Avato

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U zemlji u kojoj je indeks rodne ravnopravnosti ispod proseka eu, osetiti se ugrozenom (polno diskriminiranom) zbog odredbe u ustavu druge zemlje, je najblaze receno, smesno. :lol:

Meni je iskreno zao sto neke zene nece moci da popljuju monahe na licu mesta ("u ime svih zena" tako vole neke samoproglasene glasnogovornice da sebi daju na znacaju), bar ne za zivota. :lol:

U zemlji u kojoj je indeks rodne ravnopravnosti ispod proseka eu, osetiti se ugrozenom (polno diskriminiranom) zbog odredbe u ustavu druge zemlje, je najblaze receno, smesno. :lol:

Meni je iskreno zao sto neke zene nece moci da popljuju monahe na licu mesta ("u ime svih zena" tako vole neke samoproglasene glasnogovornice da sebi daju na znacaju), bar ne za zivota. :lol:
Da li bi te neke žene zaista želele da pljunu monahe na licu mesta, ne znam, ali ne bih se kladila da za života neće moći da posete Atos ukoliko to budu želele.

Grčki ustav iz 75. koji je trenutno na snazi, je izmenjen 1986, 2001. i poslednji put 2008. g. Ne postoji niti jedna prepreka da grčki parlament ne izvrši i dalje izmene - posebno imajući u vidu da je promena Ustava legalna stvar i da su društveni i politički tokovi teško ukrotiva sila koja donosi promene ma koliko se pojedine strukture i institucije istima opirale (primer biračkog prava žena koje je uvršteno u Ustave svih civilizacijski naprednih zemalja)

O tome i pričam. Uskraćivanje prava nekoj grupi na osnovu urođenih karakteristika je po definiciji diskriminacija. Ali nekim ženama ova diskriminacija ne smeta, ne bode im mozak. Zašto?

Pri tom, ovaj avato čak i nije sadržan u svetim knjigama (poput, recimo, tvrdnje da su žene nečiste u vreme menstrualnog krvarenja) nego je baziran na predanju i uspostavljen od strane crkvenih glavešina skoro hiljadu godina nakon što se narečeni mit desio. Dakle, čista administrativna odluka.

U Bibliji nigde ne piše da kada je ,,crveno slovo" u pravoslavnom kalendaru ne treba da se šije ili nešto radi( nisam sigurna ni da bi sveštenik to rekao, ne znam), ili npr na Ognjenu Mariju da ne valja plivati, da za Božić treba pijukati i unositi badnjak, paliti badnjak i sl...Pa to pravoslavni vernici uglavnom poštuju.
Da ne zalazim u istoriju i sve običaje paganstva, koji su samo adaptirani od strane crkve. Kao npr slava porodice...
To samo na forumu ima da se žene više zalažu za ovo pitanje odlaska na Svetu Goru, nego za neka mnogo bitnija pitanja.
Ove svetske šmizle mogu da fantaziraju i trabunjau o Svetoj Gori, jer su rešile elementarna pitanja, tipa da odreaguje policija ako nekog prijave.
Međutim, kao što rekoh, ja bih prvo na uvid biografije osoba koje me zastupaju (a, da nisam tražila) kao pripadnicu ženskog pola. Da mi neko serrenda o emancipaciji, a da je na tatinom buđelaru ili muževljevom, e pa neće moći :) Zaradi sestro, oseti šta je rmbačiti, pa onda se busaj. I šta im fali? Pored svih blagodeti ženskih prava na rad -one neće na posao. Možda neće ni da glasaju. Možda ustvari neće ništa, samo bi malo da dižu prašinu tamo gde to neće imati nikakvog značaja, a to je forum.

U Bibliji nigde ne piše da kada je ,,crveno slovo" u pravoslavnom kalendaru ne treba da se šije ili nešto radi( nisam sigurna ni da bi sveštenik to rekao, ne znam), ili npr na Ognjenu Mariju da ne valja plivati, da za Božić treba pijukati i unositi badnjak, paliti badnjak i sl...Pa to pravoslavni vernici uglavnom poštuju.
Da ne zalazim u istoriju i sve običaje paganstva, koji su samo adaptirani od strane crkve. Kao npr slava porodice...
To samo na forumu ima da se žene više zalažu za ovo pitanje odlaska na Svetu Goru, nego za neka mnogo bitnija pitanja.
Ove svetske šmizle mogu da fantaziraju i trabunjau o Svetoj Gori, jer su rešile elementarna pitanja, tipa da odreaguje policija ako nekog prijave.
Međutim, kao što rekoh, ja bih prvo na uvid biografije osoba koje me zastupaju (a, da nisam tražila) kao pripadnicu ženskog pola. Da mi neko serrenda o emancipaciji, a da je na tatinom buđelaru ili muževljevom, e pa neće moći :) Zaradi sestro, oseti šta je rmbačiti, pa onda se busaj. I šta im fali? Pored svih blagodeti ženskih prava na rad -one neće na posao. Možda neće ni da glasaju. Možda ustvari neće ništa, samo bi malo da dižu prašinu tamo gde to neće imati nikakvog značaja, a to je forum.

