- Poruka
- 48.596
Što nije tačno.
Posete Atosu, a Hilandaru su brojne i svakodnevne.
Jedino je ograničen broj noćenja na jedno.
Naravno, deo riznica koje su uvek pod ključem i poštovanje mira...
Naravno da to nije razlog zašto je zatvoren Atos za posete žena, već su razlozi verske prirode...
- - - - - - - - - -
I u srpskim manastirima takođe, zbog pokušaja imitacija baština u minijaturama... Ako vam pođe za rukom, neće vam oduzeti aparat, al će vam reći upustvo,
Posebno poslednjih godina je tako.
Osim što je to poprilično malo i možda neosnovano jer vi sve to imate po monografijama, katalozima..
Ja ne volim da posecujem verske objekte..al sam zaglavila u vise navrata tamo. U Novodevicanski manastir sam isla.sa drugaricom, dok ae nismo razdvojile, ona je vernik pa je usla. Meni je dovoljno bilo spolja da vidim. E da i vodala me je po groblju pored manastira. U Kremlj sam usla zbog carskog topa i carskog zvona, koji su stvarno impresivni i vredi ih videti. Prelepi su. Crkve su okolo pa sam obletela, u jednoj su bili kovcezi sa mrtvim ljudima. Hram Hrista spasitelja sam obisla, jer ga turisti obilaze..e on je super, sav je nakicen i nabudzen. I isla sam u crkvu preko puta muzeja savremene umetnosti..tu sam odslusala liturgiju, iz radoznalosti da vidim i uporedim liturgiju kod nas i kod njih. Znaci zadesila sam se kod muzeja, oglasila su se crkvena zvona za vecernju liturgiju i ja obisla crkvu koja ima vise zgrada i usla tu gde je liturgija...sa prebacenim salom preko kose, da se ne razlikujem od Ruskinja, jer tu nije bilo stranih turista. Rezultat je da me je okadio ruski pop, nacrtao mi krst na celu, necim masnim i bezbojnim i uzela sam naforu...ko prava vernica
al na kraju kako smo prilazili da nam lupi krst posle se poljubi odelo popa negde u visini ramena. E i sad posto se ja secam da se u nasim crkvama pop ljubi u ruku, ja prosto nisam znala gde da cokim popa, pa je on sam poturio odezdu i nasmesio se i on i onaj pored njega sto je stajao. Mislili da sam novopecena vernica..