Avato

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod Avata je glavni sukob dva prava:
1. pravo monaha da zabrane ulaz ženama na svoju teritoriju (na kojoj btw. čuvaju tekovine civilizacije ) jer im se tako hoće iz ma kog razloga
2. pravo celokupne ljudske civilizacije na dostupnost tekovinama civilizacije koje se čuvaju na Atosu

Цветићу, Цветићу па они се и јесу затворили у утврђење у коме није било "цивилизацијског блага" и онда су током последњих

хиљаду година живели како мисле да треба да живе, служили Богу како мисле да треба служити Богу, стварали молитвене предмете

који су саставни део литургије, а литургијски живот је смисао њиховог живота.

И онда си се ти досетила да је литургијски живот потпуно демоде, да је то једна бесмислица, да је литургија ствар безвезе,

да је молитва Богу губљење времена, јер Бога нема и да су ти ружни, прљави, зли, затуцани, немислећи, брадати монаси

упркос свом промашеном, залудном и бесмисленом животу на неку чудну фору ипак успели направити уметничка дела која ти жарко

желиш да видиш.

Па добро, онда буди доследна сама себи па гледај на њих као на откачену уметничку колонију (пошто ти мисао не допире даље од тога)

и поштуј њихов начин живота исто онако као што поштујеш начин живота других уметника и помири се са чињеницом да те они не желе

у свом атељеу.

Можда те и позову једног дана кад пожеле да сликају женске актове и снимају еротске слике за Крсту на теми Рибетина са пдф Жене.

Tako je to u stadu, gde ide predvodnik stada, svi idu slepo za njim. Mnogo je lakše predvodnika usmeriti, nego svaku ovcu pojedinačno. U stvari, to je i jedini mogući način.

Tretiraju žene kao "gologuzanke bez pameti" koje imaju samo telo koje se može koristiti u više svrha ( ima tu i umetničkih :lol:),posle kukaju kako su im skoro sve takve.
A oni ( zajednica) ih vaspitavaju od kolevke...:roll:

Poslednja izmena:
Tretiraju žene kao "gologuzanke bez pameti" koje imaju samo telo koje se može koristiti u više svrha ( ima tu i umetničkih :lol:),posle kukaju kako su im sve takve.
A oni ( zajednica) ih vaspitavaju od kolevke...:roll:

Свако суди према себи. Очигледно га код жена једино то и занима.

Neće na posao znači u Srbiji:
neće na posao koji smatra mizernim
(neće tetka da radi u trafici npr, to je ispod njenog intelektulanog nivoa, jer mogu i studenkinje da rade taj posao)
Msm ne mora parametar biti trafika, samo žena od 50 i kusur godina ne može mi tvrditi da nikada nije imala priliku da se zaposli.

Naravno da je mizerno da jedna skolovana zena cisti kuce ili radi na trafici da bi prezivela.
Podrzavam takve zene koje prkose sistemu ukoliko ih muka ne natera da prihvate stanje jer nemaju kud.
Kako je najlakse manipulisati nego zivotom i prostackom parolom "hoces - neces ima ko hoce"?
Skolovani kadri ukoliko imaju prilike da biraju i treba da biraju.
Dovoljno je sto smo eksperimentalni zecici na svim poljima jos treba da se zahvaljuje sto dise ?
Oni koji vole i zele da budu robovi siroko im polje ali ne trebaju da uplicu druge u svoje sisteme.

Mene su ateisti (moji roditelji) i poneki vernik u familiji (moje nane) na vreme naucili svojim licnim primerom, kako se postuje tudji integritet, tudja intima, tudji izbor po pitanju vere.
I ja zaista ne mogu da razumem ovakvu povrsnost na temi. Kao da ne pravite nikakvu razliku izmedju crkve i manastira, izmedju popa i monaha, crkvene hijerarhije uopste i njenih kanona.
Monasi se nikako nece pretvoriti u ono kako ih drugi vide. Oni nisu deo naseg sveta, oni su oslobodjeni od sveta, da li je moguce da to ne shvatate? Nisu oni egzoticne ptice koje bi vi rado da posmatrate i fotografisete, pa se durite sto nece da vam poziraju. Oni su usamljenici u svetu (licnim izborom) ne pripadaju nikome, centar njihovog zivota i jedina ljubav njihovog srca je bog. I jedino sto njima treba je njihov mir koji su izabrali ne bi li kroz stalnu molitvu probudili duh do bogovidjenja.
Zakon nije nista drugo, nego distanca od mogucih iskusenja.

