Automatski menjači - da ili ne?

Za sve one što ne znaju šta je automatski menjač,neka vide koliko gradski autobusi pređu sa automatskim ,a koliko ovi s manuelnim,i biće im jasno sve!
Ja vozim C5 2,2 133ks sa automatskim menjačem,nema potrebe da ga halim,oni koji to voze znaju o čemu pričam ,a ovde ima svakakvih lupetanja.

Posto automatika nikad nisam ni imao ni vozio, ne bi bilo merodavno kada bih rekao da je bolji manuelni menjac.
Mada ono sto mogu da konstatujem sa neke strane gledista je da kada posedusjes auto sa manuelnim menjacem, koncentracija u toku voznje ti je na nesto visem nivou nego kada vozis automatika.
Naravno oba imaju neke svoje prednosti i mane jer, jelte, nista na ovom svetu nije savrseno.

Dakle, automatik je O'K za duži put, ali za grad nikako...
Vozio sam i jedan i drugi. Na automatik se zaista treba navići inače auto začas "pobegne" - ide prebrzo.
Ne vidim čemu automatik za duži put? Izmenjaš "brzine" i voziš. Baš je tamo gde se često menjaju stepeni prenosa, automatik prava stvar!
Automatik ima samo jednu manu: skuplji je! Pošto smo sirotinja znači nam razlika u ceni. Naravno, onda se dešava da je grožđe kiselo.
Sledeći auto koji kupim - bude li para - imaće automatski menjač!

Sto se mene licno tice ja cu automatike uzimati da imam za grad, jer kad udjes u guzvu atomatik je mama. Jedna noga malo na gas malo na kocnicu, a druga odmara. . . Medjutim za uzivanje tu cu da se prebacim na manuelne, jer jednostavno daju daleko bolji osecaj u voznji. Imas potpunu kontrolu i jednostavno osecaj je fenomenalan. Nazalost novi automatici jeste da nude opciju da i sam menjas brzine, medjutim to nije to. Obicno su na neki naacin ograniceni i nece ti dati da previse bezis sa brzinama, a kad odes u obrtaje on ce sam promenuti brzinu. . . Tako da, bolje onda u startu uzeti manuelni. . .

Pozdrav,

Planiram da uzmem Citroen C4 2015. god., i 'zagrejao' sam se za automatski (klasicni) menjac, pa me zanima da li znate kako se on pokazao u praksi kod ovog modela?

Takodje, osim automatskog menjaca, imam jos neke nedoumice za C4, jel to mogu pitati ovde, ili moram otvarati novu temu?

Hvala unapred na pomoci.

Hvala na dobrodoslici,

Hteo bih obican C4, najblizi sam trenutno ovom modelu: https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14152250/citroen-c4-16-hdinavledaut

Evo i prostala detaljnija pitanja:

1. Zagrejao sam se za automatik (standardni), pa me zanima kako se on pokazao u praksi? Dosta ljudi mi kaze sta ce ti automatik, to je iznudjeno resenje, i slicno. Ja licno verujem da vecina ljudi koji mi to preporucuju da nikad nisu ni vozili automatik, i da dosta ljudi imaju samo predrasude o njema, odnosno da ne govore na osnovu licnog iskustva.

2.Koliko automatik prosecno vise trosi u odnos na manuelni kod ovog modela? Ja sam nasao podatak da automatici generalno prosecno trose oko 10% vise, ali nigde nisam uspeo da nadjem podatak konkretno za ovaj model?

3. Izgleda da kod modela sa godistem 2011-2014 ima jedan automatik (valjda onaj robotizovani, ili kako se vec zove), a kod modela od 2015. drugi automatik (standardni), pa me zanima da li je slican izbor u pitanju, ili trebam da ciljam jedan od ta dva?

4. Primetio sam da postoje odredjene razlike od 2015., kao da su ga malo redizajnirali, modernizovali, i slicno. Sta je tu tacno promenjeno, i vredi li ici na kupovinu od 2015. godista, odnosno dati vise para?

5. Postoji li negde spisak sta svaki C4 ima standardno od opreme, pa nakon toga spisak svih mogucih dodatnih paketa, i sta svaki od tih paketa sadrzi?

6. https://prnt.sc/n6yios ja sam mislio da svi imaju dodatak za menjanje boje, medjutim ocigledno neki nemaju, cak ni neki od 2015., sto me je bas iznenadilo! Kako neki iz 2011. od npr. 7.000e moze imati, dok neki iz 2015. od 9.000e nema tu opciju?

Automatik je divna stvar koja vožnju čini dosta lakšom i udobnijom. Vozio sam kola s tim, ali ne Citroen. Kod nas je problem kod nekih za delove kad se pokvari i popravka nije jeftina. Zato ljudi zaziru od toga. Međutim, sama igračka može u dobrim rukama trajati veoma dugo. Da li će i koliko više trošiti to zavisi od toga o kom se automobilu radi. U Citroenovom slučaju s robotizovanim menjačem ne bi trebao da troši ništa više, a sa standardnim automatikom hoće. Zato su u drugom slučaju prelazi mekši. Sve ima svoju cenu.
Najčešći je slučaj da su kod restilizovanih modela uklonjeni nedostaci uočeni na prvim serijama.