У чему је твој проблем? Тема је о Атосу и женама и то је све. Нико никога не заступа, људи пишу оно што мисле.

И то да само запослена особа има право гласа на форуму, то први пут чујем.

Da li bi te neke žene zaista želele da pljunu monahe na licu mesta, ne znam, ali ne bih se kladila da za života neće moći da posete Atos ukoliko to budu želele.

Grčki ustav iz 75. koji je trenutno na snazi, je izmenjen 1986, 2001. i poslednji put 2008. g. Ne postoji niti jedna prepreka da grčki parlament ne izvrši i dalje izmene - posebno imajući u vidu da je promena Ustava legalna stvar i da su društveni i politički tokovi teško ukrotiva sila koja donosi promene ma koliko se pojedine strukture i institucije istima opirale (primer biračkog prava žena koje je uvršteno u Ustave svih civilizacijski naprednih zemalja)

Neke su vrlo jasno i nedvosmisleno napisale u svojim postovima sta misle o monastvu i monasima, bez pardona.
Ono jeste postalo kao dobar dan menjanje ustava na ovim nasim prostorima, ali da ce grci i grcka bas ovu odredbu promeniti, sanse su gotovo pa nikakve, ako bar malo poznajes taj narod, malo nade ostaje.

Sve ovo je, zajedno sa već 100put ovde ponovljenim ''šta tebe ugrožava?'', samo zamena teza namenjena običnom ućutkivanju.

Evo, ja se već skoro mesec dana nakanjujem da odem do Socijalnog da poobavljam neki šalteraj.
Živim u visoko korumpiranom društvu i smeta mi đubre po ulicama.
Nemam AIDS.
Dakle, em imam drugih prioriteta, em me uopšte ne ugrožava diskriminacija HIV pozitivnih, pa eto da se ovde otvori tema o tome, bio bih toliko drzak da izrazim svoje mišljenje.
Ili možda nemam moralno pravo na to?

Sve ovo je, zajedno sa već 100put ovde ponovljenim ''šta tebe ugrožava?'', samo zamena teza namenjena običnom ućutkivanju.

Evo, ja se već skoro mesec dana nakanjujem da odem do Socijalnog da poobavljam neki šalteraj.
Nemam AIDS.
Dakle, em imam drugih prioriteta, em me uopšte ne ugrožava diskriminacija HIV pozitivnih, pa eto da se ovde otvori tema o tome, bio bih toliko drzak da izrazim svoje mišljenje.

Па ето, по некима човек не би смео да посети уметничку галерију ако није сликар или макар ликовни критичар.

Или сајам аутомобила ако није Мирко Алвировић.

У чему је твој проблем? Тема је о Атосу и женама и то је све. Нико никога не заступа, људи пишу оно што мисле.

И то да само запослена особа има право гласа на форуму, то први пут чујем.

Nemam problem. Monahe treba pustiti na miru.
Ko tebi brani da budeš budista? atesita? Niko. Možeš da budeš šta hoćeš, da veruješ ili ne veruješ...Zašto bi onda tom pravcu pravoslavlja bilo zabranjeno nešto, monaštvo na jednom parčencetu zemlje, gde nije poželjno da kroči ženska noga? Ima toliko manastira gde je regularan obilazak istih...Pa ne znam zašto zapeti za ljude koji su odabarli svoj put, takav kakav jeste.
Ovo drugo prvi put čujem, nigde to nisam napisala.

Nemam problem. Monahe treba pustiti na miru.
Ko tebi brani da budeš budista? atesita? Niko. Možeš da budeš šta hoćeš, da veruješ ili ne veruješ...Zašto bi onda tom pravcu pravoslavlja bilo zabranjeno nešto, monaštvo na jednom parčencetu zemlje, gde nije poželjno da kroči ženska noga? Ima toliko manastira gde je regularan obilazak istih...Pa ne znam zašto zapeti za za ljude koji su odbarli svoj put, takav kakav jeste.
Ovo drugo prvi put čujem, nigde to nisam napisala.