Što me na kraju sve opet vraća na moj prvi post na temi. Kada se postave iracionalne osnove, kao što su one na kojima počiva religija, onda je sasvim prirodno da se dođe i do jednog avata, npr. Ali ga to ne čini manje bizarnim i nepravednim.

Konačno, sve ovo nije priča oko toga sme li se na Atos, već ko sme, a ko ne sme.
Jeste, neće nijedna žena propasti što nema pristup Svetoj Gori, ali ne bi ni Sveta Gora propala da im dozvoli ulaz (kao što nijedan manastir do sada još nije propao zbog toga).
A ako treba da se bira, ja bih (da sam na mestu crkvenih rukovodilaca (sic!)) izabrao to da Atos otvori vrata svima, kao čist izraz ljudskosti.

Da si zaista toliko zabrinuta za njihov mir, zalagala bi se da se ukinu sve posete mestu koje su oni izabrali.

Ali ne, ovo narušavanje njihovog mira je u redu, samo da blesave "kokoške" ne puste na njih....
Sramota kakvo mišljenje imaš o svim ostalim pripadnicama ženskog pola.:roll: A" goveda" ti ne smetaju...:roll:
Eh, pa znamo se predugo da bi mogla bas meni da imputiras "kakvo misljene imam...." :)
Imam takvo da sam na ovom pdf-u jedine kazne dobijala kad sam zestoko branila pravo da zene imaju jednaka prava na svaki izbor i branila pravo da nam se ovdasnji nepristojni pristojno obracaju. Pozvacu moderaciju kao svedoke.
Navedi gde sam napisala "da mi ne smetaju goveda" (valjda u ljudskom obliku)?
I da - mene nece nikada da "brane" (pogotovu ne od muskog sveta) nikakve kokoske (ili guske, svejedno) koje su pristale da po kljucu (unapred odredjenom procentu za zene u politici, jer nema veceg ponizenja za zene nego pristati da te svedu na golu brojku) zasele u evroklupe i dosetile se, da od svih nedaca ovog sveta koje prate zene modernog doba, bas eto najveca muka zena je zabranjen pristup Svetoj Gori.
Ne "zalazem se" nego razumem (razumem!) zbog cega postoji ustavna odredba (cije se krsenje kaznjava zatvorom), razumem zasto je nacinjena distanca od zena (jer su najvece iskusenje jednom muskarcu), razumem potrebu monaha da se ograde od svih iskusenja i zamisli, nije me sramota sto imam razlicito misljenje od tvog.
A "ukiniti" sve posete? Pa sta da kazem nego tipicni zenski inat, ako ja ne mogu, nek ne moze niko...pa ok, kad promene u zakonu, postovacu. :lol:

Mislim da niko ne bi išao na Atos da posmatra monahe kao u zoološkom vrtu, već nešto sasvim drugo.
Hilandar je konkretno jedno od središta srpske kulture, posebno srpske srednjovekovne, pored ostalog, u njemu se nalazi riznica starih rukopisa i fresaka, nalazi se zajedno sa ostalim manastirima na Unescovoj listi.

Tekovine civilizacije treba da pripadaju civilizaciji, a ne jednoj grupi ljudi.
iz tog razloga, Atos treba otvoriti za javnost, naravno uz očuvanje baštine koja podrazumeva izlaganje kao u muzeju, uz strogu zabranu i sankcionisanje pipkanja, crtanja, žvrljanja i uništavanja, kao što smo nažalost imali priliku na osnovu fotki da vidimo da se do sada radilo. A monasi neka se slobodno zatvore u bilo koje drugo utvrđenje, ali bez civilizacijskog blaga. U suprotnom, cela priča oko Atosa podseća na onog kralja iz "Hobita" koji se zatvorio sa svojom grupicom u planinu sa blagom, polažući jedini pravo na isto.
O pravima "pripadanja" sigurno znas mnogo vise nego ja, sa pravne strane. Vlasnik se zna, a uz pristanak da licnu svojinu izlozi ostatku sveta, ima pravo i da uslovi. Jednako kao i ja i ti, kad je nasa imovina u pitanju.
Što me na kraju sve opet vraća na moj prvi post na temi. Kada se postave iracionalne osnove, kao što su one na kojima počiva religija, onda je sasvim prirodno da se dođe i do jednog avata, npr. Ali ga to ne čini manje bizarnim i nepravednim.

