Mislim da je Dzejms Kameron sa Avatarom prevazisao sam sebe - film mu je veca limunada i smor od Titanika, samo sam cekala kada ce Selin Dion da se pojavi i pocne da peva. Titanik mu je bolji, ako ni zbog cega drugog ono zbog Kejt Vinslet. Poslednjih pola sata filma lici na Dan nezavisnosti. Potpuno beznacajan film. Jedina svetla tacka Sigoni Viver.

Mislim da je Dzejms Kameron sa Avatarom prevazisao sam sebe - film mu je veca limunada i smor od Titanika, samo sam cekala kada ce Selin Dion da se pojavi i pocne da peva. Titanik mu je bolji, ako ni zbog cega drugog ono zbog Kejt Vinslet. Poslednjih pola sata filma lici na Dan nezavisnosti. Potpuno beznacajan film. Jedina svetla tacka Sigoni Viver.

Ja prvenstveno gledam na film kao na tehničko čudo, i zbog toga ćemo ga se sjećati i gledati, a zbog toga je i urezao svoje ime u istoriju kinematografije za svagda.

Kao i, kako vidim po tvom avataru što ga voliš, Matriks. :mrgreen:

Da... jedina mala razlika je da ako se gleda film kao film, a ne kao poligon za 3D modeliranje,
Matrix (prvi deo, ne trilogija) je remek delo u odnosu na Avatar.

Ne bih se složio. Matriks nije ništa drugo, izvan vizuelnog i zvučnog doživljaja, do brilijantnog spoja tipične produkcije Hong Konga i Holivuda.

Ni da ne pominjem koliko je, uopšteno, notorno besmislen u potpunosti...ono što ga izvlači je to što je lijepo snimljen i na kraju urađen.

Poslednja izmena:
Zanimljiv film ...ali samo zbog efekata ,zbog te "nove filmske tehnologije" ...osim toga ja u njemu zaista ne vidim nista senzacionalno ! U pojedinim momentima pocnete da prepoznajete neke slicne filmske price ,1000 puta ispricane samo na moderan nacin zapakovano ...za mene zaista nista spektakularno pa jos 2 sata i 40 minuta ! Ne kazem ,lep je film mada na momente dosadan i lici na crtani ( deciji ) ali ko voli nek izvoli ,ja sam ga odgledao i dosta je ...na kraju ,u odjavnoj spici sam poslusao muziku i suvise mi to lici na onu iz Titanic-a pa me i to nije bas odusevilo ...i tako ,jos jedan pompezni naslov iz Holivuda koji nije opravdao moja ocekivanja !

PS.
Svo vreme gledanja sam upravo o tome razmisljao ...Avatar ne poseduje nista posebno ,sem extremnog vizuelnog i zvucnog utiska ,koji treba kod gledaoca da nadvlada nad svim ostalim merilima i relevantnim faktorima ...tja !

znate onaj osjecaj, narocito posle filmova stivena soderberga, da iako ste se smorili gledajuci film, da je film dobar?
zabavno vam je dok gledate, divite se tehnologiji...
a kad se zavrsi...
shvatite da ste 3D verziju plesa sa vukovima, poslednjeg samuraja i slicnih filmova...iako se film dotice vaznih tema tipa vijetnam, irak, genocid nad indijancima...Film je limunada.
Bitka za planetu Teru ima slicnu temu.
District 9 ima slicnu temu (kao...ljudi kao negativci)
Planeta 51 ima slicnu temu

Nista posebno, sa netehnoloske strane.

znate onaj osjecaj, narocito posle filmova stivena soderberga, da iako ste se smorili gledajuci film, da je film dobar?
zabavno vam je dok gledate, divite se tehnologiji...
a kad se zavrsi...
shvatite da ste 3D verziju plesa sa vukovima, poslednjeg samuraja i slicnih filmova...iako se film dotice vaznih tema tipa vijetnam, irak, genocid nad indijancima...Film je limunada.
Bitka za planetu Teru ima slicnu temu.
District 9 ima slicnu temu (kao...ljudi kao negativci)
Planeta 51 ima slicnu temu

Nista posebno, sa netehnoloske strane.

Avatarov scenario je bio javan godinama. Mnogi filmovi su uzimali pozajmice iz njega, uključujući i animirani Bitka za planetu Teru, koji je otvoreno napadan kao značajan plagijat Avatara, jer se kod njega to može tvrditi sa relativnom sigurnošću (a uopšteno je teško reći da je išta plagijat ičega).

Ne bih se složio da ima sličnu temu Distriktu 9.

Ništa specijalno.
Efekti OK ali.. priča je pih...
na nekim delovima dosadna, patetična i stereotipna.
Kao da sam gledala crtani film za sve uzraste.
Razvukoše ga k'o teraviju:mrgreen: a i glava me zabole.

Ne bih se složio. Matriks nije ništa drugo, izvan vizuelnog i zvučnog doživljaja, do brilijantnog spoja tipične produkcije Hong Konga i Holivuda.

Ni da ne pominjem koliko je, uopšteno, notorno besmislen u potpunosti...ono što ga izvlači je to što je lijepo snimljen i na kraju urađen.

To bi pre rekla za Avatar.
Matrix ima 10puta bolju i smisleniju priču.
Ali, to ja mislim tako...:)

Ljudi kao baterije koji stvaraju energiju ni iz čega da bi napajali mašine ti je...smisleno i bolje od Avatara, koji se ipak u 90% slučajeva trudio da prati naučna objašnjenja do samog kraja? :think:

Ništa ti nisi skontao:)
Meni je Matrix bolji/smisleniji od Avatara
(mada nisu za poređenje al' 'ajde) .. i kraj.
Svaka čast na efektima, flori i fauni Pandore...i to je to.
Ne želim da se raspravljam samo iznosim mišljenje.
Pozdrav

Avatarov scenario je bio javan godinama. Mnogi filmovi su uzimali pozajmice iz njega, uključujući i animirani Bitka za planetu Teru, koji je otvoreno napadan kao značajan plagijat Avatara, jer se kod njega to može tvrditi sa relativnom sigurnošću (a uopšteno je teško reći da je išta plagijat ičega).

Ne bih se složio da ima sličnu temu Distriktu 9.

Fino sam napisala da je tema sa Distriktom slicna jedino zato sto su ljudi prikazani kao negativci, a vanzemaljci kao ugrozena vrsta(greska je sto ih nazivam vanzemaljcima, ali ne mogu da smislim dobar termin...jer ljudi su na Naáviju vanzemaljci Naávijima) :)

Avatar je...bas kao sto je osonesi napisala...stereotipan i patetican film,makar meni.
Bavi se vaznim temama...Irak ( nama treba nesto, ajde sad vi jer ste slabiji mars odavde...banalizujem), Vijetnam (Naáviji su pobijedili ljude jer su poznavali dobro teren, bas kao sto su Amerikanci izgubili rat jer nisu poznavali dovoljno) i jos ta prica iz Poslednjeg Samuraja...Jake Sully, iako je covjek , blizi je Naavijima nego ljudima i na kraj pocinje da se osjeca kao Naavi.

Bavi se vaznim temama, ali je to uradjeno na vrlo sladunjav nacin, sa stereotipnim likovima i malo...u nekim momentima, kao crtani film. Al ozbiljno.

Da se ne lazemo, meni se film svidio, valjda jer sam ljubitelj SF. Ipak, ako dobije Oscara , a mislim da ce dobit, to ce biti jos jedan flop Akademije, da bi se opravdao novac ulozen u film, a la Titanik.

Matriks, sa druge strane,mi je genijalan film.
Mozda je Kameronova ideja bila originalna prije 15 godina, ali sad..hm...pa i nije bas.

Distrikt 9 je dosta bolji film, jer nije tako plitak i 99 % koje ja znam , ukljucujuci ui mene, nisu gledali Avatar zbog tematike produhovljene iil poruke mira, vec da bi vidjeli 3D.

District 9 je vec druga priac...

Da li si ti uopste gledao film...jel si primetio da on obradjuje neke teme iz biblije na potpuno novi nacin...

Sto se Avatara tice,ako mene neko pita trebao bi da ostane upamcen samo kao najskuplji film (za sada). Klasicna prica o kolonizaciji novih teritorija,koja je cak razblazena da bi imala happy end. Trebao je da zavrsi film sa onom scenom kada pada drvo...ali tako ne bi imao prostora za nastavak...

Nov sam, pa ne zamerite, jos se upoznajem sa koriscenjem ovoga. Vasi komentari, bar sa zadnjih strana, koliko sam procitao mi deluju neverovatno, zar je moguce da se ljudi toliko razlikuju i da u necemu gde neko vidi sve, neko ne vidi nista. Lepota je, kazu, u oku posmatraca, eto potvrde. Ne znam da li je autor imao tu nameru dok je pisao scenario, ali ja sam video u ovoj prici projekciju kakvi bi mi ljudi trebali da budemo u odnosu sa svetom oko sebe, jedni drugima, svojim zivotom. Jos vise od toga, mozda stvarno i jesmo takvi negde u dubini, (samo sto sebe i jedni druge sigurno ne vidimo tako), mozda nas Bog vidi takve, pa sam, cini mi se dobio i odgovor na pitanje koje dugo nosim, zasto nas uopste voli. Mozda i jesmo tako predivni i prelepi kao navi narod, kao sto znamo da nasa planeta jeste, i ako nismo upoznali nista od nje.

Da li si ti uopste gledao film...jel si primetio da on obradjuje neke teme iz biblije na potpuno novi nacin...

Sto se Avatara tice,ako mene neko pita trebao bi da ostane upamcen samo kao najskuplji film (za sada). Klasicna prica o kolonizaciji novih teritorija,koja je cak razblazena da bi imala happy end. Trebao je da zavrsi film sa onom scenom kada pada drvo...ali tako ne bi imao prostora za nastavak...

Pa i za Avatar možemo tražiti razne dublje reference, samo zato što su autori oba filma ostavili mnogo prostora za interpretacije.

Ali notorna besmislenost Matriksa stoji. :think:

...ali Matriks je odlican film.

I nisu oni ostavili mnogo prostora za interpretaciju, vec su napravili film povrsnim.
...i ne zbog razloga da bi mogao da se interpretira na milion nacina, vec da bi ga vecina ljudi shvatila...

Dok vidis, Matriks...

...vidiš plitku i neoriginalnu, predvidivu, bolje rečeno potpuno besmislenu i neuvjerljivu priču, lijepo upakovanu u vrlo karakterističan način snimanja, sa centriranjem na lijepu vizuelizaciju, tj. specijalne efekte. :D

ma to je sve zbog Kijanu Rivsa...ocarao svojim glumackim sposobnostima pa su svi zaludjeni da je film dobar, a u stvari film obicna 0 :mrgreen:

Poslednja izmena:
Odgledao film na DVDripu. Moram da priznam da je odlicano odradjeno,posebno sto me je odusevilo jeste taj svet koji je Kamerun prikazao. Ipak se isplatilo taj trud 14-15god. koliko se vec radio na filmu,cuo sam da su zaradili najvise para u istoriji filmova :)

...vidiš plitku i neoriginalnu, predvidivu, bolje rečeno potpuno besmislenu i neuvjerljivu priču, lijepo upakovanu u vrlo karakterističan način snimanja, sa centriranjem na lijepu vizuelizaciju, tj. specijalne efekte. :D

ti bas volis da se raspravljas i da se istices..
prvo napusavas dijete od 10 godina koje je napisalo da mu je scary movie omiljeni film a sad se seres po matriksu, aj i sve se to moze progutati do ovoga "neorginalno".
kazes da je notorna glupost, i ne mozes neku pouku da izvuces,a ?
e pa verbal je dobro rekao, ako gledas filmove radi tih "pouka" "poruka", skini poster, snimi aforizam koji na njemu pise, nek te on vodi, a film zajebi, nemoj ga gledat', i liši nas tvoje dosade.

Nov sam, pa ne zamerite, jos se upoznajem sa koriscenjem ovoga. Vasi komentari, bar sa zadnjih strana, koliko sam procitao mi deluju neverovatno, zar je moguce da se ljudi toliko razlikuju i da u necemu gde neko vidi sve, neko ne vidi nista. Lepota je, kazu, u oku posmatraca, eto potvrde. Ne znam da li je autor imao tu nameru dok je pisao scenario, ali ja sam video u ovoj prici projekciju kakvi bi mi ljudi trebali da budemo u odnosu sa svetom oko sebe, jedni drugima, svojim zivotom. Jos vise od toga, mozda stvarno i jesmo takvi negde u dubini, (samo sto sebe i jedni druge sigurno ne vidimo tako), mozda nas Bog vidi takve, pa sam, cini mi se dobio i odgovor na pitanje koje dugo nosim, zasto nas uopste voli. Mozda i jesmo tako predivni i prelepi kao navi narod, kao sto znamo da nasa planeta jeste, i ako nismo upoznali nista od nje.
Dobrodošao:)

Nije valjda da ti Cameron otvori oči
i ti si tek sada shvati kakvi smo i kakvi bi trebali biti?!
Pa taj Avatar zameni kilograme knjiga
i ganglija koje sada mogu slobodno izumirati jer
je jednostavnije pogledati film... i doživeti prosvetljenje:mrgreen:

ti bas volis da se raspravljas i da se istices..
prvo napusavas dijete od 10 godina koje je napisalo da mu je scary movie omiljeni film a sad se seres po matriksu, aj i sve se to moze progutati do ovoga "neorginalno".
kazes da je notorna glupost, i ne mozes neku pouku da izvuces,a ?
e pa verbal je dobro rekao, ako gledas filmove radi tih "pouka" "poruka", skini poster, snimi aforizam koji na njemu pise, nek te on vodi, a film zajebi, nemoj ga gledat', i liši nas tvoje dosade.

Ne gledam. Filmove gledam na osnovu toga kako su urađeni, tj. kako je zapakovan sadržaj.

Back