Него шта него си написала

Da mi neko serrenda o emancipaciji, a da je na tatinom buđelaru ili muževljevom, e pa neće moći Zaradi sestro, oseti šta je rmbačiti, pa onda se busaj. I šta im fali? Pored svih blagodeti ženskih prava na rad -one neće na posao. Možda neće ni da glasaju. Možda ustvari neće ništa, samo bi malo da dižu prašinu tamo gde to neće imati nikakvog značaja, a to je forum.

И то да неко неће на посао...:roll: А Србија је иначе позната по брзом и лаком запошљавању, поготово жена у средњим годинама. :lol:

Мислим, стварно пишеш којешта.

Nemam AIDS.
Ne mislim uopšte da bi bio drzak kada bi otvorio takvu temu. Odakle ti to?
To što se ti nakaanjuješ da odeš do socijalnog, može i to biti tema.
Živiš u visoko korumpiranom društvu, a normalno da ti smeta smeće ispred nosa, jer svaki dan prolaziš ispred smeća.
Logično je da konstatuješ, po volji da li ćeš da reaguješ.
Mene lično ne dodiruje zabrana stupanja žene na tlo Svete Gore, napisala sam šta mislim o dogmama. Ipak, poštujem tuđe odluke.

Него шта него си написала

И то да неко неће на посао...:roll: А Србија је иначе позната по брзом и лаком запошљавању, поготово жена у средњим годинама. :lol:

Мислим, стварно пишеш којешта.
Pišeš ti koješta.
Nigde ne pomenuh da posao samo zove: dođi, tebe čekam.

Па... Кад неко напише - 'НЕЋЕ НА ПОСАО' - шта то може да значи него управо то што сада негираш.

Neće na posao znači u Srbiji:
neće na posao koji smatra mizernim
(neće tetka da radi u trafici npr, to je ispod njenog intelektulanog nivoa, jer mogu i studenkinje da rade taj posao)
Msm ne mora parametar biti trafika, samo žena od 50 i kusur godina ne može mi tvrditi da nikada nije imala priliku da se zaposli.

Neće na posao znači u Srbiji:
neće na posao koji smatra mizernim
(neće tetka da radi u trafici npr, to je ispod njenog intelektulanog nivoa, jer mogu i studenkinje da rade taj posao)
Msm ne mora parametar biti trafika, samo žena od 50 i kusur godina ne može mi tvrditi da nikada nije imala priliku da se zaposli.

Мисли шта хоћеш, са усијаним (и неваспитаним) главама не комуницирам.

Mene su ateisti (moji roditelji) i poneki vernik u familiji (moje nane) na vreme naucili svojim licnim primerom, kako se postuje tudji integritet, tudja intima, tudji izbor po pitanju vere.
I ja zaista ne mogu da razumem ovakvu povrsnost na temi. Kao da ne pravite nikakvu razliku izmedju crkve i manastira, izmedju popa i monaha, crkvene hijerarhije uopste i njenih kanona.
Monasi se nikako nece pretvoriti u ono kako ih drugi vide. Oni nisu deo naseg sveta, oni su oslobodjeni od sveta, da li je moguce da to ne shvatate? Nisu oni egzoticne ptice koje bi vi rado da posmatrate i fotografisete, pa se durite sto nece da vam poziraju. Oni su usamljenici u svetu (licnim izborom) ne pripadaju nikome, centar njihovog zivota i jedina ljubav njihovog srca je bog. I jedino sto njima treba je njihov mir koji su izabrali ne bi li kroz stalnu molitvu probudili duh do bogovidjenja.
Zakon nije nista drugo, nego distanca od mogucih iskusenja.

Treba zene pravoslavke masovno da pocnu da izlaze iz svih pravoslavnih Crkava, uvek i svuda, i da ne daju pare popovima, i da prestanu da budu hriscanke. Onda bi pravoslavni popovi bili naterani da menjaju svoje kanone i pravila, da ne bi izumrli kao religija, na slobodnom trzistu religija.

Tako bi to bilo reseno da postoji slobodno trziste, nikakva sila, pretnje, Ustavi i ostali krci palci, klasicanna ponuda i potraznja, samo Laissez faire.

Sad, problem je sto vecina ljudi na svetu, a u Evropi posebno, ima komunjarski menatlitet.