Hvala na dobrodoslici,

Hteo bih obican C4, najblizi sam trenutno ovom modelu: https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14152250/citroen-c4-16-hdinavledaut

Evo i prostala detaljnija pitanja:

1. Zagrejao sam se za automatik (standardni), pa me zanima kako se on pokazao u praksi? Dosta ljudi mi kaze sta ce ti automatik, to je iznudjeno resenje, i slicno. Ja licno verujem da vecina ljudi koji mi to preporucuju da nikad nisu ni vozili automatik, i da dosta ljudi imaju samo predrasude o njema, odnosno da ne govore na osnovu licnog iskustva.

2.Koliko automatik prosecno vise trosi u odnos na manuelni kod ovog modela? Ja sam nasao podatak da automatici generalno prosecno trose oko 10% vise, ali nigde nisam uspeo da nadjem podatak konkretno za ovaj model?

3. Izgleda da kod modela sa godistem 2011-2014 ima jedan automatik (valjda onaj robotizovani, ili kako se vec zove), a kod modela od 2015. drugi automatik (standardni), pa me zanima da li je slican izbor u pitanju, ili trebam da ciljam jedan od ta dva?

4. Primetio sam da postoje odredjene razlike od 2015., kao da su ga malo redizajnirali, modernizovali, i slicno. Sta je tu tacno promenjeno, i vredi li ici na kupovinu od 2015. godista, odnosno dati vise para?

5. Postoji li negde spisak sta svaki C4 ima standardno od opreme, pa nakon toga spisak svih mogucih dodatnih paketa, i sta svaki od tih paketa sadrzi?

6. https://prnt.sc/n6yios ja sam mislio da svi imaju dodatak za menjanje boje, medjutim ocigledno neki nemaju, cak ni neki od 2015., sto me je bas iznenadilo! Kako neki iz 2011. od npr. 7.000e moze imati, dok neki iz 2015. od 9.000e nema tu opciju?

u americi 80% voze automatik,ne voli narod da se muci

Automatik je divna stvar koja vožnju čini dosta lakšom i udobnijom. Vozio sam kola s tim, ali ne Citroen. Kod nas je problem kod nekih za delove kad se pokvari i popravka nije jeftina. Zato ljudi zaziru od toga. Međutim, sama igračka može u dobrim rukama trajati veoma dugo. Da li će i koliko više trošiti to zavisi od toga o kom se automobilu radi. U Citroenovom slučaju s robotizovanim menjačem ne bi trebao da troši ništa više, a sa standardnim automatikom hoće. Zato su u drugom slučaju prelazi mekši. Sve ima svoju cenu.
Najčešći je slučaj da su kod restilizovanih modela uklonjeni nedostaci uočeni na prvim serijama.

Da li znas otprilike koliko automatik vise trosi? Ja sam ovde pronasao modele slicne C4, i zakljucio da je prosecno gledajuci veca potrosanja za oko 10%, odnosno 0.5L, sta ti mislis? Ako je to zaista tako, ne izgleda mi uopste strasno.

Takodje, ljudi kazu da je mana i skuplji servis. Mene zanima da li je servis automatika vezan samo za veliki servis, i koliko se vise mora izdvojiti u odnosnu na servis za auto sa menjacem koji nije automatik?

u americi 80% voze automatik,ne voli narod da se muci

Nisam te najbolje razumeo, jel si ti za automatik ili ne? Ja vozim manuelni evo vec 13 godina, i nekad me nervira, nekad ne, zavisi od situacije. Kada se npr pojavi guzva od Arene, pa sve do Pionira, dodje mi da poludim, odma me zaboli glava. Hocu reci da itekako znam da se snalazim sa manuelnim, ali nalazim sve vise situacija gde mi je bolji automatik. Takodje, ljudi kazu da automatik dovodi do manje koncentracije, dok je kod mene potpuno obrnuto, odnosno 100% koncentracija mi je ono sto se desava na putu, a ne da li sam u dobroj brzini, koliki je broj obrtaja, i slicno.

Ima prednosti i mana, ako ne racunamo cenu.
Prednosti su laksa voznja za one kojima je voznja problem i cuvanje motora.
Mana je veca potrosnja, cesta nepreciznost kod loseg odrzavanja i kod starijih automobila,
neoprostiva sporost kod startovanja.

Zasto je automatik spor prilikom startovanja?

-----------------------------------------------

U medjuvremenu, palo mi je na pamet jos par pitanja:

1. Sta mislite za start/stop sistem, da li njega treba ukljuciti, koliko on zaista stedi na gorivu? I da li on na bilo koji nacin utice negativno na auto, na primer jel utice negativno na motor zbog cestog gasenja/paljenja?

