Automatski menjači - da ili ne?

Da li mi mozete pomoci oko pravilnog koriscenja automatskog menjaca? Na primer, neke moje dileme su:

1. Kada se ide iz D u R, da li prethodno auto treba potpuno da se zaustavi?
2. Kako se najbolje ponasati na semaforu gde se ceka npr do pola minuta, i u situacijama preko toga?
3. Prilikom gasenja auta i prelaska u P, da li se treba povlaciti rucna? I ako treba, u kom trenutku, dok je menjac u D, N, ili P?

Ne treba ti rucna P je sasvim dovoljan.. Prebacivanje iz R u D je najbolje da se radi kad auto stane da ne pravis preveliko opterećenje na mjenjač kao i sto izbacivanje na nizbrdocama u N nije poželjno jer kod ponovnog ubacivanja imaš naglo opterećenje na mjenjač.. Ja nebi uzimao automatike polovne Francuze imaju dosta problema .. Mecka sa 5 brzina je dobra ili ova novina izbjegavaj 7 brzina .. Bmw je takođe ok, Audi izbjegavaj multitronik i gledaj S tronik ali ne sa prevelikom KM kao i Vw škode i sve i vw grupe koji voze sa DSG mjenjačem.. Generno gledaj da kad ubaciš u D dolazi do momentalnog kretanja bez zatoja kao i samo saltanje mora biti tečno bez bilo kakvih zastoja lupanja ... računaj na skupe popravke ako dođe do kavara..

- - - - - - - - - -

Računaj i da je održavanje skuplje na kom nebi trebalo da se štedi,..

1. Da.
2. Možeš ostaviti u D na pola minuta. Na duže je bolje da je u N.
3. Ja nisam povlačio i ručnu na ravnom, a uzbrdo i nizbrdo jesam. Prvo menjač u P.

Evo jednog zanimljivog klipa:

Tome bih još dodao da se šlepanje vozila s automatikom nikako ne preporučuje, a još manje pokušaj da auto upali na vuču.

odakle ti ovo pod 2 do 30 sekundi?
imao sam automatika pre vise od 10ak godina i nikada na semaforu nisam izbacivao iz d,
P samo kada se stane skoroz.

Automatski menjač – kratka istorija

Automobili sa automatskim menjačem su nastali još u 40-tim godinama 20 veka, ali tek su u poslednje vreme sa usavršavanjem njihovog mehanizma i upotrebom elektronike postali dovoljno sofisticirani da mogu da imaju masovniju primenu. Najviše ih ima u SAD gde sa manuelnim menjačima ima oko 5% automobila, dok ih na evropskim drumovima ima manje, a kod nas su vrlo retki.

Manuelni menjač

manuelni menjač Automobil sa manuelnim menjačem ima ručicu koja ima obeležen broj brzina i smer kretanja od najmanje do najveće brzine kao i rikverc. Koristi se uz kombinaciju tri nožne pedale (kvačilo, kočnica i gas) u zavisnosti od brzine kretanja vozila i stepena transmisije. Pedala kvačila treba da se pritisne svaki put kada treba da se promeni brzina

Automatski menjač

Automobil sa automatskim menjačem ima ručicu na kojoj su obeležane oznake P, R, N, D. Kada se menjač postavi u položaj „D“ (eng. drive) automobil se pokreće. Ovakvi automobili imaju dve pedale - gas i kočnica. Kod automatskog menjača vozač ne može sam da menja brzine, nego to radi sam menjač u zavisnosti od broja obrtaja i brzine kretanja automobila.

Koje su prednosti i mane automatskih i manuelnih menjača?