Mene su ateisti (moji roditelji) i poneki vernik u familiji (moje nane) na vreme naucili svojim licnim primerom, kako se postuje tudji integritet, tudja intima, tudji izbor po pitanju vere.
I ja zaista ne mogu da razumem ovakvu povrsnost na temi. Kao da ne pravite nikakvu razliku izmedju crkve i manastira, izmedju popa i monaha, crkvene hijerarhije uopste i njenih kanona.
Monasi se nikako nece pretvoriti u ono kako ih drugi vide. Oni nisu deo naseg sveta, oni su oslobodjeni od sveta, da li je moguce da to ne shvatate? Nisu oni egzoticne ptice koje bi vi rado da posmatrate i fotografisete, pa se durite sto nece da vam poziraju. Oni su usamljenici u svetu (licnim izborom) ne pripadaju nikome, centar njihovog zivota i jedina ljubav njihovog srca je bog. I jedino sto njima treba je njihov mir koji su izabrali ne bi li kroz stalnu molitvu probudili duh do bogovidjenja.

Udaj se za mene.

A da udata si.

Šta onda....

U ovom bogohulnom svetu teško je naći osobu kao ti.
flirt.gif

Pošto ne želim da postavim fotografije, ukucaj na google potragu za slikama "poseta Hilandaru" pa ćeš videti da si mogla i bez toga...istina je da foto aparate u rukama drže muškarci, ali to valjda nije bitna razlika.

Da si zaista toliko zabrinuta za njihov mir, zalagala bi se da se ukinu sve posete mestu koje su oni izabrali.

Ali ne, ovo narušavanje njihovog mira je u redu, samo da blesave "kokoške" ne puste na njih....
Sramota kakvo mišljenje imaš o svim ostalim pripadnicama ženskog pola.:roll: A" goveda" ti ne smetaju...:roll:

Mislim da niko ne bi išao na Atos da posmatra monahe kao u zoološkom vrtu, već nešto sasvim drugo.
Hilandar je konkretno jedno od središta srpske kulture, posebno srpske srednjovekovne, pored ostalog, u njemu se nalazi riznica starih rukopisa i fresaka, nalazi se zajedno sa ostalim manastirima na Unescovoj listi.

Tekovine civilizacije treba da pripadaju civilizaciji, a ne jednoj grupi ljudi.
iz tog razloga, Atos treba otvoriti za javnost, naravno uz očuvanje baštine koja podrazumeva izlaganje kao u muzeju, uz strogu zabranu i sankcionisanje pipkanja, crtanja, žvrljanja i uništavanja, kao što smo nažalost imali priliku na osnovu fotki da vidimo da se do sada radilo. A monasi neka se slobodno zatvore u bilo koje drugo utvrđenje, ali bez civilizacijskog blaga. U suprotnom, cela priča oko Atosa podseća na onog kralja iz "Hobita" koji se zatvorio sa svojom grupicom u planinu sa blagom, polažući jedini pravo na isto.

Počni sa svojom, da i ostale vide ko to polaže pravo da govori u ime svih žena. Jer da nije tako, ne bi ti smetalo da i sve ostale kažu ono što misle po tom pitanju.
A smeta ti, to je očigledno.

Ti bi ih najradije ućutkala, a to onda nije diskutovanje, nego dirigovanje. Zašto misliš da ti imaš pravo na to?

Poslednja izmena:
Mislim da niko ne bi išao na Atos da posmatra monahe kao u zoološkom vrtu, već nešto sasvim drugo.
Hilandar je konkretno jedno od središta srpske kulture, posebno srpske srednjovekovne, pored ostalog, u njemu se nalazi riznica starih rukopisa i fresaka, nalazi se zajedno sa ostalim manastirima na Unescovoj listi.

Tekovine civilizacije treba da pripadaju civilizaciji, a ne jednoj grupi ljudi.
iz tog razloga, Atos treba otvoriti za javnost, naravno uz očuvanje baštine koja podrazumeva izlaganje kao u muzeju, uz strogu zabranu i sankcionisanje pipkanja, crtanja, žvrljanja i uništavanja, kao što smo nažalost imali priliku na osnovu fotki da vidimo da se do sada radilo. A monasi neka se slobodno zatvore u bilo koje drugo utvrđenje, ali bez civilizacijskog blaga. U suprotnom, cela priča oko Atosa podseća na onog kralja iz "Hobita" koji se zatvorio sa svojom grupicom u planinu sa blagom, polažući jedini pravo na isto.