2. Postoji li neka razlika izmedju ova 2 automatska menjaca, oba se mogu naci kod C4 od 2015.: https://prnt.sc/n7bn8d i https://prnt.sc/n7bngh

3. Par ortaka su mi usput rekli da za je za automatik najbolje da auto ima minimum 2.0, i kazu da je odnos u mom slucaju (1.6 nasuprot 120hp) previse blizu, odnosno za duzi vek motora je bitno da ta 2 parametra budu sto vise udaljena?

4. Postoji li neki bitan razlog da ne uzmem ovaj auto?

Da li znas otprilike koliko automatik vise trosi? Ja sam ovde pronasao modele slicne C4, i zakljucio da je prosecno gledajuci veca potrosanja za oko 10%, odnosno 0.5L, sta ti mislis? Ako je to zaista tako, ne izgleda mi uopste strasno.

Takodje, ljudi kazu da je mana i skuplji servis. Mene zanima da li je servis automatika vezan samo za veliki servis, i koliko se vise mora izdvojiti u odnosnu na servis za auto sa menjacem koji nije automatik?
Veliki servis je pre svega vezan za motor, a održavanje menjača je različito od auta do auta. Za svaki konkretan pitaš nekog majstora ko se njime bavi. Razlika u potrošnji je najveća u gradu jer nastaje pre svega pri ubrzanju. Na putu je zanemarljiva.

Zbog hidraulične konstrukcije, ali je to sad minimalna razlika zato što je kod svih uveden veći broj stepena prenosa.

1. Sta mislite za start/stop sistem, da li njega treba ukljuciti, koliko on zaista stedi na gorivu? I da li on na bilo koji nacin utice negativno na auto, na primer jel utice negativno na motor zbog cestog gasenja/paljenja?

2. Postoji li neka razlika izmedju ova 2 automatska menjaca, oba se mogu naci kod C4 od 2015.: https://prnt.sc/n7bn8d i https://prnt.sc/n7bngh

3. Par ortaka su mi usput rekli da za je za automatik najbolje da auto ima minimum 2.0, i kazu da je odnos u mom slucaju (1.6 nasuprot 120hp) previse blizu, odnosno za duzi vek motora je bitno da ta 2 parametra budu sto vise udaljena?

1. Na motor ne utiče, više na elektroinstalaciju. Lično ga ne volim i ne mislim da je zbog njega neka bitna ušteda, ali probaj na konkretnom automobilu kad ga budeš kupio.
2. Suštinski ne, u oba slučaja je klasičan automatik, jedan pre restajlinga, a drugi posle.
3. Dobar je i sasvim dovoljan 1,6.
4. Po onome što je u oglasu ne, ali za konačan odgovor se mora videti i proveriti. Mnogo je slučajeva da je priča u oglasu veoma različita od stvarnosti.

Poslednja izmena:

Nisam te najbolje razumeo, jel si ti za automatik ili ne? Ja vozim manuelni evo vec 13 godina, i nekad me nervira, nekad ne, zavisi od situacije. Kada se npr pojavi guzva od Arene, pa sve do Pionira, dodje mi da poludim, odma me zaboli glava. Hocu reci da itekako znam da se snalazim sa manuelnim, ali nalazim sve vise situacija gde mi je bolji automatik. Takodje, ljudi kazu da automatik dovodi do manje koncentracije, dok je kod mene potpuno obrnuto, odnosno 100% koncentracija mi je ono sto se desava na putu, a ne da li sam u dobroj brzini, koliki je broj obrtaja, i slicno.

-----------------------------------------------

iskljucivo automatic

- - - - - - - - - -

pored slobodne noge i ruke volim i da vozim desnom

Da li mi mozete pomoci oko pravilnog koriscenja automatskog menjaca? Na primer, neke moje dileme su:

1. Kada se ide iz D u R, da li prethodno auto treba potpuno da se zaustavi?
2. Kako se najbolje ponasati na semaforu gde se ceka npr do pola minuta, i u situacijama preko toga?
3. Prilikom gasenja auta i prelaska u P, da li se treba povlaciti rucna? I ako treba, u kom trenutku, dok je menjac u D, N, ili P?

Da li mi mozete pomoci oko pravilnog koriscenja automatskog menjaca? Na primer, neke moje dileme su:

1. Kada se ide iz D u R, da li prethodno auto treba potpuno da se zaustavi?
2. Kako se najbolje ponasati na semaforu gde se ceka npr do pola minuta, i u situacijama preko toga?
3. Prilikom gasenja auta i prelaska u P, da li se treba povlaciti rucna? I ako treba, u kom trenutku, dok je menjac u D, N, ili P?

1. Da.
2. Možeš ostaviti u D na pola minuta. Na duže je bolje da je u N.
3. Ja nisam povlačio i ručnu na ravnom, a uzbrdo i nizbrdo jesam. Prvo menjač u P.

Evo jednog zanimljivog klipa:

Tome bih još dodao da se šlepanje vozila s automatikom nikako ne preporučuje, a još manje pokušaj da auto upali na vuču.

Poslednja izmena:

Back