam, oslobodio je narod od poreza i još rekao da svi dotadašnji porezi koje je narod plaćao drakonu budu retroaktivno obračunati i isplaćeni..eto, to je baš ljudski i plemenito..e viš, st. grci nisu imali kamatu..nju je izmislio neki šajlokov predak.. ;)

pa jes...ako shvatis mitove ozbiljno :P
bogovi su uvek bili igracka ljudi....al nije to bitno.
bitno je da su uvek bili zajedno i nisu mogli jedno bez drugog...:P

"Nekada davno živela je jedna devojka koja je pitala svog momka da li će je oženiti. Momak joj odgovori: "Ne!"

Od tog dana devojka je živela srećno do kraja života: nikome nije prala, kuvala, peglala,...Zabavljala se, radila i trošila svoj novac na šta je htela!"

K R A J

Problem je da nama kad smo bile male tu bajku nisu ispričali nego su nas zajebali sa onim idiotom na belom konju!

:D

pa jeste, on je igračka bogova...mada, ako se dobro sećam, oslobodio je narod od poreza i još rekao da svi dotadašnji porezi koje je narod plaćao drakonu budu retroaktivno obračunati i isplaćeni..eto, to je baš ljudski i plemenito..e viš, st. grci nisu imali kamatu..nju je izmislio neki šajlokov predak.. ;)

:lol: :lol: :lol: nisu imali kamatu, a te detalje na vazama nekako nisam primetila

Svakom detetu roditej izgleda kao bog, a bogovi šalju poruke koje se trajno upisuju u ličnost deteta i kasnije reflektuju kroz ponašanje.
Poruka iz ovog mita je veoma bliska banalnom jer je zasnovana na komandama koje su vrlo česte. Npr., ne možeš da se udaš dok ne završiš fakultet. Ipak zahtev može da bude i individualne vrste: ne smeš da uživaš u seksu dok se ne udaš.
Bern je doveo u vezu ovakav skript sa postizanjem orgazma i kaže da je čest medju užurbanim domaćicama i poslovnim ljudima koji ne mogu da se opuste dok vode ljubav ako prethodno ne provere da li su obavili sve zadatke za taj dan. I sve dok ne izvrše i poslednju proveru oni neće moći da uživaju.

u većini priča, bajki, legendi i mitova postoje ključevi za sledeći nivo. nisam razmišlajo na taj način da se roditelji identifikuju sa herkulom, pre sinovi..hm, orgazam i domaćice, e sfašta....

Nisu se roditelji identifikovali a Heraklom. Dete nosi sudbinu Herakla (pod uslovom da je tako skriptirano). I da, u pravu si, Bern kaže da takve direktive uvek dolaze od roditelja suprotnog pola.

KAkva je ovo diskriminacija ;) Po vrsti delatnosti ili po mestu rada :lol:
Zašto domaćice lišavaš orgazma?

Poslednja izmena:

Back