Цветићу, Цветићу па они се и јесу затворили у утврђење у коме није било "цивилизацијског блага" и онда су током последњих

хиљаду година живели како мисле да треба да живе, служили Богу како мисле да треба служити Богу, стварали молитвене предмете

који су саставни део литургије, а литургијски живот је смисао њиховог живота.

И онда си се ти досетила да је литургијски живот потпуно демоде, да је то једна бесмислица, да је литургија ствар безвезе,

да је молитва Богу губљење времена, јер Бога нема и да су ти ружни, прљави, зли, затуцани, немислећи, брадати монаси

упркос свом промашеном, залудном и бесмисленом животу на неку чудну фору ипак успели направити уметничка дела која ти жарко

желиш да видиш.

Па добро, онда буди доследна сама себи па гледај на њих као на откачену уметничку колонију (пошто ти мисао не допире даље од тога)

и поштуј њихов начин живота исто онако као што поштујеш начин живота других уметника и помири се са чињеницом да те они не желе

у свом атељеу.

Можда те и позову једног дана кад пожеле да сликају женске актове и снимају еротске слике за Крсту на теми Рибетина са пдф Жене.

Цветићу, Цветићу па они се и јесу затворили у утврђење у коме није било "цивилизацијског блага" и онда су током последњих

хиљаду година живели како мисле да треба да живе, служили Богу како мисле да треба служити Богу, стварали молитвене предмете

који су саставни део литургије, а литургијски живот је смисао њиховог живота.

И онда си се ти досетила да је литургијски живот потпуно демоде, да је то једна бесмислица, да је литургија ствар безвезе,

да је молитва Богу губљење времена, јер Бога нема и да су ти ружни, прљави, зли, затуцани, немислећи, брадати монаси

упркос свом промашеном, залудном и бесмисленом животу на неку чудну фору ипак успели направити уметничка дела која ти жарко

желиш да видиш.

Па добро, онда буди доследна сама себи па гледај на њих као на откачену уметничку колонију (пошто ти мисао не допире даље од тога)

и поштуј њихов начин живота исто онако као што поштујеш начин живота других уметника и помири се са чињеницом да те они не желе

у свом атељеу.

Можда те и позову једног дана кад пожеле да сликају женске актове и снимају еротске слике за Крсту на теми Рибетина са пдф Жене.
U svom malom igrokazu u kojem si pokušao da me predstaviš kao petogodišnju devojčicu koja u svojoj površnosti, hiru i strahu ne veruje u boga, s obzirom da je liturgija stvar "bezveze", a monasi "ružni, prljavi, zli, zatucani" itd itd, ali eto uspeli ipak nekako napraviti umetnička dela (?!), zaboravio si jednu krucijalnu stvar:

skoro celokupna srednjovekovna kultura i umetnost su nastali pod patronatom crkve, i ta celokupna srednjovekovna kultura i umetnost su dostupni celukupnoj civilizaciji, jer su tekovina ljudske civilizacije, a ne tekovina Crkve, iako su nastali pod njenim patronatom. Sledeći tvoju logiku, niti jedno srednjovekovno pisanije, freska, slika ili građevina ne bi smela biti izložena očima žena :) Na svu sreću, nije tako - osim na tom Atosu.

Mene lično ne tangira previše, iako volim da uđem u crkve, pogledam freske, poslušam liturgiju, sve iz čisto umetničkih i kulturnih motiva, pa sam tako bila na Meteorima, bila sam u grčkoj pravoslavnoj crkvi u raznim mestima, srpskoj, ruskoj, katoličkoj.. jedino još nisam ušla u džamiju, a i to bih volela da vidim. Ali ja sam pravnica koja ne znam mnogo istoriju, pa nije greda. No da sam neka istoričarka umetnosti, bila bi greda. Ili da sam profesorka književnosti, ili profesorka srednjovekovne književnosti na faksu. Pa i da sam vernica, bila bi još veća greda (osim ako ne bih, kao i većina vernica, slepo i bez kritike prihvatila nametnuta i neizvorna crkvena pravila, u što čisto sumnjam, jer nisam slepo pratećeg i pokornog mentalnog sklopa).

Što se tiče svođenje žena na seksualne objekte koje su valjane samo za slikanje njihovih golih tela, no comment.
A što se tiče moje "misli koja ne dopire dalje" od posmatranja monaha kao umetničke kolinije, takođe no comment.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back