Avatarov scenario je bio javan godinama. Mnogi filmovi su uzimali pozajmice iz njega, uključujući i animirani Bitka za planetu Teru, koji je otvoreno napadan kao značajan plagijat Avatara, jer se kod njega to može tvrditi sa relativnom sigurnošću (a uopšteno je teško reći da je išta plagijat ičega).
Ne bih se složio da ima sličnu temu Distriktu 9.
Fino sam napisala da je tema sa Distriktom slicna jedino zato sto su ljudi prikazani kao negativci, a vanzemaljci kao ugrozena vrsta(greska je sto ih nazivam vanzemaljcima, ali ne mogu da smislim dobar termin...jer ljudi su na Naáviju vanzemaljci Naávijima)
Avatar je...bas kao sto je osonesi napisala...stereotipan i patetican film,makar meni.
Bavi se vaznim temama...Irak ( nama treba nesto, ajde sad vi jer ste slabiji mars odavde...banalizujem), Vijetnam (Naáviji su pobijedili ljude jer su poznavali dobro teren, bas kao sto su Amerikanci izgubili rat jer nisu poznavali dovoljno) i jos ta prica iz Poslednjeg Samuraja...Jake Sully, iako je covjek , blizi je Naavijima nego ljudima i na kraj pocinje da se osjeca kao Naavi.
Bavi se vaznim temama, ali je to uradjeno na vrlo sladunjav nacin, sa stereotipnim likovima i malo...u nekim momentima, kao crtani film. Al ozbiljno.
Da se ne lazemo, meni se film svidio, valjda jer sam ljubitelj SF. Ipak, ako dobije Oscara , a mislim da ce dobit, to ce biti jos jedan flop Akademije, da bi se opravdao novac ulozen u film, a la Titanik.
Matriks, sa druge strane,mi je genijalan film.
Mozda je Kameronova ideja bila originalna prije 15 godina, ali sad..hm...pa i nije bas.
Distrikt 9 je dosta bolji film, jer nije tako
plitak i 99 % koje ja znam , ukljucujuci ui mene, nisu gledali Avatar zbog tematike produhovljene iil poruke mira, vec da bi vidjeli 3D.
District 9 je vec druga priac...