Prednosti automatskog menjača
Lakoća vožnje – kada se koristi automatski menjač, dovoljno je ubaciti u D ili R poziciju, spustiti ručnu kočnicu, dodati gas i automobil kreće. U gradskoj vožnji nema potrebe od kombinacija kvačilo-menjač-gas-kvačilo-menjač-kočnica. Olakšano je kretanje i na uzbrdici, pošto se vozilo ne vraća nazad, kao i pri parkiranju;
Produžava se radni vek motora – Automatski menjači imaju svoj program menjanja brzina i ne može da dođe do opterećenja motora, dok kod manuelnih manjača nepažljivi i neiskusni vozači drže motor u suviše niskim obrtajima, i ubrzavaju u većem prenosu (treća ili četvrta brzina) umesto da spuste u nižu brzinu. Dešava se i obratna situacija, kada agresivniji vozači “nabijaju” turažu i guraju kazaljku obrtomera u crvenu zonu, a to skraćuje vek agregata

Mane automatskog menjača:

Potrošnja goriva – automatski menjač je teži, a sa tim se povećava i pRezultat slika za manual transmissionotrošnja goriva (najmanje za 10 odsto). Automatski menjač automatski birabrzinu koja ne mora da bude uvek najbolji izbor što se tiče ekonomičnosti u potrošnji
Održavanje je komplikovanije, češće i skuplje. Dovoljno je istaći da ulje u automatskim menjačima treba menjati češće u odnosu na manuelne
Skupe popravke - sofisticiranost dovodi do preosetljivosti, automatski menjači imaju mnogo više komponenti, i mehanički sklop je veoma složen, a pristutna je i elektronika, sve to može da bude ”ahilova peta”, tako da ukoliko se desi kvar vrlo teško ga je pronaći i popraviti. Nema dovoljno majstora koji imaju i znanja i opreme za ove popravke i treba da se traže specijalizovani servisi koji su (kod nas) retki i skuplji
Ukoliko se desi kvar kod automobila sa automatskim menjačem on ne može da se šlepa, pošto motor mora da radi zbog podmazivanja i hlađenja, tako da ti automobili moraju da se natovare na kamion
Cena – automobili sa automatskim menjačem su daleko skuplji od tih sa manuelnim

Prednosti manuelnih menjača

Relativno jeftina popravka – postoji više majstora, ne mora da se traže skupi i specijalizovani servisi, a postoji veliki izvor rezervnih delova
manja potrošnja goriva
veća kontrola nad vozilom - vozač sam kontroliše obrtaje i brzine i za mnoge vozače uživanje u vožnji je veće. Veća kontrola vozila posebno je vana u zimskim uslovima
duži vek trajanja - uz redovno održavanje manuleni menjač može da traje i više decenija

Mane manuelnih menjača

Održavanje – održavanje je lakše od održavanja automatskog menjača, ali mora da se podvuče da održavanje mora da bude redovno i na vreme. Ukoliko se redovno ne menja ulje i vozač ne vodi računa o svojoj vožnji, zupčanici mogu da počnu rano da se oštećuju
Vozila sa manuelnim menjačem su teži za vožnju posebno početnicima – potrebna je veća koncentracija vozača, posebno u gradskoj vožnji kod kontrole kvačila. Početnici u vožnji teško usklađuju svoje pokrete noge na pedalama kvačila, gasa i kočnice sa pokretima desne ruke kada menjaju brzine. Kod njih postoji strah da im se auto ne ugasi kod kretanja posebno na uzbrdici

Na kraju utisak je da koji će menjač da se odabere stvar ukusa i potreba svakog pojedinca. Neko voli da uživa u sportskoj vožnji gde će sam da menja brzine manuelnim menjačem, a neko voli da ne razmišlja o tome i da automobil sam to radi.

Šta vi mislite?

Poslednja izmena od moderatora:
Samo manuelni.
Automatski ubija osećaj vožnje.
A manuelni je bolji ako dodjete u kriznu situaciju:
Prebacite u manju brzinu i gas do daske,
Loše za menjač, ali vas "vadi" iz škripca.