Konačno, sve ovo nije priča oko toga sme li se na Atos, već ko sme, a ko ne sme.
Jeste, neće nijedna žena propasti što nema pristup Svetoj Gori, ali ne bi ni Sveta Gora propala da im dozvoli ulaz (kao što nijedan manastir do sada još nije propao zbog toga).
A ako treba da se bira, ja bih (da sam na mestu crkvenih rukovodilaca (sic!)) izabrao to da Atos otvori vrata svima, kao čist izraz ljudskosti.

Naravno da bez unutrasnjeg iskustva mnogo toga razlicito vidimo, tesko shvatamo i jos teze opisujemo, jer monastvo jeste fenomen, ne bi inace bilo toliko povrsnosti i "slobodnog pada" na temi.
Oni imaju pravo da sebe stite kako misle da je najbolje, a mi imamo pravo da se slozimo ili ne sa tim (zakonom...zakon je u osnovi, ne prazna prica ili neciji hir).

jako lepa tema

meni otisla sijalica u desnom faru
a da bi to promenio moram
da skinem masku jednu od vode
pa poklopa pa da iscupam konektor
pa da izvucem siju pa da vratim to sve istim redom

jeo sam kupus sa rebarca pa odspavo brat bratu 3 sata nako posteno
aj uzdravlje

Eh, pa znamo se predugo da bi mogla bas meni da imputiras "kakvo misljene imam...." :)
Imam takvo da sam na ovom pdf-u jedine kazne dobijala kad sam zestoko branila pravo da zene imaju jednaka prava na svaki izbor i branila pravo da nam se ovdasnji nepristojni pristojno obracaju. Pozvacu moderaciju kao svedoke.
Navedi gde sam napisala "da mi ne smetaju goveda" (valjda u ljudskom obliku)?
I da - mene nece nikada da "brane" (pogotovu ne od muskog sveta) nikakve kokoske (ili guske, svejedno) koje su pristale da po kljucu (unapred odredjenom procentu za zene u politici, jer nema veceg ponizenja za zene nego pristati da te svedu na golu brojku) zasele u evroklupe i dosetile se, da od svih nedaca ovog sveta koje prate zene modernog doba, bas eto najveca muka zena je zabranjen pristup Svetoj Gori.
Ne "zalazem se" nego razumem (razumem!) zbog cega postoji ustavna odredba (cije se krsenje kaznjava zatvorom), razumem zasto je nacinjena distanca od zena (jer su najvece iskusenje jednom muskarcu), razumem potrebu monaha da se ograde od svih iskusenja i zamisli, nije me sramota sto imam razlicito misljenje od tvog.
A "ukiniti" sve posete? Pa sta da kazem nego tipicni zenski inat, ako ja ne mogu, nek ne moze niko...pa ok, kad promene u zakonu, postovacu. :lol:
Niti znam ko su one, niti me interesuje.
Pre svega pišem kakvo je moje mišljenje po tom pitanju, I moj stav nema nikakve veze sa njima. Da je bilo ko drugi potegao to pitanje, ja bih pisala isto.

Hbote koliko ste vi zenetine egocentricne.
Moz mislit emocija imala zatucanu familiju pa joj mnogo tesko i bice joj lakse ako se zenama dozvoli da idu u Hilandar LOL (gde ona i njoj slicne sumnjam da bi ikad krocile)
Koga zabole q
Tipicno nezajazljivo egoisticno femenisticko glediste jednog razmazenog derista-occuuu da bude po mome jer mi tako lepo buwaaaaa
Vaspitanje je zakazalo

Hbote koliko ste vi zenetine egocentricne.
Moz mislit emocija imala zatucanu familiju pa joj mnogo tesko i bice joj lakse ako se zenama dozvoli da idu u Hilandar LOL (gde ona i njoj slicne sumnjam da bi ikad krocile)
Koga zabole q
Tipicno nezajazljivo egoisticno femenisticko glediste jednog razmazenog derista-occuuu da bude po mome jer mi tako lepo buwaaaaa
Vaspitanje je zakazalo

Bitno je da si nam ti lepo vaspitan.:lol:

Nije emocijina familija bila zatucana, pogrešno si ti to protumačio. Poverovao si Doctinoj dijagnozi.:rotf:

Avato („ne kročiti”), zakon često tumačen isključivo kao restriktivna norma koja svim ženama strogo zabranjuje pristup manastirima na Svetoj Gori.
Iako to jeste odrednica ovog zakona, on više od 1000 godina ograničava slobodu kretanja svih ljudi i dobara na ovoj teritoriji, i reguliše se posebnim procedurama. U svetogorske manastire i muški posetioci mogu doći isključivo nakon upućivanja molbe za posetu preko Zadužbine Svetog manastira Hilandara.
Ova procedura je neophodna zbog ograničenih kapaciteta manastira, ali i zbog specifičnog, izuzetno strogog monaškog načina života koji zahteva besprekoran mir.

U poslednje vreme, Avato se pod pritiskom organizacija koje se bore za ravnopravnost žena našao kao poslaničko pitanje pred Evropskim parlamentom. Rezolucijom iz 2003. godine ova norma je osuđena kao narušavanje ravnopravnosti polova i građanske slobode kretanja.
Pobornici revizije Avatoa svoje stavove pravdaju potrebom da se prevaziđe arhaično razdvajanje polova karakteristično za davnu prošlost, te da se žene i muškarci duhovno izjednače u veri.
Iako postoje različita svetovna ubeđenja zašto ženska noga ne sme da kroči na Atos, govorićemo o težnji monaha sa Atosa da u cilju revnosnog praktikovanja vere žive u najstrožem celibatu, koji bi stalna iskušenja dodatno otežala.
Smatra se da bi posete žena narušile mir monaškog bratstva, čiji je stil života okrenut isključivo duhovnom prosvetljenju.
Komplikovana dilema ima mnogo grananja, a problem se može pomatrati sa nekoliko aspekata:
Imaju li pravo ateisti, ili pripadnici drugih vera da se mešaju u kanon jedne religije praveći od toga globalno političko pitanje?
Da li religija sme da ignoriše društvena kretanja i udaljava vernike od svog učenja insistirajući na arhaičnim normama?
I na kraju, hoće li Sveta Gora biti manje sveta ako na nju kao hodočasnik kroči žena?
Hoće li ljudska prava u svetu postići ozbiljan napredak ako jedan zakon pravoslavlja star hiljadu godina uredi Evropska komisija i feministički lobi?

Šta vi mislite o Avato zakonu?
Da li bi ga trebalo ukinuti ili ne i zašto?

Molila bih one koji nisu lenji da pročitaju ceo tekst
Izvor : http://www.medias.rs/avato-zakon-koji-zenama-zabranjuje-pristup-svetoj-gori

Niti znam ko su one, niti me interesuje.
Pre svega pišem kakvo je moje mišljenje po tom pitanju, I moj stav nema nikakve veze sa njima. Da je bilo ko drugi potegao to pitanje, ja bih pisala isto.

Odatle je i krenula tema, zato je ostala na pdf-u "zene" (a ne na religiji).

Naravno da je mizerno da jedna skolovana zena cisti kuce ili radi na trafici da bi prezivela.
Podrzavam takve zene koje prkose sistemu ukoliko ih muka ne natera da prihvate stanje jer nemaju kud.
Kako je najlakse manipulisati nego zivotom i prostackom parolom "hoces - neces ima ko hoce"?
Skolovani kadri ukoliko imaju prilike da biraju i treba da biraju.
Dovoljno je sto smo eksperimentalni zecici na svim poljima jos treba da se zahvaljuje sto dise ?
Oni koji vole i zele da budu robovi siroko im polje ali ne trebaju da uplicu druge u svoje sisteme.
Ukoliko imaju prilike, to je ključno.
Ukoliko imaju drugi izvor finansija, naravno da neće raditi poslove koji nisu u rangu njihovog obrazovanja, ali dok čekaju neki posao u struci (ipak će da jedu, oblači se, troše struju i grejanje i sl), ako nisu izdržavana lica od roditelja ili supružnika, onda će raditi bilo koji posao).
Svi poznajemo dosta ljudi iz sopstvenog okruženja, koji su kad tad imali tako neki period u životu, da rade nešto ne zato što sebe vide u tome, nego da bi se finansijski izdržavali ili potpomogli lućni budžet.
Samo da ti odgovorim, jer to se nadovezuje na neke prethodne postove.
Kao i da naglasim da nikoga nisam vređala na temi, što se lepo može uočiti po postovima ko šta piše i kako reaguje, bez obzira na različite stavove.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back