AUTOMOBILI U RAZMERI

ako rade samo prema slici onda su odlicni majstori!
pazi, procedura za pravljene modela je extra zajebana, prvo treba da dobije dozvolu od fabike i da se obavezes da neces praviti modele drugacije nego sto su postojali. onda treba da nadjes pravi automobil, premeris ga u svim dimenzijama, napravis odlivke zajebanijih delova karoserije ( danas se prave 3d kompjuterski modeli ali ni oni ne mogu da budu dobri ako nisi krenuo od pravog auta ) i krenes da pravis glineni model malo manje razmere 1:8 ( najcesce ). Sve to traje milion godina. Onda kad ima dobar glineno-gipsani odlivak, umanjujes ga na 1:18, 1:24 i dokle hoces i pravis kalupe za produkciju. Pri tom procesu smanjujes i detalje, branike, farove... da bi odgovarali.... Zajebana stvar i veoma detaljna....ali dobijes auto koji je zaista umanjeni pravi model a ne neku nakazu sa pogresenim proporcijama, dimenzijama i detaljima...

najvise me nervira sto, recimo, kod Maista su svi modeli istih dimenzija. Ja kupujem 1:24 i svi su duzine 15-6 cm. Buick Riviera, El Camino i Plymouth GTX su isti duzine kaoPT Cruiser a kod Buraga su Cobra i Viper branik uz branik. Stvar je u tome sto imaju kalup jedne duzine i moraju da se uklope i onda ispadne da je Rivier 1:26 a El Camino 1:25!!! i to pise dole! :shock:

HEMI 426:
najvise me nervira sto, recimo, kod Maista su svi modeli istih dimenzija. Ja kupujem 1:24 i svi su duzine 15-6 cm. Buick Riviera, El Camino i Plymouth GTX su isti duzine kaoPT Cruiser a kod Buraga su Cobra i Viper branik uz branik. Stvar je u tome sto imaju kalup jedne duzine i moraju da se uklope i onda ispadne da je Rivier 1:26 a El Camino 1:25!!! i to pise dole! :shock:

E to me STRASNO nervira. Ja kupujem autice da bih stekao pravu sliku o velicinama tih automobila, volim da ih poredjam po godistima i da gledam kako je evoluirao dizajn pojedinih detalja, dimenzija, ali je to nemoguce kad proizvodjac ne pravi u tacnoj razmeri, samo gleda da stane sve u istu kutiju. Jadno. Poredio sam malibua i fairlane-a, malibu je malo visi, siri, duzi, ali posto je jedan radjen u kini a drugi u tailandu, ne mogu da im verujem. Jel zna neko ko je od ta dva veci?

Juce udjem u prodavnicu igracaka da kupim bratu od strica neki 1:24 za rodjendan i naletim na ovo:

31256-00000022.jpg

Da li je potrebno reci da je mali dobio Nestle? :wink:

Back