PS:
Posebno za jake makine.
Imao sam Mercedes 3000D.
Kao kamion, polaziš iz druge, prva mu ne treba

Uvodni tekst je zastareo, većina modernih automatika imaju i automatski i manuelni mod. Dakle, kad te mrzi da šaltaš - pustiš njega, a kad se osećaš kao Luis Hamilton, onda sam menjaš po volji.

Ako je automatik dovoljno dobar i pouzdan za Formulu 1, dobar je i za mene.

Na automatiku kad pritisneš gas do kraja on sam prebaci u najniži mogući stepen prenosa.
Kao i obično, automatik najglasnije kritikuju oni koji ga u životu nisu vozili, kao rečeni Skura58... što se iz te izjave da videti... moderni automatik ne samo da ume da prebaci u nižu brzinu koju treba, već ume i da koči motorom, ako ima potrebe... ali eto, zna on jer je šurak njegove bivše koleginice s posla rekao da automatik neće da prebaci...

nikad vise manuelni pravo mucenje

- - - - - - - - - -

Samo manuelni.
Automatski ubija osećaj vožnje.
A manuelni je bolji ako dodjete u kriznu situaciju:
Prebacite u manju brzinu i gas do daske,
Loše za menjač, ali vas "vadi" iz škripca.

PS:
Posebno za jake makine.
Imao sam Mercedes 3000D.
Kao kamion, polaziš iz druge, prva mu ne treba

svaki automatik ima opciju manuelnog,sta cemo sad

Kao i obično, automatik najglasnije kritikuju oni koji ga u životu nisu vozili, kao rečeni Skura58... što se iz te izjave da videti... moderni automatik ne samo da ume da prebaci u nižu brzinu koju treba, već ume i da koči motorom, ako ima potrebe... ali eto, zna on jer je šurak njegove bivše koleginice s posla rekao da automatik neće da prebaci...

Nije šurak drugar.
Imam B, C i E kategoriju
Neznam više šta sve nisam vozio

Nije šurak drugar.
Imam B, C i E kategoriju
Neznam više šta sve nisam vozio
Не знам шта си све возио, али знам да ниси никада возио аутоматик, чим си написао то што си написао за додавање гаса у кризним ситуацијама. Чим мало оштрије пипнеш гас (претицање рецимо), он одмах враћа једну, две, три брзине уназад, колико год је потребно да убрза максимално, и то ради брже него што би ти урадио.

Za manuelni menjac su samo SLABI VOZACI i ZENE......:rtfm:...Oni koji nemaju dobar osecaj kada treba proomenuti brzinu.

- - - - - - - - - -

Не знам шта си све возио, али знам да ниси никада возио аутоматик, чим си написао то што си написао за додавање гаса у кризним ситуацијама. Чим мало оштрије пипнеш гас (претицање рецимо), он одмах враћа једну, две, три брзине уназад, колико год је потребно да убрза максимално, и то ради брже него што би ти урадио.

Cim ostrije propusis na gas, automatik se za jedan delic sekunda uspori dok menja brzinu....

Taj delic nekada moze da bude fatalan ....:aha2:

Za manuelni menjac su samo SLABI VOZACI i ZENE......:rtfm:...Oni koji nemaju dobar osecaj kada treba proomenuti brzinu.

Cim ostrije propusis na gas, automatik se za jedan delic sekunda uspori dok menja brzinu....
Taj delic nekada moze da bude fatalan ....:aha2:

Zavisi od menjaca,evo primer A4 sa variatorom nema pauzu ni delic sekunde,dodas gas i poleti (1.8 benzinac,pravljen za Americko trziste).
Seo sam u Solaris (Hyundai),koji je presao 110 000 i cisto da probam kako reaguje,na bilo kakvo ostrije dodavanja gasa se desava kao kad proklizava lamela,i onda tek prihvata ubrzanje.Pricao sa jos dva vlasnika istih,potpuno isto se desava sa svim,znaci neka greska u programiranju ima.
Zato je najbolje probati auto kako reaguje kad se sedne nego rizikovati